AMINTIRI DE DEMULT
PETRECUTE SI UITATE

 

Revista Scriitorilor Români, München, Dir. Constantin Sporea
 Nr. 14, 1977

de Ion N. MANZATTI

1 - Printul mostenitor

 

In sediul provizoriu dela "Salvarea" depe cheiul Dâmbovitei, prea mucos spre a pricepe adevăratele rosturi ale cercetăsiei, mă duceam totusi adesea atras de frumusetea uniformelor si de noutatea institutiei, ce presupunea spirit de aventură, vitejie si evadare. Sosiseră in 1914 uniforme din Franta dela St. Etienne si cei câtiva privilegiati le arborau cu mândrie pe străzile capitalei. Imi amintesc ca prin vis de Riri Aslan, de Radu Beller, Mustic Berindei, de fratii Nely si Titi Dimăncescu, elevi de liceu, adevărati deschizători de drumuri. Regele îsi asumase presedintia de anoare, iar Principele mostenitor Carol preluase comanda efectivă a Marii Legiuni a Cercetasilor din întreaga tară, înscriind in rânduri si pe fratele său Nicolae, in tovărăsia căruia a făcut mai târziu câteva excursii duminicale. Venea insotit de perceptorul său, profesorul francez Denize, care îi frâna elanul, deoarece tânărul vlăstar regal se arăta din cale afară de zglobiu si uneori, prea sociabil. Un copil ca oricare altul, fericit să petreacă o zi in aer liber, alături de alti copii de vârsta sa, scăpând pentru câteva ore de rigida tutelă a palatului regal.

Vice-comandant al Marei Legiuni era colonelul Berindei, iar mai târziu Gheorghe Dumitrescu-Mugur, institutor din Sinaia, care contribuise mult la instructia principelui mostenitor, dotat fiind de exceptională pregătire autodidactică, tact, de viu talent oratoric si literar. Dealtfel Gheorghe Mugur avea să joace un rol important nu numai in existenta principelui mostenitor, ci mai cu seamă in viata culturală si politică a tării. A fost între altele creatorul si directorul general al Fundatiei Principele Carol, instalată in palatul fostului minister al Refacerii din strada Latină, înconjurându-se de o echipă de câtiva distinsi literati, dintre cari citez la întâmplare pe Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Emanoil Bucuta, Apostol Culea. Infiintară revista LAMURA, substituită mai târziu de Revista Fundatiei Principele Carol, publicatie la care si-au dat întâlnire cele mai alese condeie ale scrisului românesc. E obligatoriu a mentiona printre tinerii de atunci, numele de mare resonantă ale lui Vintila Horia si Stefan Baciu; două podoabe ale exilului de azi. Tot lui Gheorghe Mugur, lucrând in culise, i se datoreste întemeierea orchestrei Filarmonice din Bucuresti, a cărei conducere fu încredintata unui tânar si valoros dirijor înapoiat dela studii din Germania, George Georgescu.

Cu Gheorghe Mugur m'am împrietenit prin intermediul copiilor săi, Val si Remus, Palatul Justitiei din Bucuresti (circa 1917)cercetasi si dânsii la Sinaia, cu cari apoi făcui o bună parte din campania 1916-18. Onestitatea si întelepciunea bătrânului nu putu impiedica din nefericire evolutia catastrofală a nărăvasului principe, ce ovea să ducă la dezastre si umiliri, la jaf si sânge.

Pentru noi cercetasii de atunci, prezenta sa era magnetică. Recunosc si astăzi in ciuda crâncenlor suferinte îndurate din cauza sa, că reprezenta o personalitate rar întâlnită, o inteligentă exceptională si o unică forta de seductine. Am fost multi ani in vecinătatea efectivă a principelui mostenitor, spre a-l putea cunoaste nu numai din cele auzite, dar mai cu searna din cele văzute. In intimitatea sa am petrecut între altele un reveilon in casa lui Mugur din incinta Fundatiei in strada Latină. S'a prezentat între altele un scurt film cu diverse vizite princiare, evident film mut, pentru care Carol mă rugă să improvizez un acompaniament la pian. Ca si Nicolae, era dornic si el să evadeze dela protocolul rigid al Palatului regal. Cred că prin meritele personale, ca simplu cetătean desprins de prerogativele regale, ar fi putut reprezenta oricând o exceptională, dinarnică fortă creatoare. Farmecul, ascutimea de minte, puterea de asimilare, fluiditatea discursu!ui, erau componentele acestei ciudate personalităti. Cred însă că nota dominantă a individuiui a fost senzualitatea. Datorită ei si-a trădat patria in repetate rânduri, dezertând între altele in plin război, spre a se căsători morganatic la Odeso. Dar legătura cu Zizi Lambrino, in ciuda consecintelor legale, s'a limitat la o căsătorie neadmisă de constitutie si de statutul curtii regale, fără a zdruncina din temelii institutiile, finantele, siguranta statului. Zizi Lambrino era o ferneie distinsă, dulce, bună. Oricare femeie in situatia sa ar fi acceptat curtea înflăcăratului vlăstar regesc, fără a mai calcula consecintele. Imi amintesc cum prin 1921 adolescent fiind, mă dusei cu Mugur in viztă la Castelul Peles din Sinaia, unde in acelasi parc se afla si castelul Foisor, resedinta de vară a principelui mostenitor. Furăm însotiti in vizita de decanul arhitectilor palatului regal, Ernest, care ne dădea explicatiile necesore. In biroul lui Carol era un pastel, un portret al său, văzut din fată. Nu mai stiu cine era autorul, dar pastelul îl reprezenta pe principele mostenitor la vârsta de 14-15 ani, cu părul blond tuns in perie, cu fata roză, pometii proeminenti, ochii albastri si aura foarte proeminentă, cu buze grele, cărnoase. In camera principelui se aflau desigur alte obiecte cu tablouri de pret, mult mai demne de admiratie. Totusi arhitectul Ernest luându-ne de brat, ne tintui in fata micului portret ce ar fi putut trece neobservat. 

- Priviti cu atentie liniile caracteristice, dar mai cu seamă desenul gurii. Pentru un bărbat, dar mai ales pentru un copil, această gură cărnoasă este reprezentarea unei senzualitati rar intâlnită. Ma tem ca va influenta negativ, punând o serioasă hipotecă pe viitorul principelui mostenitor!

Mi-au rămas întipărite in minte cuvintele profetice ale arhitectului Ernest, el insusi excelent pictor si interpret al trăsăturilor umane. Au trecut de atunci aproape 60 de ani - ceea ce a urmat e notoriu. Zizi Lombrino constitue deja o paranteză decentă in viata erotică a lui Carol. Nici alte mărunte aventuri, la cari uneori am asistat dela distantă, nu aveau să târască pe mostenitorul tronului in mocirla coruptiei. Această fază incepu cu aparitia „duduei" in viata sa. Fu totodată începutul sfârsitului.

Un amănunt secret, cunoscut de putini initiati dar cu desăvârsire nestiut de marele public. E notoriu că spre a-l vindeca de dragostea pentru Zizi Lambrino, regele Ferdinand hotărîse in urma sfatului consiliului de Coroană să îndepărteze pentru câteva luni pe printul Carol, trimitandu-l într'o călătorie pretins diplomatică in Extremul Orient, însotit de câteva personalitati si de adjutantul regal general Condeiescu. Decizia nu putu fi tradusă in fapt decât mult mai târziu, intrucât la prima tentativă principele opuse categorică rezistentă. La repetata somatie a regelui, printul Carol încercă sinuciderea, trăgându-si un foc de pistol... in coapsă, mai precis in pulpa piciorului stâng. Acest gest burlesc l-a tintuit la pat pentru câteva săptămăni. Pentru poporul român, buletinele medicale anuntau că principele mostenitor „suferă de gripă", fiind nevoit să păstreze patul pentru o scurtă perioadă de timp.

