Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Apel pentru salvarea Institutului și Bibilotecii Române din Freiburg

March 12, 2011 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

Ștampila

 Prea Cinstiti Parinti, dragi confrati întru pribegie si exod,
DOAMNELOR si DOMNILOR de ACASÃ SI DE PRETUTINDENI,

În calitate de membru al Asociatiei Institutul Român-Biblioteca Românã din Freiburg, e.V. si din 1963, de sustinãtor activ si desinteresat al acestei ctitorii a exilului combatant anticomunist român, mã adresez si Dumneavoastrã, cu rugãmintea de a Vã alãtura eforturilor ce se întreprind pentru salvgardarea si asigurarea existentei si functionãrii normale a susnumitei institutii.

Biblioteca Românã din Freiburg si-a început existenta la 1 Mai 1949, din initiativa profesorului Virgil Mihãilescu si cu sprijinul intelectualilor de prestigiu, a oamenilor de suflet si combatantilor anticomunisti români din Freiburg, Germania Occidentalã si din cuprinsul a ceea ce s-a chemat Lumea Liberã.
 În afarã de efortul întreprins pentru a poseda un propriu lãcas, materializat mai întâi în vila donatã de A.S. Printul Nicolae, în Mercy Straße, iar apoi în actualul imobil, din Uhland Straße 7, D- 79102 Freiburg i. Br., (cumpãrat în raport de: 1/3 prin propriul efort – cu concursul generos al exilului si emigratiei-; 1/3 prin contributia Landului Badenwürtenberg si 1/3 prin contributia Republicii Federale Germania, biblioteca a primit sau a procurat, a clasat si tezaurizat, a împrumutat si a pus la dispozitia universitãtilor, institutiilor de cercetare, cercetãtorilor individuali români, germani si a altor interesati, pe toatã perioada dictaturii comuniste din Est, tot ce s-a publicat în exil si în emigratia provenitã din România, implicit în massmedia occidentalã referitor la români si chestiunile conexe – indiferent de spectrele politice cãrora le apartineau autorii si cei vizati -, si, în plus, tot ce s-a putut cumula si salva din zestrea documentarã, stiintificã, culturalã, literarã, publicisticã, artisticã ori de altã naturã a României de mai înainte de instaurarea teroarei comuniste, valori care în R.P.R., R.S.R. ,R.S.S.M etc., au devenit inaccesibile, interzise sau au fost distruse în mod premeditat. Institutul – Biblioteca Românã din Freiburg a constituit, dincolo de ori ce fel de insinuãri partizane, un cadru de interferentã si referintã a actiunilor si atitudinilor ce au confruntat exilul si emigratia noastrã în ansamblu, dovedindu-se totodatã o vatrã de culturã si spiritualitate româneascã autenticã.

Buletinul Bibliografic al Bibliotecii Române din Freiburg / Anul I, Nr. 1, 1953

În perioada îndelungatei si controversatei tranzitii, pretiosul sãu fod documentar a fost asaltat de feluriti emisari, „studenti”, „cercetãtori” si reprezentanti ai noilor institute, fundatii si întocmiri create si întretinute cu fonduri generoase de cãtre cei ce s-au perindat la putere, si care le-au speculat în propriul interes, erijându-se în „experti cercetãtori”, „cunoscãtori” si „post-corifei” ai exilului, folosindu-i mostenirile pentru felurite publicatii, apãrute cu finantare publicã sau cotributii particulare, în scop lucrativ sau interesat. Pentru aceste surogaturi ce si-au arogat pretentia de a evalua viata exilului – cu care nu au avut nimic comun-, s-au cheltuit sume astronomice din fondurile publice, în timp ce un sprijin modest, acut necesar Bibliotecii, desi promis perpetuu, a fost amânat sinedie.

În actualul deceniu, Biblioteca, a cãrui zestre depãseste cca. 90.000 de titluri, bogate colectii de publicatii, manuscrise, piese muzeistice etc, a functionat numai pe bazã de voluntariat, fãrã retribuiri, gratie sacrificiilor a trei persoane în vârstã: ale Directorlui Ion Iancu Bidian (n. 1934), actualei secretare, Doamna Rodica Moschinschki si Doamnei Irina Nasta, care, din cauza sãnãtãtii, de trei ani a renuntat la orice activitate.

Pentru o buna functionare Biblioteca are nevoie de trei angajati permanenti, cu diferite grade de rãspundere, si de fonduri de întretinere, adicã de un buget anual de minimum 60.000-70.000 Euro. Este o sumã greu de adunat dar nu imposibil, motiv pentru care mã adresez si Dumneavoastrã, pentru a sustine, printr-o donatie personalã (eventual ciclicã/ permanentã) aceastã actiune ce am dori-o popularizatã activ si în rândurile amicilor si cunoscutilor, implicit printre persoanele influente si massmedia pentru a se sesiza si sensibiliza factorii de decizie si responsabili -din tarã si din Germania-, (deputati, senatori ministr etc) de la care sperãm si asteptãm initiative si solutii urgente si adecuate.

Biblioteca Românã din Freiburg este o zestre de valoare unicã, cumulatã în 60 de ani prin sacrificiile si eforturile generatiilor exilului si refugiului posbelic – aproape dispãrute – si a generozitãtii gazdelor. Biblioteca – ca orice bibliotecã din lume – nu trebue sã disparã! Indiferent cine sunteti sprijiniti – dupã puteri- concret, moral si logistic salvarea ei!
Prezentul APEL poate fi preluat si trasmis mai departe – în special cunoscutilor si membrilor familiilor dvs. aflati în strãinãtate.

Orice donatie conteazã si se expediazã numai direct cãtre:
Rumänisches Institut – Rum. Bibliothek e.V.
Uhlandstr. 7, 79102 Freiburg
Deutsche Bank, Filiale Freiburg,
Konto: 461830 – (BLZ 68070030),
cu specificatia expresã „Spende”-Geldzuwendung, für Rum. Inst.-Rum. Bibl. e.V. pentru care veti primi o adeverintã /Bestätigung pentru Einkommensteuer.

Pentru contacte sau informatii suplimentare, în functie de programul de lucru facultativ, vã puteti adresa Doamnei Secretare Rodica Moschinski sau Domnului Director Ioan Iancu Bidian, la Tel. +49-0761- 7 35 51, Fax: 0761-7 35 51

Ajutati, ajutati, ajutati o cauzã nobilã!
VÃ ROG, NU UITATI!
SÃNÃTATE si FERICIRE !

Ion DUMITRU – poet, fost editor si combatant „intru libertatea cuvântului” etc, in vremuri de urgie…
München, Germania
E-mai: jondumitru@t-online.de

Lasă un răspuns