EDUCATIE SI CRESTINISM
CRESTINISMUL SI EDUCATIA IN GÂNDIREA SAVANTULUI
S I M I O N   M E H E D I N T I

    Fragment din lucrarea "Crestinismul Românesc" de Simion Mehedinti, pag. 100-104 

 

 Pe "la o mie patru sute" si chiar mai târziu, vechea evlavie dacică era încă vie în inima neamului din Carpati. "Primatul sufletului" si "socotelile cu vesnicia" rămăseseră întregi ca un fel de coordonate neclintite în sufletul etnic. Aceasta o dovedeste cât se poate de lămurit si folclorul cu creatia sa cea mai tipică - Miorita. Seninatatea păstorului în fata mortii este un răsunet depărtat al conceptiei dacilor despre lumea de dincolo de mormânt. În variantele Mioritei, se schimbă unele amanunte, dar seninătatea în fata mortii si acceptarea linistită a suferintei sunt ca un fel de axă invariabilă.

Si daca totusi se mai indoieste cineva de exactitatea acestei caracterizari, iata avem la indemana inca doua documente (cum) nu se poate mai graitoare: marturia scriitorilor vechi (istorici si geografi) despre bucuria cu care dacii mergeau la moarte poate fi constatata si astazi in unele parti ale neamului legat de Carpati. La Clopotiva, in Hateg, "ingropaciunea este prilej de nespusa veselie si bucurie (...) ca omul a scapat de viata de pe pământ". La priveghiul mortilor, "se petrece cu veselie, glume si jocuri care tin toata noaptea. Abia dimineata, la rasaritul soarelui si seara, la apusul lui, se cântă mortul". Priveghiul este asa ca o bucurie la casa omului care (...) are mort in casa (...). Si e un râs atunci, de se cutremură casa". Obiceiul acesta a fost de buna seama mult mai raspandit, deoarece il gasim nu numai in Hateg, dar si in Vrancea si la romanii din Macedonia. El dovedeste in chipul cel mai lamurit ca poporul dac, apoi daco-roman si român, a privit (si priveste inca pe-alocuri) viata numai ca o pregatire prin suferinta pentru traiul de dincolo de moarte.

Dovada aceasta este atat de puternica, incat e de prisos sa mai cautam si altele. Vox populi, vox veritatis. Totusi, de la ieros pana la eres nu-i decat un pas, un foarte mic pas, iar cugetul omenesc, iscoditor si uneori carcotas, ar putea sugera banuieli si chiar obiectii: nu cumva interpretarea acestor rituri populare n'ar fi fost destul de potrivita cu adevarul?

De aceea, ca sa nu fie nici cea mai mica banuiala, iata fapte noi de tot si foarte bine cunoscute, din care se poate vedea pe de o parte idealismul poporului roman, iar pe de alta parte acceptarea deplin constienta a suferintei, ca mijloc de purificare morala. Incepem cu suferinta fizica.

Cine cunoaste originea Miscarii Legionare si toata desfasurarea ei - fara îndoiala momentul cel mai semnificativ din viata noastra publica de la razboiul mondial până la fărâmarea granitelor in 1940 - nu se poate sa nu bage de seama un lucru intr'adevar caracteristic. Legionarismul a voit sa insemne intai de toate reforma morala. El s'a nascut ca o reactie contra comunismului nivelator al natiunilor si strivitor al libertatii individuale, adica in contra dictaturii proletare predicata de Karl Marx si de alti evrei in numele "Internationalei". Inainte de a fi simtite adanc efectele comunismului in Italia amarata dupa razboi si in Germania franta si calcata in picioare, ele s'au simtit intai de toate in Romania. Revolutia comunista a zdruncinat armata ruseasca si am ramas singuri la Marasesti, in fata celor care ocupasera jumatate din tara. Am vazut hoardele moscovite retragandu-se fara nici o randuiala spre Nistru, jefuind si omorand pe cei ce nu se puteau apara. Am vazut apoi decisia lui Lenin declarand "razboi permanent" tuturor popoarelor care nu vor adopta comunismul. Era deci firesc ca Romania sa inteleaga cea dintai primejdia si sa se impotriveasca. S'a impotrivit armata, iar cand taranii s'au intors la vetrele lor, multimea a cautat sa se impotriveasca si ea, cautand un conducator politic care sa faca randuiala in tara. Dar ceea ce incerca in chip instinctiv si tumultuos masa, a incercat dupa aceea in chip doctrinar si sistematic tineretul care se desteptase la viata cu ororile razboiului si ale revolutiei comuniste in ochi.

