Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Dosar D 4277 / vol. I – Problema legionară. Anul 1945.

August 24, 2014 By: Garda Category: MĂRTURII, Restituiri - Documente

Dosar D 4277/vol.1 (cota SRI 337/1). Adrese, note telefonice şi telegrame ale Siguranţei privind: încercările de reorganizare ale Mişcării Legionare, lupta anticomunistă, mod de activitate, arestări, trierea legionarilor. Scurt: Problema legionară. Anul 1945.

Legionari, 1940

Legionari, 1940

Fila 9:

NOTA (13 Februarie 1945)

In ultimul timp, elemente legionare au întreprins o campanie de propagandă la sate, având ca scop sabotarea economică a tării si prin aceasta, creiarea unui curent general de nemultumire, fată de actuala conducere.

Pentru atingerea acestui scop, legionarii sfătuesc pe săteni să ascundă materiile prime ca: lână, bumbac, in, etc, precum si produsele alimentare, arătându-le că în acest fel îsi asigură existenta lor si familiilor, atât în acest an cât si în anul viitor, mai ales că productia anului ce vine va fi foarte slabă.

In acelasi scop, caută sa le scoată în evidentă avantagiile blocării mărfurilor, cari prin această operatiune câstigă foarte mult în valoare.

Acest fel de propaganda a început să prindă, întrucât majoritatea sătenilor, în naivitatea lor, nu văd în această propagandă decât avantagiile personale.

DIRECTIA GENERALA A POLITIEI
REGISTRATURA GENERALA, No. 115849, 7 mar 1945.

Fila 11

NOTA TELEFONICA nr. 17793 S. (1 martie 1945, ora 13:45)

INSPECTORATUL REGIONAL DE POLITIE BUCURESTI
Catre DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI, DIR. POLITIEI DE SIGURANTA

Chestura Ploesti raporteaza urmatoarele:

Comisariatul de politie Câmpina ne raporteaza că în dimineata zilei de 1 martie s’a gasit afisat în centrul orasului Câmpina un manifest de proportie redusa 15/20 cm, scris cu cerneala verde, cu urmatorul continut: Traiasca Legiunea si Horia Sima. In colturile superioare ale afisului are un patrat cu 2 puncte, iar în colturile inferioare – gardul legionar.

Un asemenea afis a fost gasit si la sediul organizatiei comuniste, de catre conducatorul organizatiei, anume Popovici Ion.

In urma investigatiunilor facute nu au mai fost gasite alte exemplare, si pana in present nu au fost identificati autorii acestui manifest.

INSPECTOR REGIONAL,
S. Stratilescu Tr. Ag. Enachescu Pri. Ag. Munteanu

De asemenea, aproape acelasi text la Fila 68, cu adaugarea „prins în pioneze pe o usă improvizată a fostului magazin de croitorie Panaitescu”.

Fila 13

NOTA TELEFONICA nr. 8087 (2 martie 1945; ora 16:20)

POLITIA ORASULUI BUZAU
Catre DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI, D-lui Director General personal

Raportam urmatoarele:

Dl. Lt. Colonel Ordisaria, seful Subcomisiunei Aliate de Control Buzau, a cerut ca pana in dimineata zilei de 3 Martie a.c. sa fie arestate un numar de 39 persoane dintre care:

– 16 legionari, asupra carora Comisiunele Speciale au hotarat in majoritate sau unanimitate lasarea lor in stare de libertate

– 3 legionari asupra carora Comisiunele Speciale au hotarat arestarea lor si dintre care in prezent doi sunt concentrati-mobilizati iar unul disparut.

– 19 persoane care nu figureaza in evidentele noastre ca facand parte din miscarea legionara.

SEFUL POLITIEI Constantin Tuculescu

Fila 15

Nr. 41294.S. din 10 Martie 1945.

MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE
Subsecretariatul de Stat al Ordinei Publice.

Tr. comis. aj. Arhirescu Pr.Detectiv Gâncu Andrei

Confidential

Inspectoratul Regional de politie Bucuresti raporteaza urmatoarele, in legatura cu arestarea membrilor organizatiei legionare teroriste din Ploesti:

In ziua de 5 martie a.c. a fost arestat la Brasov, de organele Chesturei Ploesti, legionarul Ciupală Ion, fost sef al C.M.L.-ului, fugit in Germania, de unde a revenit recent in mod clandestin.

Asupra numitului s’au gasit acte false pe numele Ionescu Ion, notite insemnate in mai multe file cifrate si un revolver.

Din investigatiile facute de organele Chesturei politiei Ploesti, rezulta ca numitul a fost trimis pe calea aerului, impreuna cu alti in scopul de a organiza si executa acte teroriste.

Ciupală Ion, refuza sa faca declaratii.
Cercetarile continua si de urmare vom raporta la timp. DIRECTOR GENERAL, ss Gh. Popescu

DIRECTOR, ss. Indescifrabil

Fila 16

NOTA 37229 6 Martie 1945 Secret

Organizatia legionara Brasov a dat recent dispozitiuni membrilor sai sa inceapa o campanie de denigrare in intreprinderi a armatelor sovietice, prin ilustrarea purtarii soldatilor rusi fata de populatia din Romania, in comparatie cu modul de comportare al soldatilor germani.

Prin aceasta actiune se urmareste castigarea de noi aderenti pentru sustinerea actualelor comitete de fabrica formate din elemente legionare.

Comunicat:

– Presed. Cons.Ministri – Dir.G-rala a Politiei

Stampila: DIR. GENERAL a POLITIEI, ARHIVA SIGURANTEI No. 41273, 8 Mar 1945

File 18-66

Inspectoratul General de Politie Sibiu, Alba Iulia, Suceava, toate cu texte tip:

…avem onoare a raporta ca pana in prezent nu s’au putut aresta si identifica legionarii urmariti cu ordinul Dvs. de mai sus. Urmarirea continua.

Fila 67

NOTA TELEFONICA NO. 8553. (7 martie 1945).
Politia Ramnicu Sarat catre Directiunea Generala a Politiei.

Fotocopie ceruta

Seful politiei, ss. Mănăilă

tr. Şerban

Fila 69-70

Proces verbal + decizie privind suspendarea operatiunilor de triere a legionarilor in judetul Romanati

Fotocopii cerute

Presedintele comisiei de triere Romanati Judecator, ss Predeteanu

Membri: Nicu Betulescu, Constantin Florescu, Florea Mateescu, Stefan Dobrescu. File 71-79, 81-92: idem 18-66 pt Suceava, Arad, Timisoara, Galati, Pitesti

Fila 80

CHESTURA POLITIEI MUNICIPIULUI ALBA IULIA

Nr.21101 S. din 22.II.1945

DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI DIR. POLITIEI DE SIGURANTA Bucuresti

La ordinul dvs. Nr. 37564 S. din 12 Februarie 1945 avem onoare a raporta ca, Comisiunea de Triere a Legionarilor din judetul Alba a incheiat lucrarile in 16 Februarie 1945 si inaintat Subsecretariatului de Stat pentru Politie si Siguranta cu raportul nr. 28 Conf. din 16 februarie 1945 Memoriul strungarului Olteanu Victor din Aiud a fost anexat dosarului sau personal si examinat de Comisie. S’a hotarat cu unanimitate de voturi internarea lui, avandu’se in vedere ca numitul a fugit in Germania in luna Iulie 1941 unde a lucrat in diferite fabrici pana in luna Februarie 1943.

Chestor,
Dr. Petreanu Gheorghe

Sef Bir. Sig. Comisar Capătă Ştefan

Stampila: Dir. Generala a Politiei, Arhiva Sigurantei, No. 41697, 10 Mar 1945.

Fila 93

NOTA TELEFONICA NR. 9911 din 10 Martie 1945 Dela

Inspectoratul de Politie Pitesti

Urmare raportului nostru Nr. 9843 din 9 Martie 1944 raportam ca Politia Pitesti cu Nr. 58 din 10.III.1944 arata ca in seara zilei de 8.III.1945 Domnul Sef al acestei Politii a fost chemat la Comandamentul Sovietic din Pitesti de catre Domnul Maior Achimov care i-a cerut sa-i prezinte lista celor cari au fost ridicati si cari se gasesc retinuti la oficiul politiei pentru cercetari precum si in baza carui ordin au fost ridicati.

Dupa lamuririle date Domnul Maior Achimov a dispus ca pe viitor sa nu mai fie arestati nimeni mai ales in materie legionara pana ce in prealabil nu se va lua si avizul D- sale.

INSPECTOR REGIONAL Ss Muscalu

Transmite Ss Lazarescu

Stampila: Dir. Generala a Politiei, Arhiva Sigurantei, No. 41802, 12 Mar 1945.

Fila 94

INSPECTORATUL GENERAL DE POLITIE TIMISOARA Serviciul Politiei de Siguranta

1945 Martie 10

Nr. 27618 S.

DOMNULUI DIRECTOR POLITIEI DE SIGURANTĂ BUCURESTI

La ordinul domniei voastre 34055 S. din 19 Ianuarie 1945, am onoare a raporta mai jos sinteza informativa a starii de spirit a legionarilor din regiune, in ultimele doua saptamani.

In urma evenimentelor de ordin intern, starea de spirit a legionarilor din regiunea noastra a devenit din nou mai ingrijorata. Formarea noului Guvern, le intareste credinta ca va atrage dupa sine consecinte mai grave in legatura cu situatia lor. Ei cred ca toate lucrarile efectuate pana in prezent de catre Comisiile ce au functionat, vor fi revocate si se vor lua masuri mai drastice contra lor.

Unii din legionari comenteaza ca, in afara de masuri privative de libertate, acestia vor fi obligati si la sanctiuni de natura civila, prin aceia ca cei ce au avut, in posesie bunuri evreesti, vor trebui sa restituie proprietarilor, suma intregului folos de care au fost privati acestia.

Fata de autoritati si public, atitudinea legionarilor continua sa fie rezervata.

Despre situatia politica se feresc a discuta, iar cat despre rasboiu, sunt convinsi ca este pierdut de Germania.

INSPECTOR REGIONAL DE POLITIE Epure Pavel

Stampila: Dir. Generala a Politiei, Arhiva Sigurantei, No. 41826, 12 Mar 1945, dosar nr. 19785.

Fila 96 (ambele parti)

No. 18081 S 10 Martie 1945

DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI DIRECTIA POLITIEI DE SIGURANTA

Stampila: Dir. Generala a Politiei, Arhiva Sigurantei, No. 41855, 12 Mar 1945.

Avem onoare a raporta ca in urma investigatiilor facute de organele Chesturei Politiei Ploesti pentru descoperirea organizatiei legionare de Prahova, au dus la rezultate concrete.

Dupa evenimentele dela 24 August 1944, a luat fiinta in Germania, avand sediul la Viena, un comandament compus din:

  • –  delegati ai S.S.-ului german, sub conducerea capitanului german inginer Piff, fost multa vreme la Ploesti, cunoscut agent al Gestapoului,
  • –  delegati ai Armatei Nationale Romane (de sub comanda Generalului Chirnoagă), sub conducerea unui maior roman,
  • –  delegati ai conducatorilor legionari fugiti in Germania, sub conducerea directa a lui Horia Sima.
  • –  In ziua de 2 septembrie 1944, Horia Sima, printre altele, a anuntat legionarii fugari in Germania, sustinand ca legionarii vor avea de primit misiuni pe cari ei vor trebui sa le execute cu pretul vietii lor, deoarece numai astfel, Neamul Romanesc va mai putea fi salvat.Dupa aceia s’a trecut la organizarea si instruirea legionarilor cari in colaborare cu elementele din armata nationala, aveau sa fie trimise in tara, cu scopul de a comite acte de violenta indreptate atat impotriva armatei rosii cat si a persoanelor din viata publica.Pregatirea acestei actiuni s-a terminat la finele lunii Noembrie 1944, dupa care s’a trecut la trimiterea in tara a diverselor echipe teroriste avand ca sef un legionar, desenat [sic!] personal de Horea Sima.Misiuni marturisite:
  • –  Luarea legaturilor cu organizatiile judetene si regionale din tara.
  • –  Organizarea de echipe si grupuri de legionari pe munti.
  • –  Dotarea cu arme si munitiuni.
  • –  Cimentarea legaturilor si captarea elementelor legionare pentru lupta comuna.
  • –  Asteptarea ordinului pentru deslantuirea unei actiuni simultane, pentru a nu expune prin acte izolate, legionarii din lagare, inchisori, etc.Mijloace:
    S.S.-ul german punea la dispozitie elementul material ca: arme, munitii, imbracaminte, avioane pentru lansari de persoane si materiale, bani, etc.Comandamentul legionar si armata nationala punea la dispozitie elementul uman legionar si militar, ce se recrutau din randurile acelora care au fost trimisi in Germania la diverse scoli militare.Echipele se compunea din cate 5-9 persoane, fiind dotate:
  • –  un aparat de radio emisie portativ,
  • –  doua pistoale automate,
  • –  doua grenade defensive la fiecare persoana,
  • –  o busola,
  • –  un binoclu,
  • –  cate un revolver de buzunar calibru 9 mm., 2 incarcatoare si una cutie cu cartuse,
  • –  acte de identitate false,
  • –  haine civile si militare romane,
  • –  bani (suma variaza dela echipa la echipa) in orice caz peste un milion la fiecare sef de echipa.Se pretinde ca pana in prezent au fost trimise in Romania 7-8 echipe cu un efectiv de circa 45 membri, lansati cu deosebire in regiunile din munti. Una din aceste echipe a fost lansata in noaptea de 21 decembrie 1944, in apropiere de comuna Avrig, judetul Fagaras.Aceasta echipa este compusa din sase persoane si anume:

1) Tănase, fost ajutor al sefului de judet al organizatiei legionare de Ialomita, pe timpul regimului legionar, avea gradul de ajutor comandant, fugit in Germania imediat dupa rebeliune. Este seful echipei.

  1. 2)  Ionescu Sandu, instructor legionar, fost sef al politiei legionare din Calarasi, ajutor al sefului de echipa, fugit in Germania din anul 1941.
  2. 3)  Ionescu Toma, sergent T.R., fost elev la o scoala militara antiaeriana din Germania, radiotelegrafist.
  3. 4)  Barbu Ion, caporal T.R., fost elev la o scoala antiaeriana din Germania, ajutor radiotelegrafist.
  4. 5)  Ciupală Ion, din Ploesti, fost sef al corpului muncitoresc din Prahova si membru al politiei legionare, fugit din tara din anul 1941 (arestat).
  5. 6)  Popescu Nicolae din Ploesti, absolvent de liceu, fost in politia legionara, fugit din tara din 1941.

Inca dela inceputul lunei ianuarie a.c., Ion Ciupala a realizat legatura cu organizatia clandestina din Prahova si obtinand chiar o intrevedere cu Lungu Dumitru, considerat ca reprezentant al miscarii legionare clandestine din tara.

Cu ocazia acestei intrevederi ce a avut loc la Brasov, Ciupala a predat lui Lungu niste scheme si fotografii, care indicau cu precizie locul unde se gasea ingropat un depozit de explozibile, predandu-i totodata suma de 250.000 lei. In acea zi, Lungu este arestat la Ploesti.

Organele Chesturii Politiei Ploesti, care urmareau de mai multa vreme miscarile unora dintre elementele legionare si isbutise sa repere activitatea organizatiei clandestine ce se conducea sub directivele venite din Germania, a trecut simultan la ocuparea caselor conspirative legionare si la arestarea principalelor elemente.

Din aceasta actiune pana in prezent au fost raniti doi agenti de politie, iar un al treilea impuscat pe loc. Unul dintre legionari a fost impuscat intr’o casa conspirativa din Ploesti de catre agentii politiei, intrucat a actionat cu focuri de arma asupra urmaritorilor.

Aceste arestari s’au soldat pana in prezent cu urmatoarele rezultate:

  • –  capturarea de documente si insemnari privind organizarea si activitatea miscarii clandestine din Ploesti si regiunea Prahova.
  • –  capturarea de arme si munitii.
  • –  arestarea a 16 membri din grupa terorista legionara ce se instalase pe muntele Ciucas (in numar de 25 persoane). Intre acestia se mentioneaza: Lungu Dumitru, Inginer Dragon Gheorghe, Ziocan Ion, Georgescu Georgeta, studenta, Pătrăşcanu Nuţi, student, Deac Niţă, Bacă Gheorghe, Kraus Gerhard, locotenent, Sukop Edwih, sublocotenent, Hans Ostarek, sergent (ultimii trei din armata germana) Arestarea altor teroristi si membri ai organizatiei clandestine legionare din Ploesti si anume: Sadoveanu Ion, subinginer, Barbu Eugen, student, Udrescu Gheorghe, Matei Vasilescu, Pelin Eleonora, Dinescu Ion, Nedelcu Nicolae, etc.Pe baza materialului documentar si a comunicarilor facute de Chestura Politiei Ploesti, s’au operat arestari la Bucuresti, Brasov, si pe teritoriul rural al judetului Prahova.Sunt date sigure din care rezulta existenta altor elemente legionare sosite in tara din Germania, pentru care organele de Siguranta ale Chesturei Politiei Ploesti depun toate eforturile pentru arestarea si paralizarea oricaror actiuni.Un raport care sa infatiseze situatia in intreg ansamblul si cu toate detaliile se va putea realiza dupa terminarea investigatiunilor.Cercetarile continua si se extind nu numai pe raza judetului Prahova ci si in restul tarii.Pentru bunul mers al cercetarilor, cu onoare va rugam sa binevoiti a dispune sa nu se mai publice absolut nimic in ziare in legatura cu descoperirea si reprimarea acestei organizatiuni, deoarece actiunea politieneasca nu ar putea da rezultatele scontate.

INSPECTOR REGIONAL Ss indescifrabil

Fila 106

Nr. 18088 S, 12 Martie,

SEFUL SERVICIULUI Ss indescifrabil

DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI
Confidential
DIRECTIA POLITIEI DE SIGURANTA

…nu s’au identificat manifeste lansate de legionarul Baicu, seful CML-ului din Brasov.

Fila 108

No. 41955 S. 15 Martie 1945
Confidential
INSPECTORATULUI REGIONAL DE POLITIE SIBIU

Sunt informatiuni ca legionarii aflati in arestul Politiei orasului Fagaras, detinuti pana la trierea lor de catre Comisiune instituita in acest scop sunt dusi saptamanal la baia populara din acea localitate.

Cu aceasta ocazie, legionarii iau contact cu familiile si cunoscutii lor, fara a fi supraveghiati de organele de resort.

Fata cu cele de mai sus, binevoiti a lua masuri de verificarea informatiei, raportandu-ne rezultatul.

DIRECTOR ss Badulescu

Fila 109

Fotocopie ceruta

INSPECTOR GENERAL DE POLITIE Berescu Grigore

Fila 133

Fotocopie ceruta

INSPECTOR DE POLITIE SS. Ioan Stoichiţă

Fila 134

Fotocopie ceruta
INSPECTOR REGIONAL

SEFUL SERVICIULUI ss Panaitescu

SEFUL SERV Pol. De Siguranta Comisar Sef Teodorescu Galus

Transmite Mazilu

SEFUL SERV. DE SIGURANTA

S. Muscalu

Fila 145-151
Fotocopie ceruta
Fila 155-158
Fotocopie ceruta
Fila 173
DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI

N. Lăzărescu

Cu onoare va trimitem alaturat, in original, cererea semnata Neacşu Gheorghiu, care reclama pe mai multi locuitori din Pitesti, ca fiind legionari, rugandu-va sa binevoiti a dispune cercetarea celor aratate si a ne da relatii.

Odata cu raspunsul, ni se va restitui si petitia anexata.

SECRETAR GENERAL, Colonel,

N. Pârvulescu
Stampila: Dir. Generala a Politiei, Arhiva Sigurantei, No. 42709, 18 Mar 1945.

 

Lasă un răspuns