TRAIAN POPESCU

Nicolae Nitã

   Fost Vicepresedinte al Societatii Filatelice Romane; fost referent in Directia Acordurilor Comerciale din Ministerul Comertului (1938). Traian Popescu la inaugurarea Monumentului Mota-Marin dela Majadahonda, SpaniaIn cadrul Statului National-Legionar (1940-'41), insarcinat cu organizarea Serviciului Comisiilor de Romanizare; fost atasat comercial al Agentiei Economice Romane la Istanbul si sef al Agentiei Comerciale Romane de pe langa Legatia Romaniei in Slovacia, Bratislava (1943-1945).

    Mare gazetar si publicist, Traian Popescu s'a nascut la 21 Iunie 1910 la Craiova, din familie de origine gorjana, stabilindu-se din anul 1919 in capitala tarii, Bucuresti, unde urmeaza clasele primare si secundare. Dupa terminarea liceului (1928), isi continua studiile superioare inscriindu-se la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti pe care o absolva in anul 1932. Avocat in cadrul Baroului Ilfov, odata cu prigoana dezlantuita impotriva Legiunii in anul 1933 se inscrie ca avocat aparator in "procesul Duca", moment in care se ataseaza definitiv Miscarii Legionare, incadrandu-se in cuibul rector al Capitalei de sub conducerea lui Aurel Serafim, desfasurand o activitate viguroasa de promovare a Legiunii. Face parte din Contenciosul legionar de la Casa Verde si putin mai tarziu il gasim in fruntea bataliilor de organizare a cuiburilor in Bucuresti si judetul Ilfov (plasile Budesti si Plataresti, impreuna cu satele si comunele invecinate: Tanganul, Vadul Anei, Galbinasi, Fundeni-Frunzanesti, Cernica, s.a.) si a propagandei electorale pentru partidul "Totul Pentru Tara" (T.P.T.) in cuprinsul anului 1937. In colaborare cu Primaria de Negru, organizeaza prima cantina scolara legionara la scoala Orzari din Capitala in toamna anului 1940, ocupandu-se in acelasi timp (in cadrul Ajutorului Legionar) de tiparirea emisiunilor filatelice legionare: 8 Noembrie 1940 (Iasi), 30 Noembrie 1940 (Bucuresti) si 13 Ianuarie 1941 (Bucuresti).

    Odata cu declansarea puciului antonescian impotriva guvernului legionar aflat legal la conducerea tarii (21-23 Ianuarie 1941), il gasim pe baricadele de aparare a Statului si Institutiilor Statale Legionare. Incepand cu toamna anului 1941, functioneaza cu diferite insarcinari pe langa Legatia Romana din Turcia si apoi cea din Slovacia pana la finele lunii Martie 1945. La 1 Aprilie acelasi an, se refugiaza in Germania, la Badgastein (Tirolul austriac), punandu-se la dispozitia Guvernului Roman de la Viena sub presedentia Comandantului Horia Sima, la care aderase inca dela aflarea constituirii lui. Aflat cu domiciliu obligatoriu timp de doi ani sub paza autoritatilor anglo-americane si franceze dupa infrangerea Germaniei, odata cu absolvirea Miscarii Legionare si a Guvernului Roman in Exil dela Viena de orice vina "criminala" de catre Tribunalul International constituit la Nurenberg, in primavara anului 1947 trece in zona franceza de ocupatie a Austriei, la Schurns, ajungand dupa aceea in Elvetia si Franta, iar in toamna anului 1947, in luna Noembrie, soseste in Spania, la Madrid, unde hotaraste sa se stabileasca definitiv. Fondator al prestigioasei reviste "Carpatii" in anul 1954 la Madrid impreuna cu Aron Cotrus, N. S. Govora, Faust Bradescu, Nicolae Novac s.a.; Fondator al Editurii "CARPATII" in cadrul careia au vazut lumina tiparului numeroase carti reprezentative ale culturii romane si legionare (*1) ca parte intrinseca a acesteia, Comandantul Legionar Traian Popescu si-a adus o contributie substantiala la lupta Exilului si Refugiului Romanesc impotriva ocupatiei comuniste a tarii. Autor a numeroase emisiuni filatelice ca reprezentant al adevaratei Romanii Libere, prin care a tinut treaza constiinta Apusului asupra sclavizarii Romaniei si excluderii ei din confederatia statelor europene, Traian Popescu a indeplinit o misiune de importanta vitala pentru recunoasterea Romaniei, obligand regimul comunist de la Bucuresti sa revina asupra numelui Tarii, reintroducand adevarata denumire de R O M Â N I A in locul celei decretate anterior in sens slavic (R O M I N I A) prin care se incerca desfiintarea numelui latin al tarii noastre (*2).

    A colaborat intens la revistele si ziarele legionare din Exil.

   *1) "Istoria Romanilor din Dacia Traiana" (Vol. I-II-III-IV) de A. D. Xenopol; "Istoria Literaturii Romane" (Vol. I-II) de Dumitru Murarasu; "Nationalismul lui Eminescu" de Dumitru Murarasu; "Dacia" de Vasile Parvan; "Rapsodia Iberica" de Aron Cotrus; "Povesti fara Tara" si "Poeme fara Tara" de Vasile Posteuca, Nicolae Novac, Nicolae Stefanescu-Govora si Faust Bradescu (in colaborare); "Corneliu Zelea Codreanu" (editie colectiva); "Ion Mota si Vasile Marin" (editie colectiva); "Haiducul" de Bucura Dumbrava; "Rascoala" (Vol. I-II) de Liviu Rebreanu; "Amintiri din copilarie" de Ion Creanga; "Istoria politica si militara a razboiului Romaniei contra Rusiei Sovietice" de Gen. Platon Chirnoaga; "Istoria Daciei si continuitatea Daco-Romana" de Gen. Platon Chirnoaga (Editura "Traian Popescu"), s.a.
   *2) Vezi lucrarea "Romania si unitatea Europei". Editura "Carpatii", Madrid, 1975 (173 pag.).

OPERA:

  • -"Romania si unitatea Europei". Editura "CARPATII", Madrid, 1975;

  • -"Marturii pentru legionarii de maine". Vol. I, 1977; Vol. II, 1978; Vol. III, 1979. Colectia "DOCUMENTE", Editura "Carpatii", Madrid;

  • -"Rumania y sus Vecinos Hungaros". Colectia "DOCUMENTE", Editura "Carpatii", Madrid;

  • -"Testimonios para Los Europeos de manana". Colectia "DOCUMENTE", Editura "Carpatii", Madrid;

  • -"Miscarea Legionara si instigatiile D-lui M. Ligi". Colectia "DOCUMENTE", Editura "Carpatii", Madrid, 1980;

  • -"Majestatea Sa Tradarea". Colectia "DOCUMENTE", Editura "Carpatii", Madrid, 1980;

  • -"Pozitia politica a Garzii de Fier pe plan intern si extern". Editura "Carpatii", Traian Popescu, Madrid, 1980;

  • -"Transylvania Rumana y la demogagia revisionista Magyar". Colectia "DOCUMENTE", Editura "Carpatii", Madrid, 1981 (in colaborare cu Faust Bradescu, G. Bicnitiu si Rev. Silvan);

  • -"Maestrul Aron Cotrus - Omul". In volumul omagial: "Lui Aron Cotrus si Neamului", pag. 71-114. Editura "Carpatii", Madrid, 13 Ianuarie 1982.