NELLO MANZATTI

"LIBERTATEA", New York

Director: Nicolae Nită

Anul V, Nr.47, Iunie 1986

 

  In ziua de 5 Februarie anul curent, s'a stins din viata, in Italia, maestrul Nello Manzatti, pe care l-am cunoscut toti legionarii inchisi in Lagarul din Miercurea Ciucului si Vaslui, intre care strălucea ca un far de Lumină, profesorul Nae Ionescu.

  In primul val de arestari, au fost internati la Ciuc, pana spre sfarsitul lui Iulie 1938, peste 700 de fruntasi ai Miscarii si elitei legionare, din toate categoriile sociale ale lumii romanesti, in timp ce insusi Corneliu Codreanu, era inchis la Jilava.

  In toate inchisorile din Romania, pe langa legionarii bolnavi si internati sub paza in spitale, multi altii erau torturati, batuti pana la sange, insultati de temniceri, rabdand de foame, sete, frig, prin beciurile umede si fara lumina, ale politiilor, posturilor si Legiunilor de jandarmi, tinuti in bezna celulelor, pe la Tribunale si Parchete.

  Din porunca regelui desfrânat si asasin, se comiteau toate aceste faradelegi, iar luptatorii si prietenii Garzii de Fier, erau urmariti si arestati, din casele si locuintele lor, rapiti de langa familii si copii, din servicii, dela lucrul campului, de pe strada, din biserica, din armata, in orice ora din zi si din noapte si fara nici o vina, sau mandat de arestare, erau pusi in lanturi si transportati cu dubele, sub paza puternica in lagarele construite peste noapte, din ordinul blestematei camarile a lui Carol al II-lea si a lui Armand Calinescu, ginerele bancherului evreu Oskar Kaufmann si sfetnicul fidel al suveranului aventurier si al amantei sale dela palat Helena Wolf-Lupescu, intimă prietena cu Ana Pauker.

  Astfel intr'o zi,maestrul Nello Manzatti, este arestat in Bucuresti, si aruncat intre zidurile de sarma ghimpata dela Ciuc. Dar artistul, tanar desi plin de avant si idealism romnaesc, nu s'a intristat, caci aici ca prin miracol, s'a intalnit intre zabrele cu multi din prietenii si admiratorii sai, cu stalucite personalitati ale neamului nostru, profesori, medici, ingineri, avocati, scriitori, preoti, militari, muncitori si taranai. Tot in aceasta Academie Legionara, cum s'a numit intre timp, a avut bucuria sa se revada, îmbrătisându-se ca doi frati, cu poetul si ilustrul profesor Radu Gyr, care s'a stins nu demult, dupa ani de suferinti martirice  sub regimul de schingiuiri barbare si teroare comunista din tara.

  Din intalnirea acestor doi luceferi ai cantecului legionar, ai imnurilor si marsurilor de lupta, ne-am trezit intr'o zi pe înserate, cântând sute de legionari

 

  "In zbor trec peste mine anii,

  Departe'ntre straini mă frăng.

  Imi plâng de milă maghiranii

  Si romanitele mă plâng..."

 

-prima strofa din neuitatul "Vant de seara", pe care il fredonăm si noi astazi destaratii, departe de pamantuol nostru stramosesc, cu inima arsa de tragedia Patriei, pe meleagurile "strainei strainatati".

  Cel care a învesnicit in notele si portativele muzicii romanesti, versurile inaripate de stralucite imagini, ale poetului Radu Gyr din: Sfanta Tinerete Legionara, Imnul Mota-Marin, rascolitorul Imn al Muncitorilor, Imul Biruintei, Vant de seara, etc. si pe care le-a cantat, in diferite randuri intreaga noastra Tara, cu mana înăltată spre Ceruri, mereu va fi prezent în freamătul marilor nazuinti ale neamului romanesc.

  In pribegie, Nello Manzatti, a colaborat la publicatiile romanesti, cu articole muzicale, culturale si literare. Cantaretul, compozitorul si literatul, Nello Manzatti, a fost membru sprijintior al Bibliotecii Romane SATUL  din Brasilia si a pastrat cu multa dragoste si entusiasm, legatura permanenta cu aceasta tanara institutie culturala romaneasca de peste hotare si dela care pastram cu drag, o serie de scrisori pline de suflet si din cartile si publicatiile, ce ni le-a trimis in dar.

  Mi-aduc aminte, dupa ce am reusit sa infiintez Cursul de limba si literatura romana dela Universitatea din Brasilia, in 1968, inaugurat de Rectorul Caius Benjamin Dias, intr'o buna zi, a intrat in sala de curs plina de studenti si profesori, dela Institutul Central de Litere, un tanar brazilian, care studia de catva timp la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti si vorbea binisor romaneste. Printre altele, m'a rugat sa-i permit, fiind ora de limba romana, sa ne cante un cantec romanesc. Bine inteles ca i-am permis si am avizat auditorul. Tanarul, cu vocea lui minunata, ne-a delectat pe toti, cu urmatoarea romanta a maestrului nostru "Frumoasa mea cu ochii verzi".

  Dupa caderea tarii noastre in robia Kremlinului si a tovarasilor, maestrul, a pornit pe calea pribegiei, iar nelinistea pentru soarta Romaniei, l-a purtat dintr'o tara in alta, prin  Argentina, Germania, Franta, pana cand i s'a ruinat sanatatea si s'a stins sub cerul Italiei, la Milano.

  In numarul 51 din revista " CARPATII" anul curent, Domnul Traian Popescu, comunicand romanilor destarati trista veste a incetarii din viata a lui Nello Manzatti, conclude randurile sale cu aceste cuvinte:

  "In istoria muzicii romanesti, din epoca 1925 -1944, Nello Manzatti, va ramane bardul epopeei legionare, caci melodiile lui au alinat sperantele, au inflacarat elanurile si au mangaiat ultima clipire, a vietii in lupta de faurire a Romaniei "stralucitoare ca un soare", careia tineretul legionar si-a oferit generos tineretea si fiinta in Cruciada anti-bolsevica".

  In lucrarea sa "Frumoasa cu ochii verzi", cu ilustratii de Emilio de Silva, aparuta in Editura "Carpatii" din Madrid 1957, autorul minunatei opere literare scrie:

  "Pana cand mi-am vazut publicata in tara prima schita literara, a curs multa apa pe Dambovita. Trebuia sa o refac, sa o lungesc sau sa o scurtez, sa o cizelez ori sa-i mai adaug sare. Chiar la revista la care colaboram constant, am fost refuzat. Am avut noroc de tutela unor maestri buni, dela cari nu puteam decat invata; fiindca si scrisul e o meserie care se invata. (Se pare ca e mai usor sa citesti decat sa scrii).

  Precedenta mea brosura aparuta in acea modesta dar minunata editura din vale Hermoso, Argentina, botezata de editorul ei, Domnul Grigore Manoilescu "Cartea pribegiei", a cunoscut succesul de public si de critica...

  Inclinatiile mele literare merg catre umor. Sa nu mi se ia in nume de rau daca il practic in vremuri tragice. Mai ales atunci e nevoie de buna dispozitie. Va asigur ca am acelas alean ca si alti Romani, ca mi-am pierdut aceiasi Patrie scumpa, aceiasi familie draga. Cei ce ma cunosc mai de aproape, au aflat insa ca pot glumi si pe pat de spital...

  Chiar cand glumim sau radem, o facem pe fond de lacrimi. Vapoarele ne poarta nostalgia dela un continent la altul. Plutim pe mari necunoscute si acostam la tarmuri straine, unde nu flutura nici maini, nici batiste. Ce cauta Valahii in Australia, in Noua Zeelanda, la Polul Sud?

  Jinduim dupa un tinut pe care nu-l mai intalnim niciunde, in timp ce plaiurile noastre sunt cotropite de lacuste.

  Nu suntem neam de emigranti, nici macar de turisti. Doar mania Cerului ne-a prefacut in calatori fara odihna. Obsesia Patriei de altadata ne dubleaza fiinta ca si umbra. Oricum ni s'ar spune, ramanem ceiace am fost: Romani. Romani pentru cari fericirea a murit. Restul? Un simplu efort de a supravietui.

  Ultimul gand e pentru tara de acasa, pentru tara in care odinioara înflorea liliacul si unde astazi florile cresc negre".

 Milano, Mai 1957

  Sfârsim aceste randuri cu propriile cuvinte ale maestrului notru, epitaf stropit cu lacrimi, pentru Tara care înfloreste departe pe tărmuri străine!

Dumitru PAULESCU

BRASILIA