Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Obligaţii ale şefului mişcării legionare

July 26, 2013 By: Garda Category: Restituiri - Documente

Arhiva operativă Corneliu Zelea Codreanu – Vol. 17, pg. 105-106, Dosar Nr. 11784

Legi legionare cu privire la anumite obligaţii ale şefului mişcării legionare

Legea Ia. Este interzis şefului mişcǎrii legionare a face vizite cu caracter politic.

Legea IIa. Este interzis şefului mişcǎrii legionare şi şefului Partidului “Totul pentru Ţarǎ” de a face intervenţii la autoritǎţi pentru servirea legionarilor sau diverselor şi nenumǎratelor persoane care se perindǎ zilnic în vederea acestui scop.

Un şef de mişcare şi un şef de Partid legionar trebue apǎrat de toţi legionarii şi de lumea din jur, pentru a rǎmâne numai cu marile preocupǎri ale mişcǎrii, luptei şi ţǎrii şi pentru a-i feri de orice obligaţii, de orice naturǎ ar fi ele, faţǎ de oricine. El reprezintǎ idea de neatârnare a legionarului care trebuie pǎzitǎ ca pe cel mai scump tezaur.

Legea IIIa. Şeful mişcǎrii legionare nu poate avea nici o avere personală.

Tot ce are trecut pe numele sǎu aparţine mişcǎrii legionare.

Orice moştenitori ar fi şi sǎ se ivească nu au nici un drept.

În schimb toatǎ averea mişcǎrii va fi trecutǎ pe numele şefului: case, cǎminuri, pǎmânturi etc., pentruca niciodatǎ unitatea mişcǎrii sǎ nu poatǎ fi periclitatǎ. Dacǎ ar fi 2 deţinǎtori unitatea ar fi ameninţatǎ pentrucǎ sforţǎrile diavoleşti s’ar concentra între ei pentru a-i despǎrţi.

***

În ce mǎ priveşte: renunţ în favoarea fraţilor şi surorilor la toate drepturile de moştenire pe care le-aşi avea de la pǎrinţi.

Olograf.

***

Pentru a mǎ putea întreţine în mod onorabil şi fǎrǎ a constitui o pacoste pentru organizaţie îmi rezerv dreptul de autor a tot ce scriu.

Lucrurile din casǎ care se reduc la câteva paturi, lingerie, cîteva covoare (unele aparţin D-lui General), 2 dulapuri, câteva vase de bucǎtǎrie, maşina de gǎtit, aparţin toate soţiei mele.

Proprietatea mea personalǎ nu este decât biroul de la Iaşi fǎcut la ‘925 la închisoarea de la Focşani, Icoana cea micǎ a Sf. Arhanghel Mihail şi cǎrţile din Bibliotecǎ Iaşi. Acestea însǎ trec în patrimonial mişcǎrii şi vor rǎmâne dupǎ moartea mea viitorilor şefi ai mişcǎrii legionare, care doresc sǎ lucreze la aceiaşi masǎ la care au lucrat ani de zile începuturile legionarismului, sǎ se adape la aceleaşi cǎrţi şi sǎ se închine la aceiaşi Icoanǎ.

***

Legea IVa

Dragii mei fraţi, Horia, Ion, Cǎtǎlin, Decebal

şi surori Silvia şi Iridenta

Cu durere pun mâna pe condeiu şi aştern pe hârtie acest ordin venit sǎ vǎ cearǎ vouǎ un imens sacrificiu: acela de a pǎrǎsi organizaţia legionarǎ, celor cari aţi intrat în ea şi de a vǎ interzice pe viitor celor ce n’aţi intrat încǎ.

În adevǎr a cere cuiva sǎ nu mai lupte pentru ţara şi neamul sǎu pe cǎile pe care i le aratǎ conştiinţa sa, este a-i impune un greu sacrificiu.

Se obişnuieşte îndepǎrtarea din luptǎ a celor vinovaţi cu ceva.

Dar când voi nu sunteţi vinovaţi cu nimic, decât cu aceia cǎ Dumnezeu v’a fǎcut sǎ fiţi fraţi cu şeful mişcǎrii legionare, sacrificiul pe care vi-l cer e fǎrǎ de margini.

Şi mai ales când el vine dupǎ ce aţi luptat, aţi înfruntat cu dîrzenie şi cu onoare deplinǎ chinuri şi ofense, aţi primit lovituri, aţi strǎbǎtut închisori şi Jilave şi dupǎ ce poate aţi fost şi voi alǎturi de mine şi de tata condamnaţi la moarte.

Nu cu inima uşoarǎ scriu aceste rânduri.

Dar trebuie sǎ le scriu pentrucǎ am ajuns la convingerea: cǎ un şef de mişcare nu e bine sǎ aibǎ nici o rudǎ în cadrele mişcǎrii pe care o conduce, dar mai ales fraţi, surori şi soţie.

Dacǎ mi-ar da cineva  putere aceastǎ lege aşi face-o pentru toate mişcǎrile din toatǎ lumea.

***

Voi munciţi fiecare pela treburile voastre, cǎci în luptǎ vǎ voi suplini eu.

Şi poate e mai bine: cǎci se întâmplǎ cǎ atunci când norocul te părăseşte în viaţǎ, în lupte, te pǎrǎseşte şi toatǎ lumea, şi dacǎ ţi-e închis şi norocul de a te retrage într’un mormânt, un om ca mine fǎrǎ casǎ, fǎrǎ nici o avere, va avea posibilitatea de a gǎsi un refugiu la voi.

Nu mǎ îndoiesc cǎ voi veţi primi cu durere dar cu resemnare acest ordin.

Pentru sacrificiul vostru eu şi mişcarea legionarǎ vǎ vom fi recunoscǎtori.

CORNELIU  ZELEA CODREANU

27 Octombrie 1935
Arhiva operativă Corneliu Zelea Codreanu – Vol. 17, pg. 105-106, Dosar Nr. 11784

Lasă un răspuns