Insotiti de Mugur, am fost impreună cu cei doi fii ai săi si fratele meu să-l vizităm la palatul Cotroceni. Intimitatea stabilită între noi in decursul atutor ani de cercetăsie si de război, - intre altele vizitasem cu el întregul front de luptă din Moldova, - cât si prin faptul că in 1917 in colonia cercetasilor refugiati din Sculeni, pe malul Prutului, îl vedeam uneori trecând cu automobilul venind dela Iasi, in tovărăsia aceleasi iubite cu care se pierdea apoi la câtiva chilometri depărtare in pădurea Icuseni, - toate acestea stabileau un fel de complicitate, risipind oarecum bariera ce in conditii normale despărtea pe printul mostenitor de noi.

La Palatul Cotroceni, in apartamentul rezervat printului Carol furăm întâmpinati de adjutantul său, colonelul Costică Niculescu, mai târziu comandantul corpului 2 de armată din Bucuresti cu rang de general. Imi amintesc cum intreaga casă era pur si simplu tapetată cu imaginile doamnei Zizi Lambrino. In holul dela intrare o fotografie de doi metri, mult mai mult decît o mărime naturală, o reprezenta pe aceiasi doamnă in picioare, in rochie de vară. Apoi pe scara ce suia către dormitorul princiar, alte zeci de fotografii cu acelasi subiect. Intrarăm într'o cameră, cu privirea absorbită de un alt tablou in colori al doamnei Lambrino, fără a observa că in dreapta usii ce se deschisese ascunzând vederea, zăcea in pat printul Carol, care ne fixa stingherit, vădit enervat de atitudinea noastră. Apoi convorbirea căpătă un ton banal, vorbindu-se de orice in afară de „boală".

Dădusem lui Gheorghe Mugur cuvântul că nu vom desvălui nimănui secretul tentativei de sinucidere. Azi, când principalii eroi sunt in lumea umbrelor, păstrarea secretului devine superfluă.

 

2 - Cura de slăbit

 

Prin 1925 începu si la Bucuresti să se desvolte dietetica, preocuparea pentru un regim alimentar mai rational. In special cocoanele doreau să corecteze un fizic ce uneori atârna prea greu la cantar. Inflorise in felul acesta o noua adevărată industrie medicala, unde pe lângă specialisti cu raspundere se amestecau si numerosi sarlatani, speculând cochetăria clientelei, dandu-i să mănânce enorme cantităti de salata verde cu lamâie si din cand in cand, cincizeci de grame de carne fripta la gratar. Românul era obisnuit sa manance mult, alimente substantiale sărate si pipărate sau ardeiate, cu sosuri picante preparate cu slănină si untură, cu belsug de muraturi in otet si saramură. Ca urmare, media nationala de longevitate se învârtea în jurul a 50 de ani, în timp ce in Apus, mai cu seamă în tările scandinave, atingea aproape 70 de ani. Consolarea era simpla:

- I-a fost scris să moară cu zile!

Impunerea dela o zi la alta a unei diete prea simplificate, fara a studia în profunzime constitutia individului, provocă o serie de decese alarmantete.

- I-a trebuit cură de slabit! Mai bine mititei si tuiculită, decat salată cu lămâie.

In ce mă priveste eram slab ca un tar, după o gravă maladie de rinichi, căpătată in Moldova in penuria războiului. Doream să consult un medic dietist spre a mai cârpi o sănatate ruinată de împrejurări sau exagerari. Aflasem că există un eminent specialist in alimentatie doctorul Popescu-Inotesti, care locuia pe strada Câmpineanu, lânga o vestita cârciumă „La Cănută". Mă dusei să-l consult. Sala de asistare era întesata de femei durdulii, grăsute sau obeze. Imi atrase atentia o doamna care plangea cu sughituri. Bărbatul care o însotea, vadit jenat, nu reusea sa o linistească in ciuda indemnurilor binevoitoare sau energice. In asteptarea randului la consultatie, îi văzui pe cei doi soti intrând împreua in cabinetul medicului. Dupa vreo zece minute doamna iesi singură ca din pusca, plangand si mai tare, trântind usa, urmată de sotul încruntat ca zadarnic voia sa o potoleasca.

Când intrai la consultatie, rugai pe doctor sa imi explice ce anume se întâmplase cu doamna al cărei plânset ne înduiosase pe toti.

- E o fiintă exaltată. Suferă de spasme stomacale si are nevoe de injectii. Dar când pun medicamentul in seringă, o cuprinde frica, începe sa plânga si o zbugheste pe usă afara. E destul de delicat pentru mine, deoarece face impresie asupra clientelei ce îsi asteaptă randul la consultatie. Să vezi pe cineva iesind din cabinetul medicului plângând in sughituri si trântind usa nu constitue o bună reclamă pentru profesionist.

Imi povesti apoi că doamna cu pricina, după trei zile de ezitare venise azi cu sotul ca sa prindă mai mult curaj. In cabinet, bărbatul incercase prin toate mijloacele ca să o încurajeze. Văzând că nu reuseste, avu a ideie năstrusnică:  

- Uite ce, draga mea. Ca să-ti dovedesc ca injectia e un fleac rog pe domnul doctor sa-mi facă mie una. In felul acesta te vei teama e absurdă!

Desbrăcându-se la izmene, cetăteanul lăsă pe doctor sa-i inoculeze in fesa nevinovată cinci centimetri cubi de vaccin antispasmodic, ce rău nu-i făcea, dar nici bine. A fost deajuns ca să tresară usor când i-a împlântat acul in piele, pentruca nevasta să se sperie si mai tare ca de obicei, zbughind-o pe usa afară. Astfel că din bun-zdravăn, bietul am se alese cu sezutul ciuruit, in timp ce năzdrăvana nevastă pornea in căutarea altui medic.

Soarta bărbatilor legitimi!

 

3 - Nunta cu termen redus

 

1942, timp de război. Absent din Bucuresti pentru câteva luni, aflasem in provincie despre căsătoria prietenului Costache Lecca, tânăr avocat, dar mai cu seamă alpinist, sportiv si vestit dansatar. Il cunoscusem la Bârlad prin 1932 la o nuntă a fetei mezine a colonelului de cavalerie Mirtescu, nuntă ce tinuse vreo două zile, ca moi toate marile petreceri moldovernesti. Ca si Lecca plecasem la rându-mi cu fracul in valiză. Ne împrietenisem in tren, descoperind că avem aceeasi destinatie.

Cu Micheline, fata cea mai more a colonelului, aleasă recent "Miss Moldova", dansase neobosit o noapte întreagă, oprindu-se doar către ziuă, când întreaga nuntă cu lăutari cu tot, hotărîse a se strămuta la mosia Mitestilor, prin preajma Bâdadului, spre a continua zaiafetul. Când apărea pe pistă, Lecca făcea gol in jurul său. Cu deferentă invidie ceilalti dansatori îi cedau, pasul, oprindu-se in cerc ca sa-l admire, precum se opreste multimea la trecerea vreunui automobil de lux ori a unui cal de pur sânge. Alpinistii îl cunosteau deasemenea, văzându-l hioinărind cu sacul la spinare prin mai toate cabanele Carpatilor. Iar la "AMA"-Asociatia Magistratilor si Avocatilor, care îsi avea clubul pe lacul Herăstrău, stilul său de excelent înotător era dat ca exemplu. Doar cu avocatura a ducea mai domol, fiind prea înclestat in aventurile sale mondene.

Zburând din floare în floare, într'o bună zi căzu prins în latul unei tinere domnisoare. Acolo unde mă aflam, la Jimbolia, ma pomenii cu invitatia la nunta celui ce părea a rămâne eternul burlac. Ii trimisei un călduros cuvânt de felicitare, păstrându-mi plăcerea de a-l strânge in brate la inapoierea in Capitală. Aflasem din gazete de apropierea căsătoriei sale, desfăsurata in saloanele Camerei de Comert, vestite prin elegantă. In tragica paranteză a războiului, evenimentul stârnise senzatie.

Revenit după vreo două luni la Bucuresti găsii acasă invitatie la o reuniune amicala in noua locuintă a lui Lecca, din imobilui Algiu, in Bulevardul Take Ionescu, lângă biserica italiană. - "Iată o nimerită ocazie de a prezenta felicitările cu viu grai, lui si consoartei!"

Dat fiind că in apropierea locuintei sale se aflau mai toate vestitele florării, Vermoelen, Bucuresti, Rieder, ma înarmai cu un monumental buchet de trandafiri galbeni de importatie olandeză, cu coada de un metru, Imobilul Algiu, constructie recentă cu vreo douăsprezece etaje, era unul dintre edificiile cele mai moderne ale capitalei, peste drum de imobilul Malaxa. Oprii ascensorul la etajul al zecelea, după ce avusei grijă de a arunca o ultimă privire in oglindă, potrivindu-mi freza si nodul cravatei. Un gest natural, pe care îl practică chiar si asa-zisii indiferenti la cochetărie, cu singura diferenta ca acestia incearcă sa dea un aspect de aparentă răvăsire, tinutei lor. Am văzut un singur individ care făcea exceptie: era cu desăvarsire chel, nu purta cravata.

Din launtrul unui apartament se revărsau fluvii de muzică de gramofon cu manivelă. Cu enormul buchet de roze asezat pe bratul stang, sunai cu dreapta clopotelul. Imi deschise o tânără conită.

- "Numele meu e Manzatti. Sunt un vechi prieten al Ivi Costache." 

- „Eu sunt doamna Lecca. Fii bine venit!"

Punându-i buchetul de flori in brate, începui să o coplesesc cu complimentele de circumstantă:

- „Sunt fericit, in sfârsit, să pot felicita pe Costache pentru alegerea facută. Nici nu putea să aibă o tovarăsă mai gratioasă decat dumnecvoastra".

Gazda ma ascultă plăcut surprinsa, lăsându-ma să termin discursul. Apoi surâzând mă luă bărbăteste de brat:

- "Nu sunt sotia lui Costache, ci vara sa. Ma numesc tot Lecca, deoarece am divortat recent."

Am simtit o căldură în crestet. Pe deasupra îi mai dădusem si buchetul cu flori! Inghitind în sec, intrai in casă. Lecca mă întămpină cu bratele deschise. 

- "Am făcut-o fiartă, Costache! Convins fiind că doamna care m'a primit e nevasta-ta, i-am dat buchetul de flori laolaltă cu un torent de felicitări. Vazând-o tănără si frumoasă, apoi prezentandu-se si doamna Lecca, nu mi-am putut închipui că ar putea fi alta decât propria-ti consoartă. Ca să nu mai risc vreo confuzie, fiindcă văd aici multime de cocoane, fii bun si mă prezintă întâi nevesti-ti".

- "Care nevasta? Esti nebun? Nu ai aflat că am divortat? De mai bine de o lună am introdus actiunea si astăzi serbez libertatea."

Rămăsei fara cuvinte, după aceasta a doua măciucă.

Spre hazul tuturor, Lecca îmi povesti cum, doar la câteva zile dela nuntă, isi dăduse seama că însurătoarea nu era facută peniru el. Când avea poftă sa iasă in oras, se opunea nevasta. Iar când consoarta dorea sa meargă la un concert sau la teatru, el avea pofta să se catere pe munti ori sa înoate. Dezacordul nu a tinut mult. După două săptămâni proaspata sotie se strămută in sânul familiei, iar după legea pământului, divortul introdus putu fi obtinut intro lună, cu sprijinul magistratului, prieten cu sotul inconsolabil.

- „Esti singurul care ai venit cu flori!" zise râzând Costache. „Toti ceilalti mi-au adus băuturi. Dar dacă florile nu-mi impodobesc căsnicia, sunt totusi binevenite pentru parastasul de patruzeci de zile. Intr'adevăr, azi e mai bine de o lună de când am introdus actiune de divort. Haide, lasa mutra idioată si vino să te prezint amicilor!"

Mă luă de mână, dându-mă în primirea unui stol de fete si cocoane, care de care mai atrăgătoare. Apoi prinse bratul doamnei doctor Todicescu si cu obrazul lipit de obrazul frumoasei, începu să evolueze cu prefăcut extaz, pe melodia discului interpretat cu dulceata profesională de Willy Forst:

Frog nicht warum ich weine,

Frog nicht warum. 

Tocmai el, care nu plânsese niciodată.

Ion N. MANZATTI

 


/ / /
INAPOI LA PAGINA ROMÂNIEI NATIONALISTE