DIN PRESA LEGIONARĂ - Scrisori Legionare

 

Publicat in "Scrisori Legionare", Buenos Aires, Anul l. N° 4, Iunie 1980

In amintirea Comandatului Fratiilor de Cruce Gh.Gh. Istrate, care ne-a educat în spiritul capitanesc, precum si a camarazilor Mihai Balanescu, Veres, si Silistreanu, care au dormit pe iarbă si nisip alaturi de noi (Petroaie I., Leonties, D. si Dranca V.) permitându-ne sa cunoastem nobletea sufletului bucurestean, ardelean si dobrogean, cu ocazia Taberei de Munca dela Carmen Sylva (Iulie 1936) si marsului Fratiilor de Cruce din toata tara la Sabla (Dobrogea) Iulie-August, 1937)

A fi îngãduitor sau tolerant cu aproapele nu înseamna a fi slab. Multi confunda spiritul îngãduitor cu slãbiciunea sau cu sentimental vinovãtiei. Mai curând s'ar putea spune contrariul: Persoanele slabe sunt intolerante. Aceia care au complexul vinovãtiei cred ca-si usureazã constiinta când sunt inflexibili, neîngãduitori si asprii judecatori cu aproapele. In general indivizii lipsiti de bogãtie spirituala se transforma usor in descoperitori de defecte si slabiciuni, deoarece sunt nesiguri si lipsiti de încredere in potentialitãtile proprii. Ca sa ascundã firava lor structura psiho-mintala si neputinta de a se desprinde de "meteahnele" lor sunt intoleranti cu greselile sau erorile aproapelui. Altã cauzã puternicã care genereaza intoleranta este exagerata îngâmfare: Individul doreste sa prezinte ambiantei o imagine cu aureola de infailibilitate, iar pentru a o impune si consacra exprima intoleranta fata de slabiciunile altora.

In timpul interactiumilor e logic sa descoperim umbre si penumbre in intimitatea celorlalte persoane. Subiectivitatea ne împiedecã sã recunoastem golurile si prãpastiile din noi, dar acest lucru nu-l împiedecã pe interlocutorul nostru sa le descopere. Dacã si noi descoperim goluri si pete in intimitatea lui, iar aceastã reciprocã descoperime este însotitã de toleranta, ar putea declansa un proces de întelegere si îngãduintã, sau chiar de prietenie. Descoperirea fiind unilaterala si însotita de intoleranta risca sa se îngemaneze cu o pasiune oarba, iar drumul spre ura si dusmanie este inevitabil.

Evolutia adultului spre batrânete ar trebui sa fie caracterizatã ca un fenomen de "înteleptire" (adicã de mai ampla "întelegere" si mai adânca "ingaduinta"). Una din conditiile fundamentale a "înteleptirii" este sãlãsluirea în realitate, adica perceptia realitãtii cu o dozã de minima subiectivitate. Cu alte cuvinte: atingerea unui mai mare grad de întelepciune este conditionatã de o cât mai mare îndepartare de irationalitatea subiectivitatii. Batrânul se "intelepteste" pe mãsura ce devine mai tolerant, mai flexibil si mai întelegator. Aceia care nu ating acest grad de maturitate psihomintala si se complac in frivolitatea subiectivizarii situatiilor si a trãirilor (asa cum se întâmplã cu toti batrânii democratiilor si a marxismului), alunecã încet dar sigur spre panta regresinuii sau a sclerorizarii.

Salasluirea in realitate si înfãgãsuirea spre obiectivitate fac parte din maturitatea de gândire si din exercitiul vointii de a se ridica spre o mai înaltã culme spiritualã. Lumea democratiei si a comunismului aspirã spre culmile materialismului si a "lucruficãrii" împodobite cu desartãciuni. Lumea legionarã aspirã la maretia care a caracterizat mãrinimia Cãpitanului.

In una din memorabilele sedinte de noapte la Carmen Sylva, Cãpitanul ne-a vorbit de deosebirea care exista intre "omul tare" si "omul mare". Omul tare este viteazul, îndraznetul, energicul, rezistentul, activul. Omul mare, afara de aceste trasaturi mai are: întelegerea, toleranta, spiritul de sacrificiu, marinimia, constanta, si eroismul de duratã.

Asadar omul tolerant, îngăduitor si întelegator ajunge la nivelul mărinimiei (mare-inima). Ingaduinta este o trãsãtura nobilã a legionarului, care ne apropie tot mai mult de umbra mareatã a Cãpitanului si ne aduce pace în suflete, adicã ne mentine mereu pe meridianele dragostei crestine.

Ovidiu Găină (Stan M. Popescu)

"Scrisori Legionare", Buenos Aires, Anul l. N° 4, Iunie 1980

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE