Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Personalitatea Căpitanului de Tr. Brăileanu

November 30, 2016 By: Garda Category: LA ORDINEA ZILEI, PRESA LEGIONARĂ

prez
După doi ani, abia după doi ani, a fost îngăduit ca rămăsițele pământesti ale Căpitanului si ale camarazilor săi întru luptă si suferință să-si găsească o crestinească asezare pentru odihna de veci.
Dar chipul Lui, desprins de învelisul lutului în clipa morții, trebue să se închege luminos în amintirea celor ce l-au cunoscut în plinătatea puterii si măreției Lui de conducător al destinelor neamului nostru.
Chipul prins de aparatul fotografic si reprodus în mii si mii de exemplare va păstra peste veacuri amintirea Lui si pentru cei ce nu l-au cunoscut când era în viață.
Pentru marea mulțime, în jurul acestui chip se va țese legenda vieții Lui, a faptelor sale, a biruințelor, suferințelor si a jertfei Lui supreme.
Dar cei ce L-au cunoscut, I-au auzit vocea, I-au înțeles gândul si au fost în stare să-L urmeze, mult sau puțin după puterea fiecăruia, în drumul presărat de primejdii ce a trebuit să aleagă pentru izbăvirea neamului, datori sunt să contribuie la marea operă de dăltuire a personalității Căpitanului asa cum trebue să rămână pentru vecie în istorie. Din istorisirea lor a ceea ce-au văzut, au auzit si au citit si mai ales din istorisirea celor ce s’au învrednicit să ia parte la înfăptuirile Lui, trebue să se închege personalitatea întreagă, chipul adevărat al omului care s’a ridicat deasupra mulțimii, ca un urias al gândului si faptei, ca suflet ce cuprindea în sine toate străduințele, toate nădejdile si suferințele unui popor…
Dar la alcătuirea acestei opere trebue să contribuim noi toți, legionarii de azi si cei ce vor urma după noi. Faptele noastre trebue să reproducă neîncetat gândul si vrerea Căpitanului. Prin Legiune, în toate manifestările si înfăptuirile ei, trebue să trăiască vesnic Căpitanul. Fiecare legionar este legionar si e vrednic să se numească si să fie numit asa numai întrucât se strădueste a se înălța spre Căpitan, spre acel suflet mare, luminos care ne este si va fi deapururea tuturor Românilor sfântă făclie de închinare si urmare pioasă în drumul vieții.
Traian BRĂILEANU
Ziarul “Cuvântul” (serie nouă), Anul XVII, Nr. 49, 1 Decembrie 1940

0 Comments to “Personalitatea Căpitanului de Tr. Brăileanu”


  1. Multumim pentru rândurile transmise de Prof. Traian Braileanu… Nimeni si Nimic nu ne va scoate pe Scumpul nostru Capitan Corneliu Zelea Codreanu din inimile noastre. Mormantul Capitanului in inimi ni-i sapat ! N-a fost si nu va mai mai fi un alt conducator Mai Onorabil si Mai Demn, jumatate Om, scris cu Majuscula, si jumatate Sfant, decat Capitanul Corneliu Zelea Codreanu ! Ne este Model si Icoana ! Moartea Capitanului a raspandit un parfum de Vesnicie peste pleava noastra umana, cum bine spune Cioran…
    Cu mult respect,
    Cristina

    1


Lasă un răspuns