Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Martori la masacrul cailor din Delta Dunării

May 22, 2011 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

"Sunt 71 de cai, 50 de adulti si 21 de manji. Au fost prinsi incepand de luni, saptamana trecuta, si pana vineri n-au primit nimic de mancare", a declarat Kuki Barbuceanu de la Fundatia de protectie a animalelor Vier-Pfoten

“Cred că doi au murit, alţi 2-3 sunt căzuţi, e dezastru”,

spune Raluca Simion, care azi-noapte a însoţit camionul care duce 49 de cai sălbatici din Delta Dunării spre un abator din Sfântu Gheorghe.

Noaptea trecută a fost albă şi pentru alţi 40-50 de oameni, care, în urma mesajelor care curgeau în valuri pe Facebook, şi-au luat maşinile şi au mers să deturneze ceea ce ei numeau “camionul morţii”.

Astăzi, la ora 6 dimineaţa, caii erau de 20 de ore pe drum. “Fără mâncare, fără apă, sunt deshidrataţi”, ne spune Raluca. Unii au reuşit să surprindă câteva imagini din camion, unde caii agitaţi au început să se lovească între ei.

Caii sălbatici, “recunoscuţi” de ţărani, vânduţi cu 200 de lei

Cum au ajuns caii în camion? Simplu. Ţăranii din comuna C.A. Rosetti au declarat că sunt ai lor, că i-au lăsat ei în sălbăticie acum 2,3,5, 10 ani, iar acum i-au vândut unui samsar pentru vreo două milioane de lei vechi bucata.

Caii au fost capturaţi deoarece reprezintă un pericol pentru Pădurea Letea, rezervaţie naturală sub protecţia UNESCO. Cei 3.000 de cai sălbatici  distrug vegetaţia deosebită din zonă. Sugestia că animalele ar trebui îndepărtate a aparţinut unor ONG-uri, autorităţile locale au fost de acord şi au decis capturarea animalelor.
Zilele trecute, 100 de cai au fost prinşi şi băgaţi într-un ţarc. Era uşor de văzut că mulţi erau cu adevărat sălbatici, după agitaţia lor în momentul în care au fost aduşi în ţarc. Sătenii au fost crezuţi pe cuvânt de autorităţi: dacă ziceai că e calul tău, atunci îţi era dat. Dar trebuia să fii din Rosetti. Calul îţi era dat acasă sau îl puteai vinde samsarilor.
Cei vânduţi au ajuns în camionul de care vorbeam mai sus, care a pornit la drum. După o noapte pe drum, a ajuns la Ianca, în judeţul Brăila. Pe Facebook, românii şi străinii se îngrozeau de câteva fotografii din tirul morţii. Una dintre poze, deşi de calitate slabă, a stârnit cele mai multe reacţii. “Simt că înnebunesc”, scria o utilizatoare, în timp ce alta observa pe imagine că “sub copitele lui (calul din prim plan) se află un alt căluţ. Uitaţi-vă la copite”.

În nebunia nopţii, Dan Diaconescu anunţa, în direct, că dă 5.000 de euro pentru răscumpărarea cailor. Era doar ultima dintre oferte. Şi organizaţia Vier Pfoten, care luptă pentru drepturile animalelor, făcuse una. Se angaja să sterilizeze toţi caii sălbatici, pentru ca pagubele din pădurea Letea să scadă în timp, iar vegetaţia să crească liniştită peste câţiva zeci de ani.

Ora 08:30: 49 de cai în camion, 19 bolnavi, unul mort

UPDATE: Grupul strâns de la Bucureşti şi Brăila încearcă ducerea cailor la o fermă din Urleasca. Direcţia Sanitar Veterinară nu e de acord, spune pentru Verticalnews Roxana Radu, o membră a grupului. Argumentul lor este că 19 dintre cei 49 de cai din camion suferă de anemie infecţioasă. “Dar nu se ştie care dintre ei, aşa că nu îi putem descărca la fermă nici pe cei 30 sănătoşi”, spune Roxana. Ofertele pentru salvarea cailor au curs continuu în ultimele zile. “Nu a fost numai oferta de răscumpărare a domnului Diaconescu, au fost multe oferte, dar nu e permisă descărcarea cailor. 19 dintre ei au anemie infecţioasă” 

Roxana e sigură că unul dintre cai a murit, “alţi trei sunt căzuţi”. Asta din ce pot ei să vadă în camion. 

Deznodământ. După ce camionul cu cai a călătorit pentru 30 de ore, voluntarii au reuşit să elibereze caii într-o fermă. Cum anunţasem de dimineaţă, unul dintre cai e mort, iar un altul va fi eutanasiat, fiind în stare foarte gravă.

Lasă un răspuns