Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril

November 07, 2011 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

8 Noembrie - Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril

 Cei doi arhangheli, Mihail si Gavriil, de-a lungul istoriei neamului omenesc, s’au aratat de multe ori în viata oamenilor. Sfântul Arhanghel Mihail: prima data când se stie despre el, e atunci când puterile raului, acelui Lucifer care a fost îngerul luminii, mai marele îngerilor din ceruri, i-a venit un gând vrajmas în inima lui, un gând trufas: sa se înalte, sa-si puna scaunul mai presus de scaunul lui Dumnezeu. Ce gând viclean si rau! Si în clipa aceea s’a prabusit.

Si a aparut Sfântul Arhanghel Mihail care a strigat din inaltimile cerului: “Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!” – cuvinte rostite în mijlocul Sfintei Liturghii…

De atunci, de-a lungul istoriei neamului omenesc, Sfântul Arhanghel Mihail, socotit, cum e cu adevarat, îngerul dreptatii sau al legii dumnezeiesti, s’a aratat de foarte multe ori, în Vechiul Testament si în Noul Testament. Intervine în fata ostirilor dusmanilor, aparând pe cei care cereau lui Dumnezeu ajutor. Sunt multe cazuri de interventii în Vechiul Testament. In Noul Testament, Arhanghelul Mihail apare la Invierea Domnului si el ridica piatra de pe usa mormântului. Si dupa aceea continua sa se arate si sa vesteasca oamenilor voile lui Dumnezeu.

Arhanghelul Gavriil este arhanghelul bucuriei; chipul lui frumos, fiinta lui duioasa si buna, totdeauna aduce vesti de bucurie. Incât în Vechiul Testament, Sfântul Arhanghel Gavriil a binevestit nasteri de profeti: el vesteste pe Ana, sotia lui Elcana, ca va naste pe Samuil profetul. Dupa aceea, aproape de noi, de Noul Testament, Sfântul Gavriil vesteste pe Zaharia si pe Elisabeta ca vor naste prunc, pe Sfantul Ioan Botezatorul.

Sfântul Arhanghel Gavriil se arata Maicii Sfinte, Sfintei Fecioare Maria si îi vesteste nasterea lui Iisus Hristos Emanuil. Si dupa aceea, Arhanghelul Gavriil ocroteste pe Maica Domnului în Templu, în timpul copilariei sale. Si de-a lungul istoriei Noului Testament, de asemenea se arata de multe ori acest arhanghel al bucuriei…

Pr. Sofian Boghiu

Lasă un răspuns