Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

RĂSCRUCI INSÂNGERATE

September 22, 2010 By: Garda Category: MĂRTURII, PRESA LEGIONARĂ

Gravură de Simion Lefter, ziarul “Buna Vestire”, Anul IV, Nr. 13, 22 Sept. 1940

Ziarul “Buna Vestire”, 22 Septembrie 1940

22 Septembrie 1939

În Constanța

Preotul Chivu Ion din Vilșoara-Cobadin, a fost împușcat de șeful postului de jandarmi pe șoseaua Constanța – Cobadin. Rănit numai, a încercat să fugă dar plutonierul l-a doborât cu lovituri de pat și apoi cu focuri de revolver. Apoi l-a jefuit de bani și îmbrăcăminte.

Îl plâng soția și doi copii.

Preotul Secăreanu din comuna Dulgheru a fost trecut telefonic pe lista de împușcare. Șeful de post ezitând executarea ordinului, maiorul P.M. a venit personal cu mașina să-l ucidă. Între timp șeful postului se decisese…

Îl plâng soția și copiii.

Preotul Mocanu, tot din județul Constanța a fost ucis în aceleași condiții.

Toți au fost expuși în șosea cu placardele de trădători de neam.

Au fost înmormântați fără popă și fără sicrie.

Tot în Constanța, în suburbana Brătianu a fost omorât în condițiuni necunoscute până astăzi studentul Chiriazi Constantin, secretarul sediului legionar. A fost și el expus în margine de drum.

În Hunedoara

Legionarul Popa Petre, lacatus din Simeria, abia ieșit din închisoarea din Caransebeș a fost împușcat la marginea Simeriei și expus cu tăblița de trădător în șosea.

Îl plânge o maică bătrână și fără alt sprijin.

Sârbu Nicolae, agent veterinar din Herepeia fost și el deținut pentru credințe legionare a fost împușcat în spatele cetății Deva.

Cornea Gheorghe, agent sanitar, a fost omorât lângă comuna Branisca de unde era de loc. Fusese în închisoare. Îl plânge o mamă și o soție.

Toți trei aruncați într’o groapă lângă Deva, pe dealul “Scorus”, fără popă, sicriu sau cruce.

În Caliacra

Studentul Petre Caranica, ridicat din familie dela Bazargic de maiorul H. și fosta gardă națională. Dus pe dealul Zimmermann pe șoseaua spre Balcic a fost împuns cu baionetele pe la spate. Când au vrut să tragă Caranica s’a întors și a strigat: “TRAGEȚI DREPT ÎN FAȚA MEA NU PE LA SPATE. TRĂIASCĂ LEGIUNEA ȘI CĂPITANUL”. Atunci l-au omorît ciuruindu-l de gloanțe. Populația a asistat la dramă. A fost expus în piața Bazargic și apoi îngropat de jandarmi.

Țul Cavachi, absolvent al comerțului superior a fost ucis de comisarul Popescu din Bazargic și de șeful postului de jandarmi din comuna “Unirea” la 1 km. jumătate de pădurea Cavarna.

Expus în Cavarna.

Chiță Popescu agricultor din Ceamurlia omorît de căpitanul T. și de jandarmi pe un deal în drumul spre Bazargic și expus la margine de șanț.

Îl plâng 4 copii și un sat întreg.

0 Comments to “RĂSCRUCI INSÂNGERATE”


  1. Malos Ioan Florin says:

    Este incredibil cita ura au putut sa aiba pe legionari si asta numai pentru ca vroiau binele acestei tari,dar sa nu uitam ca straini care vor raul acestei tari nu ar putea face mare lucru fara cozile de topor de la noi.Spiritul legionar nu va pieri niciodata.Traiasca,Garda si Capitanul!!!

    1


Lasă un răspuns