Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

“Festivalul Românesc” din Jacksonville, Florida

October 27, 2014 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

Afişul manifestării...

Afişul manifestării…

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Românesc din Jacksonville, Florida, desfăşurat pe parcursul celor două zile de 25 – 26 Octombrie, şi-a încheiat porţile.
Devenit de acum un eveniment tradiţional anual, Festivalul Românesc se înscrie în hronicul comunităţii drept un moment de seamă pentru toţi cei ce, înfruntând vicistitudinile anilor, şi-au găsit aşezarea în această depărtare a lumii. Români dragi si mândri care nu şi-au uitat pământul de unde au plecat, tradiţiile şi întreg specificul lor, cu toţii reuniţi într’o frumoasă atmosferă emblematică de simţire menită să le întărească dragostea, cadrul spiritual de conservare, de unire şi mândrie românească.
Cu regretul absenţei din terţe motive dela precedentele manifestări care au avut loc pe acest fundal, nu sunt surprins de fel să găsesc pe feţele fraţilor mei Români destindere şi bună voie, să-i văd radioşi şi însufleţiţi în schimburi de cuvinte de complezenţă, unde nu există bariere; cunoscuţi sau necunoscuţi, oamenii sunt apropiaţi unii de alţii, ca fraţi de sânge ai aceluiaşi Neam. Se regăsesc cu toţii la un loc, se privesc cu drag şi se îmbrăţişează cu multă căldură unii pe alţii. Laolaltă, tineri feţi frumoşi şi cosânzene, alături de bătrâni cu feţele scrijelite de lungul anilor, petrec cu toţii la unison momentul care le uneşte sufletele.

gfgf

“Festivalul Românesc” din Jacksonville…

In faţa ochilor, pe estrada special amenajată, spectacolul se desfăşoară cu repeziciune. Grupurile locale de dansatori “Datina”, “Bucovina”, “Fenomenal”, “Dacia Band” şi celelalte, se perindă în faţa mulţimii prezente, răsplătite la fiecare final de aplauze furtunoase. Pe scenă îşi face apariţia grupul “Autentic”, sosit tocmai din România pentru acest frumos eveniment. Sunt interpretate melodii din noul album al grupului intitulat “Ăsta-i chef ca la Români!”, alături de celelalte piese binecunoscute din repertoriul lor. Pe cuprinsul larg de iarbă verde din faţa estradei, ici şi colo, oamenii se prind de mână si încep jocurile şi horele. Mai mici sau mai mari, roate de oameni se învârt şi chiuiesc cu însufleţire în ritmul dansurilor şi cântecelor care vin ca o adevărată avalanşă. Tineri cu pasul apăsat, copii şi bătrâni, se înlănţuie de-acum cu zecile în tot spaţiul…

ihhgig

“Festivalul Românesc” din Jacksonville…

Au trecut deja multe ore!… Trag ocheadă de-a lungul meselor îmbelşugate de tradiţionalele preparate culinare: joviali, oamenii se îmbună unii pe alţii, ciocnesc cu bucurie paharele cu vin românesc; desigur, nu lipsesc de pe mese sarmalele cu mămăliguţă, mititeii, cârnaţii sau delicioasa pastramă.
Câţiva, răvăşiţi de nostalgie, par pătrunşi de doruri şi oftaturi. Răstigniţi fiind de vitregia vremurilor, totuşi, pentru mulţi “viaţa în străini” nu-i uşoară. Cei ce cu zeci de ani în urmă au ales cu riscul vieţii lor soarta exilului, au înţeles de mult că dorurile nu pot fi învăluite chiar aşa de usor în ceaţa uitării
S’a lasat de-acum seara, întunericul începe să se aştearnă tot mai greu şi, odată cu el, parcă se înteţesc şi acordurile cântecelor şi tropotitul dansurilor de tot felul. Suntem martorii unui adevărat reviriment folcloric, purtaţi rând pe rând în reverberaţiile tainice ale comorilor muzicale din zonele şi colţurile ţării noastre atât de îndrăgite. Ca final al sărbătorii, străbătând parcă văzduhurile până la vatra plaiurilor noastre depărtate, cu pathos şi însufleţire, toţi cei de faţă intonează solemn şi cu bărbăţie marşul mobilizator care ne autentifică răspunderea şi angajamentul total în faţa istoriei, oriunde ne-am afla, pentru că, în primul rând:

“Noi suntem Români,
Noi suntem Români,
Noi suntem pe veci aici stăpâni.”

Târziu în noapte, copleşiţi de frumoasele momente petrecute, cu lumină în suflet, ne-am despărţit cu greu de această manifestare românească, nu înainte de a ne lua încă odată rămas bun dela organizatorii acestui important eveniment din viaţa comunităţii noastre, cărora se cuvine să le punem numele la loc de cinste şi în primul rând inimosului român, d-l George Pătroi, preotului bisericii noastre “Sf. Ana”, Stefan Stoleru (sub auspiciile căreia s’au desfăşurat cele două zile de festival şi sărbătoare românească), zecilor de oameni angrenaţi voluntar în ajutor pentru buna desfăşurare a serbării, cum şi sutelor, dacă nu chiar miilor de participanţi care au ţinut să fie prezenţi la eveniment.
Nicolae NIŢĂ

 

1 Trackbacks/Pingbacks

  1. Garda de Fier | O zi la Festival, în Jacksonville… 25 10 17

Lasă un răspuns