Ionel Mota si Vasile Marin, cei doi martiri cazuti in apararea Crucii si civilizatiei europene, in urma cu 71 de ani, pe pamantul Spaniei, au fost comemorati Sambata, 19 Ianuarie 2008, la Bucuresti, in cadrul unei ceremonii religioase, in cadrul careia a fost pomenit, de asemenea, profesorul Vasile Christescu, seful comandamentului legionar de prigoana, asasinat de politia politica a dictaturii carliste, la 26 Ianuarie 1939. Tot cu aceasta ocazie au fost comemorati si legionarii olteni, cazuti in cele 3 dictaturi ale veacului trecut ori stinsi in temnitele comuniste si antonesciene.

null

Ceremonia a cuprins oficierea Sfintei Liturghii, traditionala slujba a parastaselor, dupa care a luat cuvantul dl. dr. Iosif Niculescu, fost detinut politic timp de 20 de ani, care a evocat personalitatile celor comemroati, prezentand succint numeroasei asistente si contextul istoric al razboiului civil din Spania, in care comunistii, alimentati financiar si militar de Rusia lui Stalin via Franta socialistului Leon Blum, batjocoreau sfintele icoane, daramau bisericile, omorau preotii si necinsteau calugaritele.

null


Atrocitatile savarsite de comunisti la adresa Bisericii si populatiei civile au fost motivele care l-au determinat pe Ionel Mota, intemeietor alaturi de Corneliu Z. Codreanu, al Legiunii Arhanghelul Mihail, sa se inroleze voluntar in armata nationala a generalului Francisco Franco, in cadrul unei echiope de 7 legionari, avand in frunte pe generalul Zizi Cantacuzino.
Se tragea cu mitraliera in obrazul lui Hristos! Se clatina asezarea crestina a lumii! Puteam noi sa stam nepasatori? spune Ionel Mota in Testamentul catre parintii sai. Si continua: "Eu asa am inteles datoria vietii mele. Am iubit pe Hristos si am mers fericit la moarte pentru El!"
Vizionarismul lui Mota a fost unul profetic: el intelegea ca atrocitatile din Spania se vor petrece si in Romania, in situatia instaurarii si aici a dictaturii comuniste. Realitate gustata ulterior de noi toti, din nefericire, cu consecinte inca resimtite la toate nivelurile societatii romanesti. El a trait idealul Unitatii Europei civilizate si l-a marturisit prin insasi moartea sa. Un model de solidaritate europeana si ecumenicitate crestina asupra caruia se cuvine, credem, sa se aplece astazi oficialii Europei unite si clericii bisericilor deopotriva.
Relatare - Florin Dobrescu

null