Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Legionarii şi comunistu’

September 18, 2010 By: Garda Category: MĂRTURII

La schitul Izbuc, legionarii pregătesc pământul pentru cărămidă. (Colecţia Fănică Anastasescu)

Unii-s de dreapta. Alţii, de stînga. Sau centru-stînga. Sau centru-dreapta. Ăştia-s extremişti. De stînga. Sau de dreapta. Ăilalţi – ultranaţionalişti. Ăia – moderaţi. Unii vor să taie. Alţii – să dea. Unii, nenorociţii, vor să pună laba pe sare şi pe poştă. Alţii, cumsecade, au luat, cam pe degeaba, marmura, pădurile, fabricile. Unii vor să ne vîndă ruşilor. Alţii, ne-au vîndut deja americanilor. O gargară nesfîrşită. Ce înţelege mujicul din toate astea? Mai nimic. Se lasă dus de val. Şi de impresii. Şi de ipocrizie. Şi de promisiuni. Dă cu căciula de pămînt, rade un vinars şi înjură. Sau laudă, după cum îi vine.

Uite, de pildă, ce-am învăţat eu la şcoală despre legionari. Că erau răi. Cei mai răi. Că omorau oameni. Şi astăzi, dacă-i spui cuiva că-i legionar, e mai nasol decît dacă l-ai înjura de mamă. Mai degrabă acceptă să-l faci comunist. Copilul care eram o trăgeam de limbă pe buna, să-mi spună cum erau legionarii. Auzisem eu că în Valea Bradului fusese un cuib de d-ăştia. Ei, şi mi-a spus într-o seară:

“Erau oameni de treabă, gospodari”. “Şi ce făceau?” Se adunau pe la unul, citeau din cărticele, cîntau cîntece de-ale lor.” “Şi ce mai făceau, bună, omorau oameni?” ” Nu, copile, că erau oameni cu frică de Dumnezeu. Mergeau acolo, la adunările lor, şi dom învăţător, şi cantorul de la biserică, uneori şi părintele. Îi ajutau pe săraci.” “Cum îi ajutau?” “Ei, se adunau şi hotărau, pe cine să ajute. Iar sîmbăta treceau cu căruţa prin sat şi strîngeau de la oameni, ce-avea de dat fiecare, un săcuţ cu fasole, o bucată de slană, nişte ouă, o pită, o olcuţă cu lapte… De cîteva ori au strîns pentru comunistu. Era unul, Tod, un ungur care lucra băiaş la minele de aur de la Gura Barza. L-au trimis aici după grevele de la Lupeni. Avea şapte copii, stăteau într-o cocioabă, la marginea satului. Amărîţi, ca vai de ei. Şi umblau legionarii prin sat şi strigau, < daţi ceva pentru comunistu>. Şi oamenii dădeau”.

Copilul n-a priceput mare lucru. Erau ăia legionari? Era ăla comunist? Dracu mai înţelege. Legionarii din sat au ajuns, după război, la canal. Comunistul a fost făcut primar. Unii au pierdut, ceilalţi au cîştigat. Istoria e adesea perversă.

Adrian Teacă

0 Comments to “Legionarii şi comunistu’”


  1. Bună,
    Postez aici din cauză că fotografia de mai sus are legătură cu subiectul de care sunt interesat.
    Vă cer ajutorul cu următorul subiect, Mănăstirea Izbuc.
    Am găsit informația că Legionarii au construit mănăstirea în 1935., doar că construcția mănăstirii a început în 30 aprilie 1930 și lucrările au fost terminate la data de 15 August 1932. ( http://www.manastirea-izbuc.ro/ )

    La ”CRONOLOGIE PRIVIND ISTORIA MISCÃRII LEGIONARE
    [Apãrutã în Almanahul “Cuvântul” din 1941]” de la următoarea următoarea adresă, http://www.miscarea.net/cuvantul41.html , la anul 1935 apare ”De la 30 Iunie pana la 15 Septembrie 1935, legionarii au lucrat caramizi si au cladit Manastirea Izbuc (jud. Bihor).” Aceeași informație o găsim și la adresa: http://www.codreanu.ro/cronologie.htm și aici http://miscarea.net/marturia-faptelor-victor-moise.htm

    La adresa, http://www.miscarea.net/ziarele.html găsim următoarea informație: ””PREDANIA” Revista teologica fondata de Nae Ionescu si Gheorghe Racoveanu la Bucuresti (inceputul anilor ’30)…. In 1933, dupa un articol publicat in revista, Prof. Nae Ionescu este arestat, iar Gheorghe Racoveanu fuge din Bucuresti ascunzandu-se la manastirea Izbuc cinci luni de zile unde face ucenicie pe langa staretul Atanasie Popescu.”

    Informația o mai găsim și la adresa: http://ro.orthodoxwiki.org/George_Racoveanu ”În decembrie 1933, după un articol publicat în Cuvântul, Prof. Nae Ionescu este arestat, iar Gheorghe Racoveanu fuge din Bucureşti ascunzându-se la mănăstirea Izbuc cinci luni de zile, unde face ucenicie pe lângă stareţul Atanasie Popescu.”

    Informația de mai sus pare să confirme existența mănăstirii în 1933, din moment ce domnul Gheorghe Racoveanu, Legionar, din decembrie 1933, se adăpostește cinci luni de zile acolo.

    Vă rog, și vă cer ajutorul, la clarificarea acestui subiect din următoarele motive, la adresa: http://www.crestinortodox.ro/comunitate/group.php?group_id=466 am fost invitat în grupul ”Biserica sau manastirea ta de suflet” unde ma vrut să mă alătur cu Mănăstirea Izbuc chiar din motivul că a fost construită de Legionari, despre mine puteși afla mai multe la profilul meu de la adresa: http://www.crestinortodox.ro/comunitate/profile.php?user=MirceaHetP

    Vă mulțumesc!

    1
  2. Vă mulțumesc pentru explicații! (trimise prin e-mail)
    Bănuiam că o greșală este motivul pentru care apare anul 1935, dar doream o confirmare de la cineva cu mai multe cunoștințe despre subiect.
    Cred că ar fi foarte interesant, un articol pe blogul dumneavoastră, cu o listă completă a bisericilor și a altor lucrări importante, construite de legionari, însoțite, pe cât posibil, de documente, mărturii și de poze.
    Cu stimă, Micea.

    2


Lasă un răspuns