Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

O femeie a învins o primărie din Argeș în instanță, obligând-o să-i asfalteze drumul

July 27, 2014 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

Simona Niculescu

Simona Niculescu împreună cu fiul ei

♦ Simona Niculescu n-a putut ajunge la copil din cauza unui drum ajuns impracticabil, din cauza condițiilor de iarnă și astfel a ajuns să dea în judecată autoritățile din Băiculești. O scrisoare deschisă mai puțin obișnuită a fost depusă de curând la Prefectura Argeș. Petiționarul este Simona Niculescu, o persoană cu cetățenie franceză stabilită în județul nostru, la Băiculești. Simona este cunoscută, de altfel, la nivelul societății civile din România și ca inițiatoarea „Manifestului de la Băiculești”. Foarte important, Simona Niculescu marchează o premieră în județul Argeș și este primul cetățean care a obținut câștig de cauză în instanță, obligând administrația locală din Băiculești să reabiliteze un drum comunal.

Simona a locuit 30 de ani în Franța unde s-a specializat în drept european

Simona Niculescu a plecat în Franţa în 1977, la vârsta de 7 ani, împreună cu familia sa, ca refugiat politic şi s-a întors în România în 2007. „Am stat 7 ani acasă, iar apoi 30 de ani în Franța. Am plecat cu părinții, tatăl meu fiind refugiat politic. El era bolnav și acest lucru l-a împins să obțină o autorizație de a pleca în Franța pentru a fi operat de rinichi, afecțiune dobândită ca urmare a bătăilor în beciurile Securității. Când a ajuns acolo i-a fost recunoscută imediat calitatea de refugiat politic, iar statul francez ne-a cerut pe noi, pe mama, pe fratele meu și pe mine”, și-a început românca cu cetățenie franceză povestea. În cei 30 de ani trăiți departe de meleagurile natale, doamna Niculescu și-a creat o carieră pe care mulți francezi au individiat-o. S-a specializat pe marketing politic, dar după ce a observat că „toți politicienii sunt aceeași mizerie”, a considerat că nu are cu cine să lucreze și a trecut pe studii de drept european, aceasta devenind principala ei profesie. După moartea tatălui său, survenită în 2007, s-a întors acasă. După câțiva ani petrecuți în București, împreună cu familia a hotărât că e timpul unei schimbări, după ce a trăit o viață întreagă în agitația și aglomerația marilor orașe. A ales să se retragă cu întreaga familie departe de agitația de zi cu zi, într-un vârf de deal dintr-un sat al comunei Băiculești.
„Am plecat într-o zi cu soțul meu cu intenția de a căuta o locație unde să ne retragem. Căutând, am găsit un vârf de deal în Podișul Getic care se și numea pe cadastru „Punctul Acasă”. Ne-a plăcut aici, în primul rând am fost atrași de liniștea și pacea pe care ne-a oferit-o locul”. Însă jurista Simona Niculescu, specialista în drept european, era legată de județul Argeș încă de pe vremea bunicului său, amănunt pe care l-a aflat în momentul mutării sale de la mama ei. „Bunicul meu era originar din Pitești, a fost cel care a inventat fotografia din avion, Dumitru Dumitriu. „Fotomitraliera” a fost numele invenției sale, iar brevetul a fost depus prin anii 1935. De atunci, toate țările au plătit României drepturi pentru orice poză făcută din avion până prin anii 70′, când s-a inventat fotografia numerică”.

Totul a pornit de la un drum blocat pe timp de iarnă

După cumpărarea locului în satul Valea Bradului, familia Niculescu a hotărât să-și ridice casa mult visată în stil brâncovenesc, iar problemele au apărut acolo unde ei se așteptau mai puțin, la drumul comunal. Tocmai pentru că locul era între alte case și aproape de biserică, familia Niculescu nu și-a imaginat că va avea probleme cu drumul. La jumătatea lunii februarie 2013, pe timp de iarnă, întorcându-se într-o seară acasă de la cumpărături, Simona nu a mai putut urca cei șapte kilometri de la ieșirea de pe drumul județean, drumul fiind complet impracticabil. După trei zile petrecute la o pensiune din zonă, ea și soțul au ajuns în sfârșit acasă la fiul lor cel mic, care avea patru ani și care fusese lăsat în grija unui vecin pentru cele câteva ore cât ar fi trebuit să fie ei plecați. „Am dat în judecată Primăria Băiculești pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile, acelea de a asigura un drum practicabil. În plus de asta, cei de acolo mă tratau cu o mare indolență. Printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă am obținut obligarea Consiliului Local Băiculești să reabiliteze drumul conform tuturor prevederilor legale. Acest lucru înseamnă asfaltare, cu un proiect și cu o licitație, ceea ce domnii de aici nu prea cunosc. Nu să zică că au trântit o căruță de nisip și apoi să ne scoată ochii că drumul e foarte bun. Am câștigat acest proces pe data de 19 noiembrie 2013, când instanța a obligat Consiliul Local să facă ceea ce trebuie: „pârâtul Consiliul Local al com. Băiculești, pe care îl obligă să adopte în termen de 10 zile o hotărâre în care să prevadă măsuri urgente pentru reabilitarea drumului local din satul Valea Brazilor, cu respectarea prevederilor legale referitoare la buget și modalitatea de încredințare a lucrării.” Hotărârea am primit-o abia în ianuarie, anul următor. Am tot așteptat, dar până acum primăria nu a luat niciun fel de măsură”. Răspunsul Primăriei Băiculești a fost că „lucrările vor fi executate periodic în funcție de starea drumului și cu încadrarea în sumele alocate anual pentru întreținerea drumurilor comunale și locale”.

Antecedente pe Valea Brazilor: s-a răsturnat o căruță ce ducea mortul la groapă

Mai trebuie cunoscut faptul că respectivul drum spre Valea Brazilor a mai dat bătăi de cap sătenilor și înainte ca Simona să acționeze în judecată Consiliul Local Băiculești. În urmă cu câțiva ani, pe drumul cu pricina s-a răsturnat chiar o căruță care ducea un mort la slujba de înmormântare, iar familia a trebuit să-l curețe de noroi înainte să îl ducă în biserică. Cu toate că, ulterior, instanța s-a pronunțat printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă, obligând Primăria Băiculești să reabiliteze drumul conform tuturor prevederilor legale, lipsa măsurilor a obligat-o pe Simona Niculescu să redacteze, iată, o scrisoare deschisă către Prefectura Argeș.
„Cum în instanță am cerut recunoașterea unui drept pe care l-am și obținut, i-am solicitat prefectului să-și exercite atribuțiunile și să verifice legalitatea hotărârii. Fie o va face, fie îl voi da și pe domnia sa în judecată. Nu vreau altceva decât să-și facă toată lumea treaba”.

„Sub nicio formă nu aș intra în politică”

Am întrebat-o pe doamna Niculescu și dacă acțiunile sale au vreun substrat politic fiindcă s-a speculat și pe această temă: „Sub nicio formă nu aș intra în politică. Nu am votat niciodată! Vreau să-i fierb pe toți de aici, din vârf de deal. Sunt mult deasupra lor. Și la propriu, și la figurat. Sunt la 570 de metri altitudine. Mai au până să ajungă la glezna mea. Nu vreau să aud de niciunul. Am avut propuneri, dar nu mă interesează. Ceea ce mi s-a întâmplat mie cu drumul este ceva nefericit, dar am știut să mă adresez instanței și să câștig. Vreau să le arăt oamenilor cum se dă în judecată o primărie sau un consiliu județean, cum se câștigă, cum se face executarea silită, să le arăt românilor cum pot să-și recâștige țara în instanță, dacă este nevoie. În acest sens o să înființez chiar și un site, unde voi publica toate demersurile necesare!”
Alex Vlaicu
http://www.jurnaluldearges.ro

Lasă un răspuns