MARTIRII NE VEGHEAZA DIN CERURI

de Nicolae Nită

(fragmente)

-IV-

 

Scene înfiorătoare împotriva legionarilor au loc pretutindeni în tară, pregătindu-se parcă marele măcel de mai târziu.

Pe Victor Dragomirescu îl cunoscuse prin intermediul scriitorului Ion Ciocârlan1), aflat si el la Sediul Miscarii Legionare din strada Gutenberg nr. 3, în acea zi de sfâsietoare tristete si tragedie, când vestea mortii eroice la Majadahonda în apărarea crucii a lui Ion Mota si Vasile Marin, se răspândise ca fulgerul de la un capăt la altul al tării. Tristetea se vedea împietrită pe fetele tuturor celor de fată.
Trupurile eroilor Mota-Marin sosesc la Gara de Nord din Bucuresti... Sute de mii de legionari aduc ultimul lor salut celor doi eroi...
Trupurile eroilor Mota-Marin sosesc la Gara de Nord din Bucuresti... Sute de mii de legionari aduc ultimul lor salut celor doi eroi...
Era in Ianuarie 1937, o zi friguroasa si întunecată, parcă lăsată asa de la Dumnezeu, ca o perdea funebră în memoria mortii lor salvatoare a Crucii.

Cineva se apropiase de scriitor, explicandu-i tragedia survenita. Era pictorul Al. Bassarab2) ... Privea cu durere la pământ, ostenit si consternat:

"-Din lut ne tragem... în lut ne prefacem..." păreau a spune privirile lui meditative.

-Dumnezeu prin harul Lui i-a chemat la El ca pe doi Arhangheli... Pe noi, cei saraci cu duhul, bieti muritori de rând, ne-a lasat sa-I rodim faptele mai departe pe pământ! -a început pictorul Bassarab. Candva o vom apuca si noi într'acolo, spre ostile ceresti, atunci cand ne vom fi îndeplinit poruncile Lui pe pământ, când lumea toata va porni pe urmele lui Isus, mărindu-L... Capitanul ne-a spus odată: "Va veni o vreme cand toate neamurile pamantului vor invia, cu toti mortii si cu toti regii si imparatii lor, avand fiecare neam locul sau inaintea tronului lui Dumnezeu. Acest moment final, invierea din morti, este telul cel mai inalt si cel mai sublim catre care se poate înălta un neam!"

Mota si Marian au înviat din morti!... Ei sunt acum în fata lui Dumnezeu. Curând, Neamul va învia si el...

 Pe măsură ce explica, figura pictorului Bassarab se însenina, angelică, parcă la gândul revederii, acolo Sus, cu cei care abia plecaseră, slujindu-l pe Christ...

 Dintr'un grup numeros care se afla într'o parte a curtii sediului, doi legionari s'au desprins apropiindu-se:

-Dati-mi voie să vi-i prezint! -le-a spus pictorul Bassarab, făcând un pas în înaintarea celor doi: Dl. Comandant Victor Dragomirescu şi pictorul Geo Zlãtescu, a continuat el arătând spre însotitorul lui Dragomirescu.

1)_____

-Ion Ciocârlan (1874-1942).

2)_____

-Alexandru Bassarab (n. 11 August 1907 - d. 8 Iulie 1941). Comandant Legionar; Şeful Organizajiel Doamnelor Legionare; Şef al Familiel Legionare Ideea Românească si fost deputat de Ialomita In anul 1937 pe listele partidului "TOTUL PENTRU TARĂ".

 

-Incântati de cunostintă camarazi. Sunt scriitorul Ion Ciocârlan... Acesta este Radu, un camarad tânăr, de încredere şi nădejde -a continuat el, prezentându-l celor doi. Au salutat toti deodată, drept, ca la o comandă instinctivă, nerostita, venita din adânc, semn de legământ în aceleaşi crezuri...

Acest moment îi ramasese de-atunci adanc întipărit în minte...

"-Natul nostru e sfant... Dumnezeu ne vrea asa. Cei ce stau în calea Lui, nu sunt ai natului ăstuia. Drumul nostru de biruinta place lui Dumnezeu. Jertfele noastre sunt sfinte. Va veni o vreme cand mortii nostri îsi vor afla locul de onoare în inimile tuturor oamenilor care compun Neamul ăsta... Suntem ai lui... Pe el îl aparam si pe Dumnezeu!...", -îi spusese Victor Dragomirescu atunci la despărtire, făcându-i loc prin multimea cămăsilor verzi care de-acum umpluseră în întregime sediul, curtea si strada, ca o mare de fiinte cernite de durere.

"-Jertfa noastra senină reprezintă sudura cu Neamul spre biruinta eternă, căci ne jertfim pe altarul lui sacru în rândul ostirilor etern invincibile. Hai să placem lui Dumnezeu! Aceasta este epopeea noastră!..."

Ajunsi pe cheiul Dâmbovitei, în spatele Arhivelor Statului, îi strânsese mana cu putere, bărbăteste, salutându-l:

"-Traiasca Legiunea si Capitanul! Cu bine..."

 Rămăsese pironit, cu mâna în salut drept, privind cum Victor Dragomirescu se depărta înapoi, în directia multimii verzi care începuse sa se reverse si să cuprindă străzile adiacente sediului.

Pictorul Bassarab se jertfise pe frontul de Est, luptând în apararea crestinismului. Dumnezeu l-a chemat si pe el sus. Indeplinise poruncile ceresti, asa cum îi amintise în acea zi de Ianuarie, când a avut harul să-l cunoască.

Câtiva ani mai apoi, în sângeroasa zi de 22 Septembrie '39 plecase într'acolo şi C-tul V. Dragomirescu. Groaznicul lui sfârsit îl aflase dela fratele de cruce Nicorea care se găsea împreună cu el în clipa ridicării de la spitalul închisorii Văcăresti.

Torturile prin care trecuse fratele de crece Nicorea la sediel Sigurantei, îl puseseră între viată si moarte:

 "-Spune banditule... Recunoaste că esti un terorist... Cu cine trebuia sa te întâlnesti la statuia Rosetti? Spune si trăiesti!... Noi asa procedăm cu voi... Scăpăm ţara si instaurăm linistea. Unul singur nu va mai fi liber. Asta s'o stii: dezvaluiesti numele si scapi cu viată. Ai venit cu planuri teroriste? Vreti sa distrugeti noua Constitutie a Majestatii Sale?..." -sunau întrebarile amenintatoare ale anchetatorilor, însotite de lovituri puternice ..."constitutionale"...

Săptămâni la rând a durat tratamentul. Intrebări la care zbirii asteptau un răspuns, răspuns care nu venea de pe buzele muribundului, provocând lovituri întetite, tot mai periculoase:

"-Cati legionari sunt la Paris? Cc atentate planuiesc? Paris..., studii de drept international... Pe cine duceti voi cu fofârlica, mă?! Raspunde: cine conduce garnizoana de-acolo? Emil Cioran? Faust Bradescu? Studiati atentate la viata primului ministru? Cine, mă? Răspunde...

Negatiile aduceau cu ele noi si puternice lovituri aplicate. Isi pierduse cunostinta... Auzea ca prin vis discutia celor trei:

-Ăsta mai are putin si moare! Ce facem cu el? Il ducem?!

-Domnilor! Eu nu vreau să ajung la ce s'a 'ntâmplat acum trei săptămâni... Să moară în alta parte, nu aici... Fă-i foi si du-l la închisoarea Vacaresti. Dacă trăieste ...trăieste si mai vedem ce-o fi după aia..."

Se trezise a doua zi întro celula mai mare a închisorii -cândva mânăstire- Văcăresti. Domnul Nicolae Mavrocordat, ctitorul acesteia la 1722, avusese grije atunci nu numai sa ofere calugarilor ortodocsi celule mari pentru meditatie si ruga, asezate toate in jurul zidului gros de caramida, dar el pusese sa se ridice si o mare biserica cu coloane brodate si chipuri sfinte pe pereti, o capela mica, gradini frumoase de trandafiri orientali, alaturi de un palat frumos, anume păstrat pentru el. La moarte, vrednicul Domn fusese îngropat într'un colt al bisericii ctitorite, sub lespezi grele cu inscriptii istorice...

Un vechi complex monastic din sud-estul european devenise în transformare, o închisoare!...

Acum, la turnurile mânăstirii fac de paza sentinelele, usile sunt de fier, iar ceea ce candva fusese palatul Domnului, transformat si el drept "directie a inchisorii". In schimbarea brutală, deloc ortodoxă, camerele de rugăciune, de ispăsire si de contemplare pentru călugarii ortodocsi au devenit ateliere de lucru. Monumentul religios căpăta acum un alt sens...

A deschis ochii. La căpătâi, fetele îngrijorate ale câtorva camarazi, arestati si ei în alte împrejurari:

-S'a trezit fratilor!... S'a trezit!...

Auzise exclamatia celor de fată ca un chiot de bucurie că fratele si camaradul de lângă ei adus în miezul noptii si aruncat în celulă dădea semn că îsi revine la viată.

Nu fusese un somn. Era ametit. Corpul îi era tumefiat din pricina loviturilor. Bandajele umezi confectionate din vestmintele celor de fată de către Dr. Aurel Marin, îi acopereau trupul plin de răni...

Asa îl cunoscuse Nicorea pe poetul-Dr. Aurel Marin, stralucitul colaborator de la revista Gândirea si caruia îi datora viata salvata în acea noapte cand se gasea la un pas de moame, arestat si el în valul continuu, spre amutire, a Legiunii. Căpitanul: arestat la Predeal, la 17 Aprilie 1938; depus la Jllava, apoi la Doftana si Ramnicul Sarat; Ing. Gheorghe Clime, Prof. Ion Zelea Codreanu (tatăl Capitanului), Prof. Vasile Christescu, poetul Radu Gyr, Pr. Cristescu, Vasile Ionescu, C. Tell, Craja si multi altii arestati si internati in lagarul de la Manastirea Tismana; la Miercurea Ciuc sunt depusi: Dr. C. Georgescu, Prof. Nae Ionescu, Dr. Cincara, Al. Bidianu, Noveanu; alti conducatori legionari sunt si ei imediat închisi la Manastirea Dragomirna: Dr. Ilie Garneata, Av. Mile Lefter, Al. Ventonic, Simion Lefter, Spiridon Polianu, C. Diaconescu si multi altii. Cu fiecare zi, numarul lor crestea furtunos: Radu Mironovici, Ion Belgea, Printul Alexandru Cantacuzino, Mihail Polihroniade, Gheorghe Istrate, Nelu Manzatti, Dr. Vasilovschi, Tocu, Sima Simulescu, D-rul Serban Milcoveanu, Banica Dobre, Gheorhe Furdui, Petre Bolintineanu, Ing. Serafim Aurel, Prof. Dumitru Gazdaru, Ing. Eugen Ionica, Pr. N.-Georgecu Edinej, Niculae Totu, Radu Budisteanu, Traian Cotiga, Gh. Apostolescu, Dumitru Grozea, 1. Nicoam, Victor Silaghi si tot asa, nume de primă mărime în Miscarea Legionara. La 18 Iunie, evadau din trenul care îi transporta din lagarul Miercurea Ciucului la inchisoarea Jilava, Al. Cantacuzino si Prof. Vasile Christescu, ascunzandu-se la Râsnov si Brasov, apoi la Bucuresti. Doua luni mai apoi, la 25 August 1938, Victor Silaghi reusise sa evadeze si el din lagarul de la Miercurea Ciuc, ascunzadu-se în nordul Ardealului. Cu o zi înainte de asasinarea Capitanului, a Nicadorilor si Decemvirilor la 29-30 Noembrie 1938, avocatul Nicolae Făgădaru era si el arestat. Patru zile mai apoi, la 3 Decembrie, împreună cu Bica Ananie si Petre Andrei, este împuscat. La 25 Ianuarie 1939, Lt. Ing. Dr. chimist Nicolae Dumitrescu, dupa torturi inimaginabile, era asasinat prin strangulare de agentii politiei în beciul Prefecturii de Politie din Bucuresti. Dupa numai o zi, pe scarile locuintei din str. Cpt. av. Teodor Iliescu, Nr. 15 -ultim refugiu-, Prof. univ. Vasile Christescu era si el asasinat de agentii politiei. La 5 Februarie sosea vestea uciderii Luciei Grecu. Trei zile mai apoi, Vucu Martin, Dragos Popovici, Nadoleanu, Enache, Dr. Iovu Ion, Vucu, erau asasinaţi si arsi la crematoriu. C-tul legionar Victor Dragomirescu, încercând la 11 Februarie sa se refugieze in Polonia, se prabusise cu avionul pe aerodromul Baneasa de lângă Bucuresti, din cauza unei defectiuni tehnice de motor. Atât el cât si pilotul, legionarul Andrei Costin, sunt raniti grav. Transportati la spitalul mlitar "Regina Elisabeta", sunt identificati si arestati. Drumul mortii îsi facea loc cu sarguinta pe toata intinderea tarii, cu fiecare zi...

