Garda de Fier

"Cine n'a cunoscut şi n'a dat nici examenul durerii, nici examenul bărbăţiei şi nici examenul credinţei, nu poate fi legionar". (C. Z. CODREANU)
Subscrie

Arhiva / April, 2011

CU VULTORILE GÂNDULUI de Aron Cotruş

April 30, 2011 De: Garda Categoria: VERSURI

"Pe unde uitate undui / nu bănui adâncul ce-afundu-i…"

  Revista Gândirea”, Anul XVI, Nr. 6, Iunie 1937

Cu vultorile gândului îţi cauţi poftă,
      vorbă, – zănatică lotcă!…
pe unde uitate undui
      nu bănui adâncul ce-afundu-i… 

în doru-mi mă ‘mbuib, mă răscoc,
      mă mistui şi scad:
               brad
      peste-o fântână de foc…

      pe margini de hău,
      peste bine şi rău,
      cu viaţa mă joc,
      cu moartea mă joc…
(more…)

Revista “Gândirea”, 1923, Nr. 16-17

April 29, 2011 De: Garda Categoria: VERSURI

Facsimil

TRADIŢII IN LEGĂTURĂ CU OUĂLE DE PAŞTI de Arthur Gorovei

April 22, 2011 De: Garda Categoria: LA ORDINEA ZILEI

Hristos a înviat!

In satele din Sãrand (Muntii Apuseni), se adunã feciorii de Sâmbãta Pastelor, se duc la pãdure dupã butuci, aduc câteva care cu butuci si le descarcã in cimitir. De cu searã, feciorii fac foc in cimitir, care foc nu se stânge in cele trei zile ale Pastelor. Toti oamenii stau afarã, in curtea bisericii, pânã vine preotul, si atunci intrã cu totii in bisericã. Dupã sf. liturghie, se dau «Pasti» (datinã generalã la Românii din Muntenia si Ardeal); cel care ia «Pasti», dã un ou rosu (Sezãtoarea, XVIII, p. 119).
(more…)

PASCALE de Şt. Gheorghe Theodoru

April 16, 2011 De: Garda Categoria: Presa din Exil, VERSURI

Purta coif, azi, poartã cascã...

  S’a oprit din scris si pana.
Toate, de înmãrmurire,
Las’ sa picure din rana
Fiului, dumnezeire.

„Iartã-l Doamne cã nu stie
Ce-a fãcut sau ce doreste,
Azi s ‘a lepãdat de iie
Si-a uitat de pâini si peste.

A uitat sa-si oglindeascã
Ceru’n mila si iertare.
Purta coif, azi, poartã cascã
Si mereu ceva nu are.

Strânge ‘ntruna ca’n blesteme,
Strânge depãsind mãsura,
Si visând tot diademe
A ‘ncurcat mila cu ura.
(more…)

PROFESORUL G. G. LONGINESCU de Prof. dr. doc. Dumitru Negoiu

April 10, 2011 De: Garda Categoria: MĂRTURII

“Chimia este o stiintă grea, nu-i ca fieste ce stiintă”!

  “Numai prin stiintă si credintă România mare va deveni si România tare” G.G. Longinescu

S-a născut la Focsani în anul 1869. A fost profesor secundar la Liceul “Sf. Sava”. Longinescu a functionat, un timp, ca asistent la cursul de chimie neorganică, tinut de doctorul Istrati între anii 1902-1906, calitate în care începe să predea un curs de chimie generală. Felul în care se achita de sarcinile sale didactice îi aduce promovarea în anul 1906 în functia de profesor agregat de chimie neorganică la Universitatea bucuresteană. A lucrat în laboratorul lui Emil Fischer sub îndrumarea cunoscutului savant german W. Traube. Teza sa de doctorat intitulată “Despre acizii aminici din seria alifatică” s-a bucurat de o serioasă apreciere a forurilor stiintifice. G.G. Longinescu a lăsat si o serioasă contributie proprie pe frontul didactic prin cărtile pe care le-a scris, cursuri si manuale. “Cursul metodic de chimie si mineralogie” scris initial de el în colaborare cu Istrati, reeditat si adus la zi, prin neobosita sa grijă, de-a lungul multor editii, a fost unul dintre manualele de căpătâi în didactica chimică românească din scolile secundare. De asemenea, “Cursul de chimie neorganică” predat studentilor din anul întâi al Facultătii de Stiinte din Bucuresti, s-a bucurat de o unanimă si largă apreciere. (more…)

CIREŞELE de Florica Baţu

April 10, 2011 De: Garda Categoria: Presa din Exil

Dimineaţa, mama fãcea o cruce frumoasã pe grâul fiert din ajun...

  Ciresele coapte … Poate nu ar trebui sã spun decât atât: „ciresele coapte”. Gustul cireselor foarte coapte din vremea sfârsitului de scoalã – adio profesori si lectii si griji! – gustul cireselor coapte din Sâmbãta mortilor, nu stiu de ce, dar ciresele coapte din Sâmbata mortilor aveau un gust deosebit, cu totul deosebit, pentru mine era gustul împlinirii depline, concentrând, parcã, în sine, miezul deplin al vietii prezente.
Dimineata, mama fãcea o cruce frumoasã pe grâul fiert din ajun, apoi pleca la bisericã – noi trebuia sã strângem cirese, cât mai multe cirese, sã aibã mama de ajuns de’mpãrtit. In familia noastrã erau multi morti si atunci – ne spuneam – trebuie sã strângem cirese cât mai multe, ne suiam bucurosi în prietenul nostru, ciresul, era o zi deosebitã si mâncam cirese pânã nu mai puteam, gândindu-ne cu poftã la coliva, brânza, colacii si mai ales gogosile ce aveam sã le mâncãm dupã ce femeile vor termina cu’mpartitu’. (more…)

La Biserică, de Ziua Unirii

April 01, 2011 De: Garda Categoria: Românii înstrăinaţi

27 Martie, la Biserica «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Chişinău.

Un parastas în memoria deputaţilor Sfatului Ţării care, la 27 martie 1918, au votat pentru Unirea Basarabiei cu România a fost oficiat duminică, 27 martie, la Biserica «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Chişinău.

Părintele Petru Buburuz, parohul Bisericii «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, a pomenit numele tuturor celor 86 de deputaţi ai Sfatului Ţării care, la 27 martie 1918, au votat pentru Unire. (more…)