Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Arhiva pentru ‘Restituiri – Documente’

UN MANUSCRIS DE IMPORTANȚĂ: “ISTORIA MIŞCĂRII LEGIONARE” de Alexandru Vergatti

July 09, 2017 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Documente

Coperta manuscrisului…

◊ ◊ ◊

◊ ◊ ◊ ◊ ◊

◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊

Scris probabil la mijlocul anilor ’70 (după cum rezultă din bibliografia lucrărilor consultate prezentate de autor la final), manuscrisul de față este un document unic referitor la cunoasterea adevăratei istorii a Miscării Legionare, a parcursului ei de dezvoltare de-a lungul anilor, a cadrului social în care s’a format si adversităților pe care le-a avut de înfruntat încă de la înființare. 

 (PARTEA I-A)

(PARTEA A II-A)

 (PARTEA A III-A)

 (PARTEA A IV-A)

 (PARTEA A V-A)

 (PARTEA A VI-A)

(more…)

RĂSFOIRI: Dosarul D 4278, Vol. 1

February 28, 2015 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Documente

Dosare secrete...

Dosare secrete…

Documente transcrise în original…
Fila 21

Copie după adresa Presedintiei Consiliului de Ministri Nr. 628 756/941 către Directiunea Generala a Politiei Cabinet.

Cu onoare se face cunoscut următoarele:

 1. Prin raportul zilei de 18 Mai a.c. Prefectura Politiei Capitalei a raportat că un comisar (Gagiu Grigore) suprinzând un grup legionar în sedintă de cuib în Grădina Icoanei, a tras toate cartusele în vânt, spre a-i intimida pe legionarii rebeli, pentruca ulterior să fie bătut de acestia, fără a avea posibilitatea de a reactiona prin foc de revolver contra agresorilor.
 2. Cerând relatii Prefectura Politiei Capitalei raportează cu Nr. 102173 din 4 iunie a.c. că „aceasta fost solutia personală a comisarului Gagiu Grigore, care s’a dovedit a fi imprudentă”.
 3. Fată de aceasta situatie vă rugăm să binevoiti a comunica Presedintiei Consiliului de Ministri (serviciul central de informatii) dacă s’a semnalat acest caz tuturor autoritătilor si organelor politienesti din tară printr’un ordin general prin care să se arate imprudenta comisă de un politist, pentru ca pe viitor să nu se mai întâmple asemenea cazuri.

Din ordin
Presedintelui Consiliului de Ministri

Ss General Steflea

(more…)

RĂSFOIRI: Dosarul D 8904, Vol. 1

February 28, 2015 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Documente

♦ Documente transcrise în original…
 Dosar D 8904/vol.1 (cota SRI 1463/1), “Note informative, note de filaj, rapoarte ale inspectoratelor regionale de poliţie şi ale Corpului Detectivilor privind activitatea P.N.Ţ. şi relaţiile cu Mişcarea Legionară. Declaraţii făcute presei de către Iuliu Maniu; extrase din presă”. Scurt: Activitatea PNŢ din anii 1938-1939.

(Extrase)
File 67-71

Memoriu trimis regelui de Maniu după asasinarea lui Armand Călinescu, condamnând atât asasinatul cât si represaliile împotriva Miscării

In această clipă de grea cumpănă se impune mai mult ca oricând ca Natiunea să fie unită sufleteste, să aibă încredere în ea însăsi si în legile tarii cari o pun la adăpost de surprinderi si arbitraj si să fie sigură că există înăuntru o ordine de drept, care îi asigură viata, onoarea, familia si averea;Secret

Toti am fost zguduiti de tragicul eveniment al asasinării primului ministru care nu putea să provoace în sufletul fiecărui om, decât un sentiment de repulsiune si condamnare categorică.

Tocmai acest sentiment, care stăpâneste unanimitatea Natiunei, ar fi putut servi ca isvor de reculegere sufletească si morală a opiniei publice si ca prilej de întărire a Puterii de Stat. Era momentul psihologic potrivit, provocat de revolta generala, isvorâtă din oribila faptă săvârsită în mijlocul evenimentelor atât de îngrijorătoare pentru Stat, ca să se facă repede justitie, aplicând făptuitorilor toată rigoarea sanctiunilor legale si să se rupă astfel cercul vitios în care se sparge viata publică. Opinia publică este îngrozită de vedenia ce i se înfătisează periodic; cetateni cari asasinează un prim ministru, organe ale Statului cari ucid la rândul lor pe făptuitori si pe adeptii lor, fără cea mai sumară judecată, si apoi alti cetateni cari drept răsbunare asasinează din nou un alt prim-ministru.

(more…)

RĂSFOIRI: Dosarul D 8908, Vol. 2

February 28, 2015 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Documente

Dosare secrete...

