FENOMENUL NATIONALIST
GENEZA MIŞCĂRILOR NAŢIONALISTE ÎN EUROPA DUPĂ PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

   

de Nicolae Roşca 

 

            Sfârşitul celui de al doilea război mondial a adus victoria definitivă a comunismului în lume, căci numai acesta a avut de câştigat de pe urma lui. Celelalte forţe ce au participat la aceasta încleştare, unele au fost învinse şi distruse (ţările naţionaliste), altele, Marile Democraţii, deşi învingătoarte alături de comunişti, au fost obligate să treacă repede în defensivă în fata agresivităţii acestuia.

            Bolşevicii, punând la punct o vastă maşină de dezinformare (la care, din păcate, a contribuit şi majoritatea intelectualilor europeni seduşi de idealismul umanitar al stângii), au reuşit să altereze datele istorice, să schimbe mentalitatea maselor populare cărora le-au imprimat nişte idei false  ce domină şi astăzi omenirea, în ciuda prăbuşirii recente a regimurilor comuniste. Căci dezinformarea constituie baza strategiei de pătrundere a comuniştilor în conştiinţa omenească.

            Prin minciună şi omisiune comuniştii au explicat şi fenomenele naţionaliste, pe care le-au numit “fasciste”, fenomene apărute în viaţa politică a popoarelor în epoca dintre cele două războaie. Asupra acestor “fascisme” s-au vărsat imense cantităţi de minciuni, au fost îngropate sub mormane de invective, de denaturări şi mai ales de omisiuni voite, care au falsificat cunoştinţa cauzelor care au dus la apariţia lor şi a rosturilor lor în sânul popoarelor respective.

            Omul intoxicat este convins chiar şi astăzi că aceste naţionalisme au constituit esenţa răului în lume, au fost nişte apariţii abisale în istorie, o revărsare telurică a instinctelor crude, animalice, pe care omul reuşise să şi le îmblânzească în decursul evoluţiei sale multimilenare.

            Nimic mai neadevărat.

            Apariţia naţionalismelor în Europa a fost determinată de erupţia revoluţionară a bolşevismului,  după luarea puterii în Rusia, asupra restului Europei şi chiar a lumii întregi. Ameninţarea tăvălugului revoluţionar roşu care în puţini ani însângerase deja Rusia (1), care ţintea la strivirea aşezămintelor tradiţionale ale popoarelor într-o nouă cavalcadă barbară modernă, a dat naştere unor acţiuni fireşti de autoapărare care au stat la baza apariţiei unor forţe naţionale virile, decise să stăvilească primejdia roşie.

            Churchill însuşi, pe vremea când nu era încă tovarăşul comuniştilor la dezmembrarea Europei, spunea că fascismul  este antidotul necesar ce şi-l oferă naţiunile civilizate contra veninului bolşevic. Iar ministrul olandez în Saint-Petersburg, Oudendyke, scria în octombrie 1917 :”Dacă bolşevismul nu este înăbuşit în embrionul lui, el se  revarsă peste întreaga Europa şi chiar în lumea întreagă, căci el este organizat şi dirijat de evrei care nu au naţionalitate şi al căror scop final este de a distruge, în propriul lor interes, ordinea de lucruri existentă” (L’histoire de communisme. Leon de Foncins, Paris, 1973).

            Astfel, din sânul naţiunilor ameninţate şi cu asentimentul sănătos al acestora s-au născut fenomene naţionale de apărare menite să stăvilească pericolul comunist.

 

GERMANIA


            Prima ţară vizată şi care părea cea mai aptă pentru o acţiune revoluţionară era Germania. Ţara , ieşită învinsă din război, cu nemulţumiri profunde inerente înfrângerii suferite, cu un numeros proletariat lipsit –din cauza războiului-  de resursele necesare de trai, cu nişte condiţii economice severe impuse de învingători, părea coaptă pentru o rapidă bolşevizare. Lenin însuşi scria la 1 octombrie 1918 că revoluţia în Germania este iminentă, o problema de zile numai şi că ruşii comunişti ar trebui să-şi rişte chiar vieţile pentru a ajuta la declanşarea ei, (Cristopher Andreev şi Oleg Gordevski, “KGB”, Bucureşti,1994,p.47).

            Armata fiind demobilizată (după armistiţiu), Germania rămâne la discreţia grupelor de agitatori susţinute de ambasadorul sovietic, Joffe. In 9 noiembrie 1918 se formează la Berlin un Consiliu de Comisari ai poporului, format din trei socialişti (Elbert-Interior, Landsberg-Finanţe,Scheidemann) şi trei independenţi (Haase-Externe, Dittmann şi Barth). Dar se formează în acelaşi timp şi o mulţime de comitete muncitoreşti şi de soldaţi, aflate sub influenţa grupului comunist al “Spartakiştilor”, condus de Liebnecht şi Rosa Luxemburg [un fel de Pasionaria germană].

            La 6 noiembrie fusese înăbuşită o mişcare de răzvrătire a marinarilor din Kiel, dirijată de comuniştii Grunwald şi Kohn.

            La îndemnul lui  Liebnecht şi Roza Luxemburg se încearcă crearea unei comune la Berlin, dezarticulată de câteva unitaţi militare rămase fidele ofiţerilor lor.

            Intre timp este aleasă prin vot Adunarea Constituantă de la Weimar, cu 422 de deputati ( 69-dreapta, 166-centru, 165-socialişti, 22-independenţi). Dar acţiunile revoluţionare comuniste, care nu ţin seama de acest început de normalizare a vieţii politice germane, se extind peste tot : Renania, Bavaria, Saxonia, Bremen, Hamburg, Ruhr, unde iau forme violente . În Braunschweig se proclamă chiar o republică roşie de către ‘Spartakişti”. Aceste insurecţii provoacă numai în anul 1918, 1200 de morţi şi mai mult de zece mii de răniţi.(Jean Lombard. “La cara oculta de la historia moderna”. Madrid,1976,p.7).

            La 7 noiembrie 1918, în Bavaria, socialistul Kurt Eisner (Solomon Kutchinsky) organizează o demonstraţie “pacifică” cu 150.000 de oameni, alungă pe regele Ludovic al III-lea şi formeaza un Directoriu al Statelor Confederate din Sud, proclamându-se preşedinte. Dar alţi extremişti situaţi mai la stânga decât Eisner, conduşi de Erich Musam şi Rudolf Eglhofer, încearcă la 7 decembrie o lovitură care eşuează.

            Se reliefează aici două forţe : un guvern socialist (ieşit din alegerile de la 15 ianuarie 1919), cu Hoffmann, Schneppenhorst, dr. Neurath, de o parte şi un comitet revoluţionar condus de comuniştii Toller, Musam, Landauer, Eglhofer de cealaltă. Aceştia din urmă incitau sovietele muncitoreşti, care s-au format în multe localităti, să urmeze exemplul revoluţionar al lui Bela Kuhn din Ungaria.

            La 7 aprilie Bavaria se proclamă republică, având ca preşedinte pe comunistul Toller. Trupele rămase încă credincioase disciplinei militare se închid în cazărmi pentru a nu fi dezarmate.

            La 16 aprilie, la Dachau, altă fracţiune comunistă, condusă de trei evrei ruşi : Levin, Axelrot şi Lewien, alungă autoritătile locale, se instalează în palatul conţilor Wittelbasch şi, împreună cu Eglhofer, jefuiesc băncile locale şi imprimă chiar bani falşi pentru a-şi plăti cei douăzeci de mii de miliţieni care-i urmează şi susţin. Sunt dezarticulaţi însă, cu ajutorul unor trupe conduse de generalul von Oven, trimise de la Berlin. Au loc apoi şapte sute de execuţii, printre care şi capii insurecţiei : Landauer, Eglhofer, Levin. Ceilalţi au fugit la Viena. Astfel eşuează experienţa Republicii Sovietice Bavaria.

            La fel şi în landul Saxonia, unde sindicaliştii din Dresda, incitaţi de agenţi comunişti ruşi, au expulzat pe regele Frederich August şi au constituit soviete cu un consiliu de comisari. Ei organizează şi miliţii care se dedau la jafuri. Fură fondurile municipale, provoacă greve, ucid. Dezordinea este totală. Populaţia cere ajutor Berlinului. Ministrul Apărării, Noske, trimite câteva trupe loiale guvernului şi revoluţionarii rosii sunt dezarmaţi şi apoi arestaţi. O gardă civilă va menţine în continuare ordinea.

            Astfel , guvernul central de la Berlin, prin energicul său ministru al Apărării, Noske, reuşeşte să oprească acest prim asalt al miliţiilor comuniste conduse de agenţi moscoviţi. Dar condiţiile de pace impuse Germaniei de Aliaţi, foarte severe (212.000.000. mărci aur, teritorii germane trecute altor state, zmulgerea coloniilor), provoacă noi nemulţumiri în sânul poporului. Acestea vor da naştere unui revizionism german care va milita pentru anularea acestor consecinţe ale războiului, considerate nedrepte.

            In acest mediu răvăşit de nemulţumiri, subversiunea comunistă musteşte. Republica de la Weimar este scuturată tot mai mult de tulburări sociale. Stânga (socialiştii şi comuniştii) acuză armata de înfrângerea suferită. Hindenburg şi Ludendorf, cei doi generali germani, denunţă, din contra, defetismul susţinut în spatele frontului de comunişti, ca fiind adevărata cauză a prăbuşirii frontului.

            La 12 ianuarie 1920, “Spartakiştii” încearcă un asalt asupra Reichstag-ului (Parlamentul german), care se soldează cu 42 de morţi şi 105 răniţi.

            Ingrijoraţi de răzmeriţa tot mai accentuată a roşilor, germanii iau atitudine. Se formează asociaţii de ofiţeri şi grupări politice de apărare. Aici şi acum îşi are originea şi gruparea naţional-socialistă.

            In zona demilitarizată a Ruhr-ului se produce insurecţia a 80.000 de muncitori şi mineri instigaţi de comunişti. Aceştia ucid în Wetten, la 14 martie 1920 , o unitate militară compusă din 117 oameni. Proclamă Dictatura Sovietelor. Dar sunt repede potoliţi de generalul Watter, în fruntea unei armate de 24.000 de oameni.

            Agitaţiile se extind ca o pată de ulei . În Thuringia şi Saxonia, la instigaţiile agenţilor ruşi Kark Radek [Sobelsohn] şi Otto Marquard (membru al delegaţiei comerciale ruseşti) se formează Fronturi Populare (1922). Se declară grevă generală care zdruncină din temelii firava economie germană. In octombrie 1922 au loc ciocniri în Freiburg între roşii şi autorităţile locale. Numărul victimelor este de 25 de morţi şi 52 de răniţi. Şi în Hamburg se încearcă în 24 octombrie o lovitură care provoacă 21 de morti şi 175 de răniţi în rândurile rebelilor şi 11 morţi şi 34 de răniţi printre forţele de ordine. Peste tot proliferează mişcări separatiste sau autonomiste întreţinute de comunişti. Germania este pe punctul de a se descompune. Tot edificiul statal creat de Bismark se clatina.

            Apariţia pe scena politică a naţionalismului german se produce în acest moment. Suntem în 1922. Partidul naţional-socialist are 35.000 de înscrişi. Este condus de Hitler, Rudolf Hess, Gottfried Feder, Hans Frank, Ernst Rohm, Alfred Rosenberg, Herman Goering. Cu ajutorul unor financiari germani se cumpără “Volkischer Beobachter” (Observatorul Poporului), prin care se începe combaterea comunismului şi a tendinţelor separatiste în diferite landuri.

            Pentru a stăvili tendinţa de secesiune a guvernului din Bavaria, al cărui preşedinte era socialistul von Kahr, naţional-socialiştii încearcă un puci în 9 noiembrie 1923. Acesta eşuează şi Hitler este condamnat la 5 ani de închisoare. Dar şi guvernul von Kahr este obligat să demisioneze, aşa că puciul lui Hitler are o urmare fericită pentru unitatea Germaniei.

            În continuare, Partidul naţional-socialist se consolidează în viaţa politică şi se conturează ca singura forţă capabilă de a stăvili subversiunea bolşevică.

            Crahul economic din 1929 cu falimente fabuloase de bănci şi întreprinderi, ridică numărul şomerilor muritori de foame la şapte milioane. Această situaţie provoacă un nou val de nemulţumiri şi proteste de care se servesc repede comuniştii. Guverne socialiste şi centriste se succed cu rapiditate la cârma statului fără a putea redresa situaţia.

            În mai 1929 izbucneşte în Berlin o nouă răzmeriţă comunistă, cu dezordini care provoacă 19 morţi şi 36 de răniţi. În 1931 au loc alte dezordini în Ruhr, Hamburg, Bremen, Kassel, Frankfurt, Duesseldorf şi Duisburg. Alţi morţi, alţi răniţi.  Moscova, care stă în spatele tuturor acestor debandade prin agenţii ei kominternişti, speculează greutăţile economice ale Germaniei şi aşteaptă prăbuşirea ei.

            Dar, în alegerile din iulie 1932, poporul german reacţionează şi naţional-socialiştii obţin 13.700.000 de voturi şi 230 scaune în parlament (din 608). Şeful statului îl cheamă pe Hitler la guvern. Acesta formează un guvern de tehnicieni în care intră numai doi naţional-socialişti.

            Ca reacţie, comuniştii care îşi simt periclitată poziţia politică, provoacă dezordini. Liebnecht, sfătuit de agenţii Kominternului : Dimitrov, Popoff şi Tanev, aprinde insurecţii în Renania, Silezia şi Hamburg. În 27 ianuarie, van der Lubbe (un comunist olandez) dă foc Reichstag-ului. Numaidecât se decretează dizolvarea partidului comunist şi se iau o serie de măsuri restrictive contra comuniştilor.

            În 5 martie 1933 se dizolvă Parlamentul. În noile alegeri, naţional-socialiştii obţin 17.300.000 de voturi şi 288 de scaune. Forţa politică cea mai puternică fiind naţional-socialismul, se dau puteri depline lui Hitler pentru a stopa agresiunile comuniste şi a redresa Statul. Comuniştii au pierdut bătălia în Germania.

 

AUSTRIA

            Dezmembrat la sfârşitul primului război mondial, Imperiul Austro-ungar, Austria se proclamă Republică Democratică în 12 noiembrie 1918. Numaidecât, guvernul provizoriu cere unirea cu Germania (Anschluss), care este votată de Parlamentul austriac ales între timp. În februarie 1919, această unire este ratificată şi de Parlamentul german. Astfel, fără intervenţie armată, unirea Austriei cu Germania se realizează prin voinţa populară. Se opun însă puterile învingătoare : Italia, prin ministrul său Orlando şi Franţa prin Clemenceau. În 10 decembrie 1919, aliaţii anulează actul de unire (Anschluss-ul va fi realizat de Hitler în 1938).

            După alegerile din 16 februarie 1920 se formează un guvern socialist cu Victor Adler, Otto Bauer de Bruehn (Externe) şi dr. Julius Deutsch (Apărare). Acest guvern de stânga tolerează formarea de miliţii comuniste care, incitate de agentul lui Bela Kuhn, Bettelheim, provoacă mai multe răscoale muncitoreşti, care produc 20 de morţi numai în Viena. Aceste dezordini se întind până în anul 1923, când, în urma noilor alegeri, creştin-democraţii majoritari formează un guvern stabil împreună cu social-democraţii.

            Se formează şi în Austria o filială a Partidului naţional-socialist care taie avântul revoluţionar al Kominternului în această ţară. 

 

UNGARIA

            După sfârşitului războiului, Puterile Centrale fiind învinse, Ungaria se desprinde de Imperiul Austro-ungar. Contele Karolyi constituie un Consiliu Naţional care proclamă, la 16 noiembrie 1918, republica, şi este ales preşedinte al acesteia. Dar Karolyi este un om slab. Pentru a impresiona pe Aliaţi şi a opri dezastrul frontierelor Marii Ungarii, el se apropie de bolşevici, prin ambasadorul rus Rakovski (bulgar din Dobrogea) (2). Nu reuşeşte să-i sperie pe Aliaţi, dar deschide uşa lui Bela Kuhn, evreu, veteran al revoluţiei comuniste din Rusia şi membru în biroul restrâns al Kominternului. Acesta ia puterea şi pune bazele unui regim comunist de teroare. Din 26 de comisari ai poporului, 18 sunt evrei, din Ungaria sau veniţi din Rusia (3). Se confiscă aurul, bijuteriile şi depozitele bancare, se incendiază, se torturează, se ucide. Timp de cinci luni, Bela Kuhn şi ceata lui de răufăcători răvăşesc viaţa ungurească.

            Această ţară va fi salvată de trupele române care, în ciuda opoziţiei Aliaţilor, intervin în Ungaria şi ajung la 1 august 1919 la Budapesta. Bela Kuhn va fugi în Rusia. Ungaria se proclamă regat, sub regenţa amiralului Horthy.

            Ia nastere şi aici o mişcare naţionalistă,”Săgeţile de Fier”, condusă de Szalasy, care stăvileşte pătrunderea comunismului în popor.

 

POLONIA

 

            În această tară, eliberată prin înfrângerea germanilor şi defecţiunea rusă, se formează, la 14 noiembrie 1918, un guvern socialist prezidat de  Moraczewski. Preşedinte al republicii este numit Mareşalul Pilsudski. Dar  la instigaţiile lui Troţki, o armată bolşevică condusă de generalii Budienny şi Tuchatchevski atacă Polonia şi ajunge la 16 august 1920 până la Varşovia. În ultimă instanţă, sunt alungaţi din ţară de armatele poloneze organizate în grabă de misiunea franceză şi Generalul Weygand. Rusii suferă pierderi : 48.000 de morţi şi 25.000 de prizonieri. (Acest dezastru va face parte din actul de acuzare şi condamnare a lui Tuchatchevski în 1937).

 

ROMÂNIA

            Prin situatia sa geostrategică, România a fost mereu “pohtită” de imperialismul rusesc. Aşezată în calea penetrării acestuia spre mările sud-estului european, ţara noastră a trebuit să sufere necontenit încălcări şi răpiri de teritorii, care au pus mereu în primejdie fiinţa noastră naţională. Nici politica bolşevică nu a părăsit această linie.

            Abia ieşită din război, în 1917, privirile hrăpăreţe ale Rusiei roşii se îndreaptă spre vecinii ei, Polonia şi România. Încă din anul 1918, numeroşi agenţi bolşevici sunt trimişi în Basarabia şi Moldova, pentru a pune bazele unor grupe de agitatori, în vederea destrămării Statului român. În ianuarie 1919 o bandă de comunişti ucraineni încearcă să ocupe un pod peste Nistru din apropierea Hotinului, pentru a introduce în România un transport de arme. Surprinşi de grănicerii noştri, în urma unei lupte soldate cu câţiva răniţi, agresorii fug peste Nistru, abandonând armele. Încercări de acest fel au fost foarte dese.

            După instaurarea în Ungaria, în 1919, a regimului Bela Kuhn, acesta plănuieşte împreună cu ruşii un atac combinat contra ţării noastre. Iată ce scria pe atunci un diplomat francez din Bucureşti : “…situaţia în  România se agravează. Această unire a Ungariei cu bolşevicii este periculoasă pentru România şi pentru noi (francezii). Iată că la Budapesta ofiţerii noştri au fost dezarmaţi şi expulzaţi”.(4)

            În Chişinău sunt arestaţi în 1921 agenţii bolşevici Timofei Pankovic şi Alexandru Voloviuc, veniţi să pună la cale dezordini.

            La 8 decembrie 1921, agenţi comunişti conduşi de Max Goldstein pun o bombă în Senat, în Bucureşti. Sunt ucişi ministrul Grecianu, episcopul unit Radu, din Oradea, şi răniţi câţiva deputaţi.

            La 1 decembrie 1922, un grup terorist venit din Rusia aruncă în aer localul siguranţei din Tighina. Incidentele de acest gen se multiplică. Sunt arestaţi în 1923 Procopie Gorobievski şi Galuzinski, veniţi din Rusia să organizeze atentate. În aprilie 1924 sunt ucişi mai mulţi ostaşi români.

            Dar lovitura cea mai serioasă o vor încerca bolşevicii la Tatar Bunar (între Ismail şi Cetatea Albă), în septembrie 1924. Sub conducerea agenţilor ruşi Platov, Nenine, Statsenko, Batiscev, Barbalat şi Kolstov, o bandă de circa douăzeci de indivizi ocupă localitatea şi ucid pe reprezentanţii administraţiei române (primar şi jandarmi). Înspăimântă populaţia cu vestea că se apropie armate ruseşti pentru a încorpora Basarabia recent proclamatei Republici Moldoveneşti  de peste Nistru. Mobilizează tinerii din sat şi arborează peste tot drapele roşii. Dar două companii de soldaţi români, întărite cu voluntari ţărani care nu agrează comunismul, atacă Tatar-Bunarul şi lichidează rebeliunea. În luptă cad şi capii rebeliunii, Kolstov şi Nenine. Ceilalţi, aproximativ 500, se predau şi sunt deferiţi justiţiei.

            Paralel cu aceste atacuri armate, comuniştii desfăşoară şi o puternică activitate propagandistică în Basarabia şi Moldova, printre clasele muncitoreşti şi intelectuale. Infecţia roşie este foarte virulentă în Universitate, unde profesori ca Paul Bujor susţin că “Lumina vine de la răsărit”(5). Majoritatea studenţilor sprijină pe faţă tezele comunismului. Ajutată mai ales de elemente alogene (ruşi şi evrei), mişcarea antinaţională creşte primejdios.

            În acest moment apare pe scena politică românească Corneliu Zelea Codreanu. Cu o mână de tineri naţionalişti condusă de luptătorul sindicalist Constantin Pancu, Codreanu începe lupta de stăvilire a comunismului. Sparge greve, sparge manifestaţii pro-comuniste, se încaeră cu studenţii de stânga, “Curând bandele bolşevice strecurate peste Nistru sunt învinse, agenţii Moscovei descoperiţi, şi este stăvilită subversiunea ce pusese stăpânire pe provinciile noastre orientale”.

            După această primă victorie, Codreanu, conştient de pericolul comunist, înfiinţează “Legiunea Arhanghelul Mihail”, organizaţie de educare şi luptă anticomunistă, la care va adera în scurt timp majoritatea tineretului ţării noastre, o parte din muncitorime şi ţărănimea. Intelectualii romăni îşi vor întoarce faţa spre Dumnezeu şi nevoile neamului lor. Comunismul este învins. În 1944, după invadarea ţării noastre de trupele bolşevice, acestea vor găsi aici un partid comunist rahitic, format din nu mai mult de 1000 de membri, marea majoritate nefiind români. Aceasta a fost opera Mişcării Legionare.

            Pentru anticomunismul lui, Corneliu Zelea Codreanu va fi ucis bestial în anul 1938, iar Mişcarea lui prigonită crud.

 

ITALIA

 

            Şi Italia a fost afectată, după încetarea războiului, de virusul roşu.

            Două partide îşi disputau viaţa politică la sfârşitul acestuia : Partidul Popular Italian, prezidat de călugărul Dom Luigi Sturzo, partid creat cu consimţământul Vaticanului pentru a neutraliza tendinţele de stânga şi Partidul Socialist, cu o puternică preponderenţă în clasele  muncitoreşti italiene. Acesta din urmă se radicalizează repede şi deja în 1917, după severa derută suferită de italieni la Caporetto, se impun în el extremiştii. Agenţii bolşevici ruşi Smirnov şi Goldemberg, trimişi clandestin la Torino, organizează o insurecţie muncitorească la 23 august, care a durat cinci zile, fiind apoi înăbuşită de autorităţi.

            În luna februarie 1919 are loc o defilare roşie la Milano, urmată de greve. În iunie se proclamă chiar un soviet în Sestri-Ponente din Liguria, care durează numai 48 de ore. Se produc în continuare dezordini în Forli, la 20 iunie, jafuri în Milano, pentru a obţine fonduri şi o tentativă de grevă generală pro-Rusia, la 22 iulie, la care au luat parte 200.000 de metalurgişti în nord şi 200.000 de “braccianti”(muncitori agricoli) în Valea Padului. În decembrie agitaţia se extinde şi în sudul ţării, unde se succed o  serie de greve la Roma, Genova, Neapole şi jafuri în Mantua.

            În 1920 dezordinile se radicalizează. Se ocupă fabrici unde se formează soviete şi se arborează steaguri roşii. În Torino, comunistul Gramschi organizează 100.000 de muncitori în grupuri, care ocupă diferite fabrici. În zonele rurale, ţăranii demobilizaţi ocupă moşiile. În luptele ce au loc cu autorităţile cad morti 45 de oameni şi alţi 444 sunt răniţi.

            Feroviarii şi muncitorii portuari refuză să transporte trupe italiene şi se răzvrătesc chiar şi câteva unităţi de “Bersaglieri” (trupe de elită ale Italiei). Toate aceste răzvrătiri întreţinute de comunişti adâncesc şi mai mult criza economică care devine galopantă, cu creşterea mizeriei claselor de jos şi a numărului nemulţumiţilor. Ruşii îşi crează astfel proletariatul lor.

            La 11 iunie 1920 Giolitti formează un nou guvern de uniune naţională, cu oameni de suprafaţă ca Felipe Moda (Interne), contele Sforza (Externe), Bonomi (Armată), Benedetto Croce (Instrucţiune Publică) şi socialistul Labriola (Muncă). Dar liniştea nu este căpătată. În vara acestui an izbucnesc noi mişcări muncitoreşti, iarăşi cu ocupări de fabrici ca Fiat în Torino, Ansaldo şi Alfa-Romeo în Milano, pentru a numi pe cele mai importante. Anarhia se întinde peste toată ţara. Se atacă comisariate de poliţie, căzărmi, se insultă ofiţeri, se agresează preoţi.

            În acest moment greu păşeste pe arena politică italiană Benito Mussolini. Fost socialist, el se desprinde de acest partid când îşi dă seama că acesta este dominat din ce în ce mai mult de comunişti. Intră în contact cu generalii Badoglio şi Capello, care şi ei vor să oprească alunecarea periculoasă a Italiei spre revoluţia bolşevică. Mussolini organizase deja în 1919 “Fasciile” sale la Milano, ajutat fiind de patrioţi ca Michele Bianchi, Ferrucchio Vecchi, Mario Carli. Aceste grupări combative anticomuniste se extind repede la Genova, Verona, Neapole, Parma, Bolognia. De peste tot se primesc adeziuni. Li se alătură Dino Grandi, Italo Balbo, Amerigo Dumini, nume de rezonanţă ale fascismului italian. În primul Congres ce are loc la Florenţa se contează deja pe 17.000 de oameni înscrişi în Fascii. Se produc incidente şi încăierări cu socialiştii radicali.

            În unele zone rurale, Federaţia Socialistă a Muncitorilor Agricoli reuşeşte, în octombrie 1920, să impună nişte contracte colective de muncă cu speranţa de a se trece apoi la confiscări de terenuri şi instituiri de colhozuri. Sunt atacaţi de Fasciile lui Mussolini, cărora li se alătură şi agricultori din zonele Emilia, Toscana, etc. , cărora nu le surâd colectivizările. În Bolognia este ucis un consilier fascist. Camarazii acestuia atacă diferite municipalităţi unde sunt instalaţi roşii. Cad 250 de oameni, dintre care 40 sunt fascişti. Fasciştii provoacă agresiuni, dar aceste agresiuni împiedecă să se consume agresiunea cea mare, descompunerea statului italian, pe care o urmăresc comuniştii

            În martie 1921, comuniştii comit un atentat cu bombă în teatrul din Milano, unde omoară 20 de persoane. Răspund prompt fasciştii, dând foc ziarului de stânga “Avanti”. Atacurile comuniştilor şi contraatacurile Fasciilor se înteţesc. Între octombrie 1920 şi octombrie 1922 îşi pierd viaţa în acest mini-război civil 2000 de persoane (300 fascişti, 600 comunişti, restul poliţişti şi civili). Încet-încet însă, dezordinile provocate de “roşii” sunt înăbuşite de reacţiile naţionale.

            În alegerile ce au loc în primăvara anului 1921, fasciştii, făcând front comun cu Blocul Naţional, obţin 275 de scaune în Parlament (din 535), socialiştii iau 122, iar comuniştii numai 16. În noiembrie Fasciile se organizează în partid politic : Partidul Naţional Fascist. La începutul anului 1922 are deja 350.000 de membri înscrişi.

            Cum neliniştile politice şi sociale continuă, alimentate şi de o grea criză economică, cu falimente de bănci, închideri de întreprinderi şi şomaj în creştere galopantă, tot mai multe cercuri politice de centru, Biserica Catolică, Armata, încep să vadă în Mussolini şi Fasciile lui singura soluţie pentru scoaterea Italiei din haos. La 29 0ctombrie 1922, Mussolini este invitat la Quirinal de rege. I se cere să formeze un nou guvern. Începe guvernarea regimului fascist din Italia.

            Astfel curentul naţionalist, reprezentat în Italia prin fascism, scoate această ţară din criza politică şi economică, transformînd-o într-un stat modern şi puternic, respectat în Europa.

            Încă o poartă europeană a fost închisă pătrunderii comunismului.

 

PORTUGALIA

           

După sfârşitul războiului, nici flancul sud-vestic al Europei , adică Peninsula Iberică, nu a scăpat ofensivei comuniste. În Portugalia (care în război fusese aliata Angliei) încep dezordinile şi violenţele revoluţionare insistente şi periculoase pentru existenţa Statului naţional. Pentru a preîntâmpina luarea puterii de către forţele de stânga, anarhice şi antinaţionale, armata se revoltă în nordul ţării cu generalul Gomez da Costa şi în sudul ei cu generalul Carmona. Se formează astfel la 12 iunie 1926 un guvern de militari cu doctorul Oliveira Salazar la Finanţe, unde situaţia era dezastroasă. Urmează o serie de şovăieli în conducerea politică a statului, cu continui încercări din partea organizaţiilor francmasonice ( puternice şi active în peninsula iberică ) de a restitui puterea unor curente politice de stânga, unde comuniştii sunt cei mai dinamici.

Situaţia  Portugaliei  se  restabileşte  definitiv  în  1928,

când generalul  Carmona e proclamat Şef al statului şi Oliveira Salazar, Preşedinte al guvernului şi ministru de Finanţe. Statul, care în concepţia salazariană trebuie să fie “tare, dar limitat prin libertăţile şi garanţiile individuale care sunt o exigenţă pentru solidaritatea socială”, capătă, în ceea ce priveşte organizarea societăţii, forma cunoscută sub numele de Corporatism.        Salazar va conduce cu succes destinele ţării până la moartea sa, barând drumul de cucerire al puterii formaţiunilor de stânga. Dar acestea se dezvoltă totuşi clandestin şi în special în colonii, unde captează şi o serie de ofiţeri, care vor da mai târziu, în 1972, lovitura de stat, prin aşa numita “revoluţie a garoafelor”.

 

 

SPANIA

 

            Odată cu instaurarea comunismului în Rusia, încep agitaţiile şi în Spania. Lenin, în al 2-lea Congres al Kominernului din 1920, prezice că al doilea stat comunist în Europa va fi în curând Spania (Aceeaşi profeţie o făcuse în 1918 cu Germania, fără ca ea să se realizeze). În strategia expasionismului bolşevic, Spania avea o aşezare ideală în flancul sud-vestic al continentului. O comunizare a ei era foarte importantă pentru bolşevici, căci astfel , între comunismul rusesc şi cel iberic s-ar fi strâns Europa ca într-o menghină, obligând-o să capituleze definitiv.

            De aceea agitaţiile de destabilizare încep să se înmulţească cu vehemenţă aici. Agenţii comunişti incită muncitorii la greve şi distrugeri de fabrici în regiunile industrializate, la dezordini şi ocupări de pământuri în regiunile agricole. (Vedeţi, deci, aceeaşi tactică peste tot : greve, distrugeri de fabrici, pentru crearea haosului economic şi în consecinţă, nemulţumiri ) şi mai excită deasemeni şi unele tendinţe separatiste în provinciile Catalană şi Ţara Bascilor. În Barcelona încăierările revoltaţilor cu forţele de ordine produc în 1917 deja 22 de morţi şi 64 răniţi. În anii următori aceste pierderi umane vor merge în creştere.

            Se formează mai multe cabinete instabile, cu politicieni de centru ca Maura, Eduardo Dato, Garcia Prieto, Romaniones. Dar sunt guverne slabe şi hărţuite permanent de forţele revoluţionare şi anarhiste.(6).

 În 1921 este asasinat preşedintele guvernului, Eduardo Dato.

            Instabilitatea politică paralizează viaţa statului. Noi guverne se succed unul altuia la câteva luni numai. Greve, agitaţii sindicale, atentate. În Barcelona numai, între 1919 şi 1920, se produc 197 atentate cu 103 morţi şi 173 răniţi. În 1920 au loc 311 atentate. Între morţi se află şi sindicalişti de diferite formaţii care se omoară între ei.

            Această anarhie crescândă ce provoca neguvernarea ţării duce la impunerea unei dictaturi militare în 1923, cu asentimentul regelui Alfonso XII. Dictatura generalului Primo de Rivera, tatăl şefului falangei de mai târziu, Jose Antonio Primo de Rivera. Pacea socială revine în Spania care progresează în toate sectoarele.

 Dar duşmanii acestei Spanii liniştite, între care în prima linie sunt francmasonii pe plan intelectual şi  presiunile politice, determină pe acelaşi rege Alfonso XIII să-l debarce  în anul 1930. Mişcare politică nesăbuită a regelui, căci rămas descoperit, Alfonso XIII însuşi este silit să abdice în 1931. Lovitura i-a fost dată de aceiaşi  francmasoni, aliaţi cu republicanii de stânga, cu socialiştii, comuniştii şi anarhiştii.

            Numaidecât încep agitaţiile sociale cu incendii la diverse biserici şi mânăstiri, se ucid preoţi.(7). Kominternul este foarte activ în Spania, aflându-se în spatele tuturor acestor acte teroriste. Se trece chiar la atacuri armate contra aşezămintelor militare, civile, primării, prefecturi, etc. Teroriştii sunt înarmaţi cu ajutorul Kominternului, se primesc arme din Rusia.  Numai în 1933 se calculează că au fost distribuite grupurilor teroriste 10.000 de bombe şi grenade. În această situaţie, ordinea socială ( cu toate că guvernele în funcţiune sunt socialiste şi în general de stânga) este la pământ. Cine în realitate dictează şi apoi desfac legile, sunt comuniştii şi anarhiştii. În toată ţara domneşte haosul. Acum, în 1933, la 29 octombrie , ia fiinţă Falanga Spaniolă sub conducerea lui Jose Antonio Primo de Rivera ca antidot pentru virusul roşu ce pusese stăpânire pe ţară.

            În 1934 au loc alegeri. Stânga este învinsă la urne. Centrul şi centru-dreapta obţin o majoritate covârşitoare : 374 scaune în Parlament, contra 99 scaune obţinute de stânga, ceea  ce denotă conservatorismul poporului spaniol. Stânga însă    nu-şi recunoaşte înfrângerea : un deputat roşu recent ales va exclama cu cinism : “Vom acţiona chiar contra voinţei poporului”.

            Astfel la 6 octombrie 1934 se încearcă în Barcelona o lovitură de stat de către socialistul Campanys, care proclamă Statul Catalan Independent. Dispune de 60.000 de oameni înarmaţi cu arme aduse din Rusia, via Elveţia. Armata însă înfrânge rebeliunea. Se produc 40 de morţi şi 117 răniţi.

Mai serioasă va fi rebeliunea pusă la cale în Asturia, regiune minieră din nordul Spaniei. Cu o armată de 30.000 de mineri, comuniştii atacă oraşele Oviedo şi Gijon. Se asasinează preoţi, ingineri, profesori şi jandarmi (adică după acelaşi slogan : noi muncim, nu gândim). Se distruge, prin explozie, catedrala din Oviedo. În ajutorul micilor garnizoane militare, asediate în căzărmile lor, vin câteva formaţii militare din regiunile vecine şi rebeliunea este sufocată. Rebelii suferă 955 de morţi şi 1449 răniţi, iar forţele de ordine numără 219 morţi şi 743 răniţi. S-au capturat 17.645  arme. Rebelii au provocat 1292 incendii şi au distrus 750 edificii (7). Aceste cifre arată importanţa luptelor ce s-au desfăşurat acolo şi forţa la care ajunseseră comuniştii.

            Dar lucrurile se alterează extrem de mult. În alegerile din 1936, stânga, constituită într-un Front Popular, după modelul francez al lui Leon Blum, obţine majoritatea în Parlament.

            Kominternul simte apropiată ora pentru a impune un regim comunist în flancul sud al Europei. Stalin trimite pentru punerea în practică a acestui plan în Spania 79 agitatori. Printre aceştia se numără : Bela Kuhn, Lozonsky, Janson, Primakov, Berzine, Heinz Neuman, Vronsky, Artadel, Antonov Ovscenco, Moise Rosenberg, Leo Jacobson, Haikine, Frielanger, Stillermann, Samuel Frankine, Schapiro, etc. Singurul spaniol, Santiago Carillo, este însărcinat cu formaţia tineretului comunist. Toţi aceştia au misiunea de a dirija din umbră mersul ţării spre comunizare.

            Largo Caballero formează un nou guvern în care intră comunişti notorii. În Cadix acesta declară public : “Vom impune dictatura proletariatului” .

            În 29 iunie 1936 comuniştii lui Caballero distribuie oamenilor lor nişte instructiuni pentru acţiuni teroriste contra militarilor, şefilor politici potrivnici, capitalişti, funcţionari de stat, primari, preoţi. Se numesc comisari populari. În Congresul Sindical  Internaţional care se ţine la Londra în 6 iulie 1936 se afirmă : “Să nu se surprindă nimeni dacă în orice moment proletariatul spaniol va pune mâna pe arme”. (8)

            În acestă primă jumătate a anului 1936  teroarea este în floare. Sute de atentate au loc , cu sute de victime, printre care asa numiţii  inamici ai poporului”. Singurii care ies pe stradă şi se opun barbariei roşii sunt falangiştii lui Jose Antonio Primo de Rivera. Sute dintre ei cad pe caldarâmurile oraşelor. Conducătorii lor, în frunte cu Jose Antonio, sunt arestaţi şi încarceraţi ; vor fi ucişi ulterior, în urma unui proces înscenat, la 20 noiembrie 1936.

            Unii dintre componenţii Frontului Popular mai moderaţi sunt înspăimântaţi de excesele ce la fac comuniştii peste tot. Dar nu mai au nici o putere

            În noaptea de 13 iulie 1936 Carlo Sotelo, deputat creştin-democrat în Parlament, este ridicat noaptea de acasă din ordinul Passionariei (Dolores Ibarruri) şi asasinat cu un glonte în ceafă.

A fost picătura care a umplut paharul. La 18 iulie 1936, generalul Franco cu trupele ce-i sunt fidele se ridică în arme. Falangiştii se alătură din primul moment.  Cheamă să lupte pentru Spania pe toţi patrioţii şi oamenii de bine.

            Războiul civil a durat până în 1939. România a dat şi ea prinosul de sânge prin martirii Moţa şi Marin, pentru apărarea aşezămintelor creştine. De partea cealaltă, de partea barbariei roşii, au luptat alţi români, conduşi de cunoscutul Valter Roman. Dar comuniştii sunt învinşi şi ultimele rămăşiţe ale trupelor lor capitulează la 1 aprilie 1939.

            Rezultatul nebuniei bolşevice revărsate asupra Spaniei a adus acestei ţări următoarele pierderi în oameni : 410.000 morţi pe front + 150.000 executaţi + 200.000 morţi din cauza privaţiunilor = 760.000 pierderi de vieţi omeneşti şi o ţară devastată de un război fratricid.

 

*

 

            Cu Spania, drumul de pătrundere al comunismului spre inima Europei a fost închis. Numai cel de al II-lea război mondial, cu patimile lui, cu orbirea politică a oamenilor ce l-au condus, cu ura unor puteri factice internaţionale contra aşezămintelor milenare ale societăţii noastre, l-au redeschis din nou în detrimentul popoarelor europene. Beneficiarii au fost acei ce înscriau pe steagurile lor Revoluţia Mondială şi dominaţia lumii.

            Aşadar, apariţia pe continentul nostru în prima jumătate a secolului ce acum se termină a unor mişcări naţionaliste, nu a fost deloc fortuită, fără un sâmbure cauzal, lipsită de o raţiune istorică. Această raţiune istorică a fost apariţia, sfidarea şi agresivitatea bolşevismului rusesc.

            Din păcate mulţi oameni, atât politici cât şi intelectuali, nu au intuit cu claritate primejdia ce-i pândea la răsărit. Nu au înţeles (de altfel era un fenomen nou) că în Rusia avea loc o experienţă antiumană. Că se formase deja un proletariat agresiv, îndopat cu mesianisme nesănătoase. Că această ţară încerca să creeze şi în spaţiul european un proletariat intern, devotat ei, pe deasupra legăturilor naţionale, ce i-ar fi procurat o forţă covârşitoare şi ar fi transformat-o într-un nou monstru colonizator la scară mondială.

            Iar cei mai vinovaţi în acest proces de dezamorsare a înţelegerii imperativelor naţionale a fost clasa intelectuală (cu unele excepţii). Orbită de utopia social-marxistă, nu a mai cercetat realitatea imanentă a acesteia, nu a făcut o autopsie a realizărilor sale în Rusia subjugată deja. Aderarea cărturarilor la pasiunea comunistă s-a produs la scară mare în Vest. Nume cunoscute ca : Andre Gide, Romaine Rolland, Einstein, Heinrich Mann, Bertrand Russel, John Dos Pasos, Upton Sinclair, Pablo Picasso, Joliot Curie, şi alţii, au fost vajnicii apărători ai comunismului şi unii chiar membrii marcanţi ai acestuia. Este drept că unii dintre ei s-au desprins mai târziu de el, dar nu înainte de a face un rău imens societăţii, pe care au dezarmat-o moral în lupta contra comunismului.

            În faţa vastului complot urzit de comuniştii ruşi şi agenţii lor s-au ridicat mişcările naţionaliste europene, care, în prima instanţă, au stânjenit şi oprit chiar impetuozitatea revoluţionară bolşevică.

            Aceste mişcări şi-au croit desigur şi un veşmânt ideologic propriu, pe măsura idiosincraziei popoarelor din mijlocul cărora s-au născut. Că aceste ideologii au fost mai mult sau mai puţin acceptabile este altă problemă. Până la urmă istoria va judeca şi acest aspect al lor.

            Ceea ce este însă de netăgăduit, este faptul că ele s-au născut dintr-o necesitate de apărare a popoarelor, din acel instinct de conservare ce se aprinde în colectivităţile naţionale atunci când sunt puse în faţa unor primejdii iminente.

            Din acest punct de vedere Europa, în special cea vestică, care datorită lor a fost cruţată de gulaguri, de foame, de vexaţiuni, de ucideri în masă şi de toate formele de bestialitate la care au fost supuse ţările ei orientale timp de jumătate de secol, ar trebui să fie mai îngăduitoare cu aceste mişcări naţionaliste. Ar trebui să spargă carapacea dezinformativă în care au fost înghesuite de abila propagandă roşie şi să descopere rolul ce l-au avut în realitate, acela de pompieri ai unui continent ameninţat de flăcările mistuitoare ale revoluţiei bolşevice.

Nicolae Rosca

 

 

1.- Bilanţul crimelor primilor ani de comunism în Rusia este: “împuşcarea a zeci de mii de ostatici sau persoane arestate, fără judecată şi masacrul a sute de mii de muncitori şi ţărani revoltaţi, între 1918-1922 ; foametea din 1922 ce a provocat moartea a 5 milioane de persoane ; lichidarea şi deportarea cazacilor de pe Don în 1920; asasinarea a zeci de mii de persoane în câmpuri de concentrare între 1918-1920”. Le livre noir du comunisme, p.19.  

2.- Istoria partidelor Naţional, Ţărănist  -Pamfil Şeicaru - Madrid 1963.

 3.- La cara oculta de la derrota mundial - Jean Lombard - Madrid 1976.p.11

 4.- Aspecte de relations russo-roumaines - Operă colectivă - Paris 1967, p. 95

 5.- Pentru legionari - Corneliu Zelea Codreanu - Sibiu 1936, p.16.

 6.- Componenta delegaţiei române la Congresul VII al Internaţionalei Comuniste : Boris Stefanov, Nicolae Goldberger, Vanda Nicolski, Marcel Pauker, Moise Dubinski, Manea Erlich  (Mişcarea Legionară şi evreii - F.Strejnic - Sibiu, p.31).

 7.- Historia de Espana - Jose Repolles Aguilar - Barcelona 1972

 8.- Martires de la Iglesia - Fray Justo Perez de Urbell - Barcelona 1956

 9.- La cara oculta de la historia moderna - Jean Lombard - Madrid 1976, 10.- Op. Cit. P. 173.

 

 

INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE