Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

S’a stins Dr. Teofil Mija

August 03, 2010 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

Dr. Teofil Mija, şeful rezistenţei anticomuniste din Codrul Fetea

Dr. Teofil Mija, şeful rezistenţei anticomuniste din Codrul Fetea

 Şeful rezistenţei anti-comuniste din Braşov a murit în dimineaţa zilei de 3 august 2010. Un alt simbol al luptei anti-comuniste, dintr-un oraş-martir al României, s-a stins. Potrivit unui comunicat remis redacţiei InfoMondo de Asociaţia foştilor deţinuţi politici Dr. Teofil Mija a încetat din viaţă la vîrsta de 87 de ani. Întreaga viaţă de după 1989 şi-a dedicat-o ajutorării foştilor deţinuţi politici şi bătrînilor cu venituri modeste.

S-a născut la 11 septembrie 1923, la Brătei, judeţul Tîrnava Mare, actual judeţ Sibiu. A absolvit Liceul „Principele Nicolae“ din Sighişoara. În anul 1942 se înscrie la Facultatea de Medicină din Iaşi, dar din cauza războiului, după doi ani, se mută la Facultatea de Medicină de la Cluj.

În anul 1948 fuge în munţi urmărit de Securitate. În 1950 este arestat. La 1 august 1964 este eliberat din penitenciarul Aiud, unde şi-a petrecut zece dintre cei 14 ani de detenţie. Pentru că nu i se permite să termine medicina se înscrie la cursurile fără frecvenţă ale Facultăţii de Biologie.

În anul 1969 i se permite să-şi dea examenul de stat la medicină, iar în 1972 îşi ia licenţa în biologie, ambele examene le ia cu nota 10.

În anul 1979 intră prin concurs în Braşov. După ce iese la pensie înfiinţează împreună cu doctorul Constantin Cismaş, în anul 1993, Asociaţia Filantropică Medical Creştină „Cristiana“.

AFMC „Cristiana“ a reuşit să edifice trei obiective: Dispensar policlinic în str. Ioan Cantacuzino nr.14, în Braşov, Cămin pentru bătrîni şi Cantină pentru săraci în Săcele, pe strada Moroianu nr. 11.

Totodată, Dr. Teofil Mija este autorul mai multor cărţi şi articole-mărturie despre ororile pe care le-a trăit în închisorile comuniste.

Comunicatul este semnat de Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Dumnezeu să-l odihnească!

Sursa: Comunicat Asociaţia Foştlor Deţinuţi Politici din România

Lasă un răspuns