Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
Ionel Mota si Vasile Marin, cei doi martiri cazuti in apararea Crucii si civilizatiei europene, in urma cu 71 de ani, pe pamantul Spaniei, au fost comemorati Sambata, 19 Ianuarie 2008, la Bucuresti, in cadrul unei ceremonii religioase, in cadrul careia a fost pomenit, de asemenea, profesorul Vasile Christescu, seful comandamentului legionar de prigoana, asasinat de politia politica a dictaturii carliste, la 26 Ianuarie 1939. Tot cu aceasta ocazie au fost comemorati si legionarii olteni, cazuti in cele 3 dictaturi ale veacului trecut ori stinsi in temnitele comuniste si antonesciene.

null

Ceremonia a cuprins oficierea Sfintei Liturghii, traditionala slujba a parastaselor, dupa care a luat cuvantul dl. dr. Iosif Niculescu, fost detinut politic timp de 20 de ani, care a evocat personalitatile celor comemroati, prezentand succint numeroasei asistente si contextul istoric al razboiului civil din Spania, in care comunistii, alimentati financiar si militar de Rusia lui Stalin via Franta socialistului Leon Blum, batjocoreau sfintele icoane, daramau bisericile, omorau preotii si necinsteau calugaritele.

null

» CITESTE IN CONTINUARE

Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
Oare în care minte de om nu si-ar fi putut face loc gândul că Mota ar fi putut să nu îi spună lui Corneliu Codreanu:
null
Tu esti Căpitanul! Sufletul omenesc are atâtea ascunzisuri încât oricine ar fi putut să speculeze cu această idee pe chestiunea relatiilor dintre cei doi uriasi ai generatiei legionare.
Mota avea un loc cucerit în miscarea nationalistă, în luptele studentesti dela Cluj, când s'a întâlnit cu Căpitanul. Venea depe o pozitie egală. Totusi din momentul când l'a descoperit, a renuntat la orice veleităti personale si a recunoscut în Corneliu Codreanu pe seful generatiei dela 1922. Mota vine si îi spune camaradului său de luptă de pe cealaltă parte a Carpatilor: Tu esti Căpitanul! Lăsăm la o parte valoarea lui Mota pe alte planuri si ne oprim la această primă dăruire a lui. Ce resorturi sufletesti l'au determinat să facă acest pas? Să dea girul personalitătii lui altei mari personalităti a generatiei lui?
Incercând să pătrundem în intimitatea sufletului lui Mota, stim despre el că era un om de puternice convingeri si de o mare credintă. Pentru el lupta nationalistă pentru Neam si Christos avea un caracter axiomatic. Asadar când el s'a pus neconditionat la dispozitia Căpitanului, avea în vedere una din coordonatele fundamentale ale acestei lupte. Fără unitate de comanda si actiune nu poate să existe biruintă. El a văzut ce s'a întâmplat cu miscarea studentească si apoi cu miscarea cuzistă, amândouă nimicite din cauza conflictelor ce au isbucnit în cadrele conducătoare. Orientându-se asadar după viziunea ce-o avea despre miscare si conditiile ei de crestere si desvoltare, el a voit cu această primă dăruire a lui, să fie modelul soldatului, soldatul disciplinat.
Odată Căpitanul descoperit, trebuia consolidată Oastea legionară. Oastea înseamnă însă disciplină, si disciplină înseamnă renuntare de sine, fără de care nu poate exista unitate. Ion Mota s'a situat ca primă piatră de temelie a acestei unităti, pe care, pe urmă Căpitanul vine si o asează în fruntea legilor care să ne călăuzească pasii în lume.
Asa si-a înteles Mota rostul în miscarea legionară. Când acest rost a fost îndeplinit, el s'a rupt de toate legăturile pământesti si s'a asvârlit în lumea de dincolo, pentru a tâlcui legionarilor rosturile lor supra-pământesti, cari se identifică cu limitele ultime ale spiritului de sacrificiu. Si pleacă, din chemarea ce-o simte pentru patronul spiritual al ostilor din care făcea parte, Arhanghalul Mihail, să alunge din lume ostile răului. Si cade. Cade din dăruire pentru Căpitanul său, din dragoste pentru Christos.
Această repetată dăruire a fost chemare înteleasă si cultivată. Din credintele si convingerile sale, Mota a tras mereu consecintele ce decurgeau din atitudinea fundamentală a sufletului său, până la cea din urmă, dăruirea supremă. Si prin aceasta Mota stabileste si un alt criteriu de valorizare al vietii legionare: jertfa.
Traian GOLEA
Din vol. "Ion Mota si Vasile Marin" - Ed. Carpatii, Madrid, 1962

null
Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
Editura Sanziana anunta aparitia plachetei de versuri „Autografe” semnata de regretatul actor Ernest Maftei.
null

Prezenta placheta de versuri ale popularului actor Ernest Maftei, intitulata „Autografe”, reuneste intre copertile sale poeziile publicate, sub acelasi titlu, in 1994, intr-o editie cu tiraj relativ redus. De asemenea, sunt reproduse cateva postume, la care Bădia – cum îi spuneau apropiatii si admiatorii – tinea mult sa fie cuprinse intr-o a doua editie, precum si o biografie.
Manunchiul de versuri cuprinse intre copertile acestei „plachii” (cum îi plăcea autorului să-i spună) reprezinta o latura mai putin cunoscuta a talentului lui Ernest Maftei.
Putini stiu ca debutul sau literar se pierde mult in urmă, in timpul cand era elev al Scolii Normale din Bacau. Aici va publica primele poezii in revista „Liliacul”, editata impreuna cu cativa colegi.
Din versurile Bădiei razbate viforul tineresc si rebel ce i-a dominat mereu faptura, dar in acelasi timp, intelepciunea intemeiată pe o anumita ordine a spiritului indeamna la reflectie.
Aceasta carte se vrea un modest buchet de recunostintă pe mormantul dragului nostru Badia.
EDITURA SANZIANA
80 pag., 7 lei
Puteti comanda acum la buciumul@yahoo.com, 0752.296.242

» CITESTE IN CONTINUARE

Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
null
A plecat dintre noi, in mod fulgerator, profesorul Constantin Em. Bucescu, om de o vasta cultura, spirit erudit, ostas credincios al idealului nostru.

Slujba de inmormantare va avea loc maine, miercuri, 26 Decembrie 2007, ora 14,30, la biserica Sf. Maria (in spatele Cimitirului Sf. Vineri de pe Calea Grivitei).

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!


"Plânge printre ramuri luna..."
Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
Corneliu Zelea Codreanu, Capitanul Miscarii Legionare si cei 13 comandanti legionari asasinati in noaptea de 29-30 de regimul criminalului rege Carol II, au fost comemorati Sambata, 24 Noiembrie 2007, in Padurea Tancabesti, la troita ridicata chiar pe locul cutremuratorului sacrificiu.
Peste 100 de militanti ai Fundatiei “Prof. George Manu” au omagiat memoria Capitanului, Nicadorilor si Decemvirilor. La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai unor cotidiene (Gardianul si Adevarul), dar si reporterii televiziunii N24.
Tineri cu drapele nationale au facut de garda la troita langa care se afla un urias tablou al lui Corneliu Codreanu. Traditionala slujba religioasa a fost oficiata de doi preoti – unul ortodox, Parintele Alexandru Capota (fost detinut politic) si unul Greco-catolic, Parintele Visovan (fiul luptatorului anticommunist Aurel Visovan).
Profesorul Mircea Nicolau, presedintele Fundatiei “George Manu”, care a doua zi urma sa sarbatoreasca implinirea a 93 de ani, a luat cuvantul, evocand jertfa celor 14 capetenii legionare si subliniind semnificatia acesteia in contextul actual, de avansata dizolvare morala la nivelul vietii publice romanesti. D-sa a asigurat ca Miscarea Legionara nu a murit, in ciuda loviturilor primite fara menajamente de la dusmanii sai, timp de peste 60 de ani, declarand reprezentantilor mass-media ca manifestarile de genul celei de fata vor continua sa aiba loc si de aici inainte.
Intreaga asistenta a intonat “Imnul legionarilor cazuti”, salutand jertfa celor comemorati.
Florin Dobrescu
Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
Corneliu Zelea Codreanu, va fi comemorat, sambata 24 noiembrie 2007, orele 10,oo, pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, in dreptul padurii Tancabesti, la troita ridicata pe locul unde, in urma cu 69 de ani, fondatorul Miscarii Legionare a fost asasinat impreuna cu alti 13 comandanti legionari.
Ceremonia este organizata de Fundatia „Prof. George Manu”.
Pentru asigurarea transportului, cat si pentru orice alte amanunte legate de organizarea ori mediatizarea evenimentului, va rugam sa ne contactati la tel. 021.424.1550, 0752.296.242, ori pe adresa de e-mal buciumul@yahoo.com.
Pt. conformitate,
Florin Dobrescu
Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
Manunchiul de amintiri ale fostului detinut politic ILIE TUDOR, nimeni altul decat tatal artistului national TUDOR GHEORGHE, a aparut in cea de-a 2-a editie,
null
revizuita si adaugita, sub auspiciile EDITURII SANZIANA.
Intr-o prezentare grafica aparte, cartea de fata este o lectie de Istorie, de Istorie vie, traita, evocand prin condeiul iscusit al autorului personalitati si evenimente din trecutul recent al Romaniei dar si ororile petrecute in inchisorile politice comuniste. "Nea Ilie", cum ii spun apropiatii sai, este unul din cei 70 de copii provenind din satele Olteniei, luati de Corneliu Zelea Codreanu si intretinuti de Legiune pentru a deveni elita "Batalionului Comertului Legionar", care urma sa elimine, prin concurenta, predominanta elementelor alogene din economia romaneasca. Personaje precum Corneliu Codreanu, generalul Zizi Cantacuzino, Ion Banea, ing. Clime, poetul Radu Gyr ori parintele Dumitru Staniloaie, sunt zugravite prin prisma unuia care i-a cunoscut personal, marturisind ca acesti oameni au putut exista.
Desigur, Ilie Tudor a platit, asemenea a sute de mii de romani, apartenenta sa la aceasta lume, cu ani grei de temnita. Umilintele, loviturile, chinurile nu l-au facut insa sa-si renege idealurile sau trecutul. Acum, la varsta de 84 de ani, nea Ilie Tudor incheie tulburatoarele sale evocari cu versurile "poetului inchisorilor comuniste", Radu Gyr: "Ne vom intoarce intr-o zi, / Ne vom intoarce neaparat...". Cu siguranta, prin cartea de fata, autorul, impreuna cu sutele de martiri striviti de cele 3 sisteme totalitare ale veacului trecut, se intorc in societatea romaneasca de azi sub nimbul biruitor al Eternitatii.
EDITURA SANZIANA
Florin Dobrescu

Puteti comanda acum la: tel. 0752296242, e-mail: buciumul@yahoo.com
Pretul unui exemplar: 15 lei + taxele postale.
Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
Comandantul Miscarii Legionare, Horia Sima, într-o poveste pe care n-aveati cum s-o învatati din manualele de istorie
Anticomunisti acerbi, ultranationalisti, acuzati de antisemitism, rebeli si revolutionari, instauratori ai unui stat autoritar, convinsi că forta rezolvă diferendele politice, legionarii au fost si vânati, si cenzurati, si maltratati, si asasinati. Acum, după sapte decenii de la căderea Statului National Legionar si la aproape două decenii de la căderea comunismului, fratele sotiei lui Horia Sima, Comandantul Miscării Legionare, poate vorbi deschis despre anii tineretii sale.

O poveste cu valoare istorică, la care SIBIANUL vă face martori.

Chiriasul Sima

În anii '30, familia Florea trăia greu, din pensia mamei si din banii câstigati de sora mai mare, Elvira.
null
Pentru a usura cheltuielile, au subînchiriat o cameră unui tânăr profesor care preda la liceu limba română si filozofia, Horia Sima. Vremuri zbuciumate, amintiri. Valer Florea din Medias are 87 de ani si este fratele Elvirei Sima, sotia Comandantului Miscării Legionare din anii '40-'41, Horia Sima. Pe atunci, Valer Florea, stabilit acum la la Medias, avea doar 10 ani. "Camera era separată, s-a mutat cu averea lui: un geamantan cu cărti, caiete si ziare, un costum bleu-marin care nu avea nevoie de dulap, fiind purtat în permanentă. Averea lui se asorta perfect cu sărăcia noastră", povesteste Valer Florea. Acum în vârstă de 87 de ani, bărbatul nu îsi aminteste cât a stat Sima la Brad, în gazdă la ai lui, până a plecat profesor la Caransebes si Lugoj, dar e convins că o bucătică din inima sa a rămas în casa lor. Câtiva ani mai târziu, sora sa mai mare, Elvira - alintată "Viluca" - avea să-i devină sotie.

Logodna si nunta

null
Florea îsi aminteste că Sima era la Caransebes, dar coresponda cu Viluca. "Eu aveam 12 ani pe atunci si eram prea mic pentru discutiile din familie pe marginea căsătoriei. Un singur lucru mi-a rămas în minte, povestit de mama: când Horia i-a cerut mâna fetei, mama i-a spus stânjenită că n-are zestre. Horia, cu un zâmbet, i-a sărutat mâna si i-a spus: "Eu v-am cerut numai mâna fetei, nimic altceva", rememorează Florea. Nunta a avut loc de Sfânta Mărie în 1932, după care tinerii căsătoriti au plecat la Caransebes.

» CITESTE IN CONTINUARE

Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
null
La 92 de ani, Mircea Nicolau, fost detinut politic peste 20 de ani, a lansat volumul “Curajul de a infrunta moartea”

Volumul “CURAJUL DE A SFIDA MOARTEA - CONVORBIRI CU MIRCEA NICOLAU”, realizat de Gabriel Stanescu, editorul prestigioasei reviste romanesti „Origini”, din SUA, a fost lansat oficial duminica, 16 septembrie 2007, la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, in prezenta unui public numeros, reunind vechi luptatori anticomunisti si tineri adepti ai ideilor national-crestine.

null

» CITESTE IN CONTINUARE

Categoria: Miscarea Legionară
Posted by: garda
Tineri si veterani au marcat aniversarea la Bucuresti

Aniversarea nasterii lui Corneliu Zelea Codreanu, intemeietorul Miscarii Legionare, a fost marcată in Bucuresti de Fundatia “Prof. George Manu” printr-o slujba de pomenire oficiata la biserica Sf. Ilie-Gorgani, lacas puternic legat, prin trecutul sau, de istoria Legiunii.

null

Ceremonia, la care au participat atat vechi luptatori, cat si tineri, a fost urmata de cuvantul profesorului Mircea Nicolau, presedintele Fundatiei organizatoare. La varsta de 92 de ani si purtand in spate peste 2 decenii de inchisoare politica, vechi combatant legionar si lider de varf al Rezistentei Nationale Anticomuniste, profesorul Nicolau a evocat cu emotie momentele din ianuarie 1937, cand Corneliu Codreanu a ridicat juramantul gradelor legionare in fata sicrielor cu ramasitele pamantesti ale lui Mota si Marin, depuse in aceasta biserica, dar si alte momente legate de figura Capitanului, la care d-sa a fost martor direct. “Corneliu Codreanu nu este aici, doar intr-un portret in mijlocul nostru, ci este inca viu”, a spus dl Nicolau. Mircea Nicolau si-a aratat satisfactia pentru tinerii care traiesc fenomenul legionar la intensitatea la care l-au trait cei din generatia dansului. D-sa a afirmat raspicat ca, in ciuda persecutiilor la care a fost supusa, Legiunea nu a murit: “Loviturile pe care le-am primit au fost groaznice, dar sa se stie ca n-au izbutit sa ne darâme si sa ne bage-n mormant. Miscarea Legionara este si astazi vie, iar cei care-si fac iluzia ca au lichidat-o se inseala amarnic.”
In final, toti cei prezenti au intonat “Imnul legionarilor cazuti”.
Pt. conf. Florin Dobrescu
buciumul@yahoo.com,
0723.604.649
Asistenta