Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

RĂSFOIRI: Dosarul D 4278, Vol. 1

February 28, 2015 By: Garda Category: MĂRTURII, Restituiri - Documente

Dosare secrete...

Dosare secrete…

Documente transcrise în original…
Fila 21

Copie după adresa Presedintiei Consiliului de Ministri Nr. 628 756/941 către Directiunea Generala a Politiei Cabinet.

Cu onoare se face cunoscut următoarele:

  1. Prin raportul zilei de 18 Mai a.c. Prefectura Politiei Capitalei a raportat că un comisar (Gagiu Grigore) suprinzând un grup legionar în sedintă de cuib în Grădina Icoanei, a tras toate cartusele în vânt, spre a-i intimida pe legionarii rebeli, pentruca ulterior să fie bătut de acestia, fără a avea posibilitatea de a reactiona prin foc de revolver contra agresorilor.
  2. Cerând relatii Prefectura Politiei Capitalei raportează cu Nr. 102173 din 4 iunie a.c. că „aceasta fost solutia personală a comisarului Gagiu Grigore, care s’a dovedit a fi imprudentă”.
  3. Fată de aceasta situatie vă rugăm să binevoiti a comunica Presedintiei Consiliului de Ministri (serviciul central de informatii) dacă s’a semnalat acest caz tuturor autoritătilor si organelor politienesti din tară printr’un ordin general prin care să se arate imprudenta comisă de un politist, pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple asemenea cazuri.

Din ordin
Presedintelui Consiliului de Ministri

Ss General Steflea

Fila 53

Nr. 3904
26 Iunie 1941

SECRET Confidential

Către politia orasului Giurgiu

Fruntasii legionari rebeli condamnati si aflati in inchisori, a dat dispozitiuni legionarilor din afara, sa faca tot posibilul spre a ocupa posturi in organizatia de Stat, in special in politie, ca la momentul oportun miscarea legionara sa-i poata utiliza.

Aceasta dispozitiuni au fost date si in cursul anilor 1939-1940, servind miscarii cu ocazia evenimentelor din septembrie 1940.

In deosebi legionarii aflati in inchisorile militare comunica cu legionarii din afara, aceste operatiuni fiindu-le inlesnite de ofiterii concentrati, fosti membrii sau simpatizanti legionari, cari comanda garzile dela inchisori.

Semnaland cele ce preced, va rugam a dispune masuri de verificare si a ne comunica urgent de rezultat.

Fila 57

Nr. 3890 SECRET
26 Iunie 1941 Confidential
Catre politia orasului Giurgiu

Directiunea Generala a Politiei este informata ca legionarii din F.D.C. au primit ordin de a lucra intens in timpul vacantei.

Ordinul s’ar fi dat in sensul ca „Fetitele sa lucreze” ceiace inseamna ca „Fratiile de Cruce sa lucreze”.

Unii sefi de cuiburi ar fi transmis in scris acest ordin, prin vocabularul conventional de mai sus.

Va rugam sa luati masuri…

INSPECTORUL REGIUNEI DE POLITIE BUCURESTI Ss indescifrabil

Fila 58

Nr. 4005
2 Iulie 1941
Catre politia orasului Giurgiu
SECRET
Confidential

Directiunea Generala a Politiei este informata ca centrul activitatii politice al miscarii legionare clandestine a fost mutat in provincie, pentru ca membrii sai sa fie feriti de supravegherea autoritatilor si datorita faptului ca studentii – principalul punct de sprijin al miscarii – au plecat in diverse puncte ale tarii, pentru a-si petrece vacanta.

In prezent se procedeaza la o severa triere a membrilor, pe care miscarea se poate baza, in special a sefilor de unitati, ….

INSPECTORUL REGIUNEI DE POLITIE BUCURESTI Ss indescifrabil

Fila 61

Nr. 11223 16 Iulie 1941

Politia Orasului Giurgiu Biuroul de Siguranta

Catre Inspectoratul Regiunei de Politie Bucuresti

La ordinul domniei voastre nr. 4072 din 11 Iulie a.c.

Avem onoare a va raporta ca s’au facut colecte de bani si alimente pentru legionarii aflati in penitenciarul local de catre legionarii MIHAIL LAZARESCU, fost sef al colportajului legionar, ELISABETA CRISTESCU, si eleva-partic [???] MARIA COCHINESCU.

Domnul Prim Procuror al Tribunalului Vlasca a ingaduit aceasta intrucat in primele zile penitenciarul nu dispunea de suficiente provizii pentru hrana legionarilor rebeli aflati inchisi.

Seful Politiei, Venculescu P.

Sef biurou pol. de sig. Ispir Ioan

Fila 84
Nr. 4006
2 Iulie 1941
Catre politia orasului Giurgiu

Directiunea Generala a Politiei este informata si poseda informatiuni precise de activitatea desfasurata de Horia Sima, Conducatorul miscarii legionare extremiste si localitatea unde se gaseste adapostit.

Ordinele privitoare la susnumitul, raman in vigoare, numai in cazul cind isi va face aparitia in raza Cir. Dv.

INSPECTORUL REGIUNEI DE POL. BUCURESTI
Ss indescifrabil

Fila 120

TELEGRAMA
No. 12245, 1 VIII 941

Ministerul este informat ca organizatiile legionare intentioneaza sa imprime pe carti postale o serie de fotografii reprezentand instantanee ale procesiunii inmormantarii lui Horia Zelea Codreanu si maltratarilor, pe care apoi sa le vanda legionarilor si publicului neutru la pret dupa apreciere, fapt care este anuntat ca va aduce sume importante fondurilor miscarii legionare, realizand implicit o intensa propaganda pentru legiunea prigonita. Din ordinul Dlui Ministru al Afacerilor Interne luati masuri de impiedicarea efectuarii fotografiilor, iar daca nu s’a putut preveni, confiscarea si masuri legale fata de acei care incearca raspandirea lor. Raspundeti urgent de executie.

Inspector Reg. Politie Buc.
Gh. Răuzescu

Fila 152

INSPECTORATUL POLITIEI BUCURESTI No. 4687
Catre Politia Giurgiu

22 August 1941

Suntem informati ca legionarii au pus in vanzare o fotografie cu pretul de lei 20 exemplarul, avand in stanga figura lui Corneliu Zelea Codreanu iar in dreapta pe a lui Horia Sima.

Va rugam a dispune verificarea informatiei in circumscriptia Dv. si masuri pentru identificarea si arestarea celor ce au tiparit si raspandit, deferind justitiei pe cei vinovati.

Rezultatul sa fie raportat in termen de 8 zile fiind cerut de Domnul Ministru

INSPECTOR REGIONAL
Ss indescifrabil

Fila 165

TELEGRAMA
No. 13541, 1 IX 941

Suntem informati ca in sedintele de cuib din 20 august legionarii au primit textul a 3 cantece venite din inchisori cu continut politic subversiv si indemnuri la acte de teroare, intitulate „Doina lui Horia Sima”, „Imnul spargatorilor de fronturi” si „Alcazarul”cu obligatiunea ca fiecare legionar sa-si copieze textul pentru o raspandire mai mare.

Rog luati imediat masuri de investigatii, raportand sefului totul in dimineata zilei de 3 Septembrie irevocabil.

Inspectorul Regiunei de Politie Bucuresti
Macelaru

Fila 181

TELEGRAMA Nr. 13733
5 IX 941

Rog luati imediat masuri pentru organizarea unor posturi de patrula de noapte pentru descoperirea acelor cari raspandesc manifeste sau lipesc pe ziduri sau scriu lozinci legionare. Cei dovediti vor fi deferiti justitiei. Sunt interzise orice fel de adunari cu caracter politic.

Inspectorul Regiunei de Politie Bucuresti
Macelaru

Fila 184

INSPECTORATUL REGIONAL DE POLITIE BUCURESTI Nr. 4963
7 Sept 941

Catre Politia oras Giurgiu

In urma constatarilor facute ca sunt asezaminte industriale, cooperative, magazine, etc. care poarta numele de biruinta, biruitorii sau Cuib cum si anume simboluri legionare „Podul verde la firma gard verde”, etc.

Dl Ministru Subsecretar de stat Dl General de Divizie Ion Popescu a hotarat ca toate acestea sa fie inlocuite. Va rugam…pana la 11 Septembrie a.c.

Inspectorul Regiunei de Politie Bucuresti
Macelaru

Fila 293

INSPECTORATUL GENERAL DE POLITIE BUCURESTI

Nr.5561
1941 Octombrie 23

Catre Politia Giurgiu

SECRET

Suntem informati ca, in urma recentelor descoperiri facute de Politie si jandarmi, cari au desvaluit sistemul de organizare al „Fratiilor de Cruce” din diferite regiuni ale tarii, conducerea clandestina legionara lucreaza la un nou sistem de organizare pentru tineretul legionar.

Prin acest sistem se urmareste alcatuirea unui nou cod de insemnari, precum si inlocuirea tuturor elementelor cari conduc unitatile de tineri.

In scurta vreme, nouile ordine indicative vor fi comunicate Fratiilor de Cruce. Va rugam sa verificati…

INSPECTORUL REGIUNII DE POLITIE BUCURESTI
Ss indescifrabil

SEFUL SERVICIULUI
Ss indescifrabil

Fila 302

Referat
7 Nov. 1941

DOMNULE SEF

Am onoare a va raporta urmatoarele. Din informatiile ce posed rezulta ca HORIA SIMA, fostul conducator al Miscarei Legionare, a fost impuscat in Germania, de baiatul Generalului Argeseanu.

Comisar AJ.
Ss indescifrabil
_____________________________________________

Lasă un răspuns