S I M P L A   I N V Ă T Ă T U R Ă


   Putini sunt cei ce tolerează nerecunostinta. Nimeni nu vrea să creadă că e natural să fii nerecunoscător si e gresit să condamni pe cineva pentru ingratitudine.
   Cum ar putea cineva fi multumitor altuia?
   Un om trăeste numai pentru el însusi, numai pentru el si tot ce face un altul e lucru secundar, în afară de momentul când se amestecă în viata lui.
   Cel ce găseste ajutor în altul, îi datorează ceva; bani ori alte lucruri materiale. Primesti ceva dela unul care asteaptă să-l plătesti înapoi iar tu accepti relatia fiind obligat să ceri sau să iei.
   Relatia e simplă si s'ar putea opri aici dacă nu ar interveni un alt element inventat de om. In afară de restituirea materială, se pretinde că se mai datorează ceva si acesta imaterial si se cheamă recunostintă, adică o continuă strigare către lume din partea celui ce a primit, ca i s'a făcut bine, enorm bine si că se simte pentru vesnicie îndatorat chiar după ce ar fi dat de sapte ori câte sapte datoria înapoi.
   Astfel datoria, oricare, nu se poate plăti numai cu cretari ci mai e trebuinta de o serie de plăti materiale si imateriale ce nu se mai sfârsesc niciodată. Trebue să păstrezi viu servilismul, pungă deschisă si admiratie reverentioasă fără de sfârsit.
   E mai complicat atunci când serviciile nu sunt restituibile într'o formă usor de calculat, fie că nu se cere plata ori fiindcă nu se poate măsura. In acest caz, la problema restituirii materiale se adaugă si greutatea de a nu putea înapoia ceva palpabil.
   In fond, dela un caz la altul, e numai o diferentă de grad, de presiunea exercitată asupra individului pentru a fi recunoscător.
   Ingratitudinea naste din această obligatie pretinsă de a înapoia ceva mai mult, dublu, ori triplu ori de o mie de ori.
   Apare aici elementul turburător al lăcomiei celui ce dă, nu din gândul de a fi de folos ci de a profita de slăbiciunea ori lipsa unui nenorocit.
   Lăcomia intră în cel ce primeste dela hrăpăret, ca o otravă înceată si sigură; simte cum nu i s'a dat numai un pumn de galbeni dar în acelas timp veninul din lăcomia celui ce dă, care prin ajutor caută să-l prindă într'o cursă fară iesire, în sclavie, în vesnică datorie.
   Cel ce dă, o face aproape totdeauna fiindcă are mai mult decât îi trebue lui însusi; o poate deci face fără să se lipsească si n'ar trebui să ceară înapoi. Căutând însă plată pentru ajutor, undeva, cumva, în oricine, nestiut, se creiază un complex de gresală, de păcat si tot instinctiv, omul refuză să accepte o astfel de acuzatie. Prin asta, ajutorul dat se încarcă si mai mult de murdărie si devine în mâna celui ce primeste ca un blestem si nu binecuvântare.
   Cel ce dă stie iarăsi că primitorul nu vede cu plăcere faptul de a datora ceva, că dând, insultă oarecum pe celălalt si că dacă o face totusi, de atâtea ori e chiar pentru a-i arăta că el singur nu e in stare să iasă dintr'o încurcătură. Ce poti astepta in schimb dela cineva pe care îl batjocoresti, îi dai otravă si-l dispretuiesti, decât nerecunostintă.

   Cerând recunostintă dela primitor, creezi singur starea de nerecunostintă care turbură si strică relatii normale între oameni ce poate au avut ceva iubire intre ei.
   Când nu poti tine mâna închisă în fata celui ce cere, ascunde-ti fata să nu te stie ori cereti iertare ca nu poti si dai atât cât cere si că te simti tu fată de el plin de datorie pentrucă a venit si te-a rugat tocmai pe tine pentru ajutor.
   Nu acceptati recunostinta nimănui si nu o lăsati sa crească în nimeni. Impingeti dela voi orice vorbă sau fapt ce s'ar părea ca ar cânta viers de multumire pentru ceva ce ati fi făcut si dacă insistă dati cu piciorul să plece muzicantul.
   Gratitudinea nu trebue să existe; e ceva artificial, bolnăvicios si plin de primejdie dacă e lăsat în om. Omul nu trebue să fie recunoscător nimănui decât lui însusi si dacă are datorii si le plăteste, a făcut mult mai mult decât ce trebuia să facă.
   O lume întreagă ar fi mai fericită dacă n'ar vorbi nimeni de recunostintă.

 


   Nimeni nu poate fi cu adevărat fericit decât sărac.
   A fi sărac înseamnă a avea totdeauna ceva mai putin decât ai nevoie pentru a trăi si a simti în acelas timp că ai mai mult decât îti trebue. Inseamnă a trăi fără a cere si fără a lua tot ce ti se cade.
   A fi sărac inseamnă a nu socoti trupul tău ca un scop în viată ci doar ca un mijloc, chiar dacă nu întelegi scopul trudei tale pe pământ.
   Inseamnă a lua plată muncii tale mai putin decât ai drept si a da răsplată mai bogată decât cea ce se cuvine slujitorului tău.
   Să nu iubesti plinătatea trupului tău, multumirea simturilor tale, opulenta chipului si arătarea obraznică a bogătiei tale.
   Să nu ai vreme să te străduesti decât pentru bogătia inimii tale; să nu cauti decât mintea ta limpede si capul lipsit de grijile avutiilor înselătoare.
   Nu e dintre cele mai usoare căi aceia a sărăciei. Să nu cauti nimic pentru tine si în ciuda dorintei tale de a nu avea să simti totdeauna că stăpânesti mai mult decât îti trebue si că esti nesfârsit de bogat.
   Nimeni n'a murit de foame, dar câti din îmbuibare sau din teama de a fi săraci ?
   Când legi aurul luat dela văduvă si dela cel neputincios în coltul năframei tale cu sapte noduri, nu esti decât un miser, un fur, un ucigas, nu pentrucă lipsesti pe cineva ci pentrucă aduni ceva ce îti este tie de prisos.

   Intelege săracia ca pe o binecuvântare. Nu o lua ca un semn a celui fără de pret în suflet, ci in sensul că cineva sărac de preocupări trupesti e plin de tot ce face pe om mare.
   Cel sărac nu poate fi furat, nici mintit, nici înselat si el însusi nu poate face nicicând acestea altuia.
   Nimic nu poate fi mai frumos decât sa poti dormi linistit cu usile deschise fără să pui lăcat împotriva hotilor chiar când ar avea ce lua.
   A fi sărac nu înseamnă a renanta ci a nu aduna nimic pentru tine. Nu înseamnă a nu mai munci doar a nu îndrepta efortul tău pentru folosul si mărirea ta. Truda e o necesitate pentru disciplina morală si cel sărac pentru a se mentine în sărăcie are nevoie mai mult decât oricine altcineva de această disciplină.
   Munca poate să ajungă să te facă bogat dar a fi bogat fiind sărac în acelas timp, e forma cea mai perfectă a bogătiei.
   Când banul nu e un scop în sine, când strângerea lui nu e un furt, când întrebuintarea argintului nu e pentru îmbuibarea ta proprie, când nu e aurul stăpânul tău ci doar slugă, ajungi să împlinesti o formă desăvârsită a sărăciei. Cauti spre ea, dar cine ar putea vreodată să o ajungă ?
   Cel ce umblă jegos si amărât, cu mâna întinsă la cersit si cu plângere de soarta lui, nu e un sărac ci un mizerabil. Cu cât e mai adevărat sărac cel ce uitând de trebuintele sale, dă banul celui ce arată promisiuni de împliniri, pentru a se ridica peste greutăti de moment.

   La fel si cel ce din holdă nu strânge nimic pentru el si nu ia nici cât îi este dat boului ce treeră.
   Se amestecă ideia de sărac cu lipsa unei cămăsi pe spate asa cum se spune că sihastrul trebue să fugă de lume. Sihastrul numai în mijlocul multimii poate să dovedească tăria lui slujind cu adevărat pe Dumnezeu. Deasemeni nu poate fi cineva sărac decât atunci când nu e lipsit.

Nicolae Petra

Predici în pustiu, Mexico, 1960

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE