Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Cum a fost executat Locot. Col. Vasile Diaconescu, mare mutilat de război

October 15, 2011 By: Garda Category: MĂRTURII, PRESA LEGIONARĂ

Gravură de Simion Lefter, ziarul "Buna Vestire", Anul IV, Nr. 13, 22 Sept. 1940

Buna Vestire“, Anul IV, Seria II, Nr. 13, 22 Sept. 1940

Ofiter curajos, Vasile Diaconescu a înscris pagini de glorie în istoria marelui razboi.

In 1916 este pentru prima data ranit la piciorul drept în cursul unor lupte cu trupele ungare, în regiunea Reghinului din Ardeal. Vindecat, dupa câteva luni este retrimes pe front în Muntii Vrancei, unde într’o lupta disperata cu trupele bavareze, în satul Negãrleste, este împuscat cu un glonte “Dum Dum” în rotula piciorului stang. Rana fiind mare si totodata producându-se si cangrena, i se amputeaza piciorul.

Dupa razboi este numit comandant al cercurilor de recrutare Mizil, Focsani si Soroca pâna în anul 1923, când nemultumit de faptele ce se petreceau în armata, îsi prezinta demisia.

La 1929 este numit inspector la Soc. Invalizilor de Razboiu din Bucuresti, fiind numit apoi director al Caminului de Invalizi de razboi din Buzau în decursul aceluias an. Anul 1933 îl apuca la Buzau, unde, cu ocazia pedepsirei lui Duca, este arestat si trimes la închisoarea centrala din Focsani.

Iesit din închisoare în primavara anului 1934 este mutat disciplinar pentru activitate politica, în aceiasi calitate, la Caminul Invalizilor din Chisinau, unde detine aceasta calitate pâna în primavara anului 1938, când în ziua de 19 Aprilie este arestat si trimes în lagarele din Dragomirna, Miercurea Ciucului si Vaslui. Este eliberat în ziua de 11 Aprile 1939. 

Desi mare mutilat de razboi, este arestat în noaptea de 21-22 Septembrie 1939 de catre comisarul Const. Ionescu dela Chestura politiei Chisinau si de comisarii Vrabie si Dobrescu, apoi la orele 1(!) dimineata este dus din ordinul d-lor maior Petrescu Constantin, comandantul legiunii de jandarmi Lapusna, Motas, chestorul politiei Chisinau, maior Manea procuror la tribunalul militar al Corpului III Armata, Maimuca, Vasile Gustav si Elefterie Dumitru din Siguranta Generala din Chisinau si dus la Buicani, unde a fost executat prin împuscare si apoi a fost adus în centrul orasului, unde la dispretul populatiei jidovesti a fost svârlit în strada. Avea capul ciuruit de gloante.

Pe locul unde a fost asvârlit s’a pus o tabla cu nerusinata inscriptie: “Aceasta va fi soarta tuturor tradatorilor de tara!”.

Ziarul “Buna Vestire“, Anul IV, Seria II, Nr. 13, Duminică, 22 Septembrie 1940

Lasă un răspuns