Corneliu Zelea Codreanu, Capitanul Miscarii Legionare si cei 13 comandanti legionari asasinati in noaptea de 29-30 de regimul criminalului rege Carol II, au fost comemorati Sambata, 24 Noiembrie 2007, in Padurea Tancabesti, la troita ridicata chiar pe locul cutremuratorului sacrificiu.
Peste 100 de militanti ai Fundatiei “Prof. George Manu” au omagiat memoria Capitanului, Nicadorilor si Decemvirilor. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai unor cotidiene (Gardianul si Adevarul), dar si reporterii televiziunii N24.
Tineri cu drapele nationale au facut de garda la troita langa care se afla un urias tablou al lui Corneliu Codreanu. Traditionala slujba religioasa a fost oficiata de doi preoti – unul ortodox, Parintele Alexandru Capota (fost detinut politic) si unul Greco-catolic, Parintele Visovan (fiul luptatorului anticommunist Aurel Visovan).
Profesorul Mircea Nicolau, presedintele Fundatiei “George Manu”, care a doua zi urma sa sarbatoreasca implinirea a 93 de ani, a luat cuvantul, evocand jertfa celor 14 capetenii legionare si subliniind semnificatia acesteia in contextul actual, de avansata dizolvare morala la nivelul vietii publice romanesti. D-sa a asigurat ca Miscarea Legionara nu a murit, in ciuda loviturilor primite fara menajamente de la dusmanii sai, timp de peste 60 de ani, declarand reprezentantilor mass-media ca manifestarile de genul celei de fata vor continua sa aiba loc si de aici inainte.
Intreaga asistenta a intonat “Imnul legionarilor cazuti”, salutand jertfa celor comemorati.
Florin Dobrescu