Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

IATĂ VIN COLINDĂTORII – “HARISMA”

January 08, 2014 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

Membrii coralei în fata publicului

Membrii coralei “Harisma” în faţa publicului

Mărturisesc, poate ca mulţi alţi Români din oraşul nostru, că am trăit o seară deosebită, Marţi, 7 Ianuarie, în chiar ziua Soborului Sf. Ioan Botezătorul şi înaintemergătorul Domnului, seară prilejuită de un concert extraordinar de colinde susţinut în incinta Bisericii Ortodoxe Române “Sf. Ana” din Jacksonville. O seară deosebită spun, pentru că ne-am bucurat, cu inimile pline de cutremurătoare emoţie, de frumoasa prezenţă a coralei bărbăteşti “Harisma”, grup pornit să încălzească şi sufletele Românilor  pribegi de peste Ocean aflaţi atât de departe de Ţară.

In timpul spectacolului...

In timpul spectacolului…

Un adevărat reviriment, pentru cei mai mulţi dintre noi, cei care ne-am despărţit de mulţi ani de vetrele părinteşti, parcă pentru a ne readuce în memorie clipele petrecute în iernile de altădată ale copilăriei noastre, cu Colinda, Pluguşorul sau Sorcova. Răsunau cântecele şi urăturile pe uliţele satului nostru, se opinteau caii cu plugul cel mare şi greu pornit pe la casele oamenilor în ziua Anului Nou, în trosnituri de bici care mai de care răsunătoare. Clinchetele zurgălăilor şi clopoţeilor se răsfrângeau peste sat, iar noi, cetele, înaintam cu greu în omătul proaspăt, acoperiţi de fulgii grei de nea, ducând pe umeri trăistuţele pline de covrigi, colăcei de casă “în cruce”, biscuiţi,  poame sau alte bunuri primite de pe la gazdele caselor urate.

Am trăit, cu emoţie firească spun, o frântură din vremurile de altădată, în compania tinerilor solişti ce formează grupul coral ortodox  “Harisma” (Dirijor: Dan Văcărescu), şi care parcă ne-au transpus în atmosfera de atunci, delectându-ne cu un spectacol demn de cele mai înalte şi frumoase aprecieri. Dela primul triptic de colinde (Iată vin colindători, Sus în vârful muntelui, Gazde mari, nu mai dormiţi) şi până la Din an în an şi Pluguşor, cu voci puternice, line ori suave pe alocuri, în intonaţii şi vibraţii înălţătoare, tinerii coralei au făcut să ne străbată în toate fibrele trupului fiori minunaţi de trăire, simţire şi dragoste creştinească.

Au răsunat colindele, odată în plus, în faţa unei audienţe copleşită cu adevărat de comuniunea trăirii momentului ce se desfăşura în faţa privirilor, în sunetul melodios al colindelor tradiţionale româneşti, al cântărilor şi urărilor ce încheiau, astfel,  sărbătorile creştine ale Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei.

In noapte, ne-am despărţit cu greu de colindătorii noştri, ducând în inimi acordurile unei seri de neuitat şi cu speranţa că, şi în viitorul apropiat, vom avea plăcerea să ne reîntâlnim în aceiaşi atmosferă de trăire şi de simţire românească.
Nicolae Niţă

Biserica Ortodoxă Română "Sf. Ana"

Biserica Ortodoxă Română “Sf. Ana” din Jacksonville, 7 Ianuarie 2014

Ascultă Pluguşorul [audio:https://www.miscarea.net/w/wp-content/uploads/2014/01/Harisma-Plugusorul.mp3|titles=Harisma – Plugusorul] – Ascultă muzică psaltică în interpretarea coralei “Harisma”

Lasă un răspuns