LA MORMÂNTUL LUI GHEORGHE TITEICA

 

INTRISTATĂ ADUNARE

OCTAV ONICESCU

 

Societatea Română de Stiinte si-a pierdut un Rector. Societatea Română de Matematică, întemeietorul si un îndrumător permanent.

Stiinta românească a pierdut pe unul din marii săi preoti, Matematica românească pe cel care-i purta bucuros culorile, iluminat de constiinta că o reprezintă, responsabil de succesele sau înfrângerile ei. Muncitor neobosit el însusi,  în primele rânduri , entuziast de fiece cucerire, pasionot pentru orice noutate, profesorul Titeica era în aceste tovărăsii de muncă pe care le constituie Societatea Română de Stiinte si sectiile ei, cel dintâi, prezent de câte ori adevăratele interese ale stiintei erau în joc purtând prin nu stiu ce delegatie mistică, nemărturisită, sentimentul răspunderii acelor interese.

Opera matematică a lui Titeica, încorporată în stiinta contimporană, are o existentă durabilă, cât această stiintă însăsi, independentă de cel care a creat-o. In alte locuri si împrejurări se va vorbi despre aceasta operă.

Noi sântem aici, alături de nemângâiata Doamnă, de îndureratii săi copii, toti oameni de stiintă, de familia sa întreagă surprinsă de această îndrazneata cucerire a mortii, de colegi si prieteni, de studenti ai atâtor generatii, sa plângem încetarea brutală, neînteleasă a acelei Opere vii, de creatiune continuă, tesut mereu variat din fire de lumină, de entuziasm, de dragoste pentru oameni, de nemărginită încredere în destinele tării pe care o constituia existenta printre noi a lui Gh.Titeica.

A aceluia care astepta cu o nerăbdare, ce nu si-a schimbat nici odată vârsta, bucuria înăltimilor Bucegilor, bucuria ostenelii de a ajunge acolo unde aerul este pur, unde orizontul are adâncimi înfricosătoare, unde cerul senin este mai aproape, unde singuratatea este o voluptate.

Omul de stiinta este în general un singuratic. Urmărirea volutelor gândului, lămurirea neasteptatelor surprize pe care disciplina cea mai strânsă a deductiilor ca si libertatea cea mai desăvârsită a intuitiilor le crează acestor gânduri, obligă la singuratate, impune tăcere, duce la izolare.

Titeica era salvat din această izolare de armonia mediteraniana a sufletului său, de pasiunea cunoasterii, de nelinistea pe care i-o dădeau problemele vietii. Extrem de sensibil la ideile care frământă si răstoarnă atâtea asezări ale societătii omenesti, îsi broda pânza gândului său matematic pe fondul adânc uman al unor interese care-l readuceau necontenit, din izolarea lui, către viată.

Un singur lucru adânc omenesc îi era străin. Inviersunat de străin : Mortii. Ea nu avea loc în armoniile care-i purtau existenta. Nu a vrut să stie că Moartea nu vine din afară, că omul o poartă cu el până în înăltimile ametitoare ale creatinilor spirituale ca si în ritmul domol al activitătii celei mai comune.

Se pare totusi că si această cucerire a întelepciunei i-a fost, până la urmă, dată : mărturiile unor prieteni ne fac să credem că stia, în sfârsit, de unde vine Moartea, care este puterea neîntrecută a Neanatului, -si de aceia ultimul nostru gând să fie că Gh. Titeica a părăsit această lume deplin împăcat cu toate posibilitătile existentii. 

Revista NATURA

Anul XVIII, Nr. 2,

15 Februarie 1939