ARTICOLE POLITICE

- I -

Vechea credintă cum că puterea unui Stat atîrnă de forma de guvernămînt dăinueste si azi. Si azi vedem oameni politici bătîndu-si capul cu născocirea de constitutii ideale sau cel putin de reforme constitutionale, mai mult sau mai putin ideale si radicale. 

Nu e vorba numai de teoreticieni puri, de visători si utopisti, ci de oameui politici practici, cum e de pildă d. Andre Tardieu. Judecînd după cele două volume: Le souveraine captif si La profession parlementaire ale operei sale: La Révolution ŕ refaire (plănuită in cinci volume; al treilea e anuntat sub titlul Le sabotage des intéręts généraux), d. Tardieu va ajunge si el, ca multi altii, la constructia unei constitutii ideale, care pusă în aplicare, ar fi menită să oprească prăbusirea Frantei. 

Franta a ajuns, asa expune d. Tardieu, la marginea prăpăstiei. Ea a intrat în stăpînirea despotică a parlamentului, a majoritătii parlamentare de stînga. 

Această majoritate însă nu reprezintă natiunea. Felul cum se fac alegerile ne arată că nici vorbă nu poate fi de o liberă exprimare a vointei nationale. 

Tardieu desvălue fără crutare si ne arată în toată goliciunea ei minciuna democratică. Germinată în atmosfera supraîncălzirii a Revolutiei franceze, ea s'a lătit asupra întregii Europe amenintînd toate statele căzute în raza ei cu cel mai groaznic despotism. 

Asa cum ni-i descrie d. Tardieu (in vol. II), alesii democratiei nu prezintă nicio garantie din punct de vedere moral. 

Coruptia a intrat pe poarta larg deschisă în mijlocul parlamentarilor, iar lojile masonice si comitetele revolutionare au reusit să împingă, prin coruptie si demagogie, politica Frantei tot mai spre stînga. Parlamentul nu mai exercită un mandat, ci o profesiune: iată răul fundamental al regimului actual in Franta. Despotismul majoritătii parlamentare nu e înfrînat prin nimic. Puterea executivă, a Presedintelui Republicii, si cea a ministrilor, e redusă la zero. Ministerele se schimbă neîntrerupt pentru a înlesni satisfacerea ambitiei sefilor de grupări politice. Si ce-i mai grav: justitia deveni tot mai neputincioasă, tot mai docilă fată de acesti despoti. Din cauză că înaintarea magistratilor depinde de ministrul justitiei. 

In concluzie: în Franta nici vorbă nu poate fi de „democratie", de domnie a poporului, de „libertate", de ,,egalitate". Toate puterile, cea executivă, cea legislativă si cea judecătorească, sînt reunite în mîinile majoritătii parlamentare, care prin desfăsurarea logică a lucrurilor (prin trecerea dela mandat la profesiune conditionată de modul cum se fac alegerile) apartine azi grupărilor de stînga si stăpîneste Franta în mod despotic ducînd-o la peire. 

„Gîndind că regimul parlamentar al Frantei contemporane este inamicul Frantei eterne; că organele constitutionale, a căror datorie ar fi de a îndrepta acest regim, nu-l vor îndrepta niciodată; că o transformare adîncă e necesara si că tara singură o poate impune, eu mă adresez tării, stînd in afară de Camere, unde, asa cum sînt ele, nu mai am nimic a face. Condamnînd organizatia, eu refuz a participa la functionarea ei". 

Ce propunea d. Tardieu, cand era parlamentar? „Propuneam, scrie el, de a restabili echilibrul între legislativ si executiv, dînd acestui din urmă un drept efectiv de disolvare si luînd celui dintîiu dreptul de a propune cheltueli, adică, in unul si celalt caz făcînd ceea ce fac Englezii. Propuneam de a libera sufragiul atribuind femeilor aceleasi drepturi ca si bărbatilor si chemînd acest corp electoral lărgit să voteze, prin referendum, nu numai asupra unor nume, ci si asupra unor idei. Ceream să fie restaurată disciplina Statului prin fixarea obligatiunilor administrative si politice ale agentilor lui". 

Deci: separatiunea puterilor si prin separatiunea lor, despoliticianizarea aparatului administrativ si a magistraturii. 

