DIN PRESA NOASTRĂ


(fragment din amplul articol cu acelasi titlu apărut în revista "Gandirea", Anul XIX, Nr. 10, Decembrie 1940)


      ...Destinul naţional cuprinde esenţial mitul si esenţial misiunea. Elitele vor aclama profetic, iar massele vor urma orbeste: unii vor avea vagul vaporos al înălţimii idealului, iar ceilalţi vrerea fierbinte a victoriei. Chemi din străfundurile fără de nume ale neamului tău puterile care îl însoţesc, luminezi căile efortului, animi graiul tradiţiei, avântul eredităţii, murmurul osemintelor, riscul idealului, - si din toate faci reazemul ultim al pornirilor în numele crucii si justiţiei. Crucea e justitia vieţii si justiţia e răstignirea morţii.
      In această etapă a misticii naţionale, istoria românească înregistrează pătrunderea în scenă a elitelor si tineretului. Locul masselor populare îl ia tineretul intelectual si al vizionarilor utopici elitele creatoare. E o schimbare de ritm: voinţa unanimă nu mai e o colecţie de voturi, ci o selecţie de valori; nu o ereditate a sângelui, ci o nobleţe a faptei; nu o mândrie a cuvântului, ci o onoare a gândirii. Se tinde către formarea omului nou si a culturii noi. Iar omul nou al culturii noi, zămislită din duhul pământului si mireasma cerului, urmează destinul, luptând sub semnul crucii pentru naţiune si Christos.
      Mistica naţională - în etapa destinului naţional - îmbracă doctrinar forma ortodoxiei autohtone, al cărei echivalent politic este Legiunea.  Predomină doua nume: Crainic si Codreanu. Oricât ar zice altii, dar pe acest raport de polaritate se desfăsoară logica destinului naţional. Dincolo de pasiunile de o clipă, rămân adevărurile imutabile.
      Studiem în alt capitol armătura ideologica a ortodoxismului. Acolo, precizăm poziţii si idei, rolul oamenilor care le-au exprimat si susţinut. Aici ne multumim sa subliniem relaţia dintre ortodoxie si legionarism. Fiindca există o relaţie ca între gândire si acţiune. Gândul activ sau actiunea luminată - iată Legiunea; chipul si asemănarea dintre amândouă - iată gândirismul. Nu e o întâmplare că între peripetiile Legiunii, dăm de ispăsirile d-lui Nichifor Crainic; nu e o întâmplare că si-a împletit cu ei destinul la închisoare; nu e o întâmplare că la fixările ideologice contribuie Calendarul, care nu numai că marchează ora, dar pune semn trainic începutului. Analistul sistematic al fenomenului românesc, gelos de a desprinde norma românească, e dator să stabilească această oglindire. Căci si unii si alţii cred deopotrivă în duhul morţilor si nostalgia cerului, au aceiasi vrăjmasi, aceiasi osândă. Cu destinul lor deschid intâia etapă a destinului naţional.
      Care abia începe în acest an de dezastre, la noi si pretutindeni, pentru a proba definitiv că Dumnezeu potriveste omului piedicile, crescându-i virtutea în mijlocul ispitei si învrednicindu-l în fata pericolului.
     Ca să s'arate în neguri drumurile sale.

MIlariu DOBRIDOR

Gandirea, Anul XIX, Nr. 10, Decembrie 1940

 

 

/ /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE