Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Arhiva / August, 2014

Dosar D 4277 / vol. I – Problema legionară. Anul 1945.

August 24, 2014 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri - Documente

Dosar D 4277/vol.1 (cota SRI 337/1). Adrese, note telefonice şi telegrame ale Siguranţei privind: încercările de reorganizare ale Mişcării Legionare, lupta anticomunistă, mod de activitate, arestări, trierea legionarilor. Scurt: Problema legionară. Anul 1945.

Legionari, 1940

Legionari, 1940

Fila 9:

NOTA (13 Februarie 1945)

In ultimul timp, elemente legionare au întreprins o campanie de propagandă la sate, având ca scop sabotarea economică a tării si prin aceasta, creiarea unui curent general de nemultumire, fată de actuala conducere.

Pentru atingerea acestui scop, legionarii sfătuesc pe săteni să ascundă materiile prime ca: lână, bumbac, in, etc, precum si produsele alimentare, arătându-le că în acest fel îsi asigură existenta lor si familiilor, atât în acest an cât si în anul viitor, mai ales că productia anului ce vine va fi foarte slabă.

In acelasi scop, caută sa le scoată în evidentă avantagiile blocării mărfurilor, cari prin această operatiune câstigă foarte mult în valoare.

Acest fel de propaganda a început să prindă, întrucât majoritatea sătenilor, în naivitatea lor, nu văd în această propagandă decât avantagiile personale.

DIRECTIA GENERALA A POLITIEI
REGISTRATURA GENERALA, No. 115849, 7 mar 1945.

Fila 11

NOTA TELEFONICA nr. 17793 S. (1 martie 1945, ora 13:45)

INSPECTORATUL REGIONAL DE POLITIE BUCURESTI
Catre DIRECTIUNEA GENERALA A POLITIEI, DIR. POLITIEI DE SIGURANTA

Chestura Ploesti raporteaza urmatoarele:

Comisariatul de politie Câmpina ne raporteaza că în dimineata zilei de 1 martie s’a gasit afisat în centrul orasului Câmpina un manifest de proportie redusa 15/20 cm, scris cu cerneala verde, cu urmatorul continut: Traiasca Legiunea si Horia Sima. In colturile superioare ale afisului are un patrat cu 2 puncte, iar în colturile inferioare – gardul legionar.

Un asemenea afis a fost gasit si la sediul organizatiei comuniste, de catre conducatorul organizatiei, anume Popovici Ion.

In urma investigatiunilor facute nu au mai fost gasite alte exemplare, si pana in present nu au fost identificati autorii acestui manifest.

INSPECTOR REGIONAL,
S. Stratilescu Tr. Ag. Enachescu Pri. Ag. Munteanu

(more…)

Biserica “Banu” din Buzău

August 16, 2014 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Buzău, Iunie,2014

Biserica Banu sau Banului din Buzău este construita în stilul mânăstirilor din nordul Moldovei; prima atestare documentară este din anul 1571. Foto: Iunie, 2014

INFORMĂRI – Dosarul D 8909/vol. I

August 01, 2014 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri

Juventus

Fază de joc (1947)

Dosar D 8909/vol. IFila 320
Către O.S.P. – Dl. Sergiu Petrovici

Avem onoare a vă comunica următoarele:
In ziua de 25 August 1947, în timpul deplasării dela Reşiţa spre Bucureşti, echipa de foot-ball a Asoc. „Juventus” a cântat în maşină cântece legionare (Garda Căpitanul, Sfântă Tinereţe, etc.) sub conducerea jucătorilor Dumitru Pepelea şi Fogel.¹)
Deasemenea echipa a dat jos din maşină cu forţa pe călătoarele evreice Henriette Zigmund şi Retti Zuzi.
Faţă de aceste îngrijorătoare manifestări fasciste ale A.S. Juventus, vă rugăm să binevoiţi a dispune în consecinţă.

DIRECTOR GENERAL
SSI Seful Secţiei
(more…)