Toate acestea -îi mai spusese fratele de cruce Nicorea-, le aflase dela Victor Dragomirescu, aflat în spitalul închisorii Vacaresti, unde cateva zile dupa aruncarea lui in celula, printr'un gest crestinesc al unui ofiter jandarm, fusese si el internat în urma apelurilor insistente ale Dr.-ului Aurel Marin. Numele i-l rostea cu recunostinta ca pe acela al unui sfânt căruia i se închina cu plecăciune. In privegherea si compania Dr.-ului A. Marin, aflase despre viata si lupta acestuia, despre atmosfera profund ortodoxă în care gruparea legionară de la revista «Gândirea» unde colabora, trăia si se manifesta, despre prieteniile si deceptiile în calcavura timpului trecut.

Prieteniile cu cei ce se aflau si ei in parte aruncati prin închisorile si lagărele tării, sau liberi, afară, scriind cu teamă -asteptând în atmosfera iminenta arestarii-, i le înfatisase în soapta la căpătâi, cu vocea moale si duioasa pe care, în cerc, în liniste, toti conlocatarii celulei se asezau s'o asculte si sa invete, respectand-o. Recita din poeziile lui Ion Barbu, Vasile Voiculescu, Radu Gyr, G. A. Petre, Donar Munteanu, Radu Brates, Gh. Tules, Aurel Sânger, Aron Cotrus, Mircea Streinul, Valeriu Cârdu, "câte nume, atâtea suflete legionare" -le spunea el...

Jertfele camarazilor săi le cântase în elegii, simplu prinos de recunostintă. "Vântul asasinatelor" -cum se exprima el-, îl dezvăluise într'o poezie pe care o publicase la revistă. O intitulase "Trece vântul orb peste lume ".

"Trece vântul orb peste lume,

Pe la porti întârzie abia

Până cade, fără nume,

Câte un om, câte o stea.

 

Hohotul lui cheamă si geme

Rostogolind orele, greu,

In nesătioasa vreme

Care ne-apasă, pe umeri, mereu.

 

Toate florile cele mai rare,

Nestiut, le rupe anume.

Auzi prelunga lui aiurare?

Trece vântul orb peste lume... "

Florile rare, fragede -le spusese el-, erau ei, cei care tineretea nu puteau s'o mai poarte, îngropati de urgia vântului politic orb, ei cei mai buni copilandri ai Neamului, flori rare rupte din trupul lui...

Vibra si acum în el "Sonetul" lui Donar Munteanu pe care i-l recitase la despărtire, îndemn de crez sfânt pe care trebuia să-l urmeze:

"Muncim din greu din zori si până'n seară

Să semănăm a Binelui Lumină,

Pe dealuri sterpe, sau peste-o rovină...

Si-a doua zi din zori începem iară...

 

Si fără s'ai decât această vină,

Rânjeste Hidra, Răutatea sbiară;

Dar Răutatea, cât ar fi de fiară,

Nu smulge Binele din rădăcină... "

Poetul Aurel Marin, cel care prin insistentele si îngrijirile lui salvase viata lui Nicorea, îsi găsea mai apoi si el sfârsitul în Iulie 1944 în Crimeea, în luptă cu hoardele bolsevice, apărând tara de invazia iminentă care se succeda cu repeziciune.

In cadrul Regimentului de Infanterie 20 de pe linia întâia a frontului, cu gradul de Căpitan, ca sef al unei brigazi de operatii imediate, Aurel Marin îsi jertfise viata, luptând eroic până la ultimele sale clipe, intrând si el în panteonul nemuritor al eroilor Neamului, lângă atâtia arhangheli legionari pentru care Tara stă de veghe si-i cinsteste la loc de frunte...

* * *

Jertfa celor doi eroi legionari Mota si Marin, simbolică pentru toate jertfele nenumarate si anonime care au răsădit în câmpul luptei legionare -primii doi români căzuti pe câmpul de luptă împotriva comunismului-, cuprindea dupa Radu tot sensul chtonic transcedental al Neamului Românesc care a stiut în profunzimile mintii lui că supravietuirea sa în viitor se va face numai prin sânge si jertfe. Iesirea spirituală a celor doi eroi în lupta împotriva comunismului reprezenta simtământul aprioric fundamental de apărare a Neamului prin indivizii săi. Confirmarea acestei transcendente nu întârziase să apară. Odatã cu declansarea "oficiala" a Razboiului Sfânt, sensul total al luptei si jertfei eroilor legionari a căpătat caracter national: Neamul întreg se avântă în lupta împotriva comunismului, împotriva destrăbălării rosii, profanatorilor religiei si japcarilor materialisti cu stea în frunte, împotriva amenintării crescânde cu subjugarea totală, periculoasă existentei sale.

Toate principide proclamate in pseudoevanghelia lui Marx constituiau un obiectiv jenant de atins pentru poporul român; el a fost dintotdeauna -prin caracterul său autentic si autohtonismul religios antimaterialist- anticomunist... Pentru Mişcarea Legionară care purcede din rădăcinile adânci ale trăirii romanesti, cum si întreg norodul romanesc -drept monolit national-legionar-, dimensiunea eroică a fost esentială. Tot parcursul de istorie al Neamului reliefează eroismul strămosilor, înaintasilor nostri. Tocmai această dimensiune eroică a pecetluit existenta lui milenară, ca o catapeteasmă bine ancorată în peisajul valorii românesti. Si, luată în întregul ei, dimensiunea crestină: acel crestinism adânc, permanent, ca un punct de plecare si de sosire al revolutiei national-legionare, pecetie românească păstrată din mosi-strămosi, de-a lungul atâtor veacuri...

 

"Când vremurile cer, -scria în 1937 Constantin Goga-3) legionarul stie să se rupă din funiile terestre, pentru a se înălta pe aripi de fier, spre sfintenie, spre adevărata viată, spre nemurire. In timpuri de pace, legionarul e un urias cu picioarele înfipte până la genunchi în realitătile neamului, cu mâinile prinse puternic de grinzile cerului, care de pe umerii lui nu va mai cade, cu sufletul aruncat curcubeu peste trecutul vifornic si cu gândul svârlit obuz în pieptul viitorului, pentru a deschide drum larg natiei, prin negura timpurilor... "

3)_____

   -Constantin Goga - O mare şcoală românească. In revista LUMEA NOUĂ (Director: Mihail Manoilescu), Anul VI, Oct.-Noembrie 1937, Nr. 1011, pag. 354-355.

 

Poetul, scriitorul si doctrinarul legionar Constantin Goga, prin însăsi jertfa sa sublimă pe care o dădea trei ani mai apoi, în 1940, pe altarul sfânt al Neamului si Legiunii -asa cum singur o spunea în rândurile de mai sus-, a stiut să se "rupă din funiile terestre pentru a se înălta spre sfintenie si nemurire". "Legionarul urias" din el a rămas o permanentă vie, ca si "gândul svârlit obuz în pieptul viitorului "...

Pentru cine întelege, revolutia legionară comportă o distinctie supremă: ea este o revolutie permanentă, iar idealurile spre care tinde sunt în OM si, mai ales, cu valoare eternă.

Christian Petrescu, ideolog si doctrinar făcând parte din tânăra generatie a elitei legionare, definea în 19374) Revolutia Legionară si conturarea în sistem a gândirii legionare drept un "sistem edificabil pe trei piloni de bază":

a) principiul solidaritătii, ca lege supremă, de ordin moral si de ordin practic, a omului.

b) principiul spiritual, ca criteriu omnivalent al actiunilor si bunurilor lui.

c) principiul progresului în suflete, mai întâi, ca metodă optima de a obtine progresul vietii sociale.

Din aceste trei principii basilare se ramifică organic toate celelalte care alcătuiesc sistemul.

... Revolutia românească legionară reprezintă, deci - o orientare idealistă definitivă;

- o revărsare tumultoasă de suflete, deci

 - un mare salt înainte,

- hotărîrea de a-l continua, hotărîre care izvorăste din credinta în idealurile legionare.

Credinta legionara este cuirasa de nepătruns a miscării si arma cea mai sigură a biruintii. S'a zis cu multă dreptate în veacul trecut: un om cu o credintă este un om cu o putere socială egală cu nouăzeci si nouă de oameni care n'au decât interese.

Iată de ce revolutia legionară va birui!

Curând!

... Miezul revolutiei legionare îl formează principii care trebuie să servească de îndreptar totdeauna omului..."

4)_____

   -Christian Petrescu - A treia revolutie latină: Revolufia legionară. In revista LUMEA NOUĂ, Anul VI, Decembrie 1937, Nr. 12, pag. 390-391.

 

ULTIMELE CLIPE DE VIATĂ ALE COMANDANTULUI LEGIONAR

 VICTOR DRAGOMIRESCU

 

-Era aproape de 6 dimineata, în ziua de 22 Septembrie 1939 -începuse să-i povestească Nicorea- si ne găseam, atât eu cât si Dl. C-dant Victor Dragomirescu, în coltul salonului, acolo unde dânsul îsi avea patul. Ceva presimtitor în rău plana si ne apăsa, fără a sti ce anume. Inca din zori, pe la patru si jumătate, gardianul care făcea de strajă pe sală în fata usii si care noaptea avea grije să ne tină închisi urmărindu-ne când si când prin gemuletul usii, se postase ferm la geam cu arma la picior, urmărind ceea ce se petrecea în salon cu mare atentie. Ii observasem grija riguroasă si ne întrebam mirati de susceptibilitatea lui, căci îl stiam blând si întelegător în raport cu ceilalti. De evadat, desigur că nu era vorba, cei din salon fiind mult prea slăbiti si bolnavi ca să se încumete la asa ceva. Apoi, chiar de se puteau strecura afară, ajungeau tot în curtea închisorii, în tarc, deci motiv de îngrijorare pentru asa ceva nu era.  
   Incepusem să mă întremez... Ne făcusem mătăniile dis de dimineată, atât eu cât si Dl. C-dant, în fata icoanei din salon... Cu mijlocul întepenit încă dela accident
5), se putea misca greu, în dureri, si îl ajutam atât cât îmi erau puterile. Cu toată suferinta pe care o îndura, prima sa grije dimineata era să-si facă rugăciunea. Se ruga în genunchi, cu mâinile împreunate la tâmplă, în liniste, suportând cu stoicism durerea pe care o avea în corp, iar când termina, închinându-se larg, scotea un oftat usor, rostind: "-Ajută-i Doamne pe robii Tăi!". Era un moment profund si solemn, ochii îi străluceau mistic a îndurare si plecăciune în fata vointei Celui de Sus, după care, păsind încet, se întorcea la patul pe care nu-l părăsea ziua întreagă... 
   Soarele răsărise de-acum. Intâi rosiatic, mare, se ridicase apoi încet pe bolta albastră transformându-se în pulberi de foc cu razele-i ca niste săgeti arzătoare aruncate deasupra pământului. 
   Priveam la acest spectacol maiestuos, singurul de care ne bucuram în acel univers concentrationar, minunându-ne de transformarea care se producea în ritm lent pe bolta cerului, ca o minune a Sf. Arhanghel Mihail. Povesteam tocmai de faptele Apostolilor, regăsindu-ne pe tărâm religios după rugăciunea din zori, când, deodată, dinspre clădirea corpului de gardă a închisorii, însotiti de Comandantul corpului, zărim trei civili care păseau în grabă pe aleia către intrarea spitalului. O luaseră putin în fata însotitorului, si graba cu care se îndreptau cum si privirile atintite rapid asupra salonului unde ne găseam, prevesteau că ceva avea să se întâmple. 
   Chiar înainte de a ne dumiri despre ceea ce se petrece, usa salonului s'a deschis cu putere, iar vocea răstită a unuia din civili adresată gardianului de serviciu, a spart tăcerea care domnea: 
   -Care e? Arată-mi-l... 
   -Acolo, în fund, la fereastră... -indică el cu mâna întinsă spre patul în care se găsea Dl. C-dant Dragomirescu. 
   Păsind în salon, în spatiul dintre paturi rezervat pentru trafic, civilul deveni amenitător: 
   -Aha, deci tu esti!?... 
   Dl. Comandant, în confuzie, îl privea pe intrusul din salon, fără a întelege dacă trebuia să răspundă la întrebare sau nu; totusi îi răspunse: 
   -Eu sunt... De fapt, pe cine căutati dumneavoastră? 
   -Lasă catza, vii cu noi... Vii cu noi chiar acum... 
   Din tocul usii, de unde priveau, ceilalti doi civili pătrund si ei în salon, îndreptându-se spre patul D-lui Comandant: 
   -Dumneata vii cu noi... asa cum te găsesti. N'ai nevoie de îmbrăcăminte... 
   -Bine, dar nu mă pot misca... Sunt imobilizat... 
   Vocea autoritară a primului agent nu mai lăsa nici o îndoială că ordinul trebuia îndeplinit: 
   -Sus cu el, pân'la masină. E-aici la colt... Nu se'ntâmplă nimic... 
   Insfăcat de cei doi agenti este ridicat brusc din pat. Privirile ni s'au întâlnit pentru o secundă, suficient ca să înteleg că îl vedeam pentru ultima oară. O licărire care părea că spune: 
   "-A sosit sfârsitul! Nu te teme! Acesta este Muntele Suferintei noastre..." 
   A gemut scurt la ridicare, încercând să-si înnece durerea din corp. Luat pe sus, l-au târît afară din salon, fără a opune nici o rezistentă. 
   Schinguirile de care a avut parte si accidentul de care suferise îl slăbiseră peste măsură. 
   Usa s'a închis cu repeziciune, într'un zgomot rece, metalic, iar cheia învârtită în broască ne-a ferecat la loc în salonul cu gratii la geamuri. 
   M'am postat imediat la fereastră, cu ochii la cărarea ce ducea către corpul de gardă de unde veniseră indivizii. Totul se petrecuse cu iuteală si parcă nu-mi venea să cred că cele întâmplate erau adevărate. 
   După putin timp, ducându-si prada, au apărut vederii si cei trei agenti, îndreptându-se către cladirea corpului. Dl. Comandant s'a întors cu ochii spre fereastra unde stia că mă găsesc. A fost pentru ultima oară când l-am văzut în viată. Scena aceasta n'o voi putea uita toată viata... 
   Am rămas asa toată ziua, si multe altele mai apoi, cu ochii la cărarea aceea,
Victor Dragomirescu în fruntea unui grup de legionari în munti...pe unde-l asteptam să se întoarcă în fiecare clipă. N'a mai venit Dl. Comandant... N'a mai venit... 
   Mai apoi - continuă Nicorea-, am aflat despre ceea ce s'a întamplat în chiar aceiasi zi când fusese luat si Dl. C-dant Victor Dragomirescu pe întreg cuprinsul tării: uciderea camarazilor nostri în lagăre si închisori, la colturile străzilor, si expunerea lor de zile întregi la locul executiei. 
   Despre modul în care a fost ucis Dl. C-dant Victor Dragomirescu -în chiar aceiasi zi a ridicării lui-, am aflat un an mai târziu din declaratiile la interogatoriu ale soferului masinii care l-a dus pe drumul mortii:

 

   "-Imediat după părăsirea incintei închisorii Văcăresti -a declarat acesta-, am cotit masina la dreapta, în jos, pe Calea Văcăresti, către Abator. Nu-i cunosteam pe cei doi agenti pe care-i transportam, cum nu-i cunosc nici astăzi. Atât stiu, că fiind de serviciu în noaptea si dimineata zilei de 22 Septembrie, Dl. Prefect m'a chemat să mă prezint la cabinetul său pentru instructiuni imediate. Am asteptat în anticameră mai bine de o jumătate de oră. Nicicând nu fusese atâta larmă si agitatie în clădire. Stiam că se întâmpla ceva nefiresc după felul cum vedeam că se organizează echipele de agenti, mult prea numeroase. Erau toti agitati si nervosi. Vorbeau în soaptă mai mult, plimbându-se în sus si'n jos pe culoarul central, asteptând să le sosească ordinele.  
   Pe multi nu-i cunosteam. Stiam că nu lucrau la Prefectură si cred că erau toti acolo cu acelasi scop, adusi din orasele de provincie: echipe masive de împresurare si arestare. Cum stiam că Armand Călinescu fusese împuscat cu o zi înainte, bănuielile mele erau că se va porni la arestarea în bloc a elementelor legionare. Dl. Prefect m'a primit în cabinetul său, făcându-mi semn să mă asez pe scaunul din fata biroului.  
   -Domnule Nicolescu -mi-a spus el- dumneata stii ce s'a întâmplat ieri după amiază cu Dl. Prim-Ministru Călinescu la Podul Elefterie... Iti dai seama pentru ce am adus cu urgentă toti oamenii acestia în clădire. Avem ordin de sus să procedăm la arestarea tuturor capetelor legionare...  
   Dumneata esti mai vechi angajat aici si întelegi cele ce se întâmplă în jur... Vreau să-ti atrag atentia că cele ce-ti spun sunt de strictă confidentă si nu trebuiesc discutate ori divulgate nimănui.  
   Dumneata esti însărcinat într'o misiune de arestare si vei sta la dispozitia însotitorilor dumitale care, ambii, sunt ofiteri superiori în grad pe care i-am ales în mod special pentru această treabă. As vrea să ti-i prezint pe cei doi oameni care te vor însoti. Sunt pe hol si asteaptă... Misiunea va fi a lor...  
   S'a ridicat dela birou, si-a aprins o tigare Camel si a deschis usa invitându-i pe cei doi înăuntru:  
   -Domnul Barbu
6) -să zicem asa-, mi-a făcut el semn cu ochiul arătând spre unul din agenti ceva mai inalt, si Dl. Stoicu... Dânsul va fi soferul Dvs., Dl... Popovici.  
   M'am prezentat si eu cu numele dat de Dl. Prefect si, audienta pentru mine fiind încheiată, am coborît pe scări în curtea interioară care se umpluse de-acum cu masini în asteptarea ordinelor. Curând, au venit si cei doi...  
   Imbarcati în masină, cel ce-mi fusese prezentat cu numele de "Barbu" mi-a indicat că vom merge la Inchisoarea Văcăresti de unde trebuia să ridicam un legionar. Am ajuns la Văcăresti pe la orele sase si jumătate dimineata. Am pătruns în incintă si am parcat masina în fata corpului de gardă al închisorii, iar "Barbu", purtând un mic dosar sub brat, s'a dat jos...  
   Era asteptat căci, din incinta clădirii i-a venit imediat în întâmpinare un domn în civil. Au discutat circa un minut, apoi "Barbu" ne-a făcut semn să ne dăm jos si să-l urmăm.  
   Ne-am îndreptat pe o cărăruie spre clădirea spitalului, flancati de privirile sentinelelor înarmate ce patrulau pe lângă zidurile împrejmuitoare ale închisorii. Am intrat pe un culoar si după zece-cincisprezece metri ne-am oprit în fata unei usi păzite care ducea într'un salon. Ni s'a deschis imediat si "Barbu" a păsit înăuntru. A identificat persoana ce trebuia s'o ridicăm, iar noi am primit ordin să o transportăm la masină. Abia acum am aflat că numele celui pe care noi l-am ridicat era Victor Dragomirescu, unul din sefii Dvs. Era slab si nu prea ne-am chinuit să-l transportăm...  
   L-am dus la masină mai mult pe sus, eu si cu "Stoicu"... "Barbu" ne-a deschis usa si l-am împins la mijloc pe bancheta din spate. Răsufla din greu...  
   -Domnilor, unde mă duceti? Ce vreti să faceti cu mine? Spuneti-mi, vă rog... Mijlocul mi-e rupt, nu pot sta asa, în sezut...  
   -Taci si nu te mai văicări, bestie ce esti! -s'a răstit la el "Barbu". Stim noi unde te ducem...  
   Eu m'am urcat la volanul masinii:  
   -Gata, dă-i drumul! -mi-a comandat "Barbu" după ce s'a asezat în stânga omului Dvs., avându-l pe "Stoicu" în partea cealaltă. M'a surprins căci la venire "Barbu" ocupase locul din fată, iar acum, cu toată imobilitatea persoanei ridicate, preferase să se aseze în spate.  
   Ni s'a deschis poarta închisorii si am apucat în jos, pe Calea Văcăresti. Ajunsi pe cheiul Dâmbovitei, "Barbu" mi-a facut semn să cotesc la stânga:  
   -Să opresti la Oitelor! -a mai adăugat el.  
   Incepuse să fie nervos si privea cu agitatie pe fereastră, în jur...  
   Am ajuns la strada pe care mi-a indicat-o:  
   -Intră si trage pe dreapta, sub pomii ăia din fată! -mi-a ordonat el.  M'am executat si am oprit motorul masinii. Nu era nici tipenie de om jur:  
   -Ia spune -a început "Barbu" interogatoriul-, ce contacte ai mentinut în ultimul timp cu teroristii de-afară?  
   -Care teroristi domnule, că nu înteleg?!  
   -Care teroristi, ai!? Teroristii care l-au pus în groapă pe Dl. Călinescu... Sau te prefaci că nu stii!...  
   -Nu stiu si vă spun adevărul..., iar dacă a murit, si-a spălat păcatele... El a poruncit si moartea Căpitanului, Decemvirilor si Nicadorilor, si tot dela el s'au tras si asasinatele care-au urmat. Toti băietii nostri ucisi ca'n codru...  
   Brusc, cu fata congestionată, "Barbu" l-a lovit peste gură cu putere:  
   -Tu nu-mi tii mie prelegeri, banditule...  
   Am vrut să intervin... Momentul era penibil. Un muribund căruia i se grăbea sfârsitul în mod violent, asa după cum nu mă asteptam:  
   -Tu să-ti vezi de volanul pe care-l ai în mână -m'a atentionat "Barbu"-, dacă vrei să nu-ti pierzi slujba. Cu banditi ca ăsta, am mai avut eu de-a face... Imi ciripeste el mie la ureche, totul... Obiectivul dumitale e strada. Priveste si cercetează...  
   M'am întors si am privit înainte. Am uitat să vă spun că până atunci eu făceam parte din brigada "Moravuri". Am cărat multi proxeneti, femei usoare si altele de-astea, la arest, dar niciodată n'au fost loviti în masina mea... Acum, cu brusca însărcinare de moment să transport politicii Dvs., totul era schimbat cu 360o fată de ceea ce făceam înainte...  
   Am tăcut si am privit înainte, trăgând cu coada ochiului în oglinda retrovizoare. Interogatoriul violent continua. "Stoicu" sărise si el asupra nenorocitului... Il lovise scurt, în ficat, si îl tinea strâns cu o mână de ceafă, apăsându-l în jos. Gemea omul, dar "Barbu" -n'am sa-i uit privirea dementă cât voi mai trăi-, îi trase un pumn în fată, repetând întrebarea:  
   -Ce contacte ai mentinut, mă? Vorbeste...  
   -Am fost închis, imobilizat la pat... N'am avut nici un fel de contacte... Acum...  
   -Asa... Vorbeste tare să te-aud! - a zbierat "Barbu" la el. Ciripeste...  
   -...acum, că mă credeti ori nu, acesta este adevarul, puteti cerceta... Terminati cu mascarada asta, nu ăsta vă este scopul... Omorîti-mă!... Dumnezeu mă va primi la El... Stiu că asta vreti să faceti. Nu chinuiti oamenii pentru vini imaginare!... Aveti experientă. Nu sunt eu primul...  
   "Barbu" a rămas ca paralizat. Nu se astepta la un asa răspuns. Isi reveni, lovindu-l cu sete încăodată:  
   -Până te omorîm, te perpelim putin în focul Iadului, dacă esti asa de sigur că o s'ajungi în Rai la Dumnezeu. Să vezi cum e si în Iad...  
   Omul scânci la lovitură si se făcu si mai mic între cei doi. Pe fată îi curgea o suvită de sânge care se îngrosa tot mai mult, făcându-l livid.  
   In susul străzii, la intersectie cu Radu Vodă, apăruse silueta unui preot în sutană, în drumul lui către Biserica Radu Vodă de pe deal; spre Seminar, Dumnezeu stie...  
   -Gata, am terminat cu tine... Nu-ti mai facem nimic. Te ducem înapoi. Te-a salvat popa din Iad... Ha-ha... Dă-i batista să se steargă că ne umple si pă noi dă sânge... Ha-ha, hi-hi... Te-a scăpat popa... -si a râs iară, fortat, ca de-o glumă bună...  
   Am pornit masina -la comanda lui "Barbu"- si, după un moment de gândire, mi-a indicat să ies pe Calea Serban Vodă, către Sos. Giurgiului...  
   -Il ducem la Jilava... E doar un transfer, o formalitate...  
   Am iesit pe strada Radu Vodă si am apucat pe Serban Vodă. Se vedeau de-acum oameni pe stradă.  
   Am trecut de Biserica Sfântul Spiridon. Era Vineri si oamenii, cu lumânări aprinse, intrau să se roage, pentru cei morti si pentru cei vii... Mi-a venit în gând că poate si pentru nenorocitul din spate, cineva se ruga undeva la o biserică.  
   L-am văzut când si-a făcut semnul crucii, îngânând:  
   -Vinerea Neagră... Fie voia Ta, Doamne!...  
   "Barbu" l-a privit mustrător, dar n'a zis nimic.  
   Traversasem de-acum B-dul Mărăsesti (fost Neatârnării), trecusem de liceul "George Cosbuc" si continuam -în sus- pe Calea Serban Vodă. Pe stânga era groapa si terenul viran care o împrejmuieste
7), iar în dreapta noastră începuse să se deslusească verdeata din "Parcul Carol I", în partea Crematoriului. "Barbu" îsi aprinsese o tigare si privea tot mai agitat, cu ochii la soseaua din fată. "Stoicu" tăcea, nu spunea nimic... Avea numai o privire..., o privire întunecată si clipea nervos miscându-si maxilarele proeminente, când într'o parte, când în alta...  
   Nu mai scosese nimeni un cuvânt încă de pe când trecusem de Biserica Sf. Spiridon:  
   -Fă la stânga pe G-ral Cerchez..., asa..., acum mergi spre groapă, înainte... -mi-a ordonat "Barbu".  
   Am mers înainte ocolind mormanele de gunoi, prin bălării, circa 4-500 de metri. Nu se vedea nici tipenie de om..  
   -Opreste-aici! -mi-a strigat "Barbu".  
   Am oprit. S'a dat jos si după el, si "Stoicu". S'au dus asa în spatele masinii, la circa zece-cincisprezece metri distantă. Si-au aprins fiecare câte o tigare si s'au usurat, discutând nervos. N'am înteles ce-si spuneau... Fata suferindă a lui Dragomirescu, cu sângele închegat pe ea, căpătase o înfătisare jalnică. Imi era milă de săracul om:  
   -Nu vă mai ascundeti... Stiu că vreti să mă ucideti. Făceti-o cât mai degrabă si luati-mi chinul din corp... Impuscati-mă, dacă asa vă sunt ordinele. Terminati cu mine odată... Stiu ca să mor...  
   Usa din spate a masinii s'a deschis si "Stoicu" s'a asezat lângă muribund. Avea fata rosie. Era enervat... Se certase cu "Barbu". Nu se'ntelegeau. "Mortul" trebuia demult sa fie mort-mort. Curând, cu pasi repezi, hotărîti, a venit si "Barbu":  
   -Dă-i drumul... Gata! Mai ai un minut de viată si te curătăm dacă nu spui adevărul. Spune! -s'a răstit el la Dragomirescu.  
   Astepta o negare de la Dumitrescu, un cuvânt numai să se repeadă asupra lui, dar acesta rămăsese mut, cu privirile în jos, fără a spune nimic. "Barbu" s'a enervat si l-a lovit cu pumnul peste cap:  
   -Spune 'tu-ti pastili mă-tii dacă vrei să trăiesti...  
   "Stoicu" îl lovi si el peste fată cu putere si sângele îi năvăli iară din nări, abundent.  
   -N'auzi mă, spune!?  
   Apoi, "Barbu" l-a apucat cu mâinile de beregată, strângandu-l tot mai tare, cu putere... L-a împins pe spate cu fata în sus, pe gennunchii lui "Stoicu", apăsându-l cu toată forta, decis să-si îndeplinească ordinul primit, iar "Stoicu" i-a acoperit gura cu mâinile, luându-i toată răsuflarea. Fata lui Dragomirescu s'a făcut vinetie, ochii îi iesiseră parcă din orbite în lupta neputincioasă pentru aer, si după un timp, -nu pot să apreciez- slăbit din strânsoare, capul i s'a dat inert într'o parte...  
   -Gata!... Ai văzut că nu e greu! -a strigat "Barbu" la "Stoicu". Mare daravelă...  
   S'a lipit de fereastră trăgându-si răsuflarea după efortul făcut, scotându-si nervos o tigare si aprinzând-o lacom, cu mâinile tremurânde:  
   -La Crematoriu cu el...  
   -N'ai văzut, n'ai auzit nimic! -mi-a tipat "Barbu". Il ducem la Crematoriu. Totul este aranjat... Intinde-l la podea! -i s'a adresat el lui "Stoicu", întorcând mortul pe partea cealaltă...  
   Am ajuns la Crematoriu pe la opt si jumătate... Am intrat prin spate. L-am scos din masină asa cum era, cu fata în jos, si l-am băgat într'un sac de rafie cu care îl invelise "Stoicu" încă de pe groapă. Apoi, eu si cu "Stoicu" l-am transportat în interiorul clădirii...  
   L-am pus într'un cosciug din scânduri nerânduite, încropit în grabă peste noapte din ordinul Dlui. Prefect. Medici legisti care să consemneze decesul, n'au fost. Hârtiile de incinerare, am aflat mai apoi, s'au făcut după aceea.  
   Când i s'a bătut capacul cosciugului în cuie, mi s'a părut că aud un scâncet venit dinăuntru. Am crezut că nu mai aud bine... M'am înfricosat... I-am spus lui "Barbu" si el, în zeflemea, mi-a răspuns tăios:  
   -Mortii de la groapă nu se'ntorc niciodată, nu stiai? Visezi...  
   Nu se mai auzea nimic. Se făcuse liniste... Să mi se fi părut? Am halucinatii! -mi-am zis. L-am urcat în gura cuptorului, gata să-l împingem înăuntru când, aud vocea neputincioasă a lui Dragomirescu:  
   -Măi oameni buni, mă ardeti de viu măi?!...  
   Era cât pe-aci să scap cosciugul din mâini. Am început instinctiv să tremur.  
   -E viu..., l-ati auzit?! E viu!... Hai să-l scoatem d'aici...  
   Mecanicul cuptoarelor, um om gras si măruntel, auzise si el. Se depărtase câtiva pasi înapoi si izbucni dând din cap:  
   -Eu aici nu mă bag domn-agent... Omu' ăsta e viu... L-am auzit si eu. Nu mă bag... Sunteti nebuni?!  
   -Impinge-l înăuntru! -s'a răstit "Barbu" la "Stoicu". Să terminăm odată...  
   -Ce faceti fratilor!? Doamne..., fratilor, măi oameni, mă auziti?  
   "Stoicu" a împins cosciugul cu putere înăuntru, iar "Barbu" a închis usa, punându-i siguranta cu mâinile tremurânde:  
   -Ati înebunit? Nu mai auziti bine! A murit de mult... Vi s'a părut!... -a căutat să ne mai convingă odată "Barbu".  
   "Stoicu" l-a privit în ochi, dând si el din cap, în semn de aprobare:  
   -A murit... Eu n'am auzit nimic!...  
   N'am putut să mai îndur -a continuat soferul declaratia sa- si am iesit afară... După un sfert de oră, au venit si cei doi si ne-am îndreptat către Prefectură unde trebuia să raportăm în persoană executarea ordinului.  
   Am raportat, iar la plecare, Dl. Prefect ne-a felicitat, întinzându-ne fiecăruia câte un plic. Era pretul pentru omorîrea lui Dragomirescu: 7 zile de concediu si 5.000 de lei de persoană... Nu m'am atins de ei nici până astăzi. Ii am în acelasi plic rosu care mi-a fost dat, la fundul cufărului de haine...  
   Nu-i stiu cum se numesc nici astazi cu numele adevărate... De atunci, nu i-am mai văzut niciodată... Doar de aveti ceva fotografii, atunci îi pot recunoaste dintr'un milion. Eu am pe constiintă viata unui om, si-mi astept pedeapsa, indiferent care este..."  

 

   Asa si-a încheiat declaratiile sale soferul masinii: Victor Dragomirescu a fost ars de viu, iar cenusa i-a fost aruncată pe locul viran dela Groapă, acolo unde călăii au crezut că i-au curmat viata, între bălării si gunoaie... 

5)__________ 
      
-După declansarea prigoanei antilegionare din anul 1938, Victor Dragomirescu a încercat să se refugieze în Polonia, cu ajutorul unui avion. Datorită unei defectiuni tehnice a motorului, avionul s'a prăbusit, iar Victor Dragomirescu împreună cu pilotul legionar au suferit grave leziuni interne si au fost capturati imediat după prăbusire, fiind torturati zile întregi de agentii politiei, fără a li se acorda nici o asistentă medicală... 

     6)__________  
  
     -Comisarul Al. Davidescu...  

     7)__________  
       
-Azi "Parcul Tineretului"...  

 

- SFÂRSITUL CAPITOLULUI 4 -

___________