Asa se explica un lucru de mare insemnatate: pe cand fascismul era o miscare sociala si politica, iar hitlerismul o miscare politică si socială, legionarismul a fost din capul locului o miscare nationala, religioasă si pedagogică, culminând' într-o manifestare politică fără precedent in viata neamului românesc.

"Cea mai mare primejdie natională stă in aceea de a ne fi deformat, de a ne fi desfigurat structura nostra rasiala daco-romană, dând nastere acestui tip de om, adică stârpitura morală ce se cheamă politicianul care nu mai are nimic din nobletea rasei noastre; care ne dezonoreaza si ne omoară.

Cum a fost cu putintă o astfel de cădere ?

Întâi, prin cauze geografice. Neamul nostru a fost asezat in "calea răutătilor", adică in drumul tuturor invaziilor, iar cea mai grozava dintre toate a fost invazia elementului evreiesc în secolul al XIX-lea. Si cantitativ, si calitativ, invazia evreiască întrece toate năvălirile barbare din Evul Mediu. De acelea ne-am apărat adăpostindu-ne in codrii muntilor, al dealurilor, câmpiilor si luncilor râurilor noastre. Barbarii erau putini, săraci, necivilizati si inculti. N'au putut niciodată să coplesească toată întinderea pămăntului românesc. Cei dintâi care au izbutit să se înfigă peste tot (până in creierii muntilor) au fost evreii. Pentru ce ? Pentru că-s multi (aproape doua milioane) si pentru că au venit sprijiniti de capital, de solidaritatea "Aliantei Izraelite", de organizatia rabinică (rabinul fiind mai mult cap politic, decât religios), de o presă foarte îndrăzneată si de toate mijloacele de corupere a păturii suprapuse. „E pentru întâia oară in istoria noastră că suntem dezarmati si cădem învinsi, fiindca romanii se întâlnesc de data aceasta cu un neam care nu-i atacă cu sabia, ci cu armele speciale rasei iudaice, care întâi izbesc si paralizează instinctul moral al natiunilor, împrăstiind în chip sistematic toate bolile morale si distrugând astfel orice posibilitate de reactiune." (Corneliu Codreanu - Pentru Legionari, p. 307)

 Asa se explică pentru ce, luand mosiile in arendă si transformând unele părti ale tării într-un fel de provincii evreiesti (Fisherland); exploatând pădurile (Tara Motilor si muntii fondului religionar din Bucovina erau domenii cucerite de societăti evreiesti); cumpărând podgoria, ajungând până si baci la stânele din Maramures fără sa mai vorbim de bănci, de negot, de fabrici si alte ramuri de producte, invazia evreiască reprezenta cel mai mare pericol politic, economic, cultural si chiar rasial dintre toate câte au căzut pe capul neamului nostru din Antichitate si pana azi. lar "poporul român, ziceau tinerii, în aceste zile ale lui, nu are nevoie de un mare om politic, asa cum gresit se crede, ci de un mare educator si conducător, care să biruiasca puterile raului si sa zdrobească tagma celor rai. Dar prntru aceasta, el va trebui sa biruiască răul din el si din ai lui (...). Din această scoală legionară, va trebui să iasă un om nou (...). Să dea tarii un mare tip de român, (...) sa frângă in două intreagă noastra istorie si să pună temeliile unei alte istorii românesti" (Id., ibid., p. 308).

Pe ce cale?

Prin scoala muncii efective. Începând cu facerea cărămizilor la Ungheni, pe malul Prutului: cu gradina de legume in valea Bahlului si zidirea casei de pe "Râpa galbena" în lasi; cu digul de la Visani, pe malul Buzăului, "Casa Verde" din Bucuresti, lagărul de la Carmen Sylva, La 5 Iulie 1934, incepe tabara de pe muntele Rarau, Bucovina, pentru o casa de odihna si scoala de educatie condusa la inceput de C. Z. Codreanu si Radu Mironovici, apoi de Vasile Iasinschi; terminata in 1937. In imagine, Cabana "Rarau" (vedere de la inceputul anilor '90). adăpostul de pe Susai, la Predeal si alte multe ocazii de muncă cu palmele, legionarii au fost cei dintăi tineri români care si-au dat seama de rolul educator al muncii si de faptul că unealta este cel mai de laudă semn al omului (homo sapiens) si al "omeniei", ca treaptă superioară animalitătii.

Apoi, alaturi de muncă, noua generatie a tineretului legionar, dispretuind si lăcomia capitalistilor, si calicia proletarilor (care devin in regimul comunist un fel de termite cu chip de om, adică scoboară fiinta omenească până la nivelul societătilor de insecte), omul nou, educat in spiritul legiunii, întelege rostul averii doar ca semn al putintei de a actiona si nu se sfieste câtusi de putin de o viată modestă. A te naste lângă tărână, muncind chiar din copilărie, e o mare fericire. Pe cât de primejdios e prisosul care te ispiteste la lene, pe atât de binefăcătoare e grija de trai, care te înteteste la muncâ. A munci cu încordare si chiar "a suferi", de pe urma oboselii sănătoase a muncii sunt un mare noroc in viata. Dacă munca singură te înaltă, când la muncă se adaugă si oarecare suferintă, ea dă celui ce lucreaza un nimb de reală noblete, de câte on supunerea la suferintă e de bună voie.

lata cum sună un punct din programul educatiei legionare: "Voi căuta să dezvolt in tinerii legionari, in primul rând, vointa: prin marsuri lungi, încărcati de poveri, executate pe ploaie, vânt, căldură tropicală, frig sau noroaie în cadentă si aliniere, cu ceasuri întregi de interzicere a vorbirii (...). Prin obligatia de a fi aspri cu ei însisi" (Id., ibid. p. 362)."Să sufere, pentru a se oteli, să se jertfeasca pentru a se deprinde cu depăsirea propriei persoane, slujindu-si neamul". (Id., ibid., p. 308)

Si, fireste, alături de suferinta fizică, suferinta morala este o pârghie si mai puternică pentru inăltarea sutleteasca a cuiva. Educatorul legiunii o spune cat se poate de lămurit: "Din suferinta noastră, va iesi ceva mai bun pentru neamul acesta (...). Din petreceri si din traiul tihnit al fiilor lui, un neam n-a câstigat niciodată nimic. Din suferinta totdeauna a iesit ceva mai bun pentru el."

„Izbutisem să găsesc un rost al suferintei noastre (se afla noaptea, in celula unei inchisori) si in acelasi timp un sprijin moral pentru aceste ceasuri triste.

M-am sculat atunci, m-am pus in genunchi si m-am rugat: Doamne, luăm asupra noastră toate păcatele neamului acestuia. Primeste-ne suferinta de acum. Fă ca din această suferintă, să rodească o zi mai bună pentru el." (ld., ibid., p. 176)

Faptele însirate până aici se leaga deci între dansele ca verigile unui lant. Ele dovedcsc maturitatea sufleteasca a poporului romăn, nu numai prin lipsa sentimentului vulgar al razbunării si alte însusiri amintite mai sus, dar si prin acceptarea de bună voie a suferintei ca mijloc de purificare si perfectionare morală.

De convergentă: Simion Mehedinti - ALTĂ CRESTERE - SCOALA MUNCII

 

8 Iulie 1935 - începutul taberei de muncă Arnota: 242 de legionari au construit un drum în stâncă până la Mânăstirea Arnota

/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE