Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Înalta Curte confirmă că Rodica Stănoiu a colaborat cu securitatea regimului ceauşist – de Leordana Diacu

February 27, 2014 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

Da

…a semnat notele informative sub pseudonimul “Sanda”…

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ieri că Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei în guvernul Năstase, a colaborat cu securitatea. Stănoiu a fost condamnată să plătească 22.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată către Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), pe care l-a târât ani de zile prin instanţe, în încercarea de a dovedi că dosarul său de colaborator cu securitatea ar fi fost fabricat.

Decizia Înaltei Curţi este definitivă şi pune capăt unui şir lung de procese începute în 2007, când Stănoiu a contestat în instanţă decizia emisă în 2006 de CNSAS, din care reieşea că fostul ministru a fost colaborator al fostei poliţii politice a lui Ceauşescu. Potrivit documentelor depuse de CNSAS în instanţă, Rodica Stănoiu ar fi dat informări despre colegii ei de la Institutul de Cercetări Juridice, inclusiv despre Adrian Năstase, cel care avea să devină ulterior Premier şi şef direct al ei.

Conform CNSAS, între 1983 şi 1985, Rodica Stănoiu a furnizat informaţii semnate cu numele “Sanda”, iar între 1986 şi 1987 ar fi semnat note informative sub numele conspirativ “Georgeta”. „Sanda raporta către locotenent colonel Oprişor Oniţiu şi locotenent colonel Marian Ureche”, de la serviciul 160, al cărui profil era “problema justiţiei”.

Ulterior, în perioada în care Rodica Stănoiu a fost ministru, Marian Ureche a fost numit şef al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – SIPA -. SIPA a dispărut în 2005, desfiinţată de Monica Macovei, întrucât ofiţerii culegeau date despre viaţa personală a judecătorilor şi procurorilor, informaţii cu care aceştia ar fi putut fi fi şantajaţi.

CNSAS a depus la dosarul Rodicăi Stănoiu peste 60 de note informative atribuite fostului Ministru al Justiţiei iar trei din cele patru expertize grafologice din dosar, confirmă faptul că scrisul din notele informative aparţin Rodicăi Stănoiu. Desigur, expertiza realizată de către un expert angajat de către Stănoiu susţinea însă că notele informative nu au fost scrise de către clienta sa.

Fostul ministru al justiţiei a continuat însă să susţină că dosarul este unul fabricat, căci notele depuse de CNSAS sunt prea “de nivel de mahala”, iar “Sanda” este prea incultă, ceea ce nu corespunde cu profilul său educaţional.

În septembrie 2011, instanţa a dispus realizarea unei noi expertize în dosarul de turnător la securitate al Rodicăi Stănoiu. Expertiza a fost finalizată în februarie 2012 iar din concluziile raportului experţilor Ministerului Justiţiei reiese clar că fostul ministru a semnat notele informative sub pseudonimul Sanda.

În consecinţă, în iunie 2012, Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondată contestaţia formulată de Rodica Mihaela Stănoiu în 2007 împotriva deciziei CNSAS prin care se stabilea calitatea acesteia de colaborator al Securităţii şi a obligat-o pe Rodica Stănoiu la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 22.000 de lei – aproximativ 4.800 de euro. Fostul ministru al Justiţiei a atacat hotărârea instanţei orădene cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis miercuri, cu titlu definitiv, că fostul Ministru al Justiţiei a turnat.

Mihaela Rodica Stănoiu a fost ministru al justiţiei în Guvernul Năstase între anii 2000 – 2004. La începutul lui 2004, Stănoiu a început să lucreze direct pentru Ion Iliescu, în martie 2004, “Sanda” fiind numită consilier prezidenţial pentru securitate naţională, şef al Departamentului Securităţii Naţionale, şef al Administraţiei Prezidenţiale. Şi soţul Rodicăi Stănoiu, Şerban Viorel Stănoiu s-a bucurat de încrederea lui Ion Iliescu, care l-a desemnat pe acesta judecător la Curtea Constituţională, cu mandat din 2001 până în 2007.

După ce steaua lui Iliescu a apus, preşedinţia ţării fiind preluată de Traian Băsescu în decembrie 2004, Rodica Stănoiu a devenit “doar” senator de Olt, mandat câştigat în 2004 pe listele PSD.

În 2006, Stănoiu a părăsit PSD-ul. motivând că nu vrea să implice partidul în scandalul legat de acuzaţiile de colaborare cu securitatea ce i se aduc. În ianuarie 2007, Stănoiu s-a înscris în partidul Conservator al lui Dan Voiculescu, declarat, definitiv şi irevocabil, colaborator al Securităţii. Voiculescu a activat sub numele de Felix şi a turnat mai multe persoane, între care şi două rude de-ale sale rămase în străinătate.

Leordana DIACU
“The Epoch Times”

Lasă un răspuns