Românii Instrăinati
FRATII NOSTRI UITATI DIN VESTUL PENINSULEI BALCANICE

    

Studiind cu multi ani în urmă harta Europei, am fost surprins să găsesc, undeva în vestul fostei R.S.F. Iugoslavia, un teritoriu care poartă un nume foarte cunoscut nouă, românilor, dar într-un context căruia nu-i puteam găsi o explicatie plauzibilă: Istria – ,,Tara Istrului” (vechea denumire, tracă, a Dunării). Pare ciudată atribuirea numelui acestui fluviu unui teritoriu situat la aproape 1000 Km distantă, însă după studierea mai multor lucrări referitoare la istoria acestor locuri dilema a fost rezolvată.

Peninsula Istria reprezintă un teritoriu situat în NV Peninsulei Balcanice, în prezent apartine Croatiei, dar după destrămarea Imperiului Austro-Ungar (1918) si până după al Doilea Război Mondial (1947 – Tratatul de la Paris) a fost parte a provinciei Trieste din Italia. Acum aproape 1000 ani, un grup de populatie românească originar din părtile Transilvaniei (Prof. Dr. Iosif Popovici -1876 – 1928- sustinea, pe baza unor studii lingvistice si a mestesugurilor traditionale, dulgheritul si cresterea animalelor, că erau din Tara Motilor), s-a stabilit aici, unde a înfiintat o serie de localităti cu nume neaos românesti, cum ar fi: Vlahi, Vlasca, Rumeni (Români), Cătun, Sucodru (Sub Codru), Bolovani, Dosani, Murari (culegători de mure), Buri (numele unei populatii dacice), Negri, Gradinie (Grădinile), Costârceanu (un nume românesc), câteva localităti purtând chiar numele tării de origine, Romania. Se pare că tot acesti oameni au dat si numele regiunii în care s-au stabilit, în amintirea marelui fluviu întâlnit în lungul lor drum de transhumantă, care le-a fost nu numai cale de transport, ci si sursă de apă si soluri fertile pentru agricultură, ca si scut de apărare împotriva năvălirii barbarilor.

În plan lingvistic este de mentionat prezenta rotacismului, înlocuirea n-ului intervocalic cu r la cuvintele de origine latină (cum ar fi lumiră în loc de lumină, bire în loc de bine, româri în loc de români etc.), fenomen întâlnit si în Transilvania, în zona Muntilor Apuseni si Maramures.
Prima mentiune documentară a istroromânilor datează din 1329, când în cronicile sârbesti este consemnat numele Radul, ce apartinea unui conducător din sec. XII al populatiei din Istria. O altă mentionare apare în anul 1698, în lucrarea Historia antica e moderna, sacra e profana, della citta di Trieste a lui Ireneo della Croce, în care se aminteste despre prezenta în această regiune a unei populatii care se autodenumeste rumeri (della Croce utilizează vocala e în locul celei neuzuale în italiană â).

În perioada ocupatiei sub Imperiul Austro-Ungar (1797 – 1918) populatia din Croatia a fost convertită la catolicism si a adoptat alfabetul latin, spre deosebire de Serbia, care a rămas ortodoxă si utilizează alfabetul chirilic, astfel că si viata istroromânilor a fost influentată de aceste schimbări.
De-a lungul timpului populatia istroromână a fost supusă unui îndelungat proces de asimilare, continuat si azi prin căsătoriile mixte, iar în prezent etnicii români din Croatia sunt siliti să se declare tigani, astfel că această etnie numără acum doar 500 – 1000 membrii răspânditi în câteva sate (în 1926 Sextil Puscariu estima numărul lor la cca. 3000), nu este recunoscută ca minoritate natională în Constitutia Croatiei si nu beneficiază de emisiuni radio si TV sau presă în propria limbă. De asemeni limba istroromână este trecută în The UNESCO Red Book of Endangered Languages ca fiind în pericol grav de disparitie.

Cu toate vicisitudinile pe care le-a intâmpinat de-a lungul istoriei, etnia istroromână a dat lumii unele personalităti remarcabile pe plan stiintific si cultural, cea mai de seamă fiind unul dintre cei mai mari inventatori ai tuturor timpurilor, creator al sistemelor de alimentare cu energie electrică folosind curentii alternativi polifazati, al motorului electric asincron, al transformatorului electric, realizator al primelor emisiuni radio (înaintea lui Guglielmo Marconi!), inventator al tuburilor fluorescente destinate iluminatului, utilizator pentru prima oară în lume al câmpurilor electromagnetice de înaltă frecventă pentru tratarea afectiunilor canceroase, precum si autor al multor alte inventii si descoperiri stiintifice care încă îsi mai asteaptă vremea pentru a putea fi întelese de către lumea stiintifică. Controversatul Philadelphia Experiment, realizat de către marina americană în anul 1943, la putin timp după moartea sa (7 ianuarie), la 87 ani, în cea mai cumplită sărăcie, se presupune că ar avea la bază tot descoperirile sale. Numele său este Nicolae Teslea, sau, asa cum ni l-a pomenit istoria, de peste o sută de ani, Nikola Tesla.

Legăturile culturale dintre România si etnicii istroromâni sunt în prezent extrem de slabe (chiar inexistente!), postul Radio România International nu are, după câte stiu, emisiuni destinate acestora, spre deosebire de macedoromâni (aromâni), donatii de carte din partea României nu există, iar la anualul Congres al Românilor de Pretutindeni, nu am auzit niciodată de prezenta unui invitat din partea acestora. De aceea este necesar să ne schimbăm modul nostru de a fi, ca natiune evident, să fim mult mai fermi în a ne apăra conationalii din tările vecine (asa cum face Ungaria...) si, dacă institutiile statului nu o fac, să îsi asume ONG-urile această datorie de onoare, încercând ca măcar prin donatii de cărti si reviste de literatură română (atât populară cât si cultă), istorie si geografie a României să fie mentinute legăturile culturale ale acestora cu Patria Mamă. Dacă nici ONG-urile nu dispun de fonduri suficiente, se pot face donatii publice, asa cum s-au mai făcut dealtfel în situatii dificile sau de criză, după modelul ,,Dati un leu pentru Ateneu !’’. Nu trebuie omisă nici posibilitatea de a primi la studii în România, pe cheltuiala statului român sau prin burse sponsorizate, a elevilor si studentilor apartinând acestei minorităti, precum si construirea, cu fonduri publice si din sponsorizări, a unor scoli si institutii culturale în localitătile locuite de aceasta.

Nic. C. Milea - Montreal

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE