PRO-MEMORIA - Majadahonda, 13 Ianuarie 1981
M O T A   S I   M A R I N
MAJADAHONDA, 13 IANUARIE 1981

    

La 13 Ianuarie 1937, doi tineri români mureau în Majadahonda. Veniseră din patria lor ca să lupte în Armata Natională. S'au înrolat în Compania 6 a Legiunii. Nu erau fanfaroni, nici nu iubeau pericolul. Veniseră în Spania pentrucă in Spania de atunci se juca pe viată si pe moarte, D-l Blas Pinar în timpul cuvântării... nu numai cauza noastră ci cauza civilizatiei.

Mota si Marin erau personalităti notorii ale unei Miscări Nationaliste, condusă de unul din acei oameni pasionati si curajosi care îi dau strălucire si înobilează rasa umană: Corneliu Zelea Codreanu, Căpitanul, prizonierul din carcera Jilavei, eroul asasinat în pădurea Tăncăbesti de către guvernantii români de atunci.

Răsboiul nostru de eliberare - Cruciada - ultima Cruciadă până acuma, emotionase lumea si continuă s'o emotioneze. Dacă in partea cealălaltă a transeelor îsi dădeau întălnire brigăzile internationale pentru a ajuta comunismul ateu si liberalismul, de partea noastră au venit cei care indiferent de latitudini, pricepuseră că în Spania începuse să se scrie primul capitol al unui răsboi civil universal.

Această întelegere a ceeace se petrecea în spatiul spaniol a fost o viziune clară pentru membrii Gărzii de Fier românesti. Zece mii de legionari s'au oferit să plece în Spania. Capitanul a trebuit să oprească impulsul lor generos. Câtiva dintre ei, având în frunte pe Generalul Cantacuzino, au fost autorizati să se înroleze. Intre ei Ion Mota «sfântul» si Vasile Marin, «eroul temerar».

Marin intelectual, avocat în functiune si-a plătit singur drumul. A trebuit să insiste mult pentru a putea să însotească pe cei alesi. Sotiei îi scrie: «nu m'am decis să lupt in Spania din disperare sau dorintă aventurieră, ci cu perfectă luciditate. A merge A2n Spania acuma este o datorie care apasă umerii generatiei mele. Mă împinge aceasi dragoste pe care o am pentru România».

Mota, cumnat cu Căpitanul scrie în testementul lui: «se clatină fundamentul crestin al lumii. Putem noi să rămânem nepăsători? Nu este o mare binefacere spirituală pentru viata viitoare de a fi murit în apărarea lui Christos? Eu asa am înteles datoria vietii mele. L'am iubit pe Christos si mă duc fericit la moarte pentru El».

De unde au putut avea Mota si Marin atât de îndepărtati fizic de Spania această clară viziune a luptei nostre? Din educatia primită în «cuiburi», acele celule care le făureau idealurile, cimentând legăturile sufletesti între legionarii Sfântului Arhanghel Mihail. In cuiburi, prin legile fundamentale: disciplina, munca, tăcerea, educatia, ajutorul reciproc si onoarea se forjau luptătorii legionari. In ele -cum cerea Codreanu -, intrau oameni si trebuiau să iasă eroi.

In «cuib» Ion Mota a meditat nu numai asupra mesajului transmis prin moartea lui în transeea spaniolă, ci si asupra ratiunilor sublime ale sacrificiului total. In opera lui, frumoasă si sugestivă, Cranii de Lemn, notează perfect cauzele crizei universale «nu e totul să obtii o pâine mai mare pentru toti, o economie înfloritoare, ci pentru rezolvarea problemelor sale vitale, omului trebuie să i se redee frâna si cârma morală».

Ion Mota a desprins bine gândul Căpitanului: «adevărata luptă nu se desfăsoară în cadrul realitătilor politice, ci se dă inlăuntrul sufletelui omenesc. Dacă legionarul nu s'a purificat pe el însusi si si-a fixet atitudinea în fata mortii, nu poate fi un legionar perfect».

Deaceia când Horia Sima, succesorul Căpitanului schitează figura prototipului visat, aminteste, fără să-i numească, pe căzutii in Majadahonda: «numai printr'un proces de crestinare interioară de desvoltă calitătile eroului». Fără acest proves initial si necesar, e inutil orice program, oricât de frumos si sugestiv ar fi, pentrucă «răsturnările din afară nu sunt altceva decât reflexul propiei noastra desordini».

Testându-ne acea minunată frază: «sacrificiul este măsura crestinării noastre», Mota a pus în relief, cu sacrificiul lui, că propria lui crestinare, sau mai mult cristificare era totală. Cristos este acelas în Spania ca si în România, scrie el răspicat, îndepărtând tentatiile celor care-l sfătuiau să nu plece: «când o clică drăcească se ridică pentru a-L smulge lumii, când se răneste si se mitraliază chipul luminat al Mântuitoruiui, oameni, oricare ar fi patria lor, trebue să se ridice în apărarea Crucii».

Astfel Mota a transformat in realitate jurământul din 8 Septembrie 1927, înaintea icoanei Arhanghelului Mihail în închisoarea Văcăresti: «cu credinta noastră nesdruncinată in Dumnezeu, cu vointa noastră de a rămâne tari în mijlocul furtunei, cu desprinderea noastră totală de tot ce-i pâmăntesc, jurăm bucurosi să servim România si Crucea».

Este curioasă apropierea de gândire in atâtea chestiuni esentiale dintre Codreanu si Jose Antonio, cu toate că nu s'au cunoscut.

Rădăcina doctrinei lor este aceiasi si de aceea concluziile lor au fost identice. Acest punct de plecare comun, nu e altceva decât justa lor judecată asupra actiunii politice, exaltarea religiosă a lui «finis operis» in «finis operantis», adică alcătuirea unui sistem care face din om propriul său judecător. Nu e vorba însă de un om oarecare, ci de un om purtător de valori eterne, care-l fac nepieritor in timp si spatiu.

Dacă pentru Jose Antonio în om exista acoperământul corporal al unui suflet care nu moare, pentru Codreanu este importantă victoria crestină a omului, pentru a obtine mântuirea sufletului lui.

Cu toate că se pare că, asa cum scrie Frederick D. Wilhemsen, Spania neagă astăzi victoria ei asupra comunismului ateu si contra Occidentului desbrăcat de virtutile crestine, sprijinind pe cei care o neagă cu faptele lor, sau pe acei care după ce au ridicat-o cu baionetele lor la culmea Gloriei, o predau ca nedorită; ce este sigur e că în Majadahonda o cruce protejată de un singur arc, continuă să amintească moartea în luptă pentru a obtine această victorie, a doi legionari ai Sfântului Arhanghel Mihail.

Un grup de spanioli si de români din exil ne reunim în fiecare 13 Ianuarie înaintea crucei de granit străjuită de departe de Sierra Guadaramei si de Basilica din Culegamuros, pentru a ne reaminti, pentru a ne ruga, pentru a reînoi credintele si jurămintele noastre.

In această zi a celei de a 44-a aniversări a mortii voastre, stim că voi sunteti aici, între noi. Invocând numele voastre, invocăm pe toti acei care au luptat aici pentru unitatea, măretia si libertatea Europei crestine.

Voi, Ion Mota si Vasile Marin sunteti asa cum ati afirmat-o: «semnul înfrătirii în Christos a inimilor popoarelor noastre».

Cu recunostintă si emotie! 

Ion Mota, Vasile Marin

Prezenti!

Blas Pinar, 13 Ianuarie 1981, Majadahonda

"Mota si Marin - Majadajonda", Ed. Carpatii, Col. Documente Nr. 8, Madrid, 1981

» Comemorarea dela 13 Ian. 1981 în imagini

 

 

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE