Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

LIBERTATE ŞI CULTURĂ LEGIONARĂ

January 13, 2013 By: Garda Category: Presa interbelică

Universul Literar”, Anul XLIX, Nr. 50, Sâmbătă 7 Decembrie 1940
vignCunoscuta concepţie a lui Förster despre libertatea prin disciplină a fost primită, după cum se ştie, cu îndoială, de şcoala burgheză. S’a spus îndeobşte că libertatea prin însăşi definiţia ei, implică si teoretic si practic, factorii opuşi disciplinei. Si cu aceasta, s’a crezut problema închisă, fără să se ţină seama, că se condamna o foarte serioasă concepţie, printr’un sofism.
In adevăr, a ajunge la concluzia că disciplina se opune libertăţii, înseamnă a lua acest din urmă ter­men în înţelesul său absolut, aşa cum îl foloseşte anarhismul. Dar într’o lume în care există o marcată diferenţiere de clase şi mai cu seamă o nemărturisită conştiinţă a nelibertăţii, a interpreta astfel no­ţiunea de libertate, înseamnă a te da după deget; a ignora cu vădită rea credinţă sensul practicei, pro­priei tale ideologii.
Incontestabil, că noţiunea de libertate se manipu­lează cu mari dificultăţi în orice domeniu. In teorie de pildă, îti trebuie multă sobrietate ca să rezisti ispitei de-a o accepta în sensul ei absolut; iar în prac­tică şi mai cu seamă în politică, multă îndrăzneală, ca să n’o accepţi deloc. De aceia se poate spune fără teamă de greşală că cei puţin din ziua în care noţiunea a fost desvăluită maselor, adică de apro­ximativ cam două sute de ani încoace, istoria lumii si a civilizaţiei, s’a învârtit exclusive împrejurul acestui concept.
Problema nu e însă de nerezolvat şi nici n’ar fi părut că e, dacă nu i-ar fi lipsit vechiului spirit procentul necesar de îndrăzneala şi în deosebi coplimentul său tragic: puterea de sacrificiu. Afirmând că o disciplină consimţită este tot una cu libertatea, Förster, la aceste însuşiri, ale spiritului, face aluzie. Dar concepţiei lui, i-a lipsit un lucru: puntea sensibilă dintre logică şi viaţă; metoda fericită.
Această metodă era, dealtminteri, firesc să nu stea la îndemâna unui om, obisnuit mai mult cu manevra noţiunilor, decât a realităţilor vii. De aceia cel care a găsit-o a trebuit să fie un cap politic. Acesta este Căpitanul şi metoda se numeşte dragoste. Dragostea stă la temelia educaţiei legionare. Faptul apare limpede din primele pagini ale acelui catehism scurt şi cuprinzător, ca o condică de ordin la raport; model care se numeste “Cărticica sefului de cuib”.
Şi pe acest plan deci, ca pe multe altele încă,el, Căpitanul, a reabilitat rosturile creştine ale vieţii omului. Căci, în înţelesul acesta etico-social, noţiunea dragostei — se ştie — că n’a fost cunoscută înainte de Christos. Pildele de prietenie pe cari ni le dau legendele antice, sunt prea palide, pe lângă acest sentiment cuprinzător şi antrenant de masse. Castoi si Polux, îşi clădeau bucuroşi viaţa, unui pentru celă­lalt; dar numai atât. Gândirea antică nu isbutise să ridice sensul noţiunii aproapelui, dincolo de limitele raporturilor bine stabilite între indivizi; ea nu ajun­sese la concepţia etică a gratuităţii gestului de soli­citudine, aşa cum ne-a lăsat-o Iisus, în parabola Samarineanului milos. Dragostea antică nu depăşea înţelesul sensual, decât prin acel epifenomen pe ca­re noi astăzi îl numim sublimare.
Prin propria sa pildă, Iisus a dovedit însă, că dra­gostea este de altă natură, decât senzaţia. Dumne­zeu ordonează şi conduce lumea prin dragoste, prin iubire. De aceia dragostea se comportă ca o reali­tate esenţială. Poate singura realitate esenţială cu care omul vine nemijlocit în contact; pentrucă, dela Dumnezeu atât i-a mai rămas omului: capacitatea de dragoste.
In înţelepciunea sa, Căpitanul a găsit că un om normal nu poate hrăni cu îndestulare din dragostea sa, mai mult d e treisprezece oameni. Pentru aceia, a fixat numărul membrilor în cuib la această cifră. Şi a avut dreptate, pentrucă numărul, massa, cople­şeşte şi atunci disciplina exasperată, pentru a se pu­tea menţine, face în chip firesc apel la acea serie de demoni care stau la pândă în apropierea sa şi pe care fiecare din noi îi cunoaşte din şcoala groa­zei liberale p e care am făcut-o.
Toate jertfele cunoscute, precum şi acea mare mi­nune pe care a făcut-o Legiunea, smulgând munci­torimea din ghiarele comunismului, sunt operele acestei educaţii întemeiată pe dragoste, care se dă legionarului în cuib.
Disciplina legionară, nu e o stare pasivă de su­punere, cum am fost învăţaţi de toate şcolile noastre de până acum, s’o credem; ci — după cum s’a vă­ zut recent în cazul „Carlton” şi în celelalte asemă­nătoare, precum şi după cum se poate vedea în fie­care zi în cazul „Ajutorului Legionar”, disciplina le­gionară, este un act voluntar şi creator.
Geniul Căpitanului a transformat aşadar, atitu­dinea cea mai necesară ordinei sociale, dintr’o stare pasivă şi costisitoare, în activitate creatoare.
Incapacitatea concepţiei trecute, de a face din opo­ziţia: libertate-disciplină, un organism viu, a mers până acolo, încât la un moment dat s’a propus des­fiinţarea armatei pe motivul josnic, dar fundat în mentalitatea lor, că e o instituţie care consumă şi nu produce.
Origina ideii, e, după cum se vede, cusută cu aţa albă. Utilitatea exclusiv economică a oricărei insti­tuţii, numai prin capul unui jidan putea trece. De aceea se pare că dintr’o nevoie organică de a se opune acestui spirit, germanul Förster a imaginat sistemul său de împăcare între cele, două noţiuni, în ale cărui multe pagini se simte importanţa pro­blemei pentru armată.
Luca DUMITRESCU
“Universul Literar”, Anul XLIX, Nr. 50, Sâmbătă 7 Decembrie 1940

Lasă un răspuns