Dosare secrete…

♦ Documente transcrise în original…
Dosar D 8908, vol.2 (cota SRI 2162/2), “Afise electorale, declaratii, radiotelegrame, note ale Politiei referitoare la propaganda electorală si la incidentele de natură politică din preajma alegerilor din 1937”. Scurt: Propaganda electorală în anul 1937.

[NOTĂ: Corneliu Codreanu = CC, Corneliu Zelea Codreanu = CZC, Totul pentru Tară = TPT, Totul pentru tara = Tpt; orice loc în care apare altfel, va fi scris integral]

File 9-72

Declaratii ale diversilor martori indicând că cei care au spart vitrinele si ferestrele magazinelor si caselor evreiesti din Panciu, jud. Putna strigau: Trăiască Partidul Liberal. [alegerile din 37], în 21 Iulie 1937.

Fila 80, 84, 86, 112, 136, 142

Fotocopie

Fila 145

Nota telefonica, dela Inspectoratul Regional de Politie Craiova, Nr. 8121, 20 Noembrie 1937, orele 14.45


In Jud. Romanati sau depus listele electorale în următoarea ordine:

 1. National Liberali, în frunte cu Dl. Mircea Juvara.
 2. National Tărănisti, în frunte cu Ing. Stef. Mihăilescu.
 3. Liberali Georgisti, în frunte cu Dl. M.G. Sturdza.
 4. Taranisti Radicali, în frunte cu Dl. Gh. Marian.
 5. Partidul TPT, conpusă din: Stef. Atanasiu, Nicolae Totu, preotul Smărăndescu, Târnoveanu, C. Chiriţă si I. Drupu.

(more…)

RĂSFOIRI: Dosarul D 4277, Vol. 2

February 22, 2015 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Documente

Dosare secrete...

Dosare secrete…

Documente transcrise în original…

Fila 18
CAMERA DE SERVICIU

17 Mai 1945

NOTA TELEFONICA
NR. 1951 INSPECTORATUL DE POLITIE BUCURESTI
Catre DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI Directia a 3-a

Raportam ca astazi 17 Mai a.c., organele de siguranta ale Chesturei Politiei Ploesti au descoperit si ridicat 2 depozite de materiale explosibile si incendiare, ascunse de elementele organizatiei legionare, in padurea Fruntea lui Văsii depe teritoriul com. Comarnic jud. Prahova, la 5 Km.Sud de Sinaia.

Investigatiunile continua si de urmare vom raporta.
INSPECTOR
ss. N. Georgescu
Transmite Stoiculescu

Stampila: Dir. Generala a Politiei, Arhiva Sigurantei, No. 06422, 18 Mai 1945, dosar nr. 19785.

COPIE
Depe telegrama semnata de mai multi locuitori din Timisoara catre PRESEDINTIA CONSILIULUI DE MINISTRI

Subscrisii parinti mame ai elevilor liceului Diaconovici Goga Timisoara, protesteaza contra arestarilor fiilor lor in ziua de 10 Mai crt. rugam respectuos eliberarea lor.

ss. Maria Dr. Osteanu, Victoria Giurgiu, Maria Col. Galgotzi, Ana Carje, Silvia Cosma, Vasiu Georgeta Elena, Juncu Cornelia Dr. Filip. (more…)

Dosar D 4277 / vol. I – Problema legionară. Anul 1945.

August 24, 2014 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Documente

Dosar D 4277/vol.1 (cota SRI 337/1). Adrese, note telefonice şi telegrame ale Siguranţei privind: încercările de reorganizare ale Mişcării Legionare, lupta anticomunistă, mod de activitate, arestări, trierea legionarilor. Scurt: Problema legionară. Anul 1945.

Legionari, 1940

Legionari, 1940

Fila 9:

NOTA (13 Februarie 1945)

In ultimul timp, elemente legionare au întreprins o campanie de propagandă la sate, având ca scop sabotarea economică a tării si prin aceasta, creiarea unui curent general de nemultumire, fată de actuala conducere.

Pentru atingerea acestui scop, legionarii sfătuesc pe săteni să ascundă materiile prime ca: lână, bumbac, in, etc, precum si produsele alimentare, arătându-le că în acest fel îsi asigură existenta lor si familiilor, atât în acest an cât si în anul viitor, mai ales că productia anului ce vine va fi foarte slabă.

In acelasi scop, caută sa le scoată în evidentă avantagiile blocării mărfurilor, cari prin această operatiune câstigă foarte mult în valoare.

Acest fel de propaganda a început să prindă, întrucât majoritatea sătenilor, în naivitatea lor, nu văd în această propagandă decât avantagiile personale.

DIRECTIA GENERALA A POLITIEI
REGISTRATURA GENERALA, No. 115849, 7 mar 1945.

Fila 11

NOTA TELEFONICA nr. 17793 S. (1 martie 1945, ora 13:45)

INSPECTORATUL REGIONAL DE POLITIE BUCURESTI
Catre DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI, DIR. POLITIEI DE SIGURANTA

Chestura Ploesti raporteaza urmatoarele:

Comisariatul de politie Câmpina ne raporteaza că în dimineata zilei de 1 martie s’a gasit afisat în centrul orasului Câmpina un manifest de proportie redusa 15/20 cm, scris cu cerneala verde, cu urmatorul continut: Traiasca Legiunea si Horia Sima. In colturile superioare ale afisului are un patrat cu 2 puncte, iar în colturile inferioare – gardul legionar.

Un asemenea afis a fost gasit si la sediul organizatiei comuniste, de catre conducatorul organizatiei, anume Popovici Ion.

In urma investigatiunilor facute nu au mai fost gasite alte exemplare, si pana in present nu au fost identificati autorii acestui manifest.

INSPECTOR REGIONAL,
S. Stratilescu Tr. Ag. Enachescu Pri. Ag. Munteanu

(more…)

ORGANIZAREA Partidului „Totul pentru Ţară”

August 08, 2013 De: Garda Categoria: Restituiri - Documente

PARTIDUL „TOTUL PENTRU ŢARĂ”
Sediul Central                                                                                      Bucureşti, Iunie 1935
Bucureşti, str. Imprimeriei nr.3
Telefon 30354

ORGANIZAREA Partidului „Totul pentru Ţară”
Generalităţi

Situaţia falsă de azi, adică niciuna constituţională, adică partide politice compuse din oameni jidoviţi ce îşi fabrică majorităţi docile şi plătite, care ne împing la  faliment.

Afiş electoral al Partidului "Totul Pentru Ţară"

Afiş electoral al Partidului “Totul pentru Ţară”

Vrem deci să reîntronăm adevărul bazat pe Cruce, Naţie, Rege, aşa cum arată chemarea ce o vom lansa la vremea ei şi pe care una alătur în copie, chemarea care este şi va fi programul nostru.

Partidul se împarte în:

 1. În 71 de judeţe
 2. În 4 culori în Bucureşti, socotită fiecare ca un judeţ
 3. Într’un Centru al partidului, unde se strâng toţi răsleţii, acest centru asemenea socotit ca un judeţ.

Totalul judeţelor va fi deci de 76 judeţe, administrate fiecare de un şef judeţean.

La nevoie şi în centrele populate ca Bucureşti, se vor mai putea înfiinţa culori, cu caracter de judeţ şi cu un şef judeţean.

Partidul „Totul pentru Ţară” este legalizat prin certificatul Legiunei Centrale electorale din Ministerul Justiţiei cu Nr. 9 din 20 Martie 1933. (more…)

Obligaţii ale şefului mişcării legionare

July 26, 2013 De: Garda Categoria: Restituiri - Documente

Arhiva operativă Corneliu Zelea Codreanu – Vol. 17, pg. 105-106, Dosar Nr. 11784

Legi legionare cu privire la anumite obligaţii ale şefului mişcării legionare

Legea Ia. Este interzis şefului mişcǎrii legionare a face vizite cu caracter politic.

Legea IIa. Este interzis şefului mişcǎrii legionare şi şefului Partidului “Totul pentru Ţarǎ” de a face intervenţii la autoritǎţi pentru servirea legionarilor sau diverselor şi nenumǎratelor persoane care se perindǎ zilnic în vederea acestui scop.

Un şef de mişcare şi un şef de Partid legionar trebue apǎrat de toţi legionarii şi de lumea din jur, pentru a rǎmâne numai cu marile preocupǎri ale mişcǎrii, luptei şi ţǎrii şi pentru a-i feri de orice obligaţii, de orice naturǎ ar fi ele, faţǎ de oricine. El reprezintǎ idea de neatârnare a legionarului care trebuie pǎzitǎ ca pe cel mai scump tezaur. (more…)

Pedepsirea trădătorului Vernichescu de către Ion Moţa (Închisoarea Văcăreşti, 28 Martie 1924)

July 25, 2013 De: Garda Categoria: Restituiri - Documente, Restituiri - Imagini

Asociaţia Studenţilor Creştini dela Universitatea din Iaşi

Asociaţia Studenţilor Creştini dela Universitatea din Iaşi – mesaj de solidaritate

(more…)

“Ordin asupra organizărei muncitorimei creştine”

July 14, 2013 De: Garda Categoria: Restituiri - Documente

Ordin

Ordin asupra organizărei muncitorimei legionare (1936)