Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Arhiva / May, 2010

COMUNICAT DE PRESĂ

May 31, 2010 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

DISTRUGEREA ABUZIVA A UNEI CLADIRI DE PATRIMONIU ! – STR. GUTENBERG NR. 3

Casa General Cantacuzino - Grănicerul, o acţiune de distrugere deliberată

Aducem la cunostinta mass-mediei, autoritatilor si tuturor iubitorilor patrimoniului cultural national desfasurarea unor evenimente deosebit de grave petrecute pe parcursul acestui week-end.

In noaptea de vineri 28 spre sambata 29 mai a.c., pana la orele 02,oo, o echipa de indivizi au distrus cu baroasele si alte unelte dure toate elementele decorative si artistice de pe fatadele cladirii din str. Gutenberg nr. 3, fosta resedinta a printului Gheorghe Cantacuzinio-“Granicerul”.

Mentionam ca, printr-o adresa cu nr. 1396 / 28.05.2010, in care se arata ca imobilul respectiv se afla in procedura de clasare in Lista Monumentelor Istorice,  Ministerul Culturii si Patrimoniului National solicita Prefectului Capitalei sa dispuna suspendarea autorizatiei de desfiintare a cladirii si sistarea lucrarilor de demolare. In ziua de vineri 28 mai a.c., presedintele Asociatiei pentru memorie Identitara “Carpatii”, Florin Dobrescu, impreuna cu d-na Doina Vella, vicepresedinte al Asociatiei ProDoMo,  au avut o intalnire cu Prefectul Capitalei, dl. Mihai Cristian Atanasoaiei, care a manifestat o solicitudine deosebita in vederea realizarii demersurilor legale necesare salvarii imobilului. In acest sens, Inspectoratul de Stat in Constructii a intreprins sambata 29 mai ora 8,oo, demersurile  legale in vederea sistarii oricaror lucrari de demolare a imobilului care are statut protejat conform Legii nr. 422 / 18.07.2001 privind protejarea monumentelor istorice. (more…)

Casa General Gheorghe Cantacuzino

May 29, 2010 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Petitie pentru salvarea Casei General Gheorghe Cantacuzino din Str. Gutenberg nr. 3

Casa General Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul (intrare)

Destinatar: Ministerul Culturii si Cultelor – Comisia Nationala a Monumentelor Istorice // Primaria Sectorului 5 // Primaria Capitalei – Primar General Sorin Oprescu // Prefectul Capitalei

Subsemnatii, aducem la cunostinta MINISTERULUI CULTURII SI CULTELOR – COMISIA NATIONALA A MONUMENTELOR ISTORICE // PRIMARIA SECTORULUI 5 // PRIMARIA CAPITALEI – PRIMAR GENERAL SORIN OPRESCU // PREFECTUL CAPITALEI, urmatoarele:

La data de 22.06.2009, primaria Sectorului 5 a emis autorizatia de desfiintare nr. 247, avind ca obiect imobilul situat in str. Gutenberg nr. 3 avind iesire si in Splaiul Indepentei nr. 30.
Asociatia pentru memorie Identitara “Carpatii” a luat cunostinta de existenta acestei autorizatii de desfiintare in 04.01.2010, in urma contactarii firmei Gis Group, care se ocupa cu intermedierea vanzarii imobilului.

La data de 11.01.2010, Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Patrimoniului din Romania (PRO_DO_MO), a depus la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti, cererea cu Nr. 37, de clasare in regim de urgenta pentru imobilul aflat in discutie. (more…)

Comuniştii fac progrese

May 23, 2010 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Românii înstrăinaţi

«Înteţirea represiilor politice faţă de reprezentanţii şi adepţii PCRM, organizate de către actuala guvernare» a fost titlul unei conferinţe de presă ţinute săptămâna aceasta de către reprezentanţii fostului partid de guvernământ.

Am deschis dicţionarul, pe internet. Dacă cauţi explicaţii pentru expresia «represiuni politice», apar imediat expresiile «Gulag», «duşman al poporului», «teroarea roşie», «colectivizare», «poliţia politică», «masacrul de la Katyn», «puterea sovietică», «teritorii anexate», «partidul comunist».

Dacă cauţi «represiuni politice în Moldova», apar şi cifrele, multe cifre. În 1940 în Moldova erau doar vreo 300 de comunişti şi doar 21 dintre ei erau de etnie română. În 1941 aici erau deja circa 9000 de comunişti, jumătate dintre ei fiind aduşi din Rusia şi din alte republici sovietice. (more…)

Elementele morţii ZdG lipsesc

May 09, 2010 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Reporterii ZdG sunt toţi tineri de până la 25 de ani...

Articol dedicat colegilor mei de breaslă

«Moarte Ziarului de Gardă» — este unul dintre multele mesaje care au fost lăsate în acest an pe forumul ZdG în coada articolelor despre corupţie. Cine lansează aceste ameninţări şi cât de serioase sunt aceste dorinţe ale unor cetăţeni din Moldova?

Văzând că organele de drept s-au autosesizat în repetate rânduri cu privire la forumiştii care îşi declară atitudinea ostilă faţă de unii exponenţi ai puterii, am depus şi noi o solicitare la poliţie. Iată şi răspunsul, oficial, semnat de locotenentul Pulisca, cu copie locotenentului Jizdan: «A fost emisă propunerea de neîncepere a urmăririi penale din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii. Materialul în cauză se află în prezent în procedură la Procuratura Centru mun.Chişinău».  (more…)

Persoanele deportate: Victime ale tuturor regimurilor

May 07, 2010 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

După aproape două decenii de la proclamarea independenţei R. Moldova, dosarele victimelor represiunilor politice din timpul regimului comunist totalitar continuă să fie secrete. Cei peste 100 de mii de  deportaţi care mai sunt în viaţă luptă pentru a-şi restabili averea confiscată ilegal. O bună parte dintre aceştia nici nu au fost reabilitaţi.

275-deport

Persoanele deportate: Victime ale tuturor regimurilor

«În arhiva Ministerului Afacerilor Interne (MAI) am început să plâng, pentru că m-am văzut acolo pe mine, ştiind că nu sunt vinovată de nimic, dar eram pusă într-un rând cu cei mai straşnici criminali», îşi aminteşte cu lacrimi în ochi Valentina Sturza, preşedinta Asociaţiei deportaţilor din Moldova.

Singurele fotografii erau în dosarul de deportare

După multe insistenţe şi scrisori, abia acum trei ani, Valentina Sturza a reuşit să-şi vadă în arhiva MAI-ului dosarul ei şi al celorlalţi membri ai familiei. «Până atunci, nu am ştiut că tatăl meu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, după care i-a fost schimbată sentinţa în 14 ani de închisoare în cel mai straşnic gulag sovietic şi de zece ani de exil», îşi aminteşte cea care în tinereţe era numită copil din familie de duşmani ai poporului, doar pentru faptul că tatăl ei a fost primar şi deputat în Parlamentul României. (more…)

Victimele represiunilor politice nici astăzi nu au acces la propriile dosare

May 01, 2010 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Circa 250 mii de dosare ale victimelor represiunilor politice din perioada sovietică continuă să fie secrete în R. Moldova. Dintre acestea, circa 170 mii se păstrează în depozitul special de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi se referă la persoanele care au fost deportate, iar 80 mii sunt depozitate la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS). Declaraţia a fost făcută de Mihai Taşcă, dr. în drept, secretarul Comisiei pentru studierea regimului comunist totalitar din RM, vineri, 30 aprilie 2010, în cadrul Clubului Jurnaliştilor de Investigaţii. Şedinţa a avut ca temă: „Drepturile deportaţilor la reabilitare şi recuperarea prejudiciilor şi accesul victimelor regimului comunist totalitar la propriile dosare». (more…)