ORIENTĂRI LEGIONARE

 

Marele Român trăieste în dialog permanent cu Neamul, cu acel Neam invizibil care licăreste în constiinta fiecăruia, si întreaga lui existentă e prefigurată de aceste institutii intelectuale.

Dar dacă nu e dat fiecărui Român să ajungă la o plenitudine interioară de românism, fiecare are posibilitatea să-si însusească perspectiva Marelui Român si să-si potrivească pasii in cadenta lui. Undeva, departe, dincolo de suvoiul nestatornic al existentei zilnice, poate să-si proiecteze, ca o stea polară, idealul Marelui Român si să încerce să se apropie de el. Cât poate să realizeze fiecare actionând pe linia eternitătii românesti, e o chestiune care depinde de o multime de factori, dar esential este ca toti, absolut toti, să-si ia ca punct de orientare în viată imaginea Marelui Român. Marele Român este o chintesentă a Românismului si trebuie să devină o aspiratie generală a Neamului, dacă vrem să mai reprezentăm ceva în omenire. Realitatea Marelui Român e rezervată câtorva alesi, dar proectia acestei realităti în constiinta fiecăruia trebuie să atragă ca un magnet tot ce avem mai bun, mai nobil si mai generos în sufletul nostru. Orice alte aspiratii nationale am avea, politice, sociale, culturale, etc., ele nu se pot împlini dacă în prealabil nu am devenit un "om nou".

A fi un om nou, cum cerea Corneliu Codreanu, nu e ceva extraordinar, extra-terestru sau imposibil de atins. E o manifestare naturală a fiintei noastre. Fiecare Român, în adâncul sufletului său, năzueste la mândrie si mărire natională. A nu avea această aspiratie, a nu dori Patriei tale un destin înăltător, e ceva anormal. Inseamnă că suntem bolnavi interior, că ceva nu functionează bine în constiinta noastră. Trebuie să ne cercetăm, trebuie să ne examinăm, pentru a vedea dece ne lipseste avântul creator al "omului nou". Nu cumva sunt blocate izvoarele Românismului de conceptii gresite, de indolentă, de lipsă de curaj si din cauza acestor pietroaie crestem mici si piperniciti, în loc să ne ridicăm falnici ca niste brazi de munte? Nu cumva ne complacem în situatii minore, crezând că asta e viata, că pentru asta ne e dat să trăim, când în realitate trebuie să justificăm talantul cu care ne-a înzestrat Dumnezeu.

Dat fiind situatia tragică în care se găseste poporul român astăzi - căci nu mai suntem ca în vremurile blajine de odinioară când ne puteam retrage din fata năvălitorilor în codri de nepătruns - nu ne mai putem permite luxul de a trăi vegetativ si banal. Am intrat într'o eră care reclamă eforturi maxime din partea fiecărui Român, dacă vrem să mai supravietuim ca Neam. Orice refuz de a examina această situatie desperată a natiunii - sclavie si decimare - e mai mult decât o dezertare; e un certificat de imbecilitate pe care si-l eliberează individul singur.

Din perspectiva Marelui Român, interesele individuale si de familie rămân permanent subordonate intereselor nationale. Romanca A te îngriji de tine si de familie e o datorie sacră, dar a reduce tot orizontul vietii la aceste entităti, e o eroare gravă care se poate repercuta chiar asupra acelora pe care îi iubesti si vrei să-i ocrotesti. Nici existenta strict personală nici a familiei nu se apără hit et nuc, ci lărgind orizontul la mii de kllometri distantă. Adevărata dragoste de femilie se manifestă prin asigurarea viitorului ei de vicisitudinile istorice. Bărbatul trebuie să vadă ce se întâmplă în lume, ce primejdii amenintă integritatea Neamului, primejdii cari în fond fatal se vor descărca si asupra familiei lui, si să nu se ascundă îndărătul femeii. Bărbatii lasi, cari mereu se scuză că nu pot sacrifica pentru Neam din cauza greutătilor familiale, sunt în realitate dusmanii femeilor si copiilor lor, căci, prin lipsa lor de prevedere, îi lasă pradă opresorilor si criminalilor.

Când Natiunea e puternică, si familia e ocrotită si asigurată; iar când prevalează îngustimea de spirit in afacerile publice, crivătul mătură nu numai întocmirile nationale, ci si asezămintele de familie.

-In orice Natiune întâlnim trei categorii de indivizi: păsările de pradă, oamenii de sacrificiu, si masele populare. Păsările de pradă, cum le indică si numele, prădează avutul si viata oamenilor, pentru a câstiga ei influentă, bani si putere. Oamenii de sacrificiu fac eforturi ca să compenseze răul săvârsit de vampirii societătii, apărând interesele colectivitătii. Masele populare sunt fundamental bune si urmează linia oamenilor de sacrificiu, când acestia se afirmă cu putere în Stat, dar când ei nu se pot impune în viata publică, atunci masele cad sub imperiul păsărilor de pradă si se corup.

O natiune e puternică atunci când echipa oamenilor de sacrificiu predomină în afacerile publice si intră în declin când păsările de pradă se înmultesc în mijlocul ei. Acestea sunt ca niste bacterii sau virusuri cari împiedică buna functionare a organelor.

Din perspectiva Marelui Român, rostul maselor largi ale poporului nu e ca să se comporte inert în lupta continuă ce se desfăsoară în natiune între păsările de pradă si oamenii de sacrificiu, ci ca să participe la giganticul duel de pe vârfuri. Orice Român, chiar de cea mai umilă conditie socială, trebuie să aibă ochi si să observe cum poate ajuta pe cei care luptă în primele linii. Rezultatul bătăliei - adică o natiune stăpână pe destinul ei sau o natiune sclavă - nu e produsul întâmplării, al norocului, al hazardului, al "bietului om sub vremuri", ci e determinat de efortul depus deoparte si de alta a baricadei. În cursul unei bătălii pentru destinele natiunii, intervin o multime de incidente, factori, amănunte, necunoscute. Adeseori, un mic ajutor, venit la momentul oportun, din partea cine stie cărui necunoscut, poate să încline cumpăna victoriei spre fortele binelui. De câte ori, oameni mari n'au căzut pentrucă au fost părăsiti de cei cari puteau, cu un mic sacrificiu, să-i salveze. Tiranii suprimă pe binefăcătorii popoarelor, contând pe lasitatea maselor. Acestea se vor retrage din câmpul de bătălie, lăsându-i pradă dusmanului tocmai pe cei cari luptă pentru drepturile lor. Când marii oameni sunt răpusi si masele zac înlăntuite, nu le mai rămîne altceva decât să-si aducă aminte de ei si să plângă.

În orice nenorocire natională nu există numai o răspundere a păturii conducătoare, ci si o răspundere colectivă, a întregului popor. De aceea se vorbeste si de "păcatele întregului popor".

Situatia trebuie remediată. Să nu mai existe mase inerte, anonime, stupide; să nu mai existe indivizi fără formă politică si spirituală, ci o formidabilă întrecere între toti Românii pentru a sprijini idealul Marelui Român. Fiecare Român trebuie să oficieze slujba "Marelui Român", aducând fiecare ce poate la constructia României de mâine.

Scoala Marelui Român ne învată să stăm bravi în fata evenimentelor, să nu acceptăm niciun compromis care ar putea să dăuneze intereselor Neamului, dar, în acelas timp să ne purtăm cu un infinit respect fată de tot ce reprezintă o valoare natională, o autoritate politică, morală, stiintifică sau culturală.

Marele Român e un indicator de valori. Un altimetru. La nivelul lui se află plafonul optim al existentei omenesti. El se luptă, se sacrifică si moare pentru a trezi în noi apetitul marilor întreprinderi. Nu o rasă de fiinte spărioase, cari fug într'o parte sau alta, cum aud pocnetul biciului sau după cum li se aruncă un ciolan de ros, ci o rasă de cuceritori, cari, cu pretul a aspre renuntări, îsi făuresc destinul, sub ocrotirea Proniei Ceresti.

-Fiecare Român, un imperiu spiritual. 

-Fiecare Român, un sculptor al viitorului.

Horia Sima

De confluentă: Horia Sima despre Taina Românismului







/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE