Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Arhiva / June, 2010

Moţul si ţăranul român în prima jumătate a secolului XX

June 27, 2010 De: Garda Categoria: MĂRTURII

Moţul...

„Şi-a plecat moţul la ţeară
Cu cercuri şi cu ciubeară
Şi cu tocuri de răşină
În ţeară după slănină…
Hai, hai şi iar hai, hai murgule hai…
Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă…
 

CEVA DIN ISTORIA ISTORIEI

Istoria istoriei este starea de subistorie în care a trăit şi s-a dezvoltat România până târziu în prima jumătate a secolului XX, ca în loc de evoluţie era o involuţie.

În anul 1920-1921 aveam şase ani şi îmi amintesc foarte bine viaţa din satul meu, Ceica.

De fapt Ceica era o comună cu o oarecare importanţă, pentru că era centru de plasă, reşedinţă administrativă a aproape şaizeci de sate şi comune mai mici, inclusiv cătunele.

Autorităţile locale, în majoritate, erau conduse de funcţionarii proveniţi de la administraţia maghiară, mare parte necunoscând limba română. (more…)

Infiinţarea Legiunii “Arhanghelul Mihail”

June 24, 2010 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Fotografia infatiseaza saculetul cu pamant din toate tinuturile romanesti si textul scrisorii directorului penitenciarului Doftana care confirma primirea, spre pastrare, din partea Capitanului, a acestui saculet, in momentul in care era transportat dela Doftana.

  Optzeci si trei de ani in urma, in ziua de Vineri 24 Iunie 1927, ora 10 seara, lua fiinta la Iasi, in casa din str. Florilor, Nr. 28, Legiunea “Arhanghelul Mihail”, sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu.

Ca o nestemata de pret, Miscarea Legionara a rasarit in mijlocul unei societati putrede, in mijlocul politicianismului servil unor interese straine, in plina coruptie, aducand cu sine o noua doctrina, curata, nationalist-romaneasca.

Oratoria ei a fost aceea a faptei, nu a vorbei.

Cuprinzand etapele spinosului drum pe care Legiunea l-a avut de infruntat de-a lungul intregei sale existente, cu numeroasele jertfe, oprelisti, interdictii dictate de partidele aflate la conducerea tarii sau de interesele straine, se poate vedea astazi ca intotdeauna biruinta legionara a stralucit, s’a impus, rupand pentru totdeauna lantul demagogiei oarbe propagata de partidele existente, prin inalta sa scoala spirituala, ideologica si doctrinara.

Dimensiunile jertfelor legionare pornesc dela Nita Constantin (ucis in timp ce lipea afise legionare, la Constanta, in anul 1933), si se continua la valurile intregi de elevi si studenti legionari masacrati in Septembrie 1939 (cateva sute), la jertfa lui Mota si Marin pe frontul din Spania, jertfa Capitanului C. Z. Codreanu, grupului Nicadorilor, Decemvirilor si Razbunatorilor, mortii din batalioanele dela Sãrata si pana la minunatele jertfe ale partizanilor legionari din munti, ca si zecile de mii de jertfe din inchisorile comuniste. (more…)

CASA GUTENBERG 3 ÎN SITUAŢIA DISTRUGERII DEFINITIVE

June 21, 2010 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Imixtiuni de natură politică în cazul casei Cantacuzino
COMUNICAT OFICIAL

"Situaţia casei prinţului Zizi Cantacuzino-Grănicerul, din str. Gutenberg nr. 3, a ajuns într'un punct de risc maxim"...

Asociaţia pentru Memorie Identitară “Carpaţii” anunţă că situaţia casei prinţului Zizi Cantacuzino-Grănicerul, din str. Gutenberg nr. 3, a ajuns într-un punct de risc maxim. Ne rezervăm dreptul de a considera că principalii vinovaţi pentru această situaţie sunt Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi respectiv instituţiile teritoriale ale acestuia. Adică, exact cei care au obligaţia legală de a proteja şi conserva patrimoniul cultural naţional.

Concret, în dimineaţa de vineri 18 iunie 2010, au reînceput lucrările de demolare la casa Cantacuzino, după ce, în urmă cu cîteva săptămâni, distrugerea abuzivă a faţadelor imobilului a generat un scandal mediatic, precum şi implicarea societăţii civile.

În urma contactării Prefectului Capitalei, d-l Mihai-Cristian Atănăsoaei, acesta ne-a comunicat că o adresă din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional îi comunica, contrar adresei din 28 mai, că imobilul respectiv nu are statut protejat prin legea monumentelor istorice, cerîndu-I să-şi retragă acţiunea de sistare a lucrărilor de demolare. (more…)

Noi acţiuni agresive pentru distrugerea Casei General Cantacuzino – Grănicerul

June 20, 2010 De: Garda Categoria: VIDEO

83 de ani de la înfiinţarea Legiunii Arhanghelul Mihail

June 20, 2010 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Fondatorii Legiunii Arhanghelul Mihail

Implinirea a 83 de ani de la infiintarea Legiunii Arhanghelul Mihail va fi marcata si anul acesta printr-un pelerinaj in satul Tiganesti (com. Ciolpani, jud. Ilfov), unde se afla mormintele a doi dintre cei 5 intemeietori ai Miscarii: comandantii Buneivestiri Radu Mironovici si Corneliu Georgescu.

Pentru deplasarea cu autocarul, intalnirea are loc sambata 26 iunie 2010, ora 8,3o, pe str. Schitul Magureanu (langa gardul gradinii Cismigiu, peste drum de o micuta benzinarie).

Pentru cei care vin din tara sau prin mijloace proprii direct la locul pelerinajului, ceremonia la cimitirul satului Tiganesti va incepe la ora 11,oo.

Organizatori: Fundatia “George Manu” si Partidul “Pentru Patrie”

OAMENI DE GARDĂ

June 12, 2010 De: Garda Categoria: Românii înstrăinaţi

Premiul «Omul de gardă» a fost instituit de către Ziarul de Gardă din Chişinău “pentru a încuraja, a susţine şi a promova persoanele care, în condiţii inegale, dificile, periculoase, dau dovadă de insistenţă, determinare şi dedicaţie pentru promovarea adevărului şi dreptăţii. Premiul este instituit pentru a încuraja oamenii care rămân neobservaţi, luptând cu nedreptăţile, pentru binele şi viitorul oamenilor din R.Moldova, dar şi pentru a promova exemplul acestor persoane în societate.”
Mai jos, câţiva dintre aceşti Români Demni şi plini de Curaj premiaţi de către Ziarul de Gardă din Chişinău:
 
Iacob Golovcă, doctor în istorie, Preşedintele Asociaţiei Antipact Molotov—Ribbentrop.

Iacob Golovcă

Sunt zeci de ani de când Iacob Golovcă militează pentru anularea consecinţelor Pactului Molotov—Ribbentrop, organizând anual mai multe manifestări de readucere pe agenda politică a autorităţilor R.Moldova a problemelor parvenite odată cu semnarea acestui Pact.

Iacob Golovcă militează pentru anularea amputărilor teritoriale cauzate R.Moldova prin semnarea acestui pact ruso-german şi cere repunerea în drepturi a cetăţenilor români care au fost nenorociţi în consecinţă, prin ucidere, deportări, arestări, separarea familiilor.

Savatie (Ştefan Baştovoi)

Savatie (Ştefan Baştovoi), ieromonah, poet, prozator, publicist şi editor. Studii de pictură, filozofie şi teologie. Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din R. Moldova.

Părintele Savatie este desemnat Omul de Gardă pentru eforturile depuse întru spiritualizarea tinerilor, pentru sprijinul acordat Campaniei pentru Recunoaşterea Genocidului Anticreştin în România Comunistă, pentru omagiul adus băieţilor ucişi la Chişinău, după 7 aprilie 2009, şi pentru promovarea Marşului Tăcerii, un marş pentru dreptul la viaţă al copilului născut şi nenăscut.

Ca poet, este prezent în antologii din SUA, Franţa şi Germania. (more…)

Povestirea lui Maxim Leancă

June 11, 2010 De: Garda Categoria: MĂRTURII

Zilele Unirii din 1918, în satul Movileni, judeţul Bălţi

 Povestirea lui Maxim Leancă, tatăl meu, spusă mie cu două săptămâni înainte de a muri.

Îl aduceam, la 14 august 1953, din Gulagul bolşevic de la Valea Norocului, raionul Floreşti. Îmi făcuse chemare şeful lagărului nr. 1, căpitanul NKVD-ist Vasiliev, să vin după tatăl meu greu bolnav, că îl eliberează înainte de termen, căci zilele îi sunt pe sfârşite. Am primit bilet de tren pe cheltuiala lagărului, de la gara Mărculeşti până la gara Făleşti; pe tren, bietul meu părinte mi-a povestit despre Unirea Basarabiei cu patria-mamă România, pentru care a fost persecutat de fiarele NKVD-iste şi condamnat la 10 ani de lagăr. Eu am scris întreaga povestire întocmai cum mi-a povestit-o tatăl meu, în care au intrat şi cuvintele lui Constantin Leancă. Cum acele însemnări erau periculoase pe acele timpuri, ca să nu am conflicte cu securitatea criminală bolşevică, am ascuns povestirea tatălui meu, scrisă pe foi de caiet, sub o învelitoare a unei cărţi din biblioteca personală. Biblioteca numără peste o mie de volume, şi, ca să găsesc acele foi unde am scris povestirea tatălui meu, de mult uitată, căci trecuseră aproape 47 de ani, mi-au trebuit două zile. Am găsit-o sub aceeaşi învelitoare unde am ascuns-o, ca s-o pot da publicităţii. 

Ceea ce mi-a povestit tatăl meu s-a întâmplat la câteva luni după căsătoria lui cu mama, la data de 15 martie 1918. (more…)

LA CEAS DE CUMPĂNĂ…

June 10, 2010 De: Garda Categoria: MĂRTURII

Sfat de taină: interviu cu Părintele Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă din Neamţ 

Biserica de aramă din căuşul muntelui

Părintele Iustin Pârvu, stareţul Mănăstirii Petru Vodă din Neamţ

De la coada lacului Bicaz ceva mai încolo, la răscrucea satului Petru Vodă, se face spre stânga un drum forestier de vreo 5 km care se strânge-n Poiana Haşca. Aici, în căuşul muntelui căptuşit cu brad, stă culcată de mâna lui Dumnezeu o Biserică pictată în tonuri de aur şi aramă, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril. Mireasmă de lemn proaspăt în aerul tare de munte, căci lucrarea nu este desăvârşită încă. De jur-împrejur chilii de călugări! La căsuţa Părintelui Iustin Pârvu, oameni veniţi de prin partea locului sau de departe, aşteaptă. Timp de trei zile – după un străbun obicei al mănăstirilor moldoveneşti, oricine primeşte aici culcuş şi hrană, aşa că nu-i nici o grabă! Părintele Iustin, stareţul de peste 80 de ani nu oboseşte niciodată să primească, pe rând, din zori până în crucea nopţii, mulţimile de creştini. Cu răbdare duhovnicească şi infinită dragoste de oameni, dăruit cu har, Părintele Iustin te învăluie mai întâi în lumina blândă a ochilor săi albaştri, apoi îţi cercetează  adâncul inimii şi firul gândului. În cele din urmă, înalta credinţă, nădejdea şi dragostea fiecăruia, căci credinţa ortodoxă nu este filozofie, nu este teologie, – este trăire! (more…)

Graiul Neamului – Cântecul lui Ştefan cel Mare

June 02, 2010 De: Garda Categoria: MUZICĂ

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Graiul Neamului – Bătrâne, vino şi povesteşte!

June 02, 2010 De: Garda Categoria: MUZICĂ

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.