POZITIA BISERICII
DESPRE POZITIA BISERICII FATĂ DE STĂPÂNIRE

 

«PRIMA CONDITIE A UNUI ROMÂN ESTE SĂ CREADĂ CĂ POPORUL ROMÂN ESTE ASA CUM SUNT POMII; CUM SUNT ANIMALELE, CUM E REGNUL ANIMAL, CUM E REGNUL VEGETAL, SAU MINERAL! CEEA CE FACE POPORUL ROMÂN ESTE MAI PUTIN IMPORTANT DECÂT FAPTUL CĂ EL ESTE!»

Petre Tutea

«SCENĂ SIMBOLICĂ! "CAPUL PLECAT", TREBUIE PLECAT ATÂT CÂT DORESTE CEL ÎN FATA CĂRUIA TE PLECI. DECI, NU ERA MAI BINE SĂ RĂMÂI DREPT? DA! AR FI MAI SIMPLU, DACĂ VERTICALITATEA NU AR TRBUI PLĂTITĂ CU MAI MULT DECÂT O APĂSARE DE CIZMĹ!!!»

 Pr. Liviu Brânzas (Raza din catacombă)

 

Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni

 

Această maximă este sufletul si inima însăsi a Bisericii Ortodoxe. Iată Evanghelia ei , Evanghelia a toate. Iată prin ce trăieste ea, si pentru ce trăieste. Iată din ce se zideste nemurirea  si vesnicia ei. Anume aici se află atotvaloarea ei netrecătoare. A se supune lui Dumnezeu mai mult decât oamenilor - acesta este principiul principiilor, sfintenia sfinteniilor, măsura  tuturor măsurilor.Această  atot-Evanghelie cuprinde esenta tuturor sfintelor canoane ale Bisericii Ortodoxe. Aici, cu  nici un pret, Biserica nu poate face nici un fel de concesii nici unor regimuri politice, nu pot fi admise nici un fel de compromisuri nici cu oamenii nici cu demonii, nici cu prigonitorii Bisericii si cu demolatorii Bisericii.

A se supune lui Dumnezeu mai mult decât oamenilor acesta este statutul Bisericii Ortodoxe, statutul lui vesnic si neschimbător statutul atotcuprinzător, starea ei vesnică si neschimbatăstare atotcuprinzătoare. Iată care este mai întâi de toate răspunsul dat primilor prigonitori ai Bisericii :

Faptele Apostolilor 5,29. Acesta este si răspunsul ei dat prigonitorilor, de-a lungul veacurilor, până la Judecata de Apoi. Pentru Biserică, Dumnezeu e întotdeauna pe primul loc, iar omul, lumea, totdeauna pe locul doi. Trebuie să ascultăm de oameni cât timp nu sunt împotriva lui Dumnezeu si a poruncilor Lui. Dar când oamenii se ridică împotriva lui Dumnezeu si a poruncilor dumnezeiesti, Biserica trebuie să se împotrivească si să răspundă acestor atitudini ostile. Dacă ea nu procedează astfel, ce Biserică mai e si asta? iar reprezentantii Bisericiidacă nu procedează astfel, oare mai sânt ei reprezentanti apostolicesti ai Bisericii?A se îndreptăti în acest caz cu asa- zisa iconomie (condescendentă) bisericească înseamnă nu altceva, decât A-L trăda în ascuns pe Dumnezeu si Biserica Sa.O astfel de iconomie este pur si simplu o trădare a Bisericii lui Hristos.

Biserica reprezintă o vesnicie în timp, în această lume vremelnică. Lumea se schimbă dar Biserica nu se schimbă; nu se schimbă vesnicul ei adevăr dumnezeiesc, dreptatea ei dumnezeiască, Evanghelia ei dumnezeiască,vesnicele ei unelte dumnezeiesti. Nu se schimbă, fiindcă nu se schimbă Domnul Hristos, Carele asa este si asa lucrează. Acesta este adevărul si realitatea evanghelică: Iisus Hristos ieri si azi si in vecii vecilor este acelasi (Evrei 13,8).Prin vesnicie Biserica este prezentă în timp pentru ca timpul să se sfintească prin ea, să se învesnicească prin ea, să se învesnicească si să fie deopotrivă cu ea. Nu Biserica trebuie să fie  în pas cu timpul ori cu spiritul vremurilor, ci timpul trebuie să se alinieze după ea, ca fiind vesnică, si spiritul vremurilordupă ea, ca fiind purtătoare a duhului vesniciei, a duhului DumnezeuluiOm .Pentru că ea este de-a pururi sfântă, de-a pururi apostolească. Ea este de-a pururi duhovnicească, de-a pururi dumnezeiască, de aceea niciodată nu îndrăzneste să jertfească vesnicia vremelniciei, ceea ce apartine lui Dumnezeucelor omenesti, cele ceresticelor pământesti. Nu ea urmează a se adapta la spiritul vremurilor, dimpotrivă ei  i se cuvine să potrivească timpul la vesnicie, vremelniciavesniciei ,cele omenestiDumnezeirii. Vesnicul ei drum prin această lume: mai întâiDumnezeu, apoi omul; în fatăDumnezeu ,iar în urma Lui omul: Ca să fie Hristos cel dintâi întru toate [Col.1,8].Ca atare stăpânirea este de la Dumnezeu [Rom.13, 16 ]:si ierarhia valorilor si ierarhia ordinii de la Dumnezeu este. De aceea, în principiu, trebuie să ne supunem stăpânirii care pune ordine, normalizează si care păstrează această ordine divină dată de Dumnezeu în lume. Altminteri survine căderea si decăderea în anarhie.

Stăpânirilor trebuie să ne supunem, în măsura în care ele mentin ordinea divină în lume, pentru că ele sunt slugile domnului si ca unor slugi ale Domnuluistăpânirilor trebuie să ne supunem, pentru că ele, ca slugi ale Domnului, poartă sabie, cu care pedepsesc răul si apără binele. Stăpânilor trebuie să ne supunem, pentru că ele, slugile Domnului sunt înfricosătoare pentru fapte rele si nu pentru cele bune. Atunci însă, când stăpânirile devin periculoase pentru fapte bune, când stăpânirile prigonesc binele dumnezeiesc, si mai mult decât toate, binele si atotbinele acestei lumipe Iisus Hristos, si prin aceasta Biserica Sa, atunci acestor stăpâniri nu se cuvine să ne supunem, nici să le ascultăm. Crestinul trebuie să lupte cu ele, si să lupte anume prin binecuvântatele mijloace evanghelice.

Niciodată  crestinul să nu îndrăznească să se supună mai degrabă oamenilor, decât lui Dumnezeu, si mai cu seamă oamenilor potrivnici Dumnezeului adevărat si Evangheliei Lui. La început stăpânirea fusese dată, în principiu, de la Dumnezeu. Când însă  stăpânirea se abate de la Dumnezeu si se ridică împotriva lui Dumnezeu, în acest caz ea se transformă în silnicie si prin aceasta încetează de a mai proveni de la Dumnezeu si este de la diavol.

Deci noi, crestinii, cunoastem si taina stăpânirii si taina silniciei: stăpânirea este binecuvântată de Dumnezeu, silnicia însă, este blestemată de Dumnezeu.

Tot ce vine de la Dumnezeu este bine, iar dacă acest bine este întrebuintat în rău este de la diavol. Întrebuintarea în rău a celor dumnezeiestiiată unde stă diavolul, si toată diavoliada lumilor toate, la un loc cu lumea oamenilor.

Stăpânirea vine de la Dumnezeu, si până când ea rămâne în Dumnezeu si sub Dumnezeu si cu Dumnezeueste binecuvântată. Părăsindu-l pe Dumnezeu, ea se transformă în violentă prin aceasta supunându-se pe sine puterii antidumnezeiesti, diavolului.

Aceasta este învătătura drept măritoare si apostolică, patristică, evanghelică despre natura si valoarea stăpânirii. Aceasta este sfânta si infailibila învătătură ortodoxă a Bisericii lui Hritstos, asa a fost de la început si până acum, si de acum în vecii vecilor. Si cine sunt martorii ei? Toti sfintii apostoli, toti sfintii părinti, toti sfintii mucenici. În mod deosebit sfintii mucenici, începând cu Sfântul si întâiul mucenic Stefan, si până la noii nostri mucenici si câti alti sfinti mucenici ai vremurilor noastre. Ei toti au pătimit pentru Domnul Hristos, toti laolaltă, de la împărati, regi si cneji: într-un cuvânt, de la stăpânirile luptătoare contra lui Dumnezeu ai acestui veac. Si acesti sfinti mărturisitori nu se numără cu miile, ci cu milioanele. Ei toti sunt sfinti si nemuritori ca martori ai adevărului divino-uman: crestinii trebuie să se împotrivească poruncilor nelegiuite si necredincioase ale împăratilor, domnitorilor, stăpânitorilor acestei lumi, oriunde s-ar afla ei si oricine ar fi ei. Fiecare sfânt mucenic, fiecare sfânt mărturisitor al credintei lui Hristos reprezintă o întruchipare vie  si o personificare nemuritoare a  preasfintei  atot-Evanghelii a Bisericii Ortodoxe: Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni. Fiecare din ei s-a tinut de această atot-Evanghelie dumnezeiască cu tot sufletul, cu toată inima, cu tot cugetul.

De aceea au si fost ei supusi la chinuri, la răutăti, de aceea au fost omorâti de către stăpânitorii apostati din veac în veac.

Ieromonah  Amfilohie Brânză

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE