Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

RĂSFOIRI: FILE ŞI DOSARE SECRETE…

February 28, 2015 By: Garda Category: MĂRTURII, Restituiri

Dosare secrete...

Dosare secrete…

Documente transcrise în original…

Dosarul D 8907, SECTIUNEA 4-a
Fila 23
9 Ianuarie 1933
NOTĂ

In seara zilei de 7 Ianuarie cor, într’un cerc restrâns de oameni politici între cari si fostul Director General CFR anume PRETORIAN, domnul NICOLAE LUPU seful partidului tărănist, a afirmat că, guvernul comite o gravă eroare prin arestarea în massă a membrilor GĂRZI DE FER, fiindcă va creia o atmosferă defavorabilă în opinia publică actualului regim si va înlătura chiar simpatia care si-a creiat-o în întreaga tară în urma atentatului.

Convingerea care si-a manifestat-o domnul Dr. NICOLAE LUPU este că din cauza acestor împrejurări guvernul va deveni o simplă jucărie în mâna opozitiei.

Fila 35

20 Ianuarie 1934

In cercurile ziaristice din Capitală se discută că D-nul Ministru N. Titulescu este acela care a cerut arestarea lui NAE IONESCU, directorul ziarului „Cuvântul”.

Se afirmă că D-l Ministru Titulescu s’ar fi exprimat că, până ce nu va fi arestat ziaristul NAE IONESCU, d-sa refuză să intre în guvern.

Deasemenea se afirmă că D-l Ministru N. Titulescu s’ar fi opus, de curând, la eliberarea lui Nae Ionescu.

Fila 65

14 Martie 1934
Svon de retragerea guvernului.

Aseară a circulat între parlamentarii opozitionisti stirea că actualul guvern va demisiona pe chestiunea procesului „Gărzii de Fier”.

Se afirmă că existenta guvernului este în directă functiune de deschiderea desbaterilor procesului si că a doua zi a procesului guvernul va fi, virtualmente căzut.

Fila 71

12 Aprilie 1934

Sentinta în procesul Gărzii de Fier a dat nastere la diferite svonuri între minoritarii si emigrantii rusi din Capitala.

In general, sentinta este considerată ca o lovitură dată guvernului si Partidului Liberal.

Se svoneste că d. prim ministru G. Tătărăscu, in urma acestei sentinte, a prezentat, în două randuri, demisia guvernului, insă MS Regele a respins-o. In orice caz, criza de guvern este considerată ca deschisă.

Activitatea lui ZELEA CODREANU si a partizanilor săi a dat nastere la opiniunea că armata este de partea curentului nationalist.

_____________________________________________

Dosar D 8906 (cota SRI 1727)

Fila 47

18 Septembrie 1935

D-na Maria Beiu Palade a trimis zilele acestea lui CZC o scrisoare, prin care îi spune să nu creadă că d-sa s’a depărtat de „speranta cea mare”, care poate fi mântuirea tării. (Se face aluzie la actiunea sa pentru „Dreptul mamei”).

Totodată îl invită pe CC să meargă la via sa dela Tg. Ocna, sau la Slănicul Moldova, unde are vilă, pentru a se odihni cateva săptămâni.

NOTĂ: Corneliu Codreanu = CC, Corneliu Zelea Codreanu = CZC

Lasă un răspuns