D. Tardieu se întoarce asadar la formula clasică a separatiunii puterilor (după modelul englez) pentru garantarea libertătilor cetătenesti, pentru stîrpirea coruptiei, scopul suprem fiind restabilirea puterii si a prestigiului Frantei in politica internatională. 

Marea si dificila problemă, nu teoretica, ci practică, este de a creia conditiunile pentru această reformă, de a crea aceleasi conditiuni ca in Anglia. 

Ceea ce ni se pare, deocamdată cel putin, cu neputintă. In Franta monarhia absolută a fost răsturnată si înlocuită prin despotismul unei minorităti. Această minoritate revolutionară a distrus toate puntile pentru întoarcerea la o monarhie constitutionala după tipul englez. 

Despotismul minoritătii a fost înlocuit, din cînd in cînd, prin despotismul unei singure persoane, dar după 1875 oligarhia parlamentară despotică s'a organizat in asa fel încît orice încercare de a-i limita puterea s'a dovedit neputincioasă. Alunecarea spre stînga, spre comunismul anarhic si in urmă despotic nu va putea fi oprită decît iarăsi numai printr'o dictatură personală, sprijinită pe armată... Poate că teama de această deslegare a problemei, îi va determina pe Francezi să încerce alte formule1). Numai că nu toate formulele inventate de teoreticieni pot fi aplicate in practică. 

Iar noi nu ne temem, ci am dori ca si in Franta să se ivească omul care să restabilească prestigiul puterii executive, redînd însă în acelasi timp puterii legislative sfera ei de activitate: legiferare in conformitate cu interesele nationale si control efectiv asupra actelor puterii executive. Infăptuirea independentii puterii judecătoresti ar rezulta in acest caz ca un efect natural din echilibrarea celorlalte două puteri. 

A reda puterii legislative sfera ei de activitate înseamnă a o scoate de sub influenta legilor masonice si a comitetelor revolutionare, deci de a face din parlamentari reprezentanti adevărati ai natiunii, de a preface asadar profesiunea iarăs în mandat (după terminologia d-lui Tardieu). Puterile oculte si anonime (masoneria si comitetele revolutionare) trebuesc înlăturate si înlocuite printr'o putere executivă cu autoritate si prestigiu sprijinita pe o elită politică selectionată in temeiul meritului personal. Această elită ierarhizată si disciplinată ar constitui aparatul de conducere politică pentru armată, diplomatie si administratie. Parlamentul s'ar constitui ca putere legislativă si de control, cetătenii alegîndu-si reprezentanti in stare să le apere interesele printr'o legiferare chibzuită si să împiedice abuzuri din partea puterii executive.  

Intr'o monarhie ereditară sînt date toate elementele pentru înfaptuirea unei astfel de organizatii politice echilibrate si stabile, dacă... 

Dacă, pe de oparte, puterea executivă ar dispune de o elită politică constientă de rolul ei, educată si instruită pentru implinirea functiunilor politice, si dacă, pe de altă parte, puterea legislativă si-ar înfrma tendinta de a slăbi puterea executivă amestecîndu-se în atributiunile ei. Rolul de arbitru si regulator între aceste două puteri l-ar avea puterea judecătorească. 

Intr'adevăr, Constitutia Statelor Unite ale Americei de Nord se întemeiază pe aceste principii. Dar separatiunea puterilor cum au înteles americanii s'o aplice si s'o asigure nu-si dă efectul din cauză că: 1. presedintele e ales prin lupte de partide; 2. lipseste o elită politică ierarhizată si pregătită pentru functiunile publice. In acest fel aparatul politic este instabil si expus coruptiei, iar puterea legislativă iesită si ea din lupte de partide e dependentă de masina electorala. Asa că simpla separatiune a puterilor nu e suficientă pentru înlăturarea abuzurilor si a coruptiei. 

Sistemul corporatist pare a prezenta o dezlegare mai bună a problemei. Un parlament ales de corporatii e scos de subt influenta demagogilor si, in mod necesar, va fi si mai putin dispus si mai putin in stare să încerce o minimizare a puterii executive. 

Pe această linie de organizare se găseste fascismul italian, care, dacă va evolua in mod normal, va ajunge la infăptuirea unei monarhii constitutionale in adevăratul înteles al cuvîntului. 

 

- II -

 

La noi, aplicînd formula clasică a separatiunii puterilor s'a instituit si consolidat, după detronarea domnitorului Cuza, monarhia constitutionala. 

Dar Eminescu a observat si însemnat tendinta partidului liberal de a restrînge tot mai mult sfera puterii executive in folosul puterii legislative, al majoritătii parlamentare. In felul acesta ,,politicianismul" îsi face intrarea in toate institututiie Statului si cu el coruptia. Democratizarea completă după Unire, a deschis poartă largă demagogiei si poftelor demagogilor de a-si institui prin majorităti parlamentare dominatiunea despotică. Incepe alunecarea spre stînga prin supralicitări la alegeri, începe schimbarea in ritm mai accelerat a guvernelor. 

Totus lucrurile nu se petrec la noi nici ca in Anglia, nici ca in Franta: parlamentul nu se poate nici constitui, nici mentine împotriva puterii executive. Năzuintele spre minimizarea puterii executive nu se manifestă in parlament, ci in cluburile partidelor politice. Sefii de partide ridică pretentia de a guverna, iar chemati la guvern, ei îsi aleg un parlament cu ajutorul aparatului politic încăput, in mod vremelnic, pe mina lor. 

Puterea executivă a avut însă totdeauna posibilitatea de a disolva parlamentul si de a forma alt guvern, din alt partid, nu din mai multe partide. 

Rolul parlamentului a fost deci totdeauna foarte sters - o simplă anexă a guvernului, care pînă azi si-a scos in alegeri totdeauna o majoritate docilă. Abuzurile si coruptia n'au rezultat deci la noi din despotismul majoritătii parlamentare, ci din despotismul vremelnic al guvernelor de partid. 

Frîna pentru îngrădirea abuzurilor si a coruptiei a fost amenintarea cu demiterea si chemarea ,,opozitiei" la guvernare. Guvernele au fost totdeauna ale Monarhului, iar parlamentele ale guvernelor. 

Acest sistem romînesc si-a dat roadele sale, si bune si rele. N'a fost perfect, dar a functionat într'un chip multumitor, pîna ce Unirea si organizarea Statului national romîn a ridicat noui probleme, pentru a căror deslegare vechiul sistem se dovedi si nepotrivit si primejdios. 

Nepotrivit, fiindcă partidele se înmultiră si pofta de guvernare a sefilor de partid deveni tot mai intensă si mai zgomotoasă. Primejdios, fiindcă luptele între partide îngăduiră intrarea jidanilor comunisti in arena politică. 

Elita politică romînească se fărîmită, coruptia se întinse peste tot. 

In această situatie interveni puterea executivă. Ea sfărmă pe încetul partidele si constitui guverne tot mai independente de partide. Parlamentul îsi pierdu toată importanta si tot rolul, dar si toată demnitatea. El se prefăcu intro docilă masină votare si într'o turmă de încasatori de diurne si mijlocitori de afaceri. 

Punctul culminant al acestei evolutii fu atins in 1933, an care tradus înseamnă, mutatis mutandis, 1852. 

Asemănarea se vădeste in măsurile luate si efectele produse de aceste măsuri. Desfiintarea autonomiei Universitătilor, cenzură, stare de asediu; supunere si prosternare a politicienilor oportunisti, fie pentru satisfacerea ambitiei si vanitătii lor personale sau din interese materiale, iar pe de altă parte neliniste, nemultumiri si încercări de ajungere la putere prin vechea si învechita tehnică demagogică. 

Dar in timp ce partidele politice intrau in agonie, pregătind moartea parlamentului, a puterii legislative, se ivi ca reactiune împotriva desagregării elitei sociale romînesti miscarea legionară

Ea nu s'a născut nici din antagonism împotriva puterii executive, nici a celei legislative, ci împotriva miscării revolutionare iudeo-comuniste, si numai întrucît regimul partidelor politice si desmătul politicianist favoriza alunecarea spre stînga, miscarea legionară intră in conflict cu partidele politice si fireste si cu gavernele iesite din Partide si apărînd fiecare din ele interesele partidului propriu

Restauratia, care puse capăt desmătului partidelor, fu salutată de tineretul legionar cu sinceră însufletire si Monarhia putea să se sprijine cu încredere pe această miscare in lupta ei împotriva partidelor, ostile prin natura si functiunea lor unei lărgiri a puterii executive. Dar evenimentele au luat altă desfăsurare. 

Politicienii (legati prin atîtea interese de puterile oculte ale masoneriei si finantei jidovesti), se simtiră primejduiti de miscarea legionară, si preferară să capituleze cu desăvîrsire in fata puterii executive, oferindu-i serviciile si simulînd supunere neconditionată. Totodată ei stiură a pune între puterea executivă, rege si miscarea nationalistă-legionară bariere puternice, prin vechile lor metode de intrigă, defăimare si provocare. 

Asa văzurăm cu uimire si durere deschizîndu-se lupta între puterea executivă, de acum înainte reprezentată prin guvernul M. S. Regelui, si natiune, reprezentată prin organizatia legionară. Prigoane, arestări, procese fără sfîrsit, cu tendinta lămurită de a suprima si distruge cu desăvîrsire legionarismul. 

In umbră stăteau partidele, politicienii de toate colorile, aprobînd si aplaudînd actiunea guvernului si dîndu-i tot sprijinul „moral" si material pentru restabilirea ordinei publice

Incercarea n'a reusit pînă acuma si nu va reusi nici de-acuma înainte. Dar in ipoteza că ar reusi, cari ar fi urmările? Ele n'ar putea fi altele, decît cele ce ne arată istoria in cazuri asemănătoare: alianta politicienilor pentru minimizarea puterii executive si cucerirea de astădată integrală a puterii politice de către partide, deci instituirea despotismului majoritătii parlamentare. 

De aceea astăzi, ca si in 1933, miscarea legionară se găseste in fata coalitiei partidelor cari încearcă să împiedice cu orice pret intrarea legionarilor in parlament. 

Legionarii nu vor si nici nu pot să trimită in parlament profesionisii, politicieni cari stau in slujba lojelor si comitetelor revolutionare antimonarhice, ci ei năzuesc a trimete in parlament reprezentanti ai natiunii, legiuitori, cu mandat bine definit cu privire la reformele cari trebuesc înfăptuite pe cale legislativă pentru asezarea temeinică a Statului national romîn. 

Pentru a spulbera deci defăimările politicienilor profesionisti, porniti spre instituirea unui regim despotic si iresponsabil, pentru a face legătură trainică si rodnică între puterea executivă si cea legislativă, au intrat legionarii in lupta electorală. Si pentru ca alegerile să exprime pe cît omeneste e posibil vointa natiunii, seful miscării legionare, Căpitanul, a năzuit să asigure printr'un acord între partidele de opozitie libertatea alegerilor amenintată ca totdeauna de guvern

Deceptiunea guvernului si a cuzistilor îsi găsi expresia in cunoscutele atacuri împotriva d-lui Corneliu Codreanu, învinuindu-l că "s'a legat" cu Maniu, cu tărănistii si cu aliatii acestora, jidanii si comunistii. I-am numi idioti si imbecili pe acesti politicieni, dacă, făcînd abstractie de regulele politetei care ne opresc, n'am sti că scopul lor nu este de a desaproba "pactul" din motive "morale", ci de a prosti massele alegătorilor pentru a recuceri in ultima clipă terenul pierdut. Deci simplă manevră electorală. Si atît de simplă, încît e ofensătoare pentru chiar cel mai tîmpit alegător. Dar ea a desvăluit încă odată mentalitatea politicienilor, lipsa lor de scrupule in alegerea mijloacelor, cînd e vorba să-si apere "profesiunea''. 

Tara e plină de candidati, de amatori de mandate parlamentare si de "posturi politice". Toti politicienii acestia, liberali, tărănisti, s. a. m. d., massati in cluburile politice, vor să guverneze si să incaseze. Să guverneze pentru a putea încasa. (Vezi pentru amănunte cărtile d-lui Tardieu!) 

Cine a fost deputat, vrea să fie reales. Si lupta pentru mandate deslăntue demagogia si, in sfîrsit, alunecarea spre stînga, spre revolutie si, prin revolutie, la tirania iudeo-comunistă. 

 

- III - 

 

Ne întoarcem asadar la teoria lui Eminescu, în ale cărui Scrieri politice2) aflăm expuse clar si precis toate problemele tratate de d. Tardieu cu atîta lux de amănunte. Si Eminescu vede remediul în oprirea desmătului si coruptiei partidelor printr'o întărire a puterii executive, printr'o întoarcere la o monarhie "mai mult sau mai putin absolută", dar si prin deschiderea posibilitătii ca tara legală să-si spună cuvîntul prin alegere liberă a reprezentantilor ei in parlament. Falsificarea alegerilor le dă guvernelor majorităti, "cari in realitate nu sunt decît propriile lor creatiuni". In zadar ministrii se fălesc cu aceste majorităti, „căci - mai presus de ele - simtul public indignat se desteaptă, constiinta cetăteanului subjugat la alegeri se revoltă, nemultumirile si agitatiunile cresc din zi in zi. Si astfel guvernele, imbătate de un triumf mincinos, se izolează de natiune; un larg desert se formează între puterile pozitive si nelinistite din Stat si între acea negatiune a adevărului, între acea reprezentatiune de teatru, care se petrece în guvern. De vreme ce acele corpuri cari sunt la mijloc între masse si Coroană, au devenit o fictiune, e ca si cînd ele n'ar exista... Tronul însusi e din ce in ce mai izolat. 

Intre Coroană si popor nu mai e raportul dintre vointa legitimă, căci toate organele mediatoare sunt false. 

Parlamentul o creatie a ministrului, vointa alegătorului scoasă prin presiuni morale, promisii, decrete de înaintări si puneri in functiuni, nu mai e decît o vointă stoarsă in momente de nevoe si formulată după vointa ministrului, deci asemenea o creatie a lui, in fine scoala generală de coruptiune, preface armata de functionari, in loc de servitori ai legii, in armată de complici iresponsabili a unor sefi necontrolabili, se'ntelege de propriile lor creaturi. 

E evident deci, că tot ce e între tară si Tron devine o fictiune, o iluzie ministerială. Acea parte de vointă din fiece individ, destinată pentru controlul afacerilor Statului si a interesului general, e apucată de mîna functionarului administrativ, de decretele de numire, de făgăduinti amăgitoare, de distinctii nemeritate, de tot ce dispune puterea Statului si e stoarsă si răstoarsă pînă primeste forma ce-o voeste ministrul. Un sistem întreg de viciare a expresiei acestei vointe s'a inventat si se aplică cu o rară virtuozitate in Romînia, încît atît, pe cît sentimentul de Stat se mai poate manifesta, el apucă adeseori drumuri neprescrise de legi. 

Orbit trebue să fie acel guvern care nu-si dă seamă de simptomele politice ale acestei stări bolnăvicioase de lucruri. 

In toate unghiurile Romîniei se formează grupuri de nemultumiti, cu mersul actual al lucrurilor. Sunt deosebite numirile ce aceste grupuri adoptă; un lucru însă le este comun tuturor: sentimentul de indignare si de exasperare de cele ce se petrec zilnic". 

Deci si Eminescu cere un parlament ca expresie liberă a vointei nationale. Asadar despoliticianizare. 

Armata, diplomatia, administratia trebue ferite de influenta politicianilor. 

In schimb insă natiunea, armata demobilizată, dar in orice moment mobilizată, trebue să-si poată spune cuvîntul, să poată controla actele guvernului. Si a le sanctiona. Intru acest scop justitia trebueste scoasă de sub influenta puterii executive. 

Aceste reforme nu pot fi înfăptuite decît pe cale legislativă, deci prin parlament - se va spune. 

Intr'adevăr? Dar, vă rog, să cititi Constitutia noastră! Ea, doar se întemeiază pe formula clasică a separatiunii puterilor. E o mare deosebire însă între constitutia scrisă, si constitutia reală a Statului nostru. Constitutia nu vorbeste nicăeri de francmasonerie, de cluburi politice, de bancheri jidani, etc., deci de fortele reale cari împiedică aplicarea ei. Adică natiunea nu si-a putut spune cuvîntul, n'a putut legifera in conformitate cu interesele ei reale. Noi n'am avut pînă acuma in parlament o putere legislativă liberă si independentă de puterea executivă. Ci a dominat totdeauna o confuzie a puterilor si o luptă continuă între sefii de partide pentru acapararea puterilor in Stat. Deci : despotism politicianist, atenuat prin rotatiunea după modelul "englez!" 

In anii din urmă a intervenit o schimbare. Dar in ce sens si in ce directie? Credem că in sensul suprimării totale a vointei nationale ca putere legislativă. Ajunge-vom si la desfiintarea parlamentului, sau poate că alegerile apropiate vor însemna o întoarcere la Constitutie, la aplicarea ei reală? 

Noi nu facem teorie stearpă nici nu ridicam "problema constitutională", cum au făcut si o fac încă politicianii demagogi. Durerile lor le cunoastem: „puterea!" Ei merg pe linia minimizării puterii executive după modelul francez. 

Ei tind spre o "democratie" integrală, adică spre despotismul majoritătii parlamentare înfăptuită prin demagogie si influenta lojilor, cluburilor si comitetelor revolutionare. Ei merg spre ultima etapă in evolutia liberalismului: jacobinismul (în forma modernă a sovietismului). 

Legionarii se găsesc de cealaltă parte a baricadei, în apărarea Monarhiei, împotriva tuturor politicienilor demagogi, cari prin firea si pornirile lor sunt antimonarhisti, sau monarhisti numai atîta vreme cît monarhul le încredintează guvernarea sau îi face să spere că le va încredinta guvernarea. "Monarhismul", este pentru politicieni o formula, ca oricare alta pentru a-si ajunge scopul: guvernarea despotică si iresponsabilă. 

Pentru legionari monarhia este principiul suprem al ordinei si ierarhiei politice: Monarhul traduce în fapte, obiectivează vointa natiunii, a natiunii compusă din cetăteni-ostasi. Iar vointa, natiunea si-o exprimă prin alesii ei, prin parlament. 

Că parlamentul, pentru a-si îndeplini misiunea, nu poate rămînea în vechea sa structură, e lucru evident. Natiunea nu e un agregat omogen si nediferentiat, ci un sistem structural si cu mult mai complicat decît erau pe vremuri natiunile europene. 

Nu mai avem stări priveligiate, nici corporatii si bresle ca in Evul mediu. Ci avem clase sociale economice si o mare diversitate de profesiuni. Parlamentul modern ar trebui să exprime această structură complexă si să înfăptuiască împăcarea tuturor antagonismelor de clasă si de profesiune, pentru a preface natiunea într'o unitate perfectă, într'un Stat national, în care toate activitătile, individuale si colective, să fie subordonate năzuintei de a păstra si spori puterea natiunii fată de celelalte natiuni organizate politiceste. Legiferarea nu poate avea alt scop, decît înlesnirea cooperării prin înlăturarea tuturor antagonismelor. 

Intr'o măsură oarecare suntem deci si noi utopisti. Judecăm adică starea de azi a lucrurilor după ideea ce ne-o facem despre cum ar trebui să fie comunitatea romînească. Legionarii toti sunt însufletiti de această idee. Pentru realizarea unui ideal luptă si se jertfeste generatia legionară. Calculele mărunte ale politicianilor, egoismul lor sălbatec, cinismul lor, intrigile si calomniile lor nu vor putea opri biruinta legionară. 

Mai ales fiindcă în alegerea mijloacelor, în tehnica politică, legionarii le sunt superiori. 

Iar un stat trăeste si-si sporeste puterea prin politică, nu prin politicianism. Parlamentarii legionari vor avea mandatul să lupte împotriva politicianismului, spre a deschide drum pentru politică. Despoliticianizarea se va înfăptui deci, dar altfel decum îsi imaginează politicienii si mai repede decît visează ei.

 

- IV - 

 

Dacă "separatiunea puterilor" ni se pare principiul cel mai potrivit pentru asigurarea stabilitătii Statului, asa cum o cere Eminescu, si dacă alegerile libere sînt o conditie pentru ca viata natiunii să se poată manifesta, zăgăzuind alunecarea puterii executive spre despotism si desagregarea Statului prin coruptie si favoritism, întrebarea e cum se pot înfăptui in practică alegeri libere împotriva unor guverne abuzive si dependente de cluburi si comitete? La aceasta nu răspunde Eminescu, iar răspunsul d-lui Tardieu nu ne multumeste. 

Lărgirea votului universal si asupra femeilor si "apelul către tară" nu sînt mijloace suficiente pentru a înlătura influenta unor forte reale, cum sînt lojile, cluburile si sindicatele revolutionare. Forte reale, organizate, nu pot fi slăbite si anihilate decît iarăsi prin forte reale. Natiunea pentru a-si putea exprima vointa, trebue să se organizeze ca totalitate. Miscările totalitare, fascismul si national-socialismul pe acest principiu se întemeiază. Toate stările, clasele si profesiunile trebuesc prinse într'o organizatie politică. Intr'o organizatie articulată si ierarhizată. In felul acesta Statul nu se înfătisează ca o sumă de indivizi egali si omogeni, ci ca un sistem compus din tesuturi. Individul apartine familiei sale, prin familie unei stări, clase si profesiuni sociale si prin acestea e prins in sistemul politic unitar, in care îsi exercită, fiecare după locul său, functiunea de cetatean, de ostas

Marea deosebire între Statul modern si Statul antic si mai ales medieval stă în faptul că clasa politică cuprinde pe toti bărbatii adulti, fără deosebire de clasă economică si profesiune, pe cînd înainte vreme politica era rezervată, unei categorii aparte de bărbati, cari ei singuri se bucurau de drepturi politice, formînd astfel o elită, o aristocratie fată de celelalte categorii de locuitori (sclavi, iobagi, meseriasi, etc.). Organizatia corporatistă întîlneste deci in Statul modern si această dificultate: de a nu putea prinde într'o corporatie distinctă clasa politică, deoarece ei îi apartin toti "cetătenii". "Votul universal" cată să rezolve această problemă dînd drepturi egale tuturor cetătenilor si deschizîndu-le drum spre conducerea politică fără alte conditii decît, cum arată Tardieu, cea de vîrstă: "Erasm spunea că pentru a fi print, ajunge de a te naste. Tot asa e si pentru a fi parlamentar. Ajunge să ai douăzeci si cinci de ani, dacă e vorba de Cameră; patruzeci, dacă e vorba de Senat. Ca si sistemele aristocratice ale antichitătii, democratia noastră preferă pentru recrutarea sa, criteriul fizic al vîrstei criteriului intelectual si moral. Profesiunea parlamentară este singura la intrarea căreia nu se cer nici titluri, nici diplome, nici concursuri, nici examene, nici vreo competintă, nici chiar capacitate fizică". Iar din mijlocul parlamentarilor ies ministri si înalti demnitari "politici". 

Iată deci că votul universal si individual nu rezolvă problema pentru selectiunea elitei politice. Legionarismul (cum si fascismul si national-socialismul) au rezolvat problema prin selectiunea unei elite politice in temeiul unei educatii potrivite acestui scop, si, pe de altă parte, năzueste a da tuturor cetătenilor posibilitatea să-si trimită ca reprezentanti in parlament oameni apartinînd elitei clasei lor sociale. 

Prin acest sistem se evită ivirea de curente revolutionare, de grupuri de nemultumiti, născute, cum zice Eminescu, din sentimentul de indignare si de exasperare de cele ce se petrec zilnic. 

Legarea individului de familie, si prin familie abia de clasa socială si profesiune, rezolvă si problema "natională". Individul îsi primeste prin nasterea sa dintr'o familie apartinînd comunitătii romînesti dreptul de cetătenie, iar nu ca "individ" izolat. In acest fel, Statul national romîn se întemeiază pe comunitatea familiilor romînesti, pe comunitatea morală reprezentata prin natiune, iar nu pe o comunitate de „interese" individuale. 

De aceea, principiul separatiunii puterilor, nu-si poate da in aplicarea sa efectele dorite, decît in anumite conditii bine definite, pe cari miscarea legionară a început să le înfăptuiască si e pe cale a le desăvîrsi. 

Teoreticienii francezi au apucat-o pe o cale gresită, pornind mereu dela libertatea si egalitatea cetătenilor, dela conceptia Statului constituit din concursul vointelor individuale, iar Jidanii cari au invadat Franta năzuesc ca să nu se poată ivi omul politic practic care să răstoarne prin fapta sa toate aceste teorii desarte.

  Traian BRĂILEANU

(Sociologia si Arta Guvernării, Articole politice), 

Ed. "Cartea Românească,,Editia a II-a, Bucuresti, 1940

1)_____

 -Amintim aci interesanta care a d-lui Al. Tazerout, L'Etat de demaia. Théorie et réalisation d'une démocratie parlamentaire en France. Paris 1936. Autorul respinge teoria separatiunii puterilor si vede deslegarea in organizarea unui Stat sindical.

2)_____

 -M. Eminescu, Scrieri politice. Editie comentată de D. Murărasu. Craiova, "Scrisul Românesc" (1931). Vezi mai ales: Ideea statutului monarhic, Fictiunea parlamentară, Arta guvernării, Guvernul care ne trebue.

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE