RADU GYR - CENTENAR
PROIECTUL GYR - SÂNGELE TEMNIŢEI

 

In cadrul ultimelor evenimente din acest an legate de comemorarea «Centenarului Radu Gyr», se înscrie si noua lansare1) muzicală a «Proiectului Gyr» dela Paris condus de Simona Niculescu-Creangă, cu titlul «Sângele Temnitei».

 

«Proiectul Gyr» nu este un grup muzical nou, ci are la activ (sub vechiul nume «Patria Rediviva») albumul de Cântece Nationale» apărut în anul 2003, album care a constituit (după 1989) primul pas în reactualizarea, armonizarea si interpretarea vechilor cântece legionare. Stau ca o mărturie grăitoare de interpretare «Cântecul legionarilor căzuti» sau «Imnul Legiunii», pentru a aminti numai două din cele treisprezece cântece de valoare apărute în albumul amintit.

 

"Sângele Temnitei» defineste o traiectorie a excelentei interpretative, prin care acest grup de muzicieni personalizează atmosfera chinului incomensurabil descris de poetul Gyr, descinzând din marea tragedie a celor închisi în temnitele comuniste pentru credinta lor. A chinului si strigătului de dreptate pornit dinapoia zăbrelelor de cei în lanturi, ajunsi acolo numai pentru vina de a fi Români si de a-si iubi Neamul urgisit de infamul regim comunist (adevărată zodie caustică), sulimenit si invocat prin pretinsa «democratie a  proletariatului».

 

Sunt acorduri pline de vibratie, simtire si înfiorare, dureroase si cutremurătoare în acelasi timp, prin interpretarea vocală si aranjamentul lor cu adevărat remarcabil, ca o tainică reverberatie în realul absolut si nelimitat al suferintei tuturor celor din închisori.

 

Cele zece melodii ale albumului reprezintă o adevărată sublimare prin compozitia lor, raportate distinctiv la esenta virtuală a mesajului gyrian, la structura adevărată si plină de pătrundere a acestuia, transpunând realul într'o operă melodică artistică de mare valoare. O operă desăvârsită prin metodica aplicării minutioase a fiecărei note si element muzical, cizelate în toate intonatiile.

 

Să pătrundem asadar, prin descriere sumară, la mesajul celor zece piese exprimate prin versurile poetului, si să reflectăm putin asupra câtorva dintre ele din pozitia ascultătorului de rând, cu câteva sublinieri si clarificări.

 

Incepem cu «Iisus în celulă», care reprezintă o adevărată capodoperă muzicală, si prin care descifrăm o decantare a irealului din real, ca vis, suplinită prin prezenta atot-vesnică a lui Iisus, cu o analogare de suferintă filtrată printr'o vizulizare imaginară a Lui în celula condamnatului, ca aspect de revelatie spirituală, El însusi «purtând lanturi cândva». Intreg aranjamentul piesei destăinuie, prin vibratiile si resorturile nemărginite ale notelor sintetizate în consonantă, superior definite, o adevărată reverie si trăire contemplativă a momentului.

 

Ca tonalitate, «Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!» reprezintă o adevărată încordare în revolta «manifestă», arhetipul sincronic sugerat de versurile gyriene. A manifestului pentru trezirea Neamului si descătusarea din apocalipsa «betiei utopice» a comunismului putrefact si revendicarea unei ordini morale de simtire românească, din indolentă, ca un corolar pentru «văzduhul liber de mâine».

 

In acelasi tempo se revarsă si «Crezul», cioplit parcă pe statura ecvestră a credintei neînvinse, ca definitie a «Eu»-lui de atotputernicie: «Puneti-mi lanturi si cătuse / să sune scrâsnetul hain / si mii de lacăte la use, / eu tot ceiace-am fost rămân». Este definitia încrâncenării milioanelor de Români si a Crezului lor în fata abrutizării, a statorniciei si neclintirii lor în zările de liniste sufletească, a esentei2) si fortei lor spirituale interioare superioare. 

 

«Cântec fără leagăn» vine, în accente grave, de duiosie tulburătoare, prin «nu mai sunt, / cântece de leagăn / pe pământ», să ne destăinuie realitatea imediată a suferintei mamelor celor închisi si pruncilor născuti în zodia «prefacerilor nelumesti», parcă fără de sperantă, cânt de leagăn închipuit pe realul stratificat al tânguirii grave si lacrimale al mamei adresat pruncului si pe fundalul suferintei reci a părintelui în «scrâsnirea lantului zălud» dela Aiud.

 

Prin «Crunt ferecati în piatra dură, / cu pumnii strânsi, tăcem din gură», parcă, versurile ne reafirmă adevărul statuar pe care toată generatia legionară a pătimit-o de-a lungul anilor în «bezna sură» a omniprezentei temnite, un destin suferind si tragic care să-i înconvoaie elanul, într'o «cremene a tăcerii» vesnice; o «recluziune» unică, înnecată în amarul distihului: «Din tot, ne-a mai rămas aieve, / acest zid grav, aceste dreve», ca o sentintă coplesitoare. (Tăcem din gură)

 

Nu departe de cele de mai sus se înscrie si «Imnul Mortilor», în fiorul mistic al celor pierduti sub glie, «ca un suvoi subpământean», cu rezonante profunde care transcend din prezenta lor spirituală vesnică.

 

Totusi, ca o reafirmare a optimismului perpetuu animat si resuscitant al crezurilor verzi, «Ne vom întoarce într'o zi!» ne transpune într'un adevăr peremptoriu al constiintei legionare care rezidă în crezul neînvins, simplificat prin credinta nestrămutată în viitorul biruitor; prin biruinta de Arhangheli, un opus împotriva răului... 

 

Nu mai putin, în cadrul valoric, se înscriu si celelalte trei piese: «Indemn la luptă», «281» si «Blestemul Aiudului», care, la rându-le, se remarcă prin efecte de auditie bine conjugate si stilizate. 

 

Inainte de a încheia, se cuvine subliniată încă odată valoarea acestui album în întregul lui, si care, prin selectia versurilor voite «tăinuite» din închisori, ne-a readus în prim plan suferintele îndurate în conditii exterminatorii ale tuturor celor răzimati pe scutul credintei lor infinite si răstigniti pe Altarul Sacru al Neamului în numele acestei credinte nepătate.

Constantin ROTARU (Nicolae NITÃ)

1)___

- Pe Internet, în cadrul predilect de manifestare al "noii generatii"...

2)___

- Vezi L. Lavelle, De l'Acte. Esenta "nu poate sălăsui decât în actul prin care mă fac eu însumi ceea ce sunt".

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE