MIHAIL POLIHRONIADE
(1907-1939)

 

      Avocat. Istoric, publicist, intelectual de seamă, M. Polihroniade la finele anilor '30specialist  al Miscării Legionare în Mihail Polihroniade elev T. R.problemele externe.

      Fost Sef al Garnizoanei Bucuresti. Comandant Legionar. Fost redactor sef al ziarului "Buna Vestire"; fost secretar de redactie la revista "Vremea".

      Colaborări intense la: "Axa" (membru fondator), "Cuvântul Studentesc", "Criterion", "Sfarmă-Piatră", s.a.
      Arestat în prigoana dezlăntuită de dictatura carlistă împotriva Legiunii în anul 1938, este încarcerat împreună cu multi alti legionari în lagărul de la Miercurea Ciuc. Transferat la închisoarea din Râmnnicu-Sărat, este asasinat la 21 / 22 Septembrie 1939 în marele măcel ordonat de iresponsabilul si sceleratul rege de tristă amintire Carol al II-lea.

      "Polihroniade era un rationalist ca un filosof al scoalei positiviste si mistic ca un copil al visului legionar... Vremurile viclene de ieri au putut să-l nesocotească. Vremurile întelegătoare de azi si de mâine îl vor pretui ca pe unul din spiritele noastre mari..." (Mihail Manoilescu - Polihroniade în politica externă).

 

 

M ă r t u r i s i r e

   Mihail Polihroniade îmi este sef de cuib. Viata legionară am început-o lângă el.

   Pentru orice am adus si aduc bun Legiunii, îi multumesc.

   Pentru ce aduc si am adus rău îmi cer iertare.

HORIA COSMOVICI

BUNA VESTIRE, 29 Sept. 1940

Mihail Polihroniade si cuibul

   Azi când multe suflete bat să intre în Legiune, mi-aduc aminte de intrarea în cuib, solemnitate de lungă durată pentru Mihail Polihroniade.

   Farmecul începea în banale întâlniri pe stradă, într'o redactie, într'o invitatie la el acasă, în casa vreunui prieten. In conversatiile obisnuite Mihail Polihroniade observa calitătile eterne ale legionarului. Dintr'odată bucuria descoperirii acestor calităti legionare îl silea să vorbească numai pentru viitorul nou venit. Entuziasmul, căldura sufletului, spovedania păreau că promit o lume a armoniei. Aveai sugestia în acele clipe că stările unei perfectiuni omenesti se pot înfiripa, că ele există. Vorba si demonstratia judecătilor senine făgăduia totul... Aveai certitudinea unei schimbări lăuntrice în bine, spre adevăr, spre frumos.

Pregătirea legionarului avea în dialogurile cu Misu trepte si sensuri platonice. O fugă solară părea viata, sufletul prindea aripi...

   Apoi venea hotărîrea ta. El o astepta. Când îi cereai să asisti la o sedintă de cuib un iures de veselie îl cuprindea, ca si cum el ar fi anuntat omenirii ântregi o bună vestire. Credeai că vei fi totul si va fi totdeauna asa...

   Nu trecea mult. Intrai in cuib. Aparentă deziluzie: "Să stii, n'ai niciun drept, ai numai îndatoriri." Impresia unei catastrofe si a unei părăsiri totale de perspectivă. O viată aspră începea, viata adevărată a Legiunii. Dar câtă dragoste simplă crestea în toate sufletele cuibului...

 

HAIG ACTERIAN

Buna Vestire, 29 Sept. 1940

   OPERA:

   -"Criza Nationalismului" (o analiză sintetică a situatiei ideologice din România anului 1929). Bucuresti, 1929 (vezi reluarea studiului în revista "Drum" [Dir. Ion Halmaghi], Anul XVIII, Nr. 1, Iauarie - Martie 1982, Pittsburgh).

   -"Domnia lui Carol I" (vol. I - 1866-1877). Editura "Vremea", Bucuresti, 1937. 384 pag (în colaborare cu Alexandru Tell Christian).

   -"Tineretul si politica externă". Colectia "Omul Nou", Salzburg, 1952.