DE PASTI:
Î N V I E R E A   D O M N U L U I

TEMEIUL ADEVĂRULUI SI AL VIETII


DRUM, Anul 10, Nr. 2, Aprilie-Iunie 1974

 

"Peste putină vreme nu Mă veti mai vedea, apoi iarăsi peste putină vreme Mă veti vedea" a spus Mântuitorul uceniedor Sai. Iar, pentrucă ei nu au putut pricepe îndeajuns aceste cuvinte, El le-a explicat: "Adevăr, adevăr va spun vouă, că voi veti plânge si va veti tângui, iar lumea se va bucura; vă veti întrista, dar întristarea voastră se va preface in bucurie... si nimeni nu vă va răpi bucuria voastră" (Ioan 16.16,20,22).

După cele cuprinse in Sfânta Evanghelie, nimeni nu poate afirma cu certitudine că apostolii nu ar fi crezut in momentul acela spusele Domnului despre Invierea Lui, mai ales după explicatiile date. Dar după moartea lui lisus pe cruce s'a lăsat întunerlc nu numai "în toată tara", ci si în sufletul lor. Dacă nu alt intuneric, măcar întunericu1 ezitării de a crede in Inviere. Această stare sufletească a lor pare sa o tălmăcească destul de lămurit graiul celor doi ucenici călători spre Emmaus. Indoliati de cele petrecute la Ierusalim (răstignirea si moartea lui lisus), ei au spus: "Noi trăgeam nădejde că El este Acela, care va izbăvi Izraelul".

Invierea a sfărâmat toate ezitarile si îndoielile. Din momentul Invierii, credinta în dumnezeirea lui Christos, ca si credinta în învătatura Lui - în toată intregimea ei - s'a pecetluit definiltiv in inimiIe apostolilor pentru vecii vecilor. Iar prin pogorîrea Duhului Sfânt, ei au dobândit toate luminile, ca si curajul necesar pentru propovăduire -curaj, care nu i-a mai părăsit niciodată.

Insfârsit, însfârsit, adevărul de temelie a pus stăpânire absolută pe lăuntrurile lor. De aci înainte n'a fost problemă, nici gând, cari să nu fie strecurate prin sita limpezitoare a toate necurăteniile: "Căutati mai intâiu împarătia lui Dumnezeu"... pe calea învătăturii Domnului... numai pe calea Invătăturii Domnului.

Ei au biruit (turma cea mică), pentrucă nu au acceptat compromisuri cu învătătura; nici un fel de compromis.

Poticnirea de azi, ca si de atâtea veacuri in urmă a omenirii, este că omul (ca să intreibuintez cuvintele recente ale unui slujitor al altarului) "intră numai cu un picior in corabia mântuirii".

Aceasta e cauza tuturor dezastrelor: lipsa de credintă in valabilitatea absolută a invătăturii lui Christos. Sau si mai bine: lipsa de credintă că pentru toate pro1blemele numai această învătătură este valabilă.

Iisus s'a pogorît pe pământ pentru mântuirea neamului ornenese. Dar si pentruca să ne dăscălească, arătându-ne calea unică pentru dobândirea împărătiei lui Dumnezeu.

Nimeni nu poate spune că el crede in Iisus-Domnul, dacă nu crede in acelas timp si in toată învătătura Lui genuină, fără strâmbarea si numai a unei singure iote. Decat, si încrederea in Christos si încrederea in învătătura Lui sunt cu putintă numai prin acea renastere lăuntrică despre care vorbeste El in convorbirea cu Nicodim ("Adevăr, adevăr îti spun tie câ dacă un om nu se naste din nou, nu poate vedea împărătia lui Dumnezeu". Ioan 3.3).

Invierea a fost momentul cel mai cutremurător, care a rodit renasterea lăuntrică desăvârsită a apostolilor, ca si a tuturor credinciosllor adevărati. Incât nu mai încape nici o îndoială: poticnirea omenirii in a crede fara conditii in invatatura Domnului este din pricina  că această omenire nu crede din toată inima, din tot sufletul si din toate puterile in Invierea lui Christos. Acestei omeniri a credintei de suprafată îi sunt adresate cuvintele din Apocalips: "Vai tie biserică din Laodicea, că nu esti nici caldă, nici rece. Iar pentrucă nu esti nici caldă nici rece, sunt pe cale să te scuip din gura Mea..."

 

* * *

 

Credinta e un dar dela Dumnezeu. Decât, acest dar nu se face fără nici o osteneală din partea omului. Pentru a fi vrednic sa-l primească, omul trebue să-si primenească si sufletul si trupul de toate necurăteniile prin rugăciune, pocăintă si umilintă. Să-si pregâtească lăuntrurile: pentru a primi pe Dumnezeu.

 

* * *

 

Dacă te doare starea dureroasă in care te găsesti, ca si starea cumplită in care se svârcoleste neputincioasă această lume, nici vaierele, nici protestele tale nu sunt de nici un folos. Dacă vrei o schimbare inspre bine, trebue si începi cu tine insuti. Să cersesti neîncetat, in desăvârsita umilintă si încredere, dela Stăpânul a toate darul acelei renasteri interioare fără de care nici tu, nici omenirea aceasta "nu poate vedea împărătia lui Dumnezeu"... singura împărătie a binelui. (Acelas slujitor a1 altarului a spus-o cu multă-multă dreptate: "Innoirea omenirii adusă de Christcs asteaptă plinire din partea omului -din partea omului de azi!").

Si nu te lasa ispitit de soaptele descurajatoare ale diavolului că tu nu poti schimba lumea, ca lumea o poate schimba numai Dumnezeu. Căci Dumnezeu, din dragoste pentru tine, te-a cinstit să te facă împreună lucrător pentru acea împărătie, pe care pentru tine a pregătit-o.

 

* * *

 

La pregătirea pentru prăsnuirea Invierii nu sunt suficiente rugăciunile căldicele, nici numai abstinenta dela bucate, nici numai prezenta trupească la slujba din Biserică. Dacă vrei să prăsnuiesti cu folos Invierea, trebue si trăiesti întâiu agonia din grădina Ghetsemani, patima si răstignirea Lui pe cruce, sa trăiesti moartea Lui, învelindu-ti sufletul in straiele doliului, in care s'au învelit cei cari L-au iubit si L-au urmat, pentruca apoi lumina celei mai mari minuni -Invierea- să te transfigureze, născând in tine fiinta cea nouă, neprihănită, vrednică să fie primită ou bratele deschise în împărătia lui Dumnezeu, vrednică să mărturisească acestei lumi rătăcitoare in întuneric - cu glas de trâmbită triumfătoare:

CHRISTOS A INVIAT !

Veniti si luati LUMINĂ ! 

Vamesul

DRUM, Anul 10, Nr. 2, Aprilie-Iunie 1974

Iisus a Inviat!

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE