Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Arhiva / November, 2011

De ce s-a realizat aşa de greu Unirea? de Dr. ing. Răzvan Voicu

November 30, 2011 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

România Mare

Unirea de la 1 decembrie 1918, s-a realizat când românii au ajuns la un nivel social destul de avansat, astfel încât, adevărul istoric a fost cunoscut şi înteles de foarte multă lume. Toate aceste cunoştiinte au dus la perceptia necesitătii Unirii. Unirea s-a datorat şi unei pleade de lideri români de exceptie care şi-au realizat studiile în diferite părti ale Europei şi care au fost capabili să formuleze o cerere de acord şi actiune din partea populatiei. Această Unire i-a luat prin surprindere pe multi, dar mai ales pe cei ce nu doreau Unirea (Austria, Ungaria, Rusia etc). Duşmanii Unirii si implicit ai familiei regale au fost şi comuniştii care până în anul 1945 erau în jur de o mie şi erau formati în primul rând din membrii unor minorităti nationale. Nu am nimic împotriva minoritătilor nationale, dimpotrivă ele aduc un plus de cultură şi stabilitate acolo unde se respectă legea. Această UNIRE de la 1 decembrie 1918 după sute de ani de chinuri şi nedreptăti făcute, atât de străini cât şi de trădătorii români a creat o mobilizare antiromânească fantastică. (more…)

Alba Iulia, Cetatea Unirii, 1 Decembrie 1940

November 30, 2011 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI, Restituiri - Imagini

Gen. Ion Antonescu, Conducatorul Statului si Horia Sima, Comandantul Miscarii Legionare trec în revista multimea

(more…)

Sâmbătă, 30 Noembrie 1940: ULTIMUL DRUM

November 27, 2011 De: Garda Categoria: Presa românească

Foto: ziarul "Cuvântul"

 “Libertatea”, New York, Anul I, Nr. 5, Decembrie 1982
S’au împlinit la 30 Noembrie anul acesta, 44 de ani de la data tristă când fondatorul Legiunii Arhanghelul Mihail, Corneliu Zelea Codreanu, a fost asasinat mişeleşte din ordinul regelui Carol al -II-lea şi a metresei sale, Elena Wolf-Lupescu. El a fost asasinat în noaptea de 29-30 Noembrie 1938, în pădurea Tâncăbeşti din apropierea Bucureştiului, în timp ce era transferat împreună cu alţi legionari de la închisoarea din Râmnicul Sărat spre Jilava.
Reproducem mai jos un articol cu titlul “Ultimul drum” apărut în ziarul UNIVERSUL din data de 3 Decembrie 1940, privitor la reînhumarea Căpitanului şi a celorlalţi 13 legionari asasinaţi odată cu el în noaptea Sf. Andrei. (more…)

Presa intrată în business, face cultură şi… istorie

November 20, 2011 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Coperta Almanahului “Cuvântul” pe anul 1941

Am în faţă un “reportaj – document” purtând titlul: “Istoria presei legionare româneşti la 1940-1941”, semnat de Tudor Despina şi apărut în “National Magazin” având subtitrarea “cultură şi business românesc” din data de 26 Octombrie a.c.

Un articol destul de lung şi precumpănitor anti-legionar prin natura afirmaţiilor aistorice pe care le răspândeşte împotriva uneia şi aceleiaşi victime: Mişcarea Legionară. Că unor astfel de “reportaje – document” li se permite să apară, sfruntând prin afirmaţiile cele mai semidocte orice suflet cunoscător şi echilibrat, este desigur problema sau “businessul” conducerii magazinului. Ne-am confruntat dintotdeauna cu astfel de trăznăi şi şarade gazetăreşti (e drept, sunt bune şi ele pentru descreţirea frunţii), dar când în pofida oricărui adevăr se compilează şi se răspândesc acuze dintre cele mai răuvoitoare, lipsite de orice fundament şi suport istoric, deja lucrurile se schimbă. În goana după senzaţional, astfel de oameni se fac parteneri într’ale fabulaţiei şi minciunii abjecte. În pofida îndeltnicirii care ar trebui să le facă cinste, astfel de specimene nu vor să dispară din circuit, continuând la nesfârşit seria fanteziilor infantile. (more…)

E. Bernea: Vasile Pârvan, dela ştiinţă la mistică

November 11, 2011 De: Garda Categoria: MĂRTURII, Restituiri literare

„Oamenii noi înflorind în marea luminã a vietii, se pleacã cu reculegere spre pãmântul unde dorm oamenii vechi, din tãria cãrora au crescut ei, oameni noi, ca florile noi din pulberea florilor vechi” – PARENTALIA

VASILE PÂRVAN

A vorbi astãzi despre Vasile Pârvan este o datorie pentru cei ce înfruntã lumea si viata prin tãria spiritului lor. Acest om care s’a sfârsit atât de repede a avut totusi tãria de a lãsa o puternicã luminã în urmã. Si dacã existenta sa trupeascã a fost de micã duratã, lumina spiritului sãu va lumina multã vreme viitorul asa cum ea a biruit întunericul trecutului. A prinde întreaga sa fiintã spiritualã, a încerca sã faci accesibilã si altora, este a reda plastic, a sculpta într’un fel figura sa neobisnuitã. A vorbi însã despre Vasile Pârvan este foarte greu; greu pentrucã el nu a trãit vremea, în care sã-si poatã spune ultimul cuvânt, dar mai ales pentrucã a fost un om de-o viatã interioarã, bogatã si puternicã, un suflet de o rarã complexitate.
A fost un suflet de erou entuziast si profund, activ si iluminat, chinuit si dârz; de o dârjenie amarã; asprã, asemãnãtoare tragicilor eroi antici in impresionanta lor luptã cu destinul. In sufletul sãu era o adevãrata gamã de tonuri care se împleteau într’un întreg pe cât de armonios pe atât de viu. (more…)

Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril

November 07, 2011 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

8 Noembrie - Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril

 Cei doi arhangheli, Mihail si Gavriil, de-a lungul istoriei neamului omenesc, s’au aratat de multe ori în viata oamenilor. Sfântul Arhanghel Mihail: prima data când se stie despre el, e atunci când puterile raului, acelui Lucifer care a fost îngerul luminii, mai marele îngerilor din ceruri, i-a venit un gând vrajmas în inima lui, un gând trufas: sa se înalte, sa-si puna scaunul mai presus de scaunul lui Dumnezeu. Ce gând viclean si rau! Si în clipa aceea s’a prabusit.

Si a aparut Sfântul Arhanghel Mihail care a strigat din inaltimile cerului: “Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!” – cuvinte rostite în mijlocul Sfintei Liturghii…

De atunci, de-a lungul istoriei neamului omenesc, Sfântul Arhanghel Mihail, socotit, cum e cu adevarat, îngerul dreptatii sau al legii dumnezeiesti, s’a aratat de foarte multe ori, în Vechiul Testament si în Noul Testament. Intervine în fata ostirilor dusmanilor, aparând pe cei care cereau lui Dumnezeu ajutor. Sunt multe cazuri de interventii în Vechiul Testament. In Noul Testament, Arhanghelul Mihail apare la Invierea Domnului si el ridica piatra de pe usa mormântului. Si dupa aceea continua sa se arate si sa vesteasca oamenilor voile lui Dumnezeu. (more…)

Iaşi, Oraşul Mişcării Legionare – 8 Nov. 1940

November 07, 2011 De: Garda Categoria: PRESA LEGIONARĂ, Restituiri - Imagini

Serbările legionare dela Iaşi, Noembrie 1940 - Cetăţuile de Fete Legionare...

Ernest Bernea – Insemnări, lagărul dela Vaslui

November 05, 2011 De: Garda Categoria: Restituiri literare

Coperta volumului: Geo Zlotescu

 Fragmente din vol. “Moldovã tristã” (poeme în prozã / 1939-40) de Ernest Bernea. Col. “Rânduiala”, Buc. 1940 purtând dedicatia: “Lui Virgil Borza si Gh. Nicolicescu” (asasinaţi în lagarul dela Vaslui în Septembrie 1939)

Fratele meu
Fratele meu stã întins pe patul durerii; e un pat dãruit de oameni nu de Dumnezeu. L-am crescut de mic; tot ce l-a atins m’a îndurerat ca pe o mamã. El mã plãteste mergând cu mine si la închisoare.
Il vãd cum îsi duce zilele: fãrã tihnã, fãrã orizont; numai cu lumina nãdejdilor. S’a nãscut sã trãiascã în lipsã, sã nu cunoascã bucuria. Acum merge în necunoscut.
Fratele meu sta închis în lumea durerii; cautã o poartã sã iasã, cautã un loc cu blândete si sprijin. E trist si i-e sete de mai bine. Mã doare suferinţa lui; o simt cucerindu-mi cosul pieptului. (more…)