CĂRTI - INSEMNĂRI PE RĂBOJ
ION GAVRILĂ-OGORANU:
"LA PAS PRIN FRĂTIA DE CRUCE"

    

    Editura Miscării Legionare, Bucuresti, 2007, 275 pag.

de Nicolae Nită    

Mărturisesc, poate ca foarte multi altii, că acest volum îl asteptam încă dela începutul evocărilor cuprinse în ampla lucrare "Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc". Cele patru volume care preced această ultimă scriere, o întreagă epopeie a luptei anticomuniste din munti prin care grupul carpatin făgărăsan s'a distins, ne conduc totusi - sine qua non - la primele elemente ale educatiei pe care acesti luptători înversunati au împlinit-o în chip eroic, a stării de spirit prin care a excelat o întreagă generatie.

Spun că asteptam aceste mărturii, întrucât definirea educatiei ar fi fost, poate, înteleasă dela fond. Si nu mai putin, exemplificarea logică a acesteia. 

Din tumultul amintirilor privind lupta armată, "bădia" Ion Gavrilă se opreste în acest ultim volum la elementele consolidatoare care l-au marcat în chip irevocabil încă din fragedă tinerete, ireversibile si tangibile prin natura lor. 

"Mănunchiul de Prieteni" si "Frătia de Cruce" sunt cele două patronate spirituale ale educatiei în credintă românească, de formare a individului în cultul luptei si jertfei pentru Neam ca expresie finală a desăvârsirii legionarului ce va să fie. "Bădia" Gavrilă ne introduce în acest proces de formare, dela primul moment al intrării sale în "mănunchi", si unde "prima lectie" învătată este aceea de a se cunoaste pe sine însusi "cu toate defectele si păcatele". Un examen prin care odată acceptate "defectele", i se ascute apoi nevoia firească de îndreptare a lor. Din acest moment începe desăvârsirea de sine, "educatia pozitivă". In parcursul anilor, învată coordonatele lineare ale camaraderiei ce trebuie să-i unească până la moarte pe fratii de cruce în credintă, nădejde si dragoste, aceasta din urmă ca filon principal al virtutii crestine si legionare, si se subjugă legilor si poruncilor legionare: legea disciplinei, a muncii, tăcerii, educatiei, ajutorului reciproc si a onoarei.

Liceul "Negru Vodă" din Făgăras (ca expresie singulară)1), este un simplu exemplu dela scala mare a institutiilor scolare ale tării în care s'a format si s'a definit generatia noilor caractere. N'au existat abstractii si pretutindeni tinerii au avut ca exemplu pe multi din profesorii lor sau pe cei de-o seamă cu ei si cei mai buni de care au fost atrasi. Este demn de notat si remarcat acest lucru, el fiind dealtfel o caracteristică a tuturor mărturiilor ce s'au scris despre aceste momente. Ne-o explică si autorul care ne spune că "prin silintă si muncă, ajunserăm de eram cei mai buni elevi din liceu, premianti, fără să urmărim anume acest scop", ca o succesiune intrinsecă si naturală a educatiei.

Deosebite în expunerea lor, sunt întrunirile Frătiilor de Cruce, prin care se cimenta suflul de comuniune si trăire între frătiori: "Ne îndreptam de cu seară -ne spune Ion Gavrilă- pe cărări diferite si ne întâlneam la locul stabilit. Urma un mars pe locuri accidentate, prin viroage si coclauri si ne opream în mijlocul codrului, unde pregăteam focul în jurul căruia, ca haiducii din balade, deschideam consfătuirea, care tinea toată noaptea. Era o consfătuire liberă, în care te simteai în largul tău, cântam, povesteam, chemam în cântec sufletele eroilor ce au luptat pentru fiinta neamului nostru. Hotăram ce vom face în zilele următoare si în viată si visam tara care va iesi din mintea, inima si bratele noastre." 

In parcursul lecturii, pătrundem mai adânc în universul solemn al acestor întruniri, relatări deosebit de emotionante, mai ales despre aceia ce peste ani vor muri în luptă si au fost parte la aceste întâlniri: "că n'a fost ceva clădit pe nisip e că toti au devenit luptători de nădejde peste ani, când s'a pus problema luptei împotriva comunismului".

După doi ani petrecuti în "Mănunchiul de Prieteni", în conditiile unei prigoane sălbatice îndreptate împotriva Miscării Legionare si marilor riscuri asumate, totusi, afluxul tinerilor în mănunchiuri a sporit substantial. Altii vor prelua comanda noilor veniti, iar pentru Ion Gavrilă si ceilalti fratiori de-o seamă cu el, începe o nouă etapă. Este momentul pentru depunerea legământului de Frate de Cruce, cu noi si aspre comandamente morale de conduită. 

"Dacă mănunchiul de prieteni însemna dezbărarea de păcate, Frătia însemna însusirea virtutilor crestine si legionare...

"Eram la începutul anului 1940, unii aveau mai bine de doi ani în mănunchiul de prieteni. S'a socotit, la cererea noastră către regionala FDC Brasov, că se poate trece la depunerea legământului de Frate de Cruce. S'a ales o noapte din luna Februarie si ca loc o pădure de pini din zona Galtiului. Ninsese proaspăt, copacii erau acoperiti cu zăpadă bogată sclipind în bătaia luminii unei luni pline. Era tot mănunchiul prezent. Cei chemati, mărturisiti si cuminecati, postisem de cu ziuă. Si-n acest decor, în fata lui Ion Agapie, bădia Agapie - cum îi spuneam noi - care venise îmbrăcat militar, am depus legământul de frate de cruce cu mâna pe crucea drapelului Frătiei "Negoiul", următorii sapte: Florin Buracu, Iancu Morar, Laurian Zaharie, Mihai Maga, Pavel Mârza, Vichente Comsulea si Ion Gavrilă.

Cu ochii umezi de credintă, în ordine alfabetică am trecut pe rând în fata drapelului si cu mâna pe crucea din vârful lui răspundeam la întrebările puse de bădia Agapie:

Întrebare: Care este datoria ta ce-a mai de seamă? 

Răspuns: Datoria cea mai adânc simtită de mine este să iubesc cu toată fiinta neamul meu românesc.

Î: Care este dreptul tău cel mai sfânt către neamul românesc?

R: Dreptul meu cel mai sfânt către neamul românesc este să muncesc si să mă jertfesc pentru el.

Î: Crezi în Căpitanul nostru?

R: Cred în Căpitanul nostru, îl iubesc si-l voi urma până la moarte.

Î: Crezi în victoria legionară? 

R: Cred în victoria legionară, cum cred în steaua neamului meu si în lumina neamului.

Î: Te legi frate de cruce împărtăsindu-te cu duhul războinic al eroilor neamului nostru, si al legionarilor căzuti în luptă?

R: Mă leg frate de cruce, împărtăsindu-mă cu duhul războinic al eroilor neamului nostru si al legionarilor căzuti în luptă.

Î: Îti iubesti comandantii si pe fratii tăi de luptă? 

R: Îmi iubesc comandantii si pe fratii mei de luptă. 

Î: Care este ultima ta dorintă?

R: Ultima mea dorintă e să devin legionar. 

Esti frate de cruce!

A fost primul si ultimul legământ ce l-am depus in viata mea si pe care l-am onorat, pe cât m'au ajutat puterile."2)

După Septembrie 1940, în conditiile ciuntirilor teritoriale suferite prin dictate, rezultante ale stării de convalescenţă politică, în momentele de pustiitoare durere a pierderii Basarabiei si Bucovinei, Cadrilaterului si Ardealului de Nord, cu sute de mii de români alungati sau refugiati din teritoriile cedate, fratii de cruce în conlucrare cu Ajutorul Legionar participă frenetic la primirea si adăpostirea acestora: "luam astfel parte la tragedia acestor frati de ai nostri" -ne mărturiseste Ion Gavrilă. O muncă istovitoare, luni de zile, fără nici un răgaz. 

"Ajută-ti fratele căzut în nenorocire!" nu era numai o deviză prin care Ajutorul Legionar se prezenta lumii, ea se distingea prin făptuire concretă, ca o permanentizare a caracterului de bunătate românească la scara valorilor lui sacre. Juxtapunere, mai precis spus, în cadrul poruncii legionare a ajutorului reciproc.

Sunt totusi si momente de refortuire a sperantei, că nedreptatea suferită de poporul român va fi îndreptată prin dreptul acestuia de veacuri care este imprescriptibil. In câteva cuvinte, autorul ne prezintă aniversarea Marei Uniri dela 1918, sărbătoare care are loc la 1 Decembrie în Alba Iulia, pe Platoul romanilor, în prezenta Comandantului Horia Sima, gen. Antonescu si Regelui Mihai, "pentru a da sperantă fratilor de dincolo de răzorul de la Feleac" si pentru a arăta lumii "că nu ne vom împăca niciodată cu acest răzor". 

"Era atâta tineret adunat din toate colturile Ardealului ciuntit..." - ne măturiseste Ion Gavrilă -, retinând din cuvântarea Comandantului Miscării: "Granitele tării sunt mai întâi în inimile noastre, ale neamului românesc si până vor fi acolo, orice împărtire a oamenilor nu va fi definitivă".

Nu putem trece cu vederea peste mărturiile autorului privind întâlnirea de la Predeal, din 4 Ianuarie 1941 sau cele despre zisa "rebeliune legionară" din Ianuarie '41, date ca răspuns la afirmatiile si răstălmăcirile apărute în infamanta carte "Pe marginea prăpastiei" cu scopul compromiterii Miscării. Prin probitatea sa, Ion Gavrilă readuce adevărul celor trăite personal, cu exemplificări care spulberă acuzele exacerbate pe calea tiparului de amintita lucrare. Lăsăm cititorului a parcurge aceste pagini de cinste netăgăduită, a trage concluziile necesare, distinge si întelege mai deplin sensul singurului adevăr care răzbate imperios, fără a ni se imputa că suntem în vreun fel "exclusivi" ori "subiectivi" în alegerea prezentării.

Putin mai apoi, "cei mai buni dintre cei buni" au pornit pe drumul spinos al calvarului, pătimind după scurta perioadă de coabitare cu Antonescu din Septembrie - Ianuarie ('40-'41). "Bădia" Gavrilă alături de frătiori, au împânzit închisorile antonesciene si s'au împărtăsit din laurile suferintei, rămânând pe mai departe credinciosi idealului lor căruia i-au jurat credintă sfântă. Sunt de consemnat sentintele Curtii Martiale (de asprime deosebită) de 10, 15 sau chiar de 20 de ani de muncă silnică (incompatibile cu actele pentru care erau învinuiti), si care reflectă încă odată gradul culpabilitătii regimului antonescian în încercarea sa oarbă de distrugere a tineretului legionar cu orice pret, comparabil cu cel carlist sau comunist de mai târziu.

In închisori vor avea prilejul să întâlnească legionari de talie, la umbra cărora se vor împlini în simtire si se vor modela "interior", îsi vor întări si cizela profund caracterele: "oameni activi preocupati de tot ce era în jurul lor, cu o putere de dragoste ce ne cuprindea pe toti, antrenându-ne în lumea vie, pe care voiau să o transforme: lumea materială si cea spirituală. Era lumea în care m'am încadrat cu usurintă simtind că e lumea mea, în care îmi găsisem locul". Nume respectate de talia avocatului Traian Trifan, Paul Cojocaru, Traian Marian, printul Alecu Ghica si altii. Multi dintre acestia vor rămâne "zălogi" în închisoare, peste 20 ani, pătimind "stigmatul" de a fi legionari si de a nu renunta la conditia lor.

Ion Gavrilă împreună cu frătiorii lui, vor reusi să se elibereze mai apoi din aiudurile antonesciene, pentru a porni imediat ampla actiune de rezistentă anticomunistă din M-tii Făgărasului, fapte mărturisite în primele volume, si din care putem deduce un singur lucru: postulatul dragostei, credintei si jertfei eroice pentru Neam, ca o plinire a educatiei primite în Frătia de Cruce, "pe calea martiriului lui Mota", iar acestea îmbrătisate ca o datorie sacră de întregul tineret legionar, fără nici un fel de accent de impunere.  

 Grosso modo - pentru cititorul acestor însemnări, cartea este în acelasi timp un adevărat îndreptar, dar si o valoroasă mărturie testamentară a ascetismului voluntar prin care s'a definit generatia nationalistă. O rază de lumină mai intimă, dacă vreti, în universul real al educatiei legionare...

 Este meritul Editurii Miscării Legionare si în special al D-lui Suru, de a face să apară o astfel de lucrare de profunzime, în conditii grafice excelente, si cărora le multumim si pe această cale pentru punerea la dispozitie a frumosului si valorosului volum.

Nicolae Nită

1)____ 

- "Din totalul de 250 de elevi câti avea Liceul "Negru Vodă", doar 30 nu au făcut parte din Frătie" (cf. autorului - s.n.).

2)____ 

- "Odată devenind frati de cruce, eram constienti ca de acum vom avea obligatii mai mari: fată de noi, fata de părinti, fată de scoală, fată de Frătie, fata de neam, fata de Dumnezeu...

• îti orânduiai viata ta personală si publică dupa următoarea ierarhie a valorilor: Dumnezeu, Neamul, Legiunea, Familia si la urmă propria ta viată;

• desăvârsirea crestină si legionară nu se face prin citit, auzit sau văzut ci prin trăire; trăire in ideal si pentru ideal. Iti instruiesti sufletul, înveti, lupti pentru a fi de folos Legiunii si tării, pentru a plăcea lui Dumnezeu;

• vorbesti putin; tăcând vei gândi mai mult si vei lua initiative pe care le vei duce la îndeplinire;

• te conduci in orice prilej după bunul simt, care-ti spune ce trebuie să vorbesti, când si cât trebuie să vorbesti, cum si când trebuie să faci un lucru;

• te conduci in viată după sinceritate, francheta, elegantă; deschis la suflet, cu zâmbetul pe buze, cavaler cu toată lumea, chiar si cu dusmanii;

• nu jignesti si nu insulti;

• respecti totdeauna cuvântul dat; vorba ta să fie DA, sau NU, judeci adânc si nu uiti amănuntul;

• înveti de mic scoala greului, nu astepti nimic de-a gata, obtii totul prin strădania ta;

• îti faci un rost in viată, o meserie, prin care vei trăi si nu pentru care vei trăi;

• corectitudine fată de tine, fată de frati, fată de tară, fată de Dumnezeu;

• munca, vitejie, avânt; 

• "alungă posomorala";

• fratele de cruce e voios tot timpul;

• elanul e al patrulea factor de productie in viata materială si cel mai important;

• imposibilul e pentru lenesi si fricosi;

• nu fugi de obstacole, greutăti si primejdii, nu le ocolesti ci le lei in piept; ele sunt lăsate de Dumnezeu pentru umeri tari;

• cuvântul frică trebuie scos din limba română (Ion Mota);

• jertfa voită si continuă;

• existi in măsura in care iubesti si te înalti, in măsura in care te jertfesti pentru această iubire;

• ca ideal: să ma smulg din dragostea omenească si, pentru învierea neamului meu in orice clipă, să stau gata de moarte (Jurământul Mota-Marin);

• rugăciunea in comun la sedinte si in biserică;

• seriozitate in toate, in vorbă, in scris, in port, in faptă;

• respect profund pentru limba si literatura română, in vorbit si in scris;

• eliminarea luxului si a obiceiurilor rele (de exemplu fumatul);

• ispăsirea greselilor prin pedeapsă; "pedeapsa" înseamnă obligatia ce o are omul de onoare de a repara greseala făcută (Corneliu Zelea Codreanu);

• cunoasterea legilor si poruncilor legionare si însusirea lor:

- unde sunteti trei legionari trăiti ca fratii între voi, unire, unire si iar unire; unitatea ne va da biruinta;

- nu-ti vorbi de rău camarazii, nu-i pârî;

- nu sopti la ureche si nu primi să ti se soptească; 

- ajută-ti camaradul căzut in nenorocire, nu-l lăsa; 

- mergi numai pe căile indicate de onoare;

- luptă si nu fi niciodată misel. Decât să-nvingi printr-o infamie mai bine să cazi luptând pe drumul onoarei;

Acestea toate trebuiau cunoscute, stiute, însusite si trăite in toate imprejurările vietii. Le gândeam si le discutam in 1/40T si le comunicam in sedintele Frătiei pentru a ne modela viata după ele" (Cap."Viata în Fratia de Cruce", pg. 94-96).

 

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE