Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Arhiva / October, 2011

Inceperea lucrărilor dela Casa Verde, 1933

October 29, 2011 De: Garda Categoria: Restituiri - Imagini

BUCURESTI, 1933

Facsimile din Presa Naţionalistă

October 21, 2011 De: Garda Categoria: Presa interbelică, PRESA LEGIONARĂ

Troiţa din comuna Săhăteni – Prahova

October 19, 2011 De: Garda Categoria: PRESA LEGIONARĂ, Restituiri - Imagini

Troiţa legionară ridicată la Mizil la 8 Decembrie 1940

Români în Cernăuţi

October 17, 2011 De: Garda Categoria: Românii înstrăinaţi

Biserică a Românilor din Cuciurul-Mare, localitate în care s’a născut poetul Mircea Streinul

Am primit de curând această relatare deosebit de interesantă, iar faptul că ea este încă relativ “proaspătă”, mi-a dat ghes s’o fac cunoscută si altora spre dreaptă citire. Este în ea un amestec de mândrie si de durere despre Cernăuțiul de astăzi (si ipso facto Bucovina), scrisul domol invitându-te, încet-încet, în peisajul frumosului oras din Țara de Sus, parcă pe urmele vestigiilor românesti al căror număr se împuținează pe zi ce trece. Din neglijență si dezinteres total, casa lui Aron Pumnul are acum statutul de locuință abandonată, parcă răstignită de soarta nemiloasă a istoriei, alături de multe alte locuri de interes istoric românesc aflate aproape în aceiasi situație, năpădite de noua “influență” ucrainiană. Se prăpădesc “urmele” românesti si, cu ele, ne este îndepărtat trecutul intrinsec care ne leagă ca frați de acest pământ istoric românesc, desnaționalizat de elementul românesc majoritar si colonizat printr’un influx de populație slavă care, din păcate, se mai continuă si astăzi. (N.N.)

Cum a fost executat Locot. Col. Vasile Diaconescu, mare mutilat de război

October 15, 2011 De: Garda Categoria: MĂRTURII, PRESA LEGIONARĂ

Gravură de Simion Lefter, ziarul "Buna Vestire", Anul IV, Nr. 13, 22 Sept. 1940

Buna Vestire“, Anul IV, Seria II, Nr. 13, 22 Sept. 1940

Ofiter curajos, Vasile Diaconescu a înscris pagini de glorie în istoria marelui razboi.

In 1916 este pentru prima data ranit la piciorul drept în cursul unor lupte cu trupele ungare, în regiunea Reghinului din Ardeal. Vindecat, dupa câteva luni este retrimes pe front în Muntii Vrancei, unde într’o lupta disperata cu trupele bavareze, în satul Negãrleste, este împuscat cu un glonte “Dum Dum” în rotula piciorului stang. Rana fiind mare si totodata producându-se si cangrena, i se amputeaza piciorul.

Dupa razboi este numit comandant al cercurilor de recrutare Mizil, Focsani si Soroca pâna în anul 1923, când nemultumit de faptele ce se petreceau în armata, îsi prezinta demisia.

La 1929 este numit inspector la Soc. Invalizilor de Razboiu din Bucuresti, fiind numit apoi director al Caminului de Invalizi de razboi din Buzau în decursul aceluias an. Anul 1933 îl apuca la Buzau, unde, cu ocazia pedepsirei lui Duca, este arestat si trimes la închisoarea centrala din Focsani. (more…)

Jertfele Hotinului

October 15, 2011 De: Garda Categoria: MĂRTURII, PRESA LEGIONARĂ

Legionarul Iacob Soroceanu

“Nu vreau sa fug. Impuscati-ma asa”…

Ziarul “Buna Vestire“, Anul IV, Seria II, Nr. 13, 22 Sept. 1940
Noaptea de 21/22 Sept. 1939, acea noapte de apocaliptic masacru al tinereţii legionare nevinovate, a sărutat si fruntea voevodal-moldovenească a judetului Hotin. In galeria magnifică a jertfelor prin care neamul românesc si-a răscumpărat sodomele de păcate din trecut, s’a vrut prezent si sufletul românesc al plaiurilor hotinene, prin trei dintre cei mai buni fii ai lui: Iacob Soroceanu, Teodor Dubovinschi si Vasile Dobuleac.

Trei inimi de mare curătenie si credintă, trei vointe de fier, trei frunti luminate ca niste catapetesme mănăstiresti!

Incă trei trupuri “frânte si chinuite” puse la temelia României legionare.

Au fost arestati, odată cu ceilalti camarazi ai lor din întreg judetul, în seara zilei de 21. Iacob Soroceanu – de la Marsenita (lângă Noua Sulitã), Teodor Dubovinschi la Câsla-Samiev, Vasile Dobuleac, la Briceni, unde era functionar postal.

Mainile calailor, supuse poruncii miselesti si blestemate, i-au ales pe toti pentru omorîre.

In urma rapoartelor sefilor de judet si de sectie din judet, maiorul Dragulescu, comandantul legiunii de jandarmi din Hotin, a dat ordin asupra capetelor lor: sa fie executati in dimineata zilei de 22, pe la orele 4, simulandu-se fuga de sub escorta, in cele trei puncte principale ale judetului: Noua Sulita, Lipcani, Briceni. Asta cu scopul de a fi vazuti de cat mai multa lume atunci cand vor fi expusi, cu trupurile ciuruite de gloante si cu tabla de “tradator” la capatai. Pentru a ingrozi pe cei care ar mai incerca sa repete pedepsirea calailor neamului si pentru a “pildui”.  (more…)

Eroi ai Rezistenţei Anticomuniste

October 12, 2011 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI, MĂRTURII

"Studenţimea legionară s'a aruncat în luptă cu tot elanul tinereţii..."

“Dupa 23 August 1944 aliatii nostri din Rasarit au intrat în tara nu ca prieteni, ci ca jefuitori. Au pus stapânire treptat pe bunuri, pe pamânt si pe sufletele noastre. Comunismul si-a aratat imediat coltii: au început suferintele materiale si morale, iar cu ajutorul tancurilor sovietice comunistii au acaparat toata puterea. În aceasta situatie, Miscarea Legionara n-a putut ramâne indiferenta. Steagul ridicat împotriva comunismului în 1919 a fost reînaltat si lupta cu acest flagel satanic a fost revigorata. Tineretul român a strâns rândurile ca sa apere Neamul si Biserica lui Hristos. Studentimea legionara s-a aruncat si ea în lupta cu tot elanul tineretii. S-au reîntors în tara camarazii din exil, unii parasutati, iar altii strabatând pe jos linia frontului, cale lunga, ca sa ajunga acasa si sa ia parte la rezistenta si lupta anticomunista. Toti împreuna am încercat sa oprim suvoiul comunist care, mai puternic decât noi, s-a revarsat asupra tarii întregi. Dar noi n-am disperat, nu ne-am lasat înfrânti, ne-am opus si am rezistat cu trup si suflet timp de decenii, prin lupta si jertfa, fiindca am crezut neabatut în destinul crestin al neamului nostru. În drumul nostru de rezistenta din 1944-45 pasii ni s-au îndreptat spre dealurile împadurite si spre minunatele plaiuri ale Târnavelor, gasind loc de popas între comuna Noul Sasesc si Agnita, în codrul Fetiei, unde-i asezata si padurea Bergheroaia.  (more…)

“August” de Ion Golea dela Fetea

October 12, 2011 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI, VERSURI

Manuscrisul poeziei "August" de Ion Golea (variantă) - pg.1

 August, tu lunã hainã,
îmi rãvãsesti anii grei si tineri 
lumina si ploaia ta strãinã – 
blesteme de-ale Sfintei Vineri – 
rãscumpãrã pãcatele trecute,
ce mute
s’au cuibãrit între Românii mei, 
fãcându-i misei,
nevolnici, 
si josnici – 
slugi la barbari, neamul meu de Cezari! 

Iar tie 
Românie, 
ca si mie, 
otravã 
mârsavã 
ti-au dat ca sã bei 
uneltele Iudei, 
din cupã de aur,
sã uiti cã esti Ghiaur, 
si cã esti Român, 
ursit sã fi stãpân! (more…)

REZISTENŢA DIN FETEA – Nasc şi pe Hârtibaci Oameni! de Prof. Mircea Drăgan-Noisteteanu

October 11, 2011 De: Garda Categoria: MĂRTURII

Carte poştală dela un camarad legionar trimisă lui Ion Golea pe când se afla în Trieste (7 Aprilie 1950

“Gazeta Hârtibaciului”, Agnita, Nr. 51, August 2010
      Rezistenta anticomunistã în România a luat fiintã imediat dupã 23 august 1944, având ca scop împiedicarea pãtrunderii comunismului la noi.
     Primul pericol a fost cel al fãrãdelegilor comise de trupele sovietice de ocupatie. În primele zile de dupã 23 august, au trecut pe la noi, prin zonã, ostasii români, obositi si flãmânzi, reorganizându-se pentru eliberarea Ardealului. Peste tot au fost întâmpinati cu flori, mâncare, haine etc., fiecare cu ce putea. Rusii au trecut începând cu 9 septembrie. Lumea i-a întâmpinat la fel, dar ei s-au comportat ca niste ocupanti si au devastat tot ce întâlneau în cale, luând cai, cãrute, mâncare, bãuturã, fugind dupã femei… (more…)

Memento: Gen. Cantacuzino-Grănicerul

October 09, 2011 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul

“Când l-a cunoscut pe Căpitan, a tresărit în el sângele străbunilor. Într’o iluminare lăuntrică a recunoscut în el pe depozitarul aceluiaşi suflet care a dat naştere şi boierimii de altădată şi care s’a transmis din generatie în generatie şi în familia lui. Dintr’un impuls spontan a îmbrătişat drumul Legiunii cu credinta şi ardoarea cavalerului care merge să lupte contra necredincioşilor. Ce era Căpitanul altceva decât şeful unei noi elite nationale, ieşite din masele tărăneşti, a unei noi aristocratii românesti, destinată să ia locul vechei boierimi, epuizată si ajunsă la limita puterilor ei?

Generalul Cantacuzino păsea pe urmele străbunilor si îsi mărturisea descendenta imperială când se punea în subordinea unui “nepot de pădurar” din codrii Bucovinei”.

Horia Sima,
în “Ţara şi Exilul”, Curier Informativ al Mişcării Legionare, Anul I, Nr. 10, 1 August 1965