Sf. Crăciun - Nasterea Domnului

   

     Putini si rari mai sunt cei care într'adevar se bucură cu duhovnicească bucurie, de Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos. Multimea cea multă a crestinilor, împietrită în cele lumesti ale lumii, dintre care cel dintâi sunt eu, îsi "aminteste" de Dumnezeu, dar nu vietuieste în El, Îl măreste pe Hristos, dar nu se străduie să-L nască în ei,  Îl laudă, dar nu-L mai întâmpină, Il stie coborât în mijlocul lor, dar nu se mai înaltă, întru Inăltarea Lui. De aceea, îi prăznuim Nasterea ca pe un fapt al timpului, dar nu mai stim nimic de "împlinirea" timpului."
     "Cuvântul s'a făcut trup si s'a sălăsluit întru noi" (Ioan 1:14). Dar aceasta nu înseamnă că a vietuit doar un timp pentru noi, după cum nici nu s'a făcut trup doar pentru un timp. El a luat de bunăvoie "măsura" trupului însufletit si a vietuirii în trup însuflelit, asemenea nouă, ca Fiu al Omului, dar întipărindu-le prin Duhul cel Sfânt cu dumnezeirea Sa, ca Fiu al lui Dumnezeu si Dumnezeu, s'a sălăsluit pentru toate veacurile si peste toate veacurile între noi, pentru a ne împărtăsi de dumnezeirea Sa si pentru a da sălas vietuirii noastre în El. Căci Hristos sălăsluieste totdeauna între noi, pentru ca oricare dintre noi să poată sălăslui în El. Locul nostru duhovnicesc nu este oriunde, ci în Hristos, timpul nostru duhovnicesc nu este oricând, ci în vesnicia cu care a îmbrăcat firea omenească, pentru a ne face părtasi, la îndumnezeirea ei. De aceea, Nasterea Domnului nu este doar o zi din calendar, ci taina cea din veci ascunsă si de îngeri nestiută, care ni se descoperă pentru a o trăi în noi, cu toată fiinta noastră, ca din lumina si puterea ei dumnezeiască, să-L nastem pe Hristos, în inimile nostre. Altfel spus, noi nu trebuie doar să "prăznium" Nasterea Dmnului, ca o zi de petrecere lumească, ci s'o primim ca început al nasterii noastre în El. Noi nu ne putem naste duhovniceste în Hristos, dacă Hristos nu se naste, prin harul Său, în noi, umplându-ne de dragostea lui Dumnezeu Tatăl si împărtăsirea Sfântului Duh.
     In micimea si păcătosenia noastră însă, Îl primim, făcându-ne unul altuia daruri, aducând astfel negustoria si prăvăliile, în rânduiala duhovnicească. Dar bucuria acestor daruri, oricât de sărace sau bogate ar fi ele, n'are niciun înteles, dacă nu izvorăste din singurul dar de pret: dăruirea de sine fată de Dumnezeu si de oameni, asa cum a vădit-o Hristos. Darul din care lipseste Dumnezeu, care S'a dăruit nouă, darul din care lipseste uitarea de sine, dragostea si jertfa, nu este dar. Din pricina acestei opacităti întru care rămânem despărtiti de Dumnezeu, sau mai bine zis, întru care nu-L mai cunoastem, nici trăi pe Cel care, Dumnezeu fiind, a luat firea noastră pentru a rămâne nedespărtit de noi; din pricina umbletului nostru în întuneric, ne-am răcit de acel cutremur, lăuntric si duhovnicesc, în fata covârsitoarei taine a Intrupării Domnului.
     Tinta zidirii noastre, după chipul Fiului lui Dumnezeu, este însăsi îndumnezeierea noastră. Pentru dobândirea ei, odată cu suflarea harului dumnezeiesc, Dumnezeu a sădit în firea noastră miscarea spre îndumnezeire. Dar omul dintâi a pus în fata tintei neascultarea, despărtirea si ascunderea de Dumnezeu, folosind puterile si energiile dăruite, pentru dobândirea asemănării cu Dumnezeu, împotriva firii,sfâsiindu-i frumusetea zidită si făcând-o prada păcatului. Prin aceasta, omul nu numai că a pierdut tensiunea firească, spre tinta îndumnezeirii pentru care a fost zidit, dar n'a mai stiut nici calea care duce la îndreptarea firii sale sfâsiate de patimi si păcate. De aceea, în Nasterea Domnului, trebuie să vedem o îndoita dumnezeiască lucrare: mai întâi pe cea a mântuirii, a răscumpărării din robia păcatului, prin care firea este restabilită în starea ei originară si apoi îndumnezeirea omului, prin unirea cea negrăită, cu însusi Fiul lui Dumnezeu întrupat, de al Cărui trup înviat si de viată făcător, ne împărtăsim în Sfintele Sale Taine. Nu vorbim propriu zis de două lucrări, ci de o singură lucrare îndoită, ele nefiind deosebite in Hristos, căci Cel care s'a arătat drept Calea mântuirii este si tinta mântuirii noastre. In el dobândim statornicirea în dumnezeiasca viată a Sfintei Treimi, în care după har, să fim ceea ce după fire este Cuvântul si Fiul lui Dumnezeu; căci El ca Dumnezeu, împreună cu Duhul cel Sfânt, si-a îndumnezeit firea omenească îmbrăcată, pentru ca cei ce se împărtăsesc de ea, să fie fii după har ai Tatalui si să li se dea din puterea vărsată în ea, puterea mai presus de fire, a trăirii în Dumnezeu.
     Pentru a ne descoperi, prin Sine, Calea îndumnezeitoare a mântuirii, pe care să o poată petrece orice om, Dumnezeu Cuvântul n'a luat într'o clipa, chipul omului deplin, cum ar fi putut s'o facă, ci a binevoit Nasterea ca om, de la Duhul Sfânt si din Fecioara Maria. Acum Dumnezeu Cuvântul, spune Păr. D. Stăniloae, "parcurge întregul proces de formare a naturii Sale, de formare a Sa ca om, ca un nou partener de dialog al omului, pentru a parcurge de la început întregul drum al omului, cu exceptia initiativei umane a nasterii... Hristos, ca om, vine la existentă asemenea lui Adam, printr'un act de creatie dumnezeiască, deci nepătat de păcatul voluptătii. Dar pe de altă parte, Hristos rămâne în continuitate si cu succesorii lui Adam, veniti la existentă prin nasterea firească" (Teologia Dogmaticâ Ortodoxă, vol. II, p. 80-81). 
     Dar toate acestea nu înseamnă că Hristos ne dă mântuirea si îndumnezeirea de-a gata, fără nicio osteneală din partea noastra. Orice osteneală, oricât de mare s'ar socoti, n'ar rodi nici mântuirea, nici înfierea îndumnezeitoare de la sine, căci firea noastră omenească nu are nicio putere roditoare de har. E adevărat că "Impăratia Cerurilor se ia prin stăruintă si cei ce se silesc pun mâna pe ea" (Matei 11: 12), dar puterea stăruintei si îndrăzneala silintei, vin din împărtăsirea si unirea cu Hristos, prin Sfintele Sale Taine. Altfel spus, nimeni nu vine la Tatăl, dacă nu este îmbrăcat în Hristos, dacă nu este Hristos după har, dacă nu se naste în Duh, după asemănarea Nasterii Sale, dacă nu pătimeste moartea duhovnicească, după asemănarea mortii Sale pe cruce si dacă nu învie, prin Duh, după asemănarea Invierii Sale.
     De aceea, se cuvine ca primirea Nasterii Domnului să fie prin post si rugăciune, prin spovedanie si împărtăsire, prin jertfirea duhovnicească a fiintei noastre, prin blândelea fată de aproapele nostru, prin milă fata de cel oropsit, prin mărinimia fată de cei nevoiasi, sau singuri sau uitati, prin uitarea de noi însine, pentru binele familiei noastre si a străinilor, prin renuntarea la slăbiciunile si viciile noastre si prin întoarcerea noastră la Biserică si Sfintele ei Taine, pentru ca purtându-L pe Hristos, să trăim în lumina cea neînserată a Tatălui Cerersc.

Dinu CRUGA 

Revista "Solia", Decembrie, 1993

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE