Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Căminul “Ardealul legionar” din Cluj (dare de seamă amănunţită) de Ion Banea

May 14, 2014 By: Garda Category: PRESA LEGIONARĂ, Restituiri

Căminul "Ardealul legionar" din Cluj

Căminul “Ardealul legionar” din Cluj

«Glasul Strămoşes, Cluj, Anul IV, Nr. 9, 1 Noembrie 1937

Căminul «Ardealul legionar» cum a fost botezat, reprezintă sforţarea de muncă a legionarilor clujeni. O clădire mare, care să fie isvor de viaţă şi credinţă nouă, îi era necesară Capitalei Ardealului. Legionarii i-au dat-o. Ca toate iniţiativele şi lucrările legionare, are şi acest Cămin povestea lui. O poveste simplă. S’a pornit la realizarea lui, fără absolut nici un ban. N’aveam bani, n’aveam loc, n’aveam material, n’aveam nimic, afară de credinţă şi voinţă.

PRIMA BĂTĂLIE

Cel dintâi gând a fost acela de a ne cumpăra un loc. Am găsit două parcele de cate 900 m², şi cu o sforţare colectivă, am ajuns să le cumpărăm. In ziua de 2 Iulie 1935 proprietatea acestor parcele era transcrisă pe numele Căpitanului.

TABĂRA DIN CHINTĂU

Fiind în posesiunea locului, s’a mers mai departe. In valea Chintăului, la marginea Clujului, s’a deschis în ziua de 18 Iunie 1935, o tabără pentru facerea cărămizilor necesare clădirei. – Această tabără a durat până în 13 Sept. acelaş an, făcându-se 135.000 de caramizi.
Au lucrat în ea 479 c amarazi, dintre care, au fost 56 de camarade, obţinând la încheiere 136 legionari “diploma de tabără”.

CARIERA DE PIATRA BACIU

Concomitent cu facerea cărămizilor s’a deschis în comuna Baciu, iarăsi lângă Cluj, în 15 Iulie 1935 un şantier pentru scoaterea pietrii necesare la temelie . – A funcţionat până la 20 Aug. scotându-se 100 m³ piatră frumoasă.

INCEPUTUL CONSTRUCTIEI

In 13 Sept. 1935, de ziua Căpitanului, s’au început lucrările de construcţie. Sanţurile au dat mult lucru. Liniar s’au săpat 220 m., la o adâncime de 1,70 m. si largi de 60 cm. – Lucrările au continuat până în ziua de 1 Dec. 1935. In acest răstimp s’a turnat temelia de beton si s’a zidit jumătate din parter.
Cu aceasta se încheie lucrul anului 1935.
Pe lângă rezultatul bun din punct de vedere material, toate manifestările de muncă legionară au stârnit un frumos curent de simpatie.
Tabăra a fost vizitată de mii de oameni.
Ca si de altădată la Dealul Negru, unde s’a creat cântecul “Noi legionarii lui Codreanu, Din muncă ne-am făcut un crez…” în tabăra dela Chintău, legionarul Stefan Curcă a creat imnul taberii: “Ardealul tânăr legionar”.

ANUL 1936

Si-n acest an s’a lucrat pe mai multe fronturi. – In ziua de 5 Mai s’au reluat lucrările de zidărie. – In acelaş timp s’a continuat tabăra din Chintău, – unde s’au mai făcut în cursul verii, încă 35.000 cărămizi.

CURSUL SEFILOR DE CUIB

In timpul lucrărilor s’a organizat pentru buna educare a studentimii legionare, un curs de şefii de cuib, cu un program frumos, teoretic şi practic, care a durat o săptămână şi a fost ascultat de 105 legionari. Tot în acest an, s’au făcut întinse lucrări de grădinărie.
La 8 Nov. s’au închis lucrările. Situaţia era aceasta: s’a zidit întreg parterul turnându-se un planşeu de beton şi s’a făcut ¾ din etajul I. Parterul a fost pus în situatia de a fi locuit.
In decursul anului au fost adăpostiţi 25 de studenţi şi 5 muncitori.

ANUL 1937

Acest an nu venea cu prevestiri bune. Guvernul a votat legea pentru muncă obstească, interzicând taberile legionare. La cămin mai era enorm de lucru. – În primăvară ni s’a pus în vedere că nu mai putem lucra sub nici o formă ca tabără legionară. – Ce era de făcut? Mai trebuia încă multă cărămidă si alt material prim pe care am fi putut să-l facem noi.
Hotărîţi să-l punem sub acoperiş necondiţionat, legionarii au făcut sforţări băneşti mari.
S’au cumpărat încă 63.000 de cărămizi si sub conducerea unor maestri s’au pornit în vară lucrările. S’a lucrat cu mare energie, terminându-se etajul I, turnându-se al II-lea planseu si etajul al II-lea. In 10 Sept. zidăria era isprăvită.

ACOPERISUL

Imediat s’au pornit lucrările de lemnărie. Sase maeştri lemnari au lucrat încontinuu cinci săptămâni. S’a consumat material lemnos de pe 100,000 lei. In 10 Oct. acoperişul era terminat şi montat.

ULTIMA BĂTĂLIE PENTRU ACEST AN

A fost bătălia pentru ţigle. Subsemnatul am făcut următorul apel, către toate unităţile legionare din Cluj:

Camarazi,
Cu voia lui Dumnezeu şi munca neprecupeţită a tuturor legionarilor din Cluj şi din alte părţi, am ajuns în privinţa construcţiei Căminului “Ardealul Legionar” până la acoperiş. Ne mai lipsesc ţiglele pentru a-l pune la adăpost de orice stricăciune.
Deschidem bătălia pentru câştigarea tiglelor necesare. Ne trebuiesc 15.000 de tigle si câteva sute de scocuri. O ţiglă costă 1 leu 70 bani. Un scoc 6 lei.
Fiecare camarad, prieten sau cuib, se va înscrie aici cu numărul de ţigle pe care-l cumpără, vărsând imediat costul lor, instructorului legionar Ioniţă Pompiliu, care va sta la sediu tot timpul duratei bătăliei.
Bătălia începe astă seară Vineri 24 Sept. şi durează până Joi 30 Sept. c. ora 8 seara.
Trăiască Legiunea şi Căpitanul!

REZULTATUL: 24.676 LEI

S’au cumpărat şi ţiglele si în 23 Oct. a. c. Căminul a fost acoperit.

SITUATIA DE AZI

Căminul este pus sub acoperiş. Parterul este bine şi complet amenajat pentru locuit. Etajului I îi sunt isprăvite geamurile şi se vor face lucrări interioare.
Pentru anul viitor rămâne să se termine complet etajul I si II. – Tencuirea pe dinafară şi scările toate.

GRĂDINA CĂMINULUI

Terenul cumpărat nu era de ajuns pentru Cămin, care are o fatadă de front 33 m. si adâncime 17 m. În spatele lui era încă o parcelă 50 m. pe 30. S’a hotărît si cumpărarea acestui loc, pentru a face o grădină frumoasă. Aici s’au plantat brazi si alţi copaci, s’a ridicat o troiţă şi straturi pentru flori…

CANTITĂTILE DE MATERIAL FOLOSIT

Până la punera sub acoperiş a căminului s’au folosit următoarele cantităti de materiale:
– Cărămizi: 230.000.
– Piatră: 100 m³.
– Ciment: sase vagoane, jumătate.
– Fier: = 10.324 kg.
– Pietriş: 65.407 lei, aproximativ: 900 m³.
– Lemne: de peste 120.000 lei.
– Tiglă: 13.000.

INCĂPERILE CĂMINULUI

Căminul are parter si două etaje, cuprinzând în total 27 de încăperi.
Din acestea, sunt două săli mari pentru conferinte. Una de 18,60 m. lungime, pe 6,50 m., iar a doua de 16,10 m. pe 5,90 m.
Dintre celelalte camere 5 sunt de 8 m. şi ceva, per 6 m.
La parter se găsesc în stare de bună funcţionare, sala de conferinţe cea mai mică si sase alte camere de locuit. Deasemenea o bucătărie şi cămară.

CÂT S’A CHELTUIT

Desigur că pentru a pune căminul în starea care se găseşte azi, au trebuit si bani. Bani mulţi.
Acestia s’au adunat din cotizaţiile cuiburilor legionare clujene, din ajutoare date de prieteni si binevoitori de pretutindenea, precum si din partea unor organizaţii judetene legionare din Ardeal.
Suma totală a acestora se urcă la: 779.380 lei.
Suma totală a cheltuielilor Căminului este: 1,095.112 lei.
Diferenţa, formând datorie este deci, de: 315.732 lei.
Din suma totală, unităţile legionare din Cluj, au contribuit cu suma de: 577.075 lei repartizati astfel:
– Centrul legionar stud.: 146,339 lei, proveniţi din serate, coruri, colinzi, conferinţe etc. …..
– C.M.L. – Cluj: 47,263 lei
– Unitatea de pregătire cuiburi si prieteni, din garnizoana Cluj: 81,499 lei
– Grupul legionar Medicină: 101,848 lei
– Agronomie: 47,880 lei
– Ac. Comercială: 56,287 lei
– Drept: 44,389 lei
– Stiinţe: 16,121 lei
– Litere: 13,948 lei
– Teologie: 599 lei
– F. D. C.: 5,281 lei
– Studente: 4,299 lei.
Apoi:
Grupul leg. “Cond. Tehnici”: 4.474 lei
Doamnele legionare-Cluj: 5.725 lei
Dintre organizatiile judetene, au dăruit mai mult:
org. jud. Timiş, cu centrul studenţesc împreună: 15.326 lei
org. jud. Turda: 9.840 lei
org. jud. Mures: 7.000 lei;
urmează apoi Aradul şi altele.
Persoane singuratice care să fi donat sume mai mari sunt două, care au ţinut să fie trecute sub tăcere.
Una a dăruit 27.000 lei, iar a doua 20.000 lei.
Camarazii dela Sorecani, deasemenea au ţinut să fie prezenţi cu fapta, asa cum stiu ei mai bine, pentru Căminul “Ardealul legionar”.
Foarte mulţi au lucrat în tabără. Ne-au dat alimente şi bani. Deasemenea au contribuit foarte mult cu material lemnos şi lucrarea lui.

PENTRU VIITOR

Această dare de seamă, prezintă pe scurt, frământările legate de Căminul nostru, dela începutul lui si până acum când se află sub acoperis.
Cei care s’au străduit pentru el, pot să fie multumiti că munca a fost rodnică şi binecuvântată.
Prietenilor si tuturor binevoitorilor care ne-au vizitat în decursul lucrărilor şi au lăsat cu voie bună un mic ajutor, le mulţumim cu drag, pentru prinosul dat.
Pentru viitor rămâne să ne mai sfortăm încă un an, pentruca să terminăm Caminul “Ardealul legionar”. Atunci Clujul va avea o cetate de viaţă nouă mărturisind credinţa legionară şi încrederea în Căpitan, a acestui colţ de ţară.
I. B. (Ion BANEA)
“Glasul Strămoşesc”, Cluj, Anul IV, Nr. 9, 1 Noembrie 1937

Lasă un răspuns