DIN PRESA LEGIONARÃ: TARA SI EXILUL - Curier Informativ al Miscãrii Legionare
EXILUL SE STINGE: MONSENIORUL ION DAN

    Director: + Gheorghe Costea    Pl. Republica Dominicana, 1-3 D  MADRID-28016 
Deposito Legal - M.3655 - 1965 - OFICINA AUXILIAR - Montera, 20
Anul XXII, Nr. 11-12, Septembrie - Octombrie 1986

 

DIN EXIL

Tot mai dese sunt vestile ce ne vin, anuntând moartea unuia sau altuia din lumea exilului. E generatia ce-a făcut sau trait razboiul si care începe să se stingă după patru decenii de pribegie.

Scadenta biologică nu poate fi evitată. Problema care se pune e alta. Cum si-au petrecut acesti ani de pribegie, cei ce-au trecut pragul eternitătii? Ca niste umbre ce se perindă pe acest pământ, preocupati exclusiv de propria lor existentă, sau niste fiinte constiente de rostul lor pe lume? Fiecare individ are o misiune de îndeplinit in traectoria lui terenală. Dacă dincolo de persoana sa a văzut neamul si pe Dumnezeu, atunci poate păsi cu fruntea sus în viata fără de sfârsit, în care vom poposi după moarte.

Iată dece întristarea ce ne cuprinde când auzim de disparitia unor prieteni, camarazi sau personalităti din exil, e compensată gândindu-ne la rodnicia existentei lor. Ei au lăsat o dâră de lumină in mijlocul compatriotilor lor care nu se va stinge niciodată.

Din Buenos Aires - Argentina, ne vine stirea decesului Monseniorului Ion Dan. A plecat dela Roma prin 1948, solicitat de colonia românească de acolo, pentru a le fi preot si îndrumător spiritual. Dar dincolo de actiunea lui pastorală, Monseniorul Dan s'a distins repede, devenind o figură remarcabilă a Bisericii Unite din exil si a Bisericii Catolice din Argentina. A fost profesor de Drept si de Stiinte Politice la Pontificia Universidad Catolica din Buenos Aires, bucurându-se de o mare apreciere atât in cercurile universitare din Argentina cât si în înalta ierarhie catolică a acestei tări.

Monseniorul Dan a facut cinste neamului nostru si Bisericii Unite martire. Colonia Română din Argentina se înclină cu pietate in fata mormântului său.

Monseniorul Dan a murit pe neasteptate, în 28 August 1986, si a fost î nmormântat în cimitirul "De La Recoleta", în prezenta a peste 100 de profesori universitari si decani ai Universitătii Catolice, in afară de numerosi studenti care-l iubeau si apreciau. Colonia Română a fost prezentă atât la misa celebrată de Monseniorul Canale cât si la actul înhumării.

 

MATEI SERBĂNESCU

 

In Germania Federală, la Waldkraiburg - Bavaria, si-a sfârsit zilele avocatul Matei Serbănescu, in 11 August 1986. Era originar din Pitesti, fiu al unui ilustru judecător al vechei Românii, persecutat de comunisti. Fiindu-i sotia de origină germană, a putut să se aseze în Republica Federală, unde si-a refăcut căminul. Un mare patriot si un om de o rară modestie. S'a atasat coloniei românesti din spatiul austro-german, participând cu însufletire la toate actele organizate contra tiraniei bolsevice.

La înmormântarea lui Serbănescu, s'a concentrat un numeros grup de români. Slujba de pomenire a fost săvârsită de preotul ortodox Dr. Harald Makk din Linz. Cu acest prilej, Sfintia Sa a tinut o emotionantă cuvântare, în care a scos în evidentă personalitatea dispărutului: 

"Iubiti participanti si camarazi,

Cu prilejul binecuvântării urnei, cu resturile mortale ale lui Matei Serbănescu, as vrea să exprim celor rămasi în viata adânca mea părere de rău, atât în nume personal, cât si din partea camarazilor lui români.

 Desi se afla in Republica Federală din anul 1978, Dl. Serbănescu a rămas strâns legat de patria lui, România.

A intrat activ in lupta de eliberare a României, alături de alti pribegi, pentru care îi va rămâne multumirea si amintirea nesterse. Matei Serbănescu s'a născut în 27 Mai 1919 în Pitesti - România. Din cauza unui accident de automobil, dela 6 ani a avut de suferit fiziceste. Dar cu toate neajunsurile lui corporale din timpul tineretii, a reusit să-si încheie studiile de Drept. In 1950 s'a căsătorit si si-a întemeiat o familie. A fost permanent un sot si un tată adânc iubitor.

Dar, de îndată ce s'a mutat in Republica Federală nu s'a gândit numai la inreresele familiei lui, ci a luat contact cu organizajiile românesti care luptă pentru eliberarea tării."

A murit în 11 August 1986, la o vârstă când putea să mai dea mult pentru lupta exilului românesc. Dar Dumnezeu a voit altfel, chemându-l la Sine, în sânul vietii eterne."

Tara si Exilul 

 

///
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE