Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Fundaţia “Ion Gavrilă Ogoranu” înfiinţată la Sâmbăta de Sus

July 27, 2010 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI

Comunicat de presă

"Rezistenta armata anticomunista din Romania - fenomen unic in Europa central-estica"

Sute de persoane au participat, sambata si duminica, 24 si 25 iulie 2010, la manastirea Sambata de Sus din judetul Brasov, la “Zilele Rezistentei Nationale Anticomuniste”, ciclu de manifestari organizate de Partidul “Pentru Patrie”.
Sub acest generic, au avut loc activitati diverse, incepind cu proiectii de filme avind ca tematica rezistenta armata anticomunista, un simpozion stiintific intitulat “Rezistenta armata anticomunista din Romania – fenomen unic in Europa central-estica”, lansarea noii editii a volumelor I si II ale cartii “Brazii se frang, dar nu se indoiesc”, si nu in ultimul rand, festivitatea inaugurarii Fundatiei “Ion Gavrila Ogoranu”, purtind numele fostului lider al partizanilor anticomunisti din Muntii Fagarasului (1948-1956) si avind ca obiect de activitate, printre altele, cinstirea si perpetuarea memoriei si idealurilor acelor romani care s-au opus regimului comunist, in munti cu arma in mana, in temnite sau lagare de exterminare.

La manifestarile gazduite de aula mare a Academiei Sambata de Sus, au fost prezenti fosti detinuti politici si fosti participanti la rezistenta armata anticomunista din Carpati, dar este de mentionat in acelasi timp numarul mare de tineri, veniti din toate zonele tarii, care au luat parte cu interes deosebit la toate activitatile.
Evenimentul central a fost reprezentat de festivitatea de inaugurare a Fundatiei “Ion Gavrila Ogoranu”, al carei presedinte, Coriolan Baciu, este si executorul testamentar al eroului anticomunist. Acesta a dorit sa sublinieze faptul ca, Fundatia Ogoranu va milita atat pe taram cultural, propunindu-si sa promoveze si sa cinsteasca memoria luptatorilor in rezistenta anticomunista, dar si pe taram social, incercind sa identifice si sa propuna societatii romanesti solutii concrete la problemele actualitatii.
Lucia Baki, redactorul sef al ziarului Monitorul de Fagaras, si membra in Consiliul Director al Fundatiei, a expus o impresionanta incursiune in trecutul istoric al rezistentei anticomuniste fagarasene, mai cu seama ca se numara printre colaboratorii apropiati ai lui ogoranu in realizarea cartilor acestuia.
Florin Dobrescu, secretarul Fundatiei, a dat cititre unor pasaje din statutul organizatiei, exprimindu-si convingerea ca aceasta initiativa se va constitui intr-un mijloc de penetrare a cat mai multor segmente sociale cu ideile si valorile ce au animat pe luptatorii in Rezistenta, in scopul gasirii acelor solutii necesare unei reconstructii nationale.
Simpozionul stiintific a fost onorat de prezenta unor luptatori in rezistenta anticomunista, precum Octavian Bjoza – presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Constantin Iulian – presedintele Federatiei Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti, Dumitru Comsa – unul din sprijinitorii grupului de partizani condus de Ogoranu, Petre Petre – fost partizan anticomunist in Muntii Buzaului, Ion Garbu – fost persecutat politic, din Basarabia, Grigore Caraza – luptator intr-un grup de rezistenta armata din Muntii Neamtului. De asemenea, au vorbit si profesorul universitar Pompiliu Manea, de la Universitatea din Cluj si Daniel Remus Veres, din Fagaras.
Manifestarile s-au incheiat duminica, 25 iulie, prin traditionala ceremonie de comemorare a luptatorilor in rezistenta armata din Muntii Fagarasului, desfasurata la crucea inchinata acestora, de langa Manastirea Sambata de Sus. Slujba religioasa, oficiata de un sobor de preoti de la manastire, caruia i s-a alaturat si parintele Gheorghe Bogdan de la Sibiu, la randul sau fost detinut politic, a fost urmata de discursurile lui Virgil Totoescu – presedintele Partidului “Pentru Patrie”, Coriolan Baciu – presedintele Fundatiei Ogoranu si Octavian Bjoza – presedintele AFDPR.
A fost strigat apelul celor morti in luptele din munti sau in inchisorile comuniste, dupa fiecare nume, asistenta raspunzind, in cor: “Prezent!”
Trebuie remarcat, cu tristete, faptul ca manifestarile de la Sambata de Sus au fost cu totul ignorate, atat de reprezentantii mass-mediei, cat si de reprezentantii autoritatilor publice, desi acestia fusesera invitati.

Florin Dobrescu, secretar general al Partidului “Pentru Patrie”
Tel. 0722749249
e-mail: ppp1993@gmail.com

Lasă